Zobacz pełną wersję : Matówka w E-410
witam mam taki problem.....czy jest wymienna??? i jak ja czyscic??? ma pełno syfów.......:-( juz troche mniej.....delikatnie podmuchałem...puzniej mikrofibra przejechałem..jest lepiej..nawet myslałem ze mi pekła...8-(...ale widac takie slady..upackane...........:|:esystem:
Jest wymienna i nie powinno jej się czyścić ponieważ to bardzo delikatny element.
PiotrAntasik
30.12.08, 22:52
Robisz dokładnie tak jak tu (http://ru.youtube.com/watch?v=jmoirUGx4nM) , trzeba uważać żeby nic nie zepsuć i przygotować odpowiednie narzędzia.
juz wiem jak to wyjmowac...tylko w wizjerze jest zapackane.....hmmmm czym mozna do wyczyscic???a jak nowa...to jakie są jej koszta???? aha i jakos zamglone jest...w wizjerze.....jesli chodzi o szkło helios..a jesli chodzi o 14-42...to ten wbudowany celownik w matówke jakby sie rozpływał....:-(((:-x:cry:
juz wiem jak to wyjmowac...tylko w wizjerze jest zapackane.....hmmmm czym mozna do wyczyscic???a jak nowa...to jakie są jej koszta???? aha i jakos zamglone jest...w wizjerze.....jesli chodzi o szkło helios..a jesli chodzi o 14-42...to ten wbudowany celownik w matówke jakby sie rozpływał....:-(((:-x:cry:
a nie robiłeś zdjęć/ nosiłeś aparatu ostatnio na zewnątrz? Może para się skondensowała za matówką.
robiłem dzisiaj z 40 minut na dworze byłem.....ale było troche syfu..zmieniałem szkła...i zauwarzyłem kilka pasków na w wizjerze...kiedys tak miałem to delikatnie palcem zabrałem i było ok....a teraz troche tego wiecej było.....to więc dmuchnołem..mocno....wyjmowałem matówke....fibra do czyszczenia optyki...dałem i dalej zle....lustro troche upackane jest..ale najgorzej jest ze taka jakas mgła i dziwnie sie jakos teraz patrzy....:-((((.....:esystem::cry::cry::cry::cry::cry:
no jak dmuchałeś i chuchałes na dworze, to sie nie dziw ;)
Para wodna ci sie skondensowała.
Zostaw aparat na kilka dni w temperaturze pokojowej,. powinno pomóc.
a jeszcze pytanko......bo gołym okiem widac ze matówka upackana i lustro takze czy jakby co to da sie to jakos wyczyscic???? i czy to nie wpływa na jakosc fotek itp..jak narazie niezauwazyłem...hmmmm ale dmuchałem juz w domu.....no moze raz na dworze....ale za czyszczenie zabrałem sie w domu :-(.......z góry dziekuje za pomoc..jak bedziesz moze miał jakies namiary na matówki do e-410 daj znac.....staram sie wyłozyc kase na nowego olympusa......e---520:esystem::esystem:
1. Upaćkanie matówki i lustra na jakość fot nie wpływa.
2. Pisz po polsku - zwłaszcza stosuj interpunkcję, tak jak ma być stosowana.
xxxsebusxxx
31.12.08, 00:01
Tu masz matówki do Olympusa http://www.katzeyeoptics.com/cat--Olympus-DSLRs--cat_olympus.html jeszcze nie widziałem nigdzie do sprzedania oryginalnej.
Po czyszczeniu nie powstały ci na niej przypadkiem rysy? Z tego co się orientuję to są bardzo wrażliwe na jakiekolwiek czyszczenie mechaniczne więc się lepiej za to nie zabierać, ewentualnie można trochę przedmuchać gruszką.
pyłków juz nie ma....sa na całej powierzchni matówki.....hmmmm foto by więcej powiedziało...foto jak widac przez wizjer.........wkurza mnie taki widok tym bardziej ze mam skłonnosci pedantyczne :-(...ale z drugiej strony jak na matówce w lustrzance z lat 50 :-)......wogule z czego jest wykonana matówka????? a te szkiełko pod matówką to co to?????:esystem::esystem::esystem::esystem::esyste m::esystem::?::?::?::?:
xxxsebusxxx
31.12.08, 14:42
pyłków juz nie ma....sa na całej powierzchni matówki.....hmmmm foto by więcej powiedziało...foto jak widac przez wizjer.........wkurza mnie taki widok tym bardziej ze mam skłonnosci pedantyczne :-(...ale z drugiej strony jak na matówce w lustrzance z lat 50 :-)......wogule z czego jest wykonana matówka????? a te szkiełko pod matówką to co to?????:esystem::esystem::esystem::esystem::esyste m::esystem::?::?::?::?:
Skończ z tymi emotami i stosuj się jakoś do pisowni bo tego czytać nie idzie. Szkiełka nie dotykaj bo jest jeszcze delikatniejsze niż matówka.
Witaj.
Miałem podobny problem, a nawet gorszy bo matówka podczas małego wypadku wypadła z body na ziemię.Na szczęście pozbierałem wszystko co oprócz niej wyleciało, znalazłem w necie filmik jak to poskładać, oczyściłem, założyłem i....patrzeć się nie dało przez wizjer.Nie próbowałem nawet jej wyciągać i czyścić.Zadzwoniłem rano do serwisu, wyjaśniłem co się stało i w ten sam dzień body pojechało do Warszawy.Po ok 2 tyg wróciło z idealną matówką i czyściutkim wizjerem, to wszystko oczywiście w ramach gwarancji.
Tak że, najlepszym rozwiązaniem jest wysłanie body do serwisu z opisem problemu!