PDA

Zobacz pełną wersję : 790 sw kto testowal na maxa?

gooral
30.12.08, 22:37
Witam jestem nowym uzytkownikiem ( na pokladzie fuji 9600 i oly 790 sw i przejscia z masa kompaktow canona) przegladnalem watki o kompaktach do grudnia 2006 i albo pominalem albo nic sensownego nei znalazlem w zwiazku z tym mam pytanie:

posiadam od kilku miesiecy oly 790 (przeznaczenie na ryby praca i imprezy zakrapiane ;)

musze napisac cos pozi - tryb makro z latarka LED to mz super wynalazek (w pracy obcuje z aparatura medyczna oddaje mi nieocenione uslugi)

pytanie mam 1:

jade do egiptu za kilka miesiecy i mam w planie nalke nurkowania i plywanie z delfinami wiec pewnie te domyslne 3m to malo i nie wiem co wiecej zrobic (mam taki tani worek zwijany i zapinany rzepem jak myslicie styknie? uzywal ktos tego aparatu do plywania? jakies pomysly?

dzieki i pozdrawiam.

NightCrawler
31.12.08, 00:32
"Worek zapinany i zwijany" to moze sluzyc co najwyzej do przenoszenia rybki miedzy akwariami (i to pod warunkiem ze odleglosc jest nie daleka)...
Wprawdzie nie wiem czy do tego modelu jest, ale nic nie zastapi obudowy do zdjec podwodnych, a sam swojego aparatu nie zaryzykowalbym wziac do nurkowania w "worku"...

Drughi
31.12.08, 09:23
Witaj!

Z aparatami SW jest tak, że jeżeli zejdziesz poza magiczne 3m (1030SW - 10 metrów), to aparat będzie wyświetlał na ekranie czerwone komunikaty że jesteś za głęboko i będzie się wyłączał. W foliowym opakowaniu może uda się Tobie oszukać aparat i będziesz mógł zejść głębiej, ale to tylko moje domysły.

grizz
31.12.08, 09:52
Zakup obudowę/pokrowiec podwodny, lub zmień aparat na inny model ;)

gooral
31.12.08, 10:42
Witaj!

Z aparatami SW jest tak, że jeżeli zejdziesz poza magiczne 3m (1030SW - 10 metrów), to aparat będzie wyświetlał na ekranie czerwone komunikaty że jesteś za głęboko i będzie się wyłączał. W foliowym opakowaniu może uda się Tobie oszukać aparat i będziesz mógł zejść głębiej, ale to tylko moje domysły.

no wlasnie to bylo moim zamierzeniem. Wydawalo mi sie, ze ten worek bedzie wystarczajaco dobry by utrzymac w srodku cisnienie odpowiadajace cisnieniu statycznemu na glebokosci 3m bedac fizycznie na max 10m (nie sadze by mnie puscili glebiej na kursie a ze mnie nurek jak z koziej....)
Dobrze wiedziec o tym buzerze moge zrobic eksperyment wsadzic wlaczony aparat do tego worka i gdzies z lodki wsadzic go do wody na x minut na 5,10 i 15 m i wyciagac w stylu wsadzasz trzymasz na minute - nie wylaczyl sie wsadzasz drugi raz na 10 minut - jak sie nei wylaczyl dodajesz 3-5m do zanurzenia. niestety z brzegu niewykonalne chyba, ze sie mieszka na jakis klifach...

obudowa kosztuje pi x drzwi 800-900 pln (z wysylka za granice bo za granica to pewnie drozej) a to niemal podwaja cene aparatu i do tego przyda mi sie pewnie kilka razy a i odsprzedaz ultra upierdliwa (no sorry za 10 czy 15 zdjec 800 pln to z deka drogo a pewnie tak bede przejety ze wiecej zdjec nei potrzaskam) taniej by mnie wyszlo sprzedac 790 i kupic 1030 albo jakiegos wodoszczelnego analoga.

No nic pomysle nad obudowa i poczekam a noz sie odezwie ktos kto
probowal podobnej kombinacji.
Ps znajomy byl jakis czas temu w Panamie i na 100 plywali z rurkami z 790 i 1030, ale nie wiem jak gleboko schodzili. postaram sie do niego telefon zdobyc i jak cos dam znac na forum tak czy tak.
Milej zabawy sylwestrowej zycze ;)

grizz
31.12.08, 10:52
poszukaj, to znajdziesz obudowy za mniejsza cene ;

gooral
31.12.08, 20:35
poszukaj, to znajdziesz obudowy za mniejsza cene ;

? mozesz szerzej?
do glowy przychodza mi 4 opcje:

oryginalna oly (PT 0-41 czy jakos tak)
(nie znalazlem uzywek a nowki od okolo 650 pln)

roznego rodzaju worki
taki juz mam (jakis tani z lidla/aldi w czasie wedkowania na pokladzie lodzi zabezpiecza mi komorke/portfel, ale w wodzie nie testowalem w zalozeniu producenta mial sluzyc do oslony aparatu foto przed woda

moze jakies "porzadne" wersje tych workow?
nie mam pojecia

Jakas "non oly" obudowa podwodna
tez nic nie znalazlem