PDA

Zobacz pełną wersję : SP-560UZ -czy ktos może polecić lepszy kompakt?

ladyhawke
26.12.08, 00:09
Witam,

Nie bardzo wiem, czy ten watek tu pasuje, ale...

Otóz minelo pol roku posiadania SP-560 UZ. Wiem juz wiecej o fotografii niż zanim go kupiłam. Myśle więc ze nadszedł czas na zmiane aparatu.
Nie chcę kupować lusterka, poniewaz posiadamy juz Pentaxa K200D, a moim zdaniem posiadanie 2 systemów w domu to nie konczaca sie skarbonak finansowa. Druga sprawa, to sa pewne rzeczy, ktoych lustro nie potrafi, a Olek tak.
Przeszkadza mi najbardziej 5 rzeczy:
1. Po ustawieniu balansu bieli w pomieszczeniu na np. zarowke, podczas uruchomienia lampy blyskowej, balans bieli nie zmienia sie. Zdjęcie wychodzi niebieskie.Potrzebny byłby aparat, który na czas robienia zdjęcia z flashem ustawiłby WB Flash.
2. Zdjecia w trybie RAW - Olek zbyt wolno je zapisuje. Tojfi chyba zrobił test, że trwa to 13,3s. Potrzebuje apparatu, ktory zrobi to szybciej. KOlega wspominał mi, ze zamienił Olka 550 na Panasa FZ18 właśnie przez szybkość zapisu Rawów
3. Ograniczenie w robieniu filmów. NIby robię ich mało, ale jezeli juz, to te 40s to za mało.
4. Niemożliwość dołączenia zewnętrznej lampy. Zewnętrzna lampa, szczególnie z ruchomym palnikim, a wbudowana, to jak noc do dnia.
5.Szumy??? Do ogladania na kompie Olek sprawdza sie przy ISO800 (ale faktem jest, że Pentaxie ISO1600 wyglada jak Olkowe 200). Potrzebny bylby kompakt z bardziej użytkowym ISO1600 (Olkowe pozwala na wydruk zdjęcia w 10x15- ale na kompie juz szum przeszkadza bardzo).

Mogę zrezygnowac z zoomu x18 (chociaz mogłby byc przynajmniej do 15).

Czy ktoś z was miał kontakt z innymi aparatami typu Canon S5 lub SX10, Panas FZ18, Nikon P90 (czy jak mu tam) i może pomóc mi dobrac odpowiednik Olympusa SP-560?

PS. ZApomnialam dodac, ze potrzebna też będzie opcja mapowania pixeli.

Daniello
26.12.08, 00:43
Masz wymagania jak do dość dobrej lustrzanki. Wątpię, żeby jakiś kompakt zaradził wszystkim problemom.

ladyhawke
26.12.08, 09:12
Buuu ;( ale ja nie chce lustrzanki ... bo praktycznie skazana jestem na pentaxa K-m .

Tojfi
1.01.09, 06:43
3. Ograniczenie w robieniu filmów. NIby robię ich mało, ale jezeli juz, to te 40s to za mało.

Zmien karte na M+ a bedziesz mogła nagrac film w jednym kawalku, az do zapelnienia karty.

4. Niemożliwość dołączenia zewnętrznej lampy.
Po to była wprowadzona aktualizacja firmware’u do wersji 3.1, aby w SP560 można było korzystać z zewnętrznych lamp Olympusa FL-36R oraz FL-50R wiecej poczytasz tu:
http://www2.olympus.pl/consumer/29_SP-560_UZ_Firmware_Updates.htm

robertt
1.01.09, 19:30
No, no... ale wymagania! Forumowy "kolega" ma rację - jakiś czas temu czytałem news'a o nowym firmwarze. Po aktualizacji można korzystać z zewnętrznej lampy.

Co do RAW'ów - masz rację, zapisuje trochę długo. Jednak w tej kwestii jestem cierpliwy (przynajmniej na razie) i wybaczam to mojej "Oli".

A co do wymagań... Są zbyt wygórowane, by coś polecić. Każdy kompakt podobny do Oli SP-560 UZ to produkt do polecenia. Jednak inne aparaty tego samego typu co omawiany model też mają wady. Niestety.

To może sprzedać Pentax'a, a zainwestować w inną lustrzankę (może Olympusa, może Nikona...).

ladyhawke
2.01.09, 19:12
Dzięki za odpowiedzi i dobre rady :) Myślę, że zaczne od zmiany karty na M+, to powinno ciut przyspieszyć Olka.

szukałam też odpowiedzi na własną rekę, ale okazuje się,ze Olek jest świetnym aparatem :)

Yeti13
2.01.09, 22:18
Polecam model wyższy

grizz
2.01.09, 22:32
Polecam model wyższy

nie ma sensu, za mała zmiana

kopru
2.01.09, 22:39
to może po prostu Lx3 :D
iso 1600
<zmiejszone w PS>
ale to i tak nieźle, tylko odszumić i wszystko ;)

ladyhawke
3.01.09, 11:53
Wiem wiem, czytałam :)

Jestem pod wrażeniem, przyznaję... ale Lumix to znów cały system...

Najbardziej urządzałaby mnie hybrydka, ale okazuje się, że jak juz znajde aparat, który w czymś jest lepszy od Olka, to z kolei w czymś innym jest gorszy...

Tak naprawdę myślę, że chciałabym pobawić sie foceniem z zewnętrzną lampą.

grizz
3.01.09, 11:56
Wiem wiem, czytałam :)

Jestem pod wrażeniem, przyznaję... ale Lumix to znów cały system...

kiepsko czytałes... lx3 to kompakt

ladyhawke
3.01.09, 13:26
kiepsko czytałes

-łaś....

ale to zdjęcie było z recenzji Lumixa G1, jak sprawuje sie tam ISO1600.

No no...nie doczytałam :) niezly aparacik.

robertt
5.01.09, 11:49
Ewentualnie zaktualizuj firmware i tyle :-)

ladyhawke
5.01.09, 22:00
No zaktualizowalam, i co?

Kupiliśmy tez na allegro karte xD typ H, no i zobacze :)