Zobacz pełną wersję : ZD 12-60mm problem
Witam
Z racji, że zakupiłem jakiś czas temu w/w obiektyw mam pytanko.
Czy w obiektywie elementy w nim (soczewki, elektronika itd.) są tak zamontowane, że ruszając obiektywem nie powinno się w środku nic ruszać.
Pytam ponieważ zauważyłem, a raczej usłyszałem, że podnosząc obiektyw do góry coś jakby się w środku lekko przesuwało. Oczywiście nie widać w żaden sposób, że ma to wpływ na zdjęcia czy ostrość. W wizjerze też nie widać żeby np. zmieniła się ostrość.
Nie wiem może to moje przewrażliwienie,a może faktycznie obiektyw należałoby posłac do serwisu?
A może te elementy muszą mieć jakiś lekki luz?
z góry dzięki
pozdr.
Witam
Z racji, że zakupiłem jakiś czas temu w/w obiektyw mam pytanko.
Czy w obiektywie elementy w nim (soczewki, elektronika itd.) są tak zamontowane, że ruszając obiektywem nie powinno się w środku nic ruszać.
Pytam ponieważ zauważyłem, a raczej usłyszałem, że podnosząc obiektyw do góry coś jakby się w środku lekko przesuwało. Oczywiście nie widać w żaden sposób, że ma to wpływ na zdjęcia czy ostrość. W wizjerze też nie widać żeby np. zmieniła się ostrość.
Nie wiem może to moje przewrażliwienie,a może faktycznie obiektyw należałoby posłac do serwisu?
A może te elementy muszą mieć jakiś lekki luz?
z góry dzięki
pozdr.
Mi tez cosik z lekka grzechocze, ale nie brzmi to moim zdaniem niepokojąco... Nie nawalił ani razu i wszystko działa bez najmniejszego problemu. Takie jakby delikatne przemieszczanie czegoś, jakiegoś cholera wie czego małego:shock::roll: I konsekwentnie brzmi to w jednej pozycji...
Pozdrawiam
Pat
Mi tez cosik z lekka grzechocze, ale nie brzmi to moim zdaniem niepokojąco... Nie nawalił ani razu i wszystko działa bez najmniejszego problemu. Takie jakby delikatne przemieszczanie czegoś, jakiegoś cholera wie czego małego:shock::roll: I konsekwentnie brzmi to w jednej pozycji...
Pozdrawiam
Pat
No to faktycznie może to normalne.
Skoro wszystko działa ok. Jak tylko będę kiedy w warszawie to na pewno podjadę do serwisu Olympus'a i zapytam :-)
pozdr.
RadioErewan
19.12.08, 01:34
A czego zamierzasz dowiedzieć się w serwisie, który zajmuje się ekspediowaniem paczek do Czech?
No wiesz nigdy w tym serwisie nie byłem.
A co nie ma tam ludzi, który może stwierdzić coś jest nie tak ??
RadioErewan
19.12.08, 02:24
Nie chcę nic ująć z fachowości szefowej tego działu, tylko... w PL jedynie pakuje się paczki. Serwis (i serwisanci) jest w Czechach. W PL pakuje się wszystko w pudełka i wysyła jakimś kurierem do naszych południowych sąsiadów. Jack może ci dokonać organoleptycznego sprawdzenia sprzętu (jak przypadkiem będzie w biurze i nie będzie miał innych zajęć), ale nie ma w naszym kraju infrastruktury do przetestowania optyki. Chce ci się śmigać na Suwak, twój wybór. Proponuję jednak poprzedzenie wizyty telefonicznym kontaktem. Poza Jackiem (specjalistą od lustrzanek) i szefową działu serwisu, w serwisie są specjaliści od szybkiego wprowadzania do systemu i przepakowywania reklamacji.
Pozdrawiam
No to skoro totak wyglada to chyba raczej nie bedę odwiedzał serisu w polsce narazie.
Jak coś zauważe zawioze do skelpu i oni to wyślą.
pozdr.
Ten typ tak ma, może nawet nie tylko ten typ ale ja mam 12-60 a wraz z nim ten sam objaw.
K_Puchatek
19.12.08, 20:19
Ten typ tak ma, może nawet nie tylko ten typ ale ja mam 12-60 a wraz z nim ten sam objaw.
Przed chwilą sprawdziłem i potwierdzam - jakby się coś lekko przesuwało - widać faktycznie "ten typ tak ma"...:wink:
Sprawdziłem u siebie. faktycznie cos grzechocze :) pewnie moduł SWD :D
Działa bezbłednie szkło, a ze cos w środku lata ? na fotkach tego nie widać. Pewno małe jakieś jest i nie włazi w kadr. Jak wejdzie to potrząchnę by sie przesuneło i nie zasłaniało wizji. Może to jakaś śrubka zapasowa ? :lol:
A tak na poważnie: wszystko jest OK z twoim szkłem.
wujek.samo.h
19.12.08, 23:05
W moim 14-54 też coś "chlupocze", a nie mam żadnych zastrzeżeń co do sprzętu. Możliwe że aparat ma pewne "luzy", ale są to "luzy" konieczne by szkło mogło w ogóle się "poruszać" (praca zoomu, mechanizmy nastawiania ostrości).
Pytanie pomocnicze ... potrząsacie tylko obiektywem czy obiektywem z body ?? :)
Bo jeżeli tylko obiektywem to OK może rzeczywiście ten typ tak ma - nie wiem bo nie mam (...) a chciałbym bardzo.
Bo jak z body to nie zapominajcie że w body lata sobie element z czyjnika połozenia puszki ...
Pozdro
też sobie potrząsałem przed chwilą... trochę ;) jeśli Cię to uspokoi, mój też tak ma...