PDA

Zobacz pełną wersję : Kala próbuje;)

Kala
28.12.08, 20:49
proszę o opinię na temat moich skromnych zdjęć;)

dka
28.12.08, 21:01
moze nie jest to najbardziej nowatorskie ujecie przyrody, ale temat sam w sobie fajny do treningu fotograficznego.

uwazam, ze powinienes/powinnas wyszukac ladny okaz liscia i polozyc go tak, aby nie zlewal sie z innymi, lub w znacznej odleglosci od innych (aby 'rozmyc tlo'). tak to wyszedl balagan i ogolnie nieciekawka :wink:

a drzewa na tle jasnego nieba wykazuja fajna wlasciwosc - widac ich ksztalt. w polaczniu z ladnym niebem tworzy mily dla oka obrazek. uwazam, ze wybrales/wybralas nienajlepsze do przyfocenia. polecam dlugo wypatrywac motywu na zdjecie - jesli drzewo - zadbaj aby mialo ciekawy ksztalt, najlepiej jak w jego sasiedztwie nie bedzie innych drzew bo zobacz na zdjeciu nr 2 , ze to nie dobrze wyglada.

salvadhor
28.12.08, 21:03
Niestety, to są słabe próby.

Np. takie liście - można zachwycić ich kompozycją, lub kolorami - czy uważasz, że kolory na tych dwóch zdjęciach są przynajmniej 'miłe'? (kompozycję pomijam).

Ale głowa do góry, wszystkiego idzie się nauczyć - poobserwuj galerię.

wujek.samo.h
28.12.08, 21:16
Pierwsze koty za płoty, smerfuj dalej.

Pierwsza lekcja, każdy "Homo novus" w tym rzemiośle ulega fascynacji aparatu i jego możliwości. Każde zdjęcie, które tak przyjemnie było uchwycić, wydaje się być dobre itd. Tym czasem im szybciej zdasz sobie sprawę, że to Ty robisz zdjęcia i że masz tym zdjęciem oczarować osoby z zewnątrz - tym lepiej. Fotografia listków i badyli jest b. dobra na początek. Zajrzyj do galerii Lucci z Naszego Forum - można się na jego pracach wiele nauczyć.

Kala
28.12.08, 22:22
ok dzięka za komentarze;) będę próbować... dzięki za zachętę;):cool:

Kala
28.12.08, 22:42
odkurzając zbiory...

Kala
28.12.08, 23:05
a co z tymi?? fascynują mnie budynki troszkę przesłonięte drzewami gdyż działają na wyobraźnie kieddy staram się odkryć ich prawdziwą tajemnicę i piękno. Dlatego takie...;)

Mirek54
28.12.08, 23:29
Moze postaraj sie tak pokazac,zeby w cieniach bardziej czytelnie bylo.I szczegol,ktory uwazasz za istotny niech sie znajdzie tam gdzie oko ogladacza najpierw leci(tzw mocne punkty)
Moze tak:grin:

Daniello
28.12.08, 23:33
Myślę też, że takie foty są dobre z innymi pokazującymi coś konkretnie i bezpośrednio, same budynki za drzewami raczej się nie obronią.

Kala
28.12.08, 23:40
dzięki lucca rzeczywiście wyglada lepej. chyba za bardzo przyciemniłam;)

Ania_
29.12.08, 00:01
Kala, czy może nie lepiej zacząć w Kąciku Początkującego? :wink:

Teraz tak - tutaj Wujek też mądrze już napisał, to ja może tyle dopowiem, że warto się zastanowić co chcesz na zdjęciu / zdjęciem przekazać. :)

Kala
29.12.08, 15:14
w kąciku nikt prawie nie ocenia, początkujących amatorow. ;(

Daniello
29.12.08, 15:17
w kąciku nikt prawie nie ocenia, początkujących amatorow. ;(

Nie wiem skąd takie podejrzenia...

Czasem jest mniej ocen, czasem więcej. Userzy nie są na etacie :P

Rinho
29.12.08, 20:11
Oceny są, jak są foty. Jeżeli wątek ledwo żyje (czytaj: rzadko aktualizowany) to i ocen nie ma zbyt wielu.
Ale raczej nie można na to narzekać :wink:. Czesem, jeżeli fota nie wzbudza pozytywnych emocji - po prostu nie piszą nic, to też ocena. (dla mnie to sygnał, że coś porządnie schrzaniłem :grin:).
Nie zrażaj się.
Cierpliwości, cierpliwości...

Kala
29.12.08, 20:40
prawie jak w raju;)

Igorra
29.12.08, 20:51
nie ostre? :roll: czy mnie oczy zawodzą :grin:?

grizz
29.12.08, 20:54
nie ostre? :roll: czy mnie oczy zawodzą :grin:?

Nie zawodzą...

Kala
29.12.08, 21:21
po poprawce lepiej??

grizz
29.12.08, 21:46
Nie... bo ostrość jest na gałezi... a tło jest rozmazane - paskudnie rozmazane ;)

Kala
29.12.08, 22:05
Nie... bo ostrość jest na gałezi... a tło jest rozmazane - paskudnie rozmazane ;)

to moze wrzucisz fote przez Ciebie poprawioną??? to sobie porównam i wyciągne wnioski...

Smerf Maruda
29.12.08, 22:10
prawie jak w raju;)

Dobrze kombinujesz - ramka fajna, jeszcze tylko temat wewnątrz ramki i będzie zacna fota.

Ania_
29.12.08, 22:11
Nie ta przysłona jak dla mnie, stąd ten brak ostrości.

Kala
29.12.08, 22:35
ta fota jest fatalna ale mi się podoba;) da sie to jakoś poprawić??? prosze o pomoc. :cool:

Smerf Maruda
29.12.08, 22:38
ta fota jest fatalna ale mi się podoba;) da sie to jakoś poprawić??? prosze o pomoc. :cool:

Znowu, fajne obramowanie, a gdyby na jeziorze była łódka, to by było mega-fajne zdjęcie.

Kala
29.12.08, 22:52
no dzięki dzięki,ale poprawki da się jakieś wnieść żeby wnętrze było wyraźniejsze?? bo mi jskoś to nie wychodzi;(:roll:

Smerf Maruda
29.12.08, 22:55
no dzięki dzięki,ale poprawki da się jakieś wnieść żeby wnętrze było wyraźniejsze?? bo mi jskoś to nie wychodzi;(:roll:

Musisz inaczej mierzyć światło, ot co.

marecki
29.12.08, 23:00
Za Smerfem. Przydało by się coś co ożywi nieco fotkę bo wprowadzenie do kadru fajne. Pozdrawiam. Pierwsze liście byłyby znacznie fajniejsze gdyby WB był nieco cieplejszy.

Daniello
29.12.08, 23:21
to moze wrzucisz fote przez Ciebie poprawioną??? to sobie porównam i wyciągne wnioski...

Nie trafionej ostrości nie da się poprawić.

ta fota jest fatalna ale mi się podoba da sie to jakoś poprawić??? prosze o pomoc.
Ja bym trochę zmniejszył kontrasty i podciągnął kolorki w tle. Ale cudów zdziałać się nie da(szczególnie z takiego jpga).

Kala
29.12.08, 23:34
ok dzięki za komenty i Daniello za pomoc;)

Kala
12.01.09, 21:19
przedstawiam kolejne próby... mam nadzieje, że jest już troszkę lepiej;)

fotomic
12.01.09, 21:29
Szukasz naturalnych ramek - to bardzo dobrze (o tym już Ci wspomniano) - poszukaj też lepszego wypełnienia dla tych ramek - to odnośnie wczesniejszych zdjęć.

Co do przedostatniego to aż prosi się przenieść ludziki w jakiś mocny punkt (czytaj. przekadrować)

Fajne psiaki :D

Kala
12.01.09, 21:50
heh wiem własnie że fajne dlatego wrzucilam ale niestety nie moje;(

Kala
2.02.09, 12:51
mam nadzieję że któraś przypadnie Wam do gustu;)

Kala
2.02.09, 12:55
ma najbardziej podoba się 9 a nie wiem jak Wam;P

icelander
2.02.09, 14:51
ja jestem za 12!

Marx07
2.02.09, 15:51
mała techniczna uwaga, po zmniejszeniu zdjęcia wyostrz je bo widzę, że twoim zdjęciom chyba tego brakuje. Możesz to zrobić w irfanie i będzie gites.
Próbuj dalej :) 12 nawet nawet (z jakimś pomysłem).
Pozdrawiam

Kala
2.02.09, 21:51
a jak 9? zależy mi na obietktywnej ocenie tego zdjecia;P bo mi się najbardziej podoba;) z tą ostroscią to rzeczywiśce będę próbować;) dzięki za komenty i czekam na więcej;D

Karol
3.02.09, 00:36
Kadry z grubsza są OK, natomiast światło jest kiepskie - płaskie, nieciekawe, szkoda, że nie było słońca...

rocco
3.02.09, 12:38
Światła tam nie było zupełnie do focenia :roll:
Lepiej było w domku posiedziec i poćwiczyc makro na jakiejś różyczce ;)