PDA

Zobacz pełną wersję : E-510 stb obrazu...

martinero
17.12.08, 23:55
Mam zagwozdkę z ustawieniami stb. obrazu w mojej 510-ce :|
Po przycisnięciu IS na body na lcd pojawia się;

wył. , I.S.1 , I.S.2

/Ogniskowa 50mm /

ogniskowa +/- idź ok.

przyciskiem +/- i pokrętłem sterującym mogę ustawiać ogniskową do 1000mm. Tyle wiem :roll: , nie jarzę tylko o co w tym wszystkim chodzi :?:
Czy stabilizacja w tym momencie przy tym ustawieniu działa do 50-ciu mm czy tylko przy 50-ciu mm ,oraz jakie powinienem mieć ustawienie "tej" ogniskowej używając zd 70-300 :???: Niestety w instrukcji nie ma o tym ani słowa. pozdro M.

rodia
17.12.08, 23:58
Nie chcę być niegrzeczny, ale krew zalewa : UTFM.

diabolique
17.12.08, 23:58
Mam zagwozdkę z ustawieniami stb. obrazu w mojej 510-ce :|
Po przycisnięciu IS na body na lcd pojawia się;

wył. , I.S.1 , I.S.2

/Ogniskowa 50mm /

ogniskowa +/- idź ok.

przyciskiem +/- i pokrętłem sterującym mogę ustawiać ogniskową do 1000mm. Tyle wiem :roll: , nie jarzę tylko o co w tym wszystkim chodzi :?:
Czy stabilizacja w tym momencie przy tym ustawieniu działa do 50-ciu mm czy tylko przy 50-ciu mm ,oraz jakie powinienem mieć ustawienie "tej" ogniskowej używając zd 70-300 :???: Niestety w instrukcji nie ma o tym ani słowa. pozdro M.

Czy masz podpięty obiektyw manualny? Bo do tego to służy, o czym można przeczytać w paru miejscach (w tym zapewne w instrukcji...).

RadioErewan
17.12.08, 23:59
Chyba jest w instrukcji. Jak masz podłączony obiektyw nie komunikujący się z korpusem, dajmy na to z gwintem m42, musisz poinformować aparat, co jest do bagnetu przyczepione. W przypadku obiektywów 4/3 nie ma takiej potrzeby.

Pozdrawiam

a_wykrota
17.12.08, 23:59
Jest na pewno w instrukcji - to pamiętam.
Ogniskowej nie zmieniaj w ustawieniach, gdy masz podpięte systemowe szkło - aparat sam dopasowuje stabilizację do obiektywu.
IS 1 od IS 2 różnią się rodzajem stabilizacji, tylko kurcze nie pamiętam, która jest od czego - a nie mam już e -510. Jedna jest do stabilizacji pionowej, druga do poziomej.

diabolique
18.12.08, 00:00
Jedna jest do stabilizacji pionowej, druga do poziomej.

Nie, jedna do wszelakiej (pion, poziom) a druga do panoramowania :grin:

Mirek54
18.12.08, 00:01
Jesli uzywasz szkiel dedykowanych do E-systemu to tam wcale nie zagladaj.Znaczenie to ma jak podpinasz obiektywy od innych systemow.

a_wykrota
18.12.08, 00:01
No właśnie tak:) Dzięki za sprostowanie:)

martinero
18.12.08, 00:31
Dzięki serdeczne za wyjaśnienia :grin: już zatrybiłem :idea:

gibberpl
18.12.08, 07:55
Ja dziekuje za watek, bo w instrukcji do E-3 wogole takiej funcki nie ma wyszczegolnionej i opisanej. Domyslilem, sie co ona robi ale teraz mam pewnosc.

kevin
18.12.08, 09:44
Nie chcę być niegrzeczny, ale krew zalewa : UTFM.
Też nie chcę być niegrzeczny , ale:
Po 1.: wczoraj był Dzień Bez Przeklinania, dopiero dziś można :evil:
Po 2.: ani w polskim, ani w angielskim FM nie ma słowa o ogniskowej w odniesieniu do funkcji IS. Ta funkcja pojawiła się dopiero w wersji v.1.3 firmware E-510. Mojego Olka kupionego w październiku apgrejdowałem do v1.3 dopiero niedawno kiedy znalazłem to:
"Version 1.3, 29.01.2008
The image stabilisation function is now also available with non-Four Thirds System interchangeable lenses by inputting a specific focal length"

diabolique
18.12.08, 09:53
Mojego Olka kupionego w październiku apgrejdowałem do v1.3 dopiero niedawno kiedy znalazłem to:
"Version 1.3, 29.01.2008
The image stabilisation function is now also available with non-Four Thirds System interchangeable lenses by inputting a specific focal length"

Musisz częściej bywać na forum. Pisano o tym kilka razy :D
Nawet tytuł wątka dość jednoznaczny...
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14859

kevin
18.12.08, 10:53
22-23 października jeszcze nie miałem Olka...:grin:, dopiero doczytuję zaległości, ale faktycznie są to dość powszechnie występujące informacje - jak się chce to się znajduje.

format
19.12.08, 01:03
Ja dziekuje za watek, bo w instrukcji do E-3 wogole takiej funcki nie ma wyszczegolnionej i opisanej. Domyslilem, sie co ona robi ale teraz mam pewnosc.

Opisu funkcji ustalenia ogniskowej dla obiektywów manualnych nie ma w instrukcji ponieważ ta funkcjonalność doszła do menu E3 dopiero za którymś firmwarem. Opis IS1 i IS2 oczywiście jest.