Zobacz pełną wersję : Luzackie podejście do kupna nowego sprzętu
jestmeksyk
20.12.08, 12:45
Witam
Olympusem e-410 foce jakoś od roku. Z miłą chęcią chciałbym coś do niego dokupić i tak się zastanawiam co, i na co konkretnie zbierać kasę i mam następujące pytania do różnych grup używających olympus, do grupy OMców, "lampiarzy", sigmowców hehe
1. czy warto kupić obiektyw na OM, 28 mm 2.8 czy 50 mm 1.8 ? W jakim stopniu można je użyć w e-410 mając mały wizjer i crop 2x
2. czy warto dokupić lampę błyskową, w sumie nie wiedząc czy się jej będzie używało w przyszłości.
3. czy odczekać 3-4 msc i nazbierać te 1500 zł na simgę 30mm 1.4 bądź 50 mm 2.0
Dziękuje za wszelakie rady :D
pozdrawiam życząc Wesołych Świąt :)
To Ty musisz wiedzieć czego potrzebujesz...
Jak nie wiesz, to jedź na tydzień w dolomity :D albo w alpy i rób zdjęcia :D
jestmeksyk
20.12.08, 12:49
dobra powiedzmy ze mógłbym kupić coś na OM. Na razie na fotografię miałbym do wydania ok 300 zł, torbę już mam filtry też.
Witam
Z miłą chęcią chciałbym coś do niego dokupić i tak się zastanawiam co, i na co konkretnie zbierać kasę
Nie kupuj nic dopóki nie stwierdzisz, że naprawdę tego potrzebujesz. Rób zdjęcia tym co masz, ucz się, z czasem sprzęt zacznie Cię uwierać (bądź nie) i wówczas będzie czas na zakupy. Pieniądze zawsze można wydać...
Dokladnie tak jak napisal Ktotek. Jak nie wiesz czy cos Ci jest potrzebne, to pewnie nie jest.
Dokladnie tak jak napisal Ktotek. Jak nie wiesz czy cos Ci jest potrzebne, to pewnie nie jest.
Niby tak ale lampa zawsze się przyda.
Kup lampę.
jestmeksyk
20.12.08, 14:00
Ale teraz już tak na poważnie, OM pod e-410 odpada? oglądałem pare zdjęć z takiego połączenia i nieźle to wyglądało ale nie wiem jaka jest wasza opinia, pewnie ktoś korzysta z takiego połączenia?
Od początku było na poważnie.
Ja mam m42 pod e420 i jest dobrze.
Ale teraz już tak na poważnie, OM pod e-410 odpada? oglądałem pare zdjęć z takiego połączenia i nieźle to wyglądało ale nie wiem jaka jest wasza opinia, pewnie ktoś korzysta z takiego połączenia?
Wyniki będą zadowalające ale komfort ostrzenia przez dziurkę od klucza już mniejszy.
Jesli zamierzasz kupić szkło manualne dokup sobie chociaż ME-1.
Niby tak ale lampa zawsze się przyda.
Kup lampę.
Zawsze, nie zawsze... Ja pstrykam od 2 intensywnie i jeszcze nie mialem potrzeby uzyc (nawet wbudowanej). Jak koniecznie chce cos kupic to lepiej obietyw - zawsze na pewno troche zabawy bedzie. Wydaje mi sie, lampe powinno sie kupowac jesli rzeczywiscie ma sie taka potrzebe, a nie na zapas.
Sry za brak polskich fontow...
jestmeksyk
20.12.08, 17:53
dosyć spory wydatek taka muszla, ale dzięki za pomoc ja wszystko rozważam teraz.
Jeszcze jakbys napisal co focisz byloby latwiej cos doradzic...
jestmeksyk
20.12.08, 18:52
głównie wszystko :) czasami street, portrety, trochę minimalistyczne zdjęcia
rozważam jeszcze kupno monopodu teraz, bo statyw się posypał.
przychylam się bardziej ku 28 2.8 bo w sumie po cropie będzie 56mm tylko co z małą głębią ostrości?