PDA

Zobacz pełną wersję : Matówka w E-410

blood210
30.12.08, 22:28
witam mam taki problem.....czy jest wymienna??? i jak ja czyscic??? ma pełno syfów.......:-( juz troche mniej.....delikatnie podmuchałem...puzniej mikrofibra przejechałem..jest lepiej..nawet myslałem ze mi pekła...8-(...ale widac takie slady..upackane...........:|:esystem:

Daniello
30.12.08, 22:32
Jest wymienna i nie powinno jej się czyścić ponieważ to bardzo delikatny element.

PiotrAntasik
30.12.08, 22:52
Robisz dokładnie tak jak tu (http://ru.youtube.com/watch?v=jmoirUGx4nM) , trzeba uważać żeby nic nie zepsuć i przygotować odpowiednie narzędzia.

blood210
30.12.08, 23:23
juz wiem jak to wyjmowac...tylko w wizjerze jest zapackane.....hmmmm czym mozna do wyczyscic???a jak nowa...to jakie są jej koszta???? aha i jakos zamglone jest...w wizjerze.....jesli chodzi o szkło helios..a jesli chodzi o 14-42...to ten wbudowany celownik w matówke jakby sie rozpływał....:-(((:-x:cry:

grizz
30.12.08, 23:28
juz wiem jak to wyjmowac...tylko w wizjerze jest zapackane.....hmmmm czym mozna do wyczyscic???a jak nowa...to jakie są jej koszta???? aha i jakos zamglone jest...w wizjerze.....jesli chodzi o szkło helios..a jesli chodzi o 14-42...to ten wbudowany celownik w matówke jakby sie rozpływał....:-(((:-x:cry:

a nie robiłeś zdjęć/ nosiłeś aparatu ostatnio na zewnątrz? Może para się skondensowała za matówką.

blood210
30.12.08, 23:33
robiłem dzisiaj z 40 minut na dworze byłem.....ale było troche syfu..zmieniałem szkła...i zauwarzyłem kilka pasków na w wizjerze...kiedys tak miałem to delikatnie palcem zabrałem i było ok....a teraz troche tego wiecej było.....to więc dmuchnołem..mocno....wyjmowałem matówke....fibra do czyszczenia optyki...dałem i dalej zle....lustro troche upackane jest..ale najgorzej jest ze taka jakas mgła i dziwnie sie jakos teraz patrzy....:-((((.....:esystem::cry::cry::cry::cry::cry:

grizz
30.12.08, 23:40
no jak dmuchałeś i chuchałes na dworze, to sie nie dziw ;)

Para wodna ci sie skondensowała.

Zostaw aparat na kilka dni w temperaturze pokojowej,. powinno pomóc.

blood210
30.12.08, 23:44
a jeszcze pytanko......bo gołym okiem widac ze matówka upackana i lustro takze czy jakby co to da sie to jakos wyczyscic???? i czy to nie wpływa na jakosc fotek itp..jak narazie niezauwazyłem...hmmmm ale dmuchałem juz w domu.....no moze raz na dworze....ale za czyszczenie zabrałem sie w domu :-(.......z góry dziekuje za pomoc..jak bedziesz moze miał jakies namiary na matówki do e-410 daj znac.....staram sie wyłozyc kase na nowego olympusa......e---520:esystem::esystem:

grizz
30.12.08, 23:53
1. Upaćkanie matówki i lustra na jakość fot nie wpływa.
2. Pisz po polsku - zwłaszcza stosuj interpunkcję, tak jak ma być stosowana.

xxxsebusxxx
31.12.08, 00:01
Tu masz matówki do Olympusa http://www.katzeyeoptics.com/cat--Olympus-DSLRs--cat_olympus.html jeszcze nie widziałem nigdzie do sprzedania oryginalnej.
Po czyszczeniu nie powstały ci na niej przypadkiem rysy? Z tego co się orientuję to są bardzo wrażliwe na jakiekolwiek czyszczenie mechaniczne więc się lepiej za to nie zabierać, ewentualnie można trochę przedmuchać gruszką.

blood210
31.12.08, 14:15
pyłków juz nie ma....sa na całej powierzchni matówki.....hmmmm foto by więcej powiedziało...foto jak widac przez wizjer.........wkurza mnie taki widok tym bardziej ze mam skłonnosci pedantyczne :-(...ale z drugiej strony jak na matówce w lustrzance z lat 50 :-)......wogule z czego jest wykonana matówka????? a te szkiełko pod matówką to co to?????:esystem::esystem::esystem::esystem::esyste m::esystem::?::?::?::?:

xxxsebusxxx
31.12.08, 14:42
pyłków juz nie ma....sa na całej powierzchni matówki.....hmmmm foto by więcej powiedziało...foto jak widac przez wizjer.........wkurza mnie taki widok tym bardziej ze mam skłonnosci pedantyczne :-(...ale z drugiej strony jak na matówce w lustrzance z lat 50 :-)......wogule z czego jest wykonana matówka????? a te szkiełko pod matówką to co to?????:esystem::esystem::esystem::esystem::esyste m::esystem::?::?::?::?:

Skończ z tymi emotami i stosuj się jakoś do pisowni bo tego czytać nie idzie. Szkiełka nie dotykaj bo jest jeszcze delikatniejsze niż matówka.

robert2932
1.01.09, 14:03
Witaj.
Miałem podobny problem, a nawet gorszy bo matówka podczas małego wypadku wypadła z body na ziemię.Na szczęście pozbierałem wszystko co oprócz niej wyleciało, znalazłem w necie filmik jak to poskładać, oczyściłem, założyłem i....patrzeć się nie dało przez wizjer.Nie próbowałem nawet jej wyciągać i czyścić.Zadzwoniłem rano do serwisu, wyjaśniłem co się stało i w ten sam dzień body pojechało do Warszawy.Po ok 2 tyg wróciło z idealną matówką i czyściutkim wizjerem, to wszystko oczywiście w ramach gwarancji.

Tak że, najlepszym rozwiązaniem jest wysłanie body do serwisu z opisem problemu!

blood210
2.01.09, 16:19
wielkie dzięki.......