Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać odpowiedni kolor na zdjęciach? zielony i fioletowy
Witam,
Pozdrawiam wszystkich.
Mam problem z precyzyjnym uzyskaniem kolorów. Fotografuję włóczki w różnych kolorach. Ręcznie ustawiam balans bieli. 95 % zdjęć ma właściwe kolory jednak czasem mam problem z niektórymi odcieniami zieleni i fioletu. Mimo precyzyjnego dostrajania bardzo często nie jestem zadowolony z efektu, poza tym zajmuje mi to dużo czasu.
Posiadam aparat E-520. Może ktoś ma jakąś radę na to? Może potrzeba użyć jakiegoś precyzyjnego "ustawiacza" balansu bieli? Czy jest to norma w tym aparacie? Czy wszystkie aparaty tak się zachowują?
Kiedyś posiadałem canona a80 i wydaje mi się że tym aparaciku taki problem nie istniał, może rozwiązaniem byłoby kupno czegoś takiego?
Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.
Rafał
Witam,
Ręcznie ustawiam balans bieli. 95 % zdjęć ma właściwe kolory jednak czasem mam problem z niektórymi odcieniami zieleni i fioletu.
Co to znaczy ręcznie - przy pomocy białej karty?
mam takie dwie lampki błyskowe z softboksami
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
tak balans bieli ustawiam wg białej kartki
RadioErewan
31.12.08, 00:33
Jak potrzebujesz idealnej reprodukcji kolorów, to nic tylko ColorChecker DC i coś na kształt pluginu InCamera.
Pozdrawiam c2h5oh
Aha - są kolory, które w RGB się nie mieszczą. Różowe, żarówiaste zielenie i niebieskie. Ich nie sfotografujesz.
dodam tylko że kolor muszę mieć już odpowiedni w aparacie. zdjęcia robię hurtowo i nie mam możliwości, po zrobieniu zdjęcia, odnaleźć daną włóczkę, sprawdzić kolor i wyedytować go w komputerze. Co to jest "ColorChecker DC i coś na kształt pluginu InCamera" ?
dodam tylko że kolor muszę mieć już odpowiedni w aparacie. zdjęcia robię hurtowo i nie mam możliwości, po zrobieniu zdjęcia, odnaleźć daną włóczkę, sprawdzić kolor i wyedytować go w komputerze. Co to jest "ColorChecker DC i coś na kształt pluginu InCamera" ?
Wymagasz perfekcji, tu bez komputera się nie obejdzie.
black_bird
31.12.08, 00:50
kłania się szukajka ;) http://www.bazarek.pl/produkt/0/213497/incamera-45.html
Ja ustawiam czasem balans ale na szarą kartę Kodaka.
O kurczę, karta 1000 i soft 650 to daje 1650zł.
No, ale jeżeli ktoś na prawdę potrzebuje to raczej uzasadniony wydatek.
RadioErewan
31.12.08, 01:27
Co to znaczy - kolor już OK w aparacie? Profil koloru dla konkretnej sesji daje się nadać hurtem na zdjęcia z całej sesji jedną akcją.
Pozdrawiam
O kurczę, karta 1000 i soft 650 to daje 1650zł.
No, ale jeżeli ktoś na prawdę potrzebuje to raczej uzasadniony wydatek.
Biedarozwiązanie można oprzeć o wzorniki Wolfa Fausta. Cena spada wtedy do 30 euro za wzornik (ale nie jest to tak samo wygodne i powtarzalne).
Pozdrawiam
Witam,
Pozdrawiam wszystkich.
Mam problem z precyzyjnym uzyskaniem kolorów. Fotografuję włóczki w różnych kolorach. Ręcznie ustawiam balans bieli. 95 % zdjęć ma właściwe kolory jednak czasem mam problem z niektórymi odcieniami zieleni i fioletu.
Rafał
Witam
Miałem podobny problem - robiłem zdjęcia czegoś tam z włóczki i zielony za nic nie chciał "wyjść" na zdjęciu taki jakim go widziałem. Robiłem Minoltą A-1. Niedawno znowu na zdjęciu znalazł się fragment czegoś włóczkowego i to w odcieniu zieleni - znowu ten sam problem z oddawaniem koloru - tym razem był to Oly 510.
Może ktoś ma pomysł na czym polega problem.
Dodam tylko że oba razy ustawiałem balans bieli na "własny" na biała kartkę i pozostałe koloru były ok.
Pozdrawiam
Bardzo prawdopodobne jest to, że te kolory nie są możliwe do uzyskania w RGB.