Zobacz pełną wersję : Kala próbuje;)
proszę o opinię na temat moich skromnych zdjęć;)
moze nie jest to najbardziej nowatorskie ujecie przyrody, ale temat sam w sobie fajny do treningu fotograficznego.
uwazam, ze powinienes/powinnas wyszukac ladny okaz liscia i polozyc go tak, aby nie zlewal sie z innymi, lub w znacznej odleglosci od innych (aby 'rozmyc tlo'). tak to wyszedl balagan i ogolnie nieciekawka :wink:
a drzewa na tle jasnego nieba wykazuja fajna wlasciwosc - widac ich ksztalt. w polaczniu z ladnym niebem tworzy mily dla oka obrazek. uwazam, ze wybrales/wybralas nienajlepsze do przyfocenia. polecam dlugo wypatrywac motywu na zdjecie - jesli drzewo - zadbaj aby mialo ciekawy ksztalt, najlepiej jak w jego sasiedztwie nie bedzie innych drzew bo zobacz na zdjeciu nr 2 , ze to nie dobrze wyglada.
Niestety, to są słabe próby.
Np. takie liście - można zachwycić ich kompozycją, lub kolorami - czy uważasz, że kolory na tych dwóch zdjęciach są przynajmniej 'miłe'? (kompozycję pomijam).
Ale głowa do góry, wszystkiego idzie się nauczyć - poobserwuj galerię.
wujek.samo.h
28.12.08, 21:16
Pierwsze koty za płoty, smerfuj dalej.
Pierwsza lekcja, każdy "Homo novus" w tym rzemiośle ulega fascynacji aparatu i jego możliwości. Każde zdjęcie, które tak przyjemnie było uchwycić, wydaje się być dobre itd. Tym czasem im szybciej zdasz sobie sprawę, że to Ty robisz zdjęcia i że masz tym zdjęciem oczarować osoby z zewnątrz - tym lepiej. Fotografia listków i badyli jest b. dobra na początek. Zajrzyj do galerii Lucci z Naszego Forum - można się na jego pracach wiele nauczyć.
ok dzięka za komentarze;) będę próbować... dzięki za zachętę;):cool:
a co z tymi?? fascynują mnie budynki troszkę przesłonięte drzewami gdyż działają na wyobraźnie kieddy staram się odkryć ich prawdziwą tajemnicę i piękno. Dlatego takie...;)
Moze postaraj sie tak pokazac,zeby w cieniach bardziej czytelnie bylo.I szczegol,ktory uwazasz za istotny niech sie znajdzie tam gdzie oko ogladacza najpierw leci(tzw mocne punkty)
Moze tak:grin:
Myślę też, że takie foty są dobre z innymi pokazującymi coś konkretnie i bezpośrednio, same budynki za drzewami raczej się nie obronią.
dzięki lucca rzeczywiście wyglada lepej. chyba za bardzo przyciemniłam;)
Kala, czy może nie lepiej zacząć w Kąciku Początkującego? :wink:
Teraz tak - tutaj Wujek też mądrze już napisał, to ja może tyle dopowiem, że warto się zastanowić co chcesz na zdjęciu / zdjęciem przekazać. :)
w kąciku nikt prawie nie ocenia, początkujących amatorow. ;(
w kąciku nikt prawie nie ocenia, początkujących amatorow. ;(
Nie wiem skąd takie podejrzenia...
Czasem jest mniej ocen, czasem więcej. Userzy nie są na etacie :P
Oceny są, jak są foty. Jeżeli wątek ledwo żyje (czytaj: rzadko aktualizowany) to i ocen nie ma zbyt wielu.
Ale raczej nie można na to narzekać :wink:. Czesem, jeżeli fota nie wzbudza pozytywnych emocji - po prostu nie piszą nic, to też ocena. (dla mnie to sygnał, że coś porządnie schrzaniłem :grin:).
Nie zrażaj się.
Cierpliwości, cierpliwości...
nie ostre? :roll: czy mnie oczy zawodzą :grin:?
nie ostre? :roll: czy mnie oczy zawodzą :grin:?
Nie zawodzą...
Nie... bo ostrość jest na gałezi... a tło jest rozmazane - paskudnie rozmazane ;)
Nie... bo ostrość jest na gałezi... a tło jest rozmazane - paskudnie rozmazane ;)
to moze wrzucisz fote przez Ciebie poprawioną??? to sobie porównam i wyciągne wnioski...
Smerf Maruda
29.12.08, 22:10
prawie jak w raju;)
Dobrze kombinujesz - ramka fajna, jeszcze tylko temat wewnątrz ramki i będzie zacna fota.
Nie ta przysłona jak dla mnie, stąd ten brak ostrości.
ta fota jest fatalna ale mi się podoba;) da sie to jakoś poprawić??? prosze o pomoc. :cool:
Smerf Maruda
29.12.08, 22:38
ta fota jest fatalna ale mi się podoba;) da sie to jakoś poprawić??? prosze o pomoc. :cool:
Znowu, fajne obramowanie, a gdyby na jeziorze była łódka, to by było mega-fajne zdjęcie.
no dzięki dzięki,ale poprawki da się jakieś wnieść żeby wnętrze było wyraźniejsze?? bo mi jskoś to nie wychodzi;(:roll:
Smerf Maruda
29.12.08, 22:55
no dzięki dzięki,ale poprawki da się jakieś wnieść żeby wnętrze było wyraźniejsze?? bo mi jskoś to nie wychodzi;(:roll:
Musisz inaczej mierzyć światło, ot co.
Za Smerfem. Przydało by się coś co ożywi nieco fotkę bo wprowadzenie do kadru fajne. Pozdrawiam. Pierwsze liście byłyby znacznie fajniejsze gdyby WB był nieco cieplejszy.
to moze wrzucisz fote przez Ciebie poprawioną??? to sobie porównam i wyciągne wnioski...
Nie trafionej ostrości nie da się poprawić.
ta fota jest fatalna ale mi się podoba da sie to jakoś poprawić??? prosze o pomoc.
Ja bym trochę zmniejszył kontrasty i podciągnął kolorki w tle. Ale cudów zdziałać się nie da(szczególnie z takiego jpga).
ok dzięki za komenty i Daniello za pomoc;)
przedstawiam kolejne próby... mam nadzieje, że jest już troszkę lepiej;)
Szukasz naturalnych ramek - to bardzo dobrze (o tym już Ci wspomniano) - poszukaj też lepszego wypełnienia dla tych ramek - to odnośnie wczesniejszych zdjęć.
Co do przedostatniego to aż prosi się przenieść ludziki w jakiś mocny punkt (czytaj. przekadrować)
Fajne psiaki :D
heh wiem własnie że fajne dlatego wrzucilam ale niestety nie moje;(
mam nadzieję że któraś przypadnie Wam do gustu;)
ma najbardziej podoba się 9 a nie wiem jak Wam;P
mała techniczna uwaga, po zmniejszeniu zdjęcia wyostrz je bo widzę, że twoim zdjęciom chyba tego brakuje. Możesz to zrobić w irfanie i będzie gites.
Próbuj dalej :) 12 nawet nawet (z jakimś pomysłem).
Pozdrawiam
a jak 9? zależy mi na obietktywnej ocenie tego zdjecia;P bo mi się najbardziej podoba;) z tą ostroscią to rzeczywiśce będę próbować;) dzięki za komenty i czekam na więcej;D
Kadry z grubsza są OK, natomiast światło jest kiepskie - płaskie, nieciekawe, szkoda, że nie było słońca...
Światła tam nie było zupełnie do focenia :roll:
Lepiej było w domku posiedziec i poćwiczyc makro na jakiejś różyczce ;)