PDA

Zobacz pełną wersję : faktura zdjęcia

stahoo4
14.12.08, 18:58
Witam
Mam pytanie dotyczące wyglądu zdjęć nie wiem jak to nazwać więc umownie nazywam to fakturą zdjęcia a mianowicie:
Wykonywane zdjęcia nie mają jak by to nazwać połysku np: jak patrzę na sample dołączone do oprogramowania Olympus to mają one w wyglądzie taki błysk moje natomiast są zwykłe od czego to zależy od obiektywu czy od ustawień.
To moje zdjęcia
a 3 zdjęcie jest z sampli to tylko do zobrazowania o co mi chodzi

Karol
14.12.08, 19:04
Szczerze to nie bardzo kumam o co chodzi. Ok - widzimy Twoje zdjęcia, pokaż jeszcze (link) jakieś foty mające ten tajemniczy "połysk", którego Twoim brakuje - łatwiej będzie odgadnąć czego oczekujesz od zdjęć...

stahoo4
14.12.08, 19:08
oki np tu

http://pl.fotolia.com/id/7862663

albo tu

http://www.fotodino.webd.pl/gal1.html

heyahero
14.12.08, 19:21
Za ktotkiem - nie kumam...??

diabolique
14.12.08, 19:29
od czego to zależy od obiektywu czy od ustawień.

Od obiektywu, ustawień, pogody, filtrów na obiektywie, obróbki, świadomości jaki ma być efekt końcowy i umiejętności zespolenia tego wszystkiego czynnikiem ludzkim obsługującym aparat.

rocco
14.12.08, 20:07
Łoj, na ostatniej fotce jest po prostu szum i jednolite płaszczyzny nie są gładkie.
To zależy od ISO, im wyższe, tym większy szum.
Chyba to o to chodzi :roll:

Huco
14.12.08, 20:22
A może chodzi kontrasty i wyostrzenie. Przejrzałem sample z Olympus Master/Sampleimages/Sample i tam faktycznie na niektórych kontrast wyciągnięty i ostre jak brzytwa (pociąć się można). Taka przejrzystość i ów połysk. Może to to.
Pzdr.:grin:

Mirek54
14.12.08, 20:36
Chodzi Ci moze o to?

stahoo4
14.12.08, 22:07
lucca wydaje mi się, że zastosowałeś filtr połówkowy, ale chodzi mi raczej o to, że na moich zdjęciach jest szum kombinuje jak koń pod górkę a szum i tak jest, natomiast widziałem zdjęcia gładziutkie jak lustro, zero szumu jakiegokolwiek. Nie pamiętam gdzie, ale widziałem fotkę robioną w nocy na dworcu kolejowym, po prostu bajka gładziutka jak tyłek niemowlaka i właśnie ostra jak brzytwa.
Diabolique i o takie zdjęcia mi chodzi jak w portfolio i w twojej galerii.

rocco
14.12.08, 22:42
Ustaw sobie ISO 100-200, aparat na statyw i długi czas naświetlania a będziesz iaił gładko.

stahoo4
15.12.08, 00:17
oki rocco ale wtedy co z głębią ostrości??

J.Graph
15.12.08, 01:28

A co ma czułość filmu i czas naświetlania do GO ??

Ani jedno ani drugie nie jest od siebie zależne ...
Pod warunkiem że nie będziemy sie bawić przysłoną ;)

rocco
15.12.08, 08:13
A co ma piernik do wiatraka?
Szum zależy od użytej czułości (no i jakości matrycy) a głębia ostrości zależy od otworu przysłony. To tak ogólnie.
Poczytaj trochę :)
Proponuję podstawy: http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
Masz tu i o głębi ostrości i o szumie i o kompozycji i wiele innych, przydatnych informacji.
To stronka konkurencji ( ;) ) ale przydatna dla zaczynających zabawę z lustrzanką :)
Jeśli chcesz więcej wiedzieć o optyce to: http://www.fotonyf.republika.pl/kurs/faq.htm

Dziadek
15.12.08, 10:22
Nie bardzo rozumiem czego oczekujesz. Mam wrażenie, że Twoje zdjęcia są niewyostrzone.
To efekt mojej zabawy shopem, odszumiłem i przyciemniłem obraz bez dziewczynki i psa.

Bzyku
15.12.08, 11:15
Przychylam sie do zdanai rocco. Na niższym ISO wyjdzie więcej szczegółow, poza tym odszumianie zdjęcia i wyostrzenie na końcu. Ale może wrzuć jakieś swoje zdjęcia z parametrami to może wytropimy w czym rzecz? Może masz coś namieszane w ustawieniach aparatu?

Ania_
15.12.08, 16:45
Proszę przeczytać wątek na temat wielkości wstawianych zdjęć.
I zmienić stopkę na zgodną z regulaminem oraz na drugi raz dwa razy popatrzeć w jakim dziale się umieszcza wątek.

stahoo4
16.12.08, 22:12
Dziadek ładnie wyszło.
J.Graph trochę czytam iso nie ma nic do GO ale ma przesłona a jak przesłona to i czas - tak mi się wydaje.
rocco wielkie dzięki za stronki takich rzeczy mi brakuje jeszcze raz dzięki.
Bzyku wrzuciłbym ale nie wiem jak wrzucić żeby były parametry.