Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością SP-560UZ
Olympusa SP-560UZ mam od trzech miesięcy, niestety nie jestem zadowolony z ostrości zdjęć wykonywanych w pomieszczeniach (pokój, salon). Może ktoś mi zaproponuje jakie ustawienia używa do tego rodzaju ujęć, ja robię na P i balans bieli dostosowuję do swoich potrzeb reszta to AUTO. Chodzi mi głównie o zdjęcia rodzinne.:idea:
Pewnie za ciemno i zdjecie jest poruszone.
Pokaz kilka przykładowych fot.
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-26128
Czas 1/30s dlatego dziecko jest poruszone, ale ostrość jest ustawiona OK.
Może zbyt dużo wymagam od aparatu ale sądziłem że za taką cenę zdjęcia będą jak lustro przy ustawieniach na P. Wcześniej miałem kodaka za 300zł i robił "o wiele" lepsze zdjęcia.
Powiedz mi, skąd aparat ma wiedzieć, że będziesz ruszał dzieckiem podczas robienia zdjęcia (czy też ono samo się będzie ruszać)? Głupi automat w aparacie mierzy światło i dobiera do niego jakieś parametry czasu otwarcia migawki i wielkość przysłony. Gdybyś chociaż mu ustawił np. tryb sportowy, to pewnie by skrócił czas, ale tak, to ten automat nie ma żadnych informacji, że trzeba to zrobić. Jeśli chcesz mieć dobre zdjęcia, to aparat sam za Ciebie ich nie zrobi. Ty musisz pomyśleć.
Pzdr
Może zbyt dużo wymagam od aparatu ale sądziłem że za taką cenę zdjęcia będą jak lustro przy ustawieniach na P. Wcześniej miałem kodaka za 300zł i robił "o wiele" lepsze zdjęcia.
Włącz lampe, to zamrozi ruch.
jak ci sie nie chce instrukcji nawet przeczytac, to na twoim miejscu wrocilbym do tego kodaka...
Pamiętam, jak (chyba) dwa lata temu wzięłam do ręki SP500. Byłam tak samo zdziwiona, że nie robi on doskonałych zdjęć, jakich bym się spodziewała po wydaniu na sprzęt takiej fortuny. Poczytałam instrukcje, fora i już wiem, że bez odpowiedniej, choćby minimalnej wiedzy wydanie i miliona złotych na aparat nie zapewni fantastycznych fotografii.
Niestety okrutna (:wink:) prawda jest taka, że to nie aparat robi zdjęcia lecz fotograf.
Ale spoko, nie załamuj się, trochę poczytasz, poćwiczysz i na pewno efekty będą lepsze. Trening czyni mistrza, podobno.
Pozdrawiam :)
no dobra, ale troche nie rozumiem
błąd zwiazamy z ruchem dziecka i zbyt długi czas to chyba jedyne o co możnaby sie przyczepić pod względem technicznym.
Lampa tez jak widać byla odpalona, wiec tu też nie ma bledu.
co miales na mysli z ta instrukcja kaczy?
suchar napisal, co mialem na mysli. ty tez masz racje.
te rzeczy (podstawowe) sa w instrukcji obslugi KAZDEGO aparatu.
pzdr
W poprzednim zdjęciu miałem na myśli głowę dziecka a nie rączkę bo jest nie ostra. Może pokaże kolejne ujęcie które było robione ze statywu i widać dużą ziarnistość.
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-26143
Czy ktoś mi może powiedzieć, w takich wypadkach lepiej zmniejszyć ISO czy też rodzaj ostrości np. punktowy, ESP
Ze statywu i ISO 3200 ??
Nie rozumiem koncepcji ...
paakayttaja
26.12.08, 11:01
W poprzednim zdjęciu miałem na myśli głowę dziecka a nie rączkę bo jest nie ostra. Może pokaże kolejne ujęcie które było robione ze statywu i widać dużą ziarnistość.
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-26143
Czy ktoś mi może powiedzieć, w takich wypadkach lepiej zmniejszyć ISO czy też rodzaj ostrości np. punktowy, ESP
Punktowy i ESP to pomiar światła - nie AF. Ustaw sobie na ESP i po sprawie - załatwi to większość problemów. Jak masz statyw, to zmniejsz ISO do 100~200 a AF ustaw na ciągły... Tylko że to ostatnie w przypadku statywu to pomyłka - jedno wyklucza drugie.
PS: i nie pchaj wszystkich swoich "testowych" zdjęć do galerii - załóż sobie swój wątek w "ocenie zdjęć" - tam każdy coś Tobie doradzi.
Zdravím.
Jestem nowym klubowiczem a w dodatku początkującym amatorem foto. Muszę przyznać że niektóre zdjęcia są super tyle że miałem wątpliwości czy mam sprawny aparat, okazuje się że to tylko brak mojej wiedzy z dziedziny fotografii.