Zobacz pełną wersję : Sztuczne zwiększenie głębi ostrości
RadioErewan
16.12.08, 06:54
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/sztuczne-zwiekszanie-glebi-ostrosci.html
Pozdrawiam
Bardzo ciekawa zabawa, trzeba będzie poeksperymentować.
Andromeda VariFocus - wtyczka do szopki.
tips: Radek zamieść pod filmem zdjęcia do ściągnięcia - zarówno poszczególne klatki jak i plik z warstwami.
RadioErewan
16.12.08, 15:37
tips: Radek zamieść pod filmem zdjęcia do ściągnięcia - zarówno poszczególne klatki jak i plik z warstwami.
Hmmm, 10 RAW i dwa PSD (po 220 MB sztuka)?
Pozdrawiam
Hmmm, 10 RAW i dwa PSD (po 220 MB sztuka)?
Pozdrawiam
10 JPG po 3mb wystarczy :D
RadioErewan
16.12.08, 16:08
Mówisz i masz. Myślę, że jeden komplet wystarczy.
Radek, czemu jak się już zaloguję (założyłem konto jak rozdawaliście darmowe subskrypcje), to przy dodawaniu komentarza i tak muszę podać imię, maila, stronę www? I gdzie mogę sobie ustawić jakiś avatar?
PS. Wystraszyłem się przy tym "Ta dam!" ;)
RadioErewan
16.12.08, 17:29
Nie musisz podawać www i emaila. Możesz, ale nie musisz. Awatar: www.gravatar.com . Awatar z gravatara jest powiązany z emailem.
Pozdrawiam
Nie musisz podawać www i emaila. Możesz, ale nie musisz. Awatar: www.gravatar.com . Awatar z gravatara jest powiązany z emailem.
Pozdrawiam
Jak próbowałem za pierwszym razem, to mnie zatrzymało komunikatem "Nie podałeś adresu e-mail" czy jakoś bardzo podobnie. No nic, spróbuję następnym razem. BTW. Kiedy zniknie napis "Beta"?
Jak próbowałem za pierwszym razem, to mnie zatrzymało komunikatem "Nie podałeś adresu e-mail" czy jakoś bardzo podobnie. No nic, spróbuję następnym razem. BTW. Kiedy zniknie napis "Beta"?
Dwa miesiące po tym jak Beta zniknie z gmaila :D
Czyli jednak coś w tym nowym CS4 jest, choć ta funkcja jest raczej dla wąskiej grupy fotografów.
Film oczywiście całkiem OK, powolny, przystępny - każdy nadąży.
Ciekawi mnie z czym eksperymentowałeś RE w zeszłym roku. Ja mam Helicon Focus Pro i jestem bardziej niż zadowolony.
Helicon Focus bez problemu obrabia mi 20 i więcej RAW'ów, PhotoAcute Studio obsłuży 16 sztuk max. (opcję łączenia dla potrzeb DOF ma niejako przy okazji).
Sprawdziłem jak robi to PS4 i nie łyknął nawet 10 (aczkolwiek 10x .jpg zrobił - na XP i 3GB RAM).
Widać że jest zapotrzebowanie na takie operacje skoro Adobe zaimplementowało to w PS, ale jak na razie to pierwsza wersja.
RE: dzięki za pokazywanie nowych możliwości.
JA pracuję na mikroskopach i mam problem, ponieważ GO jest często zbyt mała by pokazać w całości jakiś obiekt (a pracuję z dość grubymi obiektami). Helicon idealnie nadaje się do łączenia takich mikrofotografii i ma kilka dodatkowych zalet, w postaci np. wyboru szczegółów które mają być widoczne na kompilacji. A prędkość działania tego programu jest świetna.
Radek, Naszła mnie wątpliwość i będę musiął to sprawdzic empirycznie
, chociaż może udzielisz mi odpowiedzi zanim w ogóle za to się zabiorę.
Pierwsza część filmu to sklejanie nieudolne gdzie zdjęcia różnią się między soba rozmiarami... Czyli cos czego nie miało CS4. zdjęcia nie dopasowywały się do siebie rozmiarami.
Rozumiem, że fotografując koraliki każde kolejne zdjęcie bylo z innym ustawieniem pierścienia ostrości. Płaszczyzna ostrości zatem przesuwała się od początku koralików do samego ich końca.
Tu dla mnie wszystko jest jasne.
Zaś pytanie moje brzmi.
Gdyby pierścienia ostrości w obiektywie nie ruszać a jedynie przesuwać aparat na sankach tak aby wraz z nim przesuwała się ta płaszczyzna ostrości to czy efekt będzie się czymś różnił od kręcenia pierscieniem ? :???::???:
Czy te zdjęcia takl samo nie będą do siebie pasować ?
Coś mi mówi ze to może byc recepta na problem, ale nie jestem pewien póki nie sprawdzę
Ja będe to musiał sprawdzić sobie empirycznie ale jesli juz znasz odpowiedź to mów :)
Bo może gdyby wykonać inaczej zdjęcia to CS3 dał by rade to posklejać. Kiedyś miałem program Helicon Focus ale efekty mnie zawiodły. Może stara wersja, moze dlatego że to jakiś trial, ale nastawiam się na powrot do eksperymentów macro :)
p.s. Super sprawa z tym fotoTV. Jeszcze raz gratuluję pomysłu :)
Helicon radzi sobie rewelacyjnie i na dokładkę pozwala wskazać co ma być ostre a co nie (jeśli są jakieś problemy). W tej chwili mam porównanie do oprogramowania Leici do ich mikroskopów, w którym jest także "wtyczka" do składania zdjęć dla większej GO. Niestety przy Heliconie Leica wypada bardzo blado, a jak weźmiemy pod uwagę kasę jaką sobie Leica życzy za ten fiuczer to tym bardziej wydaje się ona totalnym badziewiem.
Helicon radzi sobie rewelacyjnie i na dokładkę pozwala wskazać co ma być ostre a co nie (jeśli są jakieś problemy). W tej chwili mam porównanie do oprogramowania Leici do ich mikroskopów, w którym jest także "wtyczka" do składania zdjęć dla większej GO. Niestety przy Heliconie Leica wypada bardzo blado, a jak weźmiemy pod uwagę kasę jaką sobie Leica życzy za ten fiuczer to tym bardziej wydaje się ona totalnym badziewiem.
musze zatem spróbować bo kiedyś tylko liznąłem ten program, tym niemniej zastanawia mnie czy przesuwania aparatu da inne efekty niż kręcenie pierścieniem...
musze zatem spróbować bo kiedyś tylko liznąłem ten program, tym niemniej zastanawia mnie czy przesuwania aparatu da inne efekty niż kręcenie pierścieniem...
A skala odwzorowania sie przypadkiem nie zmieni jak będziesz przybliżał obiektyw? Nie uda się chyba za każdym razem tak precyzyjnie zachować odległości od obiektu przybliżając i oddalając żeby nie zrąbać skali, a co za tym idzie obiekty na fotach będa różnej wielkości.
RadioErewan
4.02.09, 01:24
Nie sądzę, by dało się zachować ten sam kadr i płaszczyznę ostrości w różnych miejscach, niezależnie od sposobu przesuwania aparatu i zmiany wyciągu. Moze się mylę i jak zmienić trochę jedno i drugie... Tylko po co, skoro skrypt daje rade dopasować kadry?
Pozdrawiam
Nie sądzę, by dało się zachować ten sam kadr i płaszczyznę ostrości w różnych miejscach, niezależnie od sposobu przesuwania aparatu i zmiany wyciągu. Moze się mylę i jak zmienić trochę jedno i drugie... Tylko po co, skoro skrypt daje rade dopasować kadry?
Pozdrawiam
jak to po co :) mam CS3 i nie chce płacic za "apgrejdy" :)