Zobacz pełną wersję : Grip HLD-4 do E-3, pytania przed zakupem
Witam serdecznie Forumowicze,
Poniewaz zastanawiac sie nad zakupem wyzej wymienionego gripa i moja glowe trapi kilka pytan, na ktore niestety bezskutecznie staram sie znalezc odpowiedzi na forum oraz gugle pozwalam sobie zapytac tu. Mysle ze jest wielu uzytkownikow HLD-4, nie bedzie wiec duzego problemu z uzyskaniem odpowiedzi.
1. Do gripa wchodza 2 batere BLM-1, czy jest mozliwosc pracy z jedna bateria badz akumulatorkami AA(R6) ?
2. Czy zakładając grip mogę taki zestaw dokręcić do stopki statywu, czy wtedy trzeba zdejmować grip ?
Dziekuje z gory za odpowiedz.
Piotr Grześ
13.12.08, 23:42
Zarówno na pierwsze, jak i na drugie pytanie, jako użytkownik tego zestawu, odpowiadam - TAK.
Jeszcze raz sprawdziłem, na drugie pytanie, nie musisz odkręcać gripa, wystarczy wyłączyć IS.
Dzieki wielkie. Coz, to trzeba bedzie kupic :grin:
Poluj na używki bo oryginał jest ciut drogawy, lecz naprawdę warto to coś dokupic xD ja wyrwałem za 350zł (funkiel nówkę).
Pozdrawiam;MicSzu.
Poluj na używki bo oryginał jest ciut drogawy
Ebay Allegro, komisy raczej nie ?
680 zl to faktycznie troche...ale jak policzylem jakies 40% zdjec robie w ustawieniu pionowym aparatu wiec to i tak tansze niz przejscie na srednia klatke :twisted:
Ok, HLD-4 doszedl przed godzina. Znowu pytanie, uzywa ktos tego battery packa z akumulatorami NiMH ? Bo w instrukcji jest wzmianka tylko o bat. alkaicznych lub litowych.
2. Czy zakładając grip mogę taki zestaw dokręcić do stopki statywu, czy wtedy trzeba zdejmować grip ?
Dziekuje z gory za odpowiedz.
Dodam jeszcze, ze jakkolwiek jest możliwośc zamocowania zestawu puszka plus grip na staywie to nie polecam takiego postępowania.
Na połączeniu body-grip zawsze są pewne luzy powodujące większy odsetek zdjęć poruszonych, zwłaszcza z długimi szkłami.
Jeśli na statyw, to samą puszkę.
Nawet czytałem taki test i był tu gdzieś wątek o tym na forum...
Dodam jeszcze, ze jakkolwiek jest możliwośc zamocowania zestawu puszka plus grip na staywie to nie polecam takiego postępowania.
Na połączeniu body-grip zawsze są pewne luzy powodujące większy odsetek zdjęć poruszonych, zwłaszcza z długimi szkłami.
Zgadzam się, choć z drugiej strony nie posiadając statywu z naprawdę wysokiej półki (a powiedzmy sobie szczerze, niewielu z nas operuje dobrej klasy statywami) wstępne podnoszenie lustra jest i tak koniecznością.
Ok, HLD-4 doszedl przed godzina. Znowu pytanie, uzywa ktos tego battery packa z akumulatorami NiMH ? Bo w instrukcji jest wzmianka tylko o bat. alkaicznych lub litowych.
wkładam ( bardzo żadko enloop'y) , ale traktuję to raczej awaryjnie - mam 10 szt więc dwa komplety pod lampę plus te dwa aku właśnie do awaryjnej sytuacji.
a co do statywu i puszki z gripem - jesli masz dłuższe szkło ze stopką to musisz uważać bo nie każda głowica się zmieści - wielkośc szybkozłączki może niepozwolić na zainstalowanie aparatu na statywie ( puchę z gripem w garść i do sklepu mierzyć...:) )
pozdrawiam świątecznie
wkładam ( bardzo żadko enloop'y) , ale traktuję to raczej awaryjnie - mam 10 szt więc dwa komplety pod lampę plus te dwa aku właśnie do awaryjnej sytuacji.
a co do statywu i puszki z gripem - jesli masz dłuższe szkło ze stopką to musisz uważać bo nie każda głowica się zmieści - wielkośc szybkozłączki może niepozwolić na zainstalowanie aparatu na statywie
Dzieki wielkie za info...ze statywem, spokojnie posiadam juz jakis czas 190PROB + 808RC4, na brak stabilnosci naprawde nie moge narzekac, pozatym szybkozlaczka tej glowicy ma regulacje przesuniecia w osi obiektywu.
Pozdrawiam, rowniez swiatecznie :)
dog_master
30.01.09, 23:34
Pozwolę sobie odgrzebać temat i zapytać :)
Czy z gripem dostaje się też BLMa? Pewnie nie? Na www Olka nie ma nic o składzie zestawu.
Czy może on pracować na dwóch różnych aku, np. oryginał + zamiennik?
Pozwolę sobie odgrzebać temat i zapytać :)
Czy z gripem dostaje się też BLMa? Pewnie nie? Na www Olka nie ma nic o składzie zestawu.
Czy może on pracować na dwóch różnych aku, np. oryginał + zamiennik?
Nie dostaje sie akku.
Ja robiłem jeden ślub z taką kombinacją - orginał + maxcell. Działało świetnie. Ponieważ nie uzywam podglądu na LCD i wbudowanej lampy aparatu - zrobiłem na takim "półfirmowym" kpl. akku. w gripie 4000 zdjęć i brak był sygnalizacji rozładowania. Po tygodniu i jeszcze klikuset zdjęciach dostałem czerwone info o bateriach. Pewnie z 200 zdjec jeszcze bym puknął. W kazdym razie działa taki duet.
Obecnie mam 4 orginały BLM-1, i ten jeden nieszczęsny maxcell jako supermegaultra zapas na czarną godzinę.
Nie dostaje sie akku.
Ja robiłem jeden ślub z taką kombinacją - orginał + maxcell. Działało świetnie. Ponieważ nie uzywam podglądu na LCD i wbudowanej lampy aparatu - zrobiłem na takim "półfirmowym" kpl. akku. w gripie 4000 zdjęć i brak był sygnalizacji rozładowania. Po tygodniu i jeszcze klikuset zdjęciach dostałem czerwone info o bateriach. Pewnie z 200 zdjec jeszcze bym puknął. W kazdym razie działa taki duet.
Obecnie mam 4 orginały BLM-1, i ten jeden nieszczęsny maxcell jako supermegaultra zapas na czarną godzinę.
Piszesz o HLD-4 i E-3 czy sprzęcie, który masz w stopce?
Piszesz o HLD-4 i E-3 czy sprzęcie, który masz w stopce?
noo.. eee.. swoim w stopce.. ale to zrozumiałe :)
Akuu nie dostaje sie z gripem HLD-4
Cos mi sie o uszy obilo,ze nowy soft do E3 poprawia koalicje z gripem.
Cos mi sie o uszy obilo,ze nowy soft do E3 poprawia koalicje z gripem.
Ma niby być i ma poprawić ale zdaje się jeszcze go nie ma...
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16397
Ma niby być i ma poprawić ale zdaje się jeszcze go nie ma...
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16397
generalnie - z punktu widzenia elektronika - układ pomiarowy widzi to tak:
Tak mocny układ zasilania jak jego najsłabsze ogniwo. Jesli w Gripie HLD-4 jest układ kontroli naładowania pojedynczego akku, to wówczas jeden z akku będącym na wykończeniu zawali nam sprawe bo pojawi się komunikat o rozładowaniu. Wystarczy wyjąć podejrzany akku z gripa i po problemie.
Jesli jednak aparat rejestruje skoki napięcia podczas obciązenia - wówczas mocny akku podgoni licznik. Ten słabszy bedzie jako wypełniacz pojemnosci tego właściwego.
Bardziej łopatologicznie nie naumiałem sie wytłumaczyc :)
Mnie z dwoma BLM-1 w gripie wszystko śmigało aż miło, jak mnie się ostał tylko jeden to zaczęły się schody.
dog_master
31.01.09, 01:36
Dzięki :)
Yyy, przepraszam, ile zdjęć?! :shock: WOW! Nieźle!
1. Tak mocny układ zasilania jak jego najsłabsze ogniwo.
2. Jesli w Gripie HLD-4 jest układ kontroli naładowania pojedynczego akku, to wówczas jeden z akku będącym na wykończeniu zawali nam sprawe bo pojawi się komunikat o rozładowaniu. Wystarczy wyjąć podejrzany akku z gripa i po problemie.
Jesli jednak aparat rejestruje skoki napięcia podczas obciązenia - wówczas mocny akku podgoni licznik.
3. Ten słabszy bedzie jako wypełniacz pojemnosci tego właściwego.
AD. 1 Nie sądzę. Akumulatory te nie są łączone szeregowo. Prawdopodobnie nawet zwarcie w jednej komorze przy obecności akumulatora w drugiej nie powinno zakłócić pracę aparatu.
AD. 2 Nie sądzę aby tam był jakis układ kontroli naładowania a słabiej naładowany akumulator nic nie zawali - po prostu nie bedzie z niego pobierany prąd do czasu wyrównania się napięć.
AD. 1 Nie sądzę. Akumulatory te nie są łączone szeregowo. Prawdopodobnie nawet zwarcie w jednej komorze przy obecności akumulatora w drugiej nie powinno zakłócić pracę aparatu.
AD. 2 Nie sądzę aby tam był jakis układ kontroli naładowania a słabiej naładowany akumulator nic nie zawali - po prostu nie bedzie z niego pobierany prąd do czasu wyrównania się napięć.
No cóż. My możemy gdybać tylko :) najprościej wziąść grip i sprawdzić organoleptycznie :D
Kto da gripa HLD-4 po gwarancji na testy i "explode view" :lol:
black_bird
31.01.09, 10:32
zapakowałem kiedys dwa accu do gripa, jeden pełny, drugi rozładowany - przez nieuwagę. Zrobilem sesje zdjeciową i w domu doladowywałem oba, wtedy to się kapnąłem, że jeden musiał być nienaładowany -> Max Power a drugi oryginał pełny.
Oryginał podładował sie dosc szybko, Max Power ponad 2 godz. Czyli z 1 daje radę ..
Drugi oryginał wylegiwał się na dnie torby ...;))
No cóż. My możemy gdybać tylko :) najprościej wziąść grip i sprawdzić organoleptycznie :D
Kto da gripa HLD-4 po gwarancji na testy i "explode view" :lol:
Mam gripa do E-300 i nawet go kiedyś rozbierałem bo zobaczyć co tam jest ukryte.
Po pomiarach miernikiem wygląda na to, że tam są dwie diody prostownicze, które umożliwiają równoległe łączenie akumulatorów. I to wszystko.
Mam gripa do E-300 i nawet go kiedyś rozbierałem bo zobaczyć co tam jest ukryte.
Po pomiarach miernikiem wygląda na to, że tam są dwie diody prostownicze, które umożliwiają równoległe łączenie akumulatorów. I to wszystko.
No dokładnie - diody zapobiegają przepływowi pradu miedzy akku. Obnizają tez napięcie wyjsciowe o 0.7V.
Myślę ze HLD jest troszkę inteligentniejszy niz ownusery:)
Skoro jest już temat o HLD-4. Mam pytanie co do zasilania go ogniwami AA bo informacje na stronie Olka czy w Olypedii bardzo lakoniczne. Ile tych AA wchodzi do gripa? Czy z gripem dostanę jakiś koszyczek do załadowania AA? Czy z gripem równie dobrze współpracują baterie alkaliczne jak i akumulatorki? Jaka jest wydajność aparatu z gripem i dobrymi akumulatorkami (np. Sanyo Eneloop)? Jakieś problemy?
Nie wiecie czy instrukcja do HLD-4 jest gdzieś do ściągnięcia?
No dokładnie - diody zapobiegają przepływowi pradu miedzy akku. Obnizają tez napięcie wyjsciowe o 0.7V.
Drobna porawka, Szczotki tylko o 0,2-0,25 :-P
Skoro jest już temat o HLD-4. Mam pytanie co do zasilania go ogniwami AA bo informacje na stronie Olka czy w Olypedii bardzo lakoniczne. Ile tych AA wchodzi do gripa? Czy z gripem dostanę jakiś koszyczek do załadowania AA? Czy z gripem równie dobrze współpracują baterie alkaliczne jak i akumulatorki? Jaka jest wydajność aparatu z gripem i dobrymi akumulatorkami (np. Sanyo Eneloop)? Jakieś problemy?
Nie wiecie czy instrukcja do HLD-4 jest gdzieś do ściągnięcia?
W zestawie jest koszyczek na aku. Wchodzi tam 6 szt.
Mam aku Sanyo Eneloop`y, ale nie miałem okazji sprawdzić jak taki zestaw działa. Jak rozładują się BLMy to wtedy sprawdzę na Eneloop`ch i dam znać :wink:
mam coś w rodzaju instrukcji, mogę Ci to przesłać na maila :)
Drobna porawka, Szczotki tylko o 0,2-0,25 :-P
hehe. fajne określenie. oryginalnie to diody Schottky'ego :D:-P
W zestawie jest koszyczek na aku. Wchodzi tam 6 szt.
Mam aku Sanyo Eneloop`y, ale nie miałem okazji sprawdzić jak taki zestaw działa. Jak rozładują się BLMy to wtedy sprawdzę na Eneloop`ch i dam znać :wink:
mam coś w rodzaju instrukcji, mogę Ci to przesłać na maila :)
Dziękuję bardzo! Informacje, które znalazłem tu (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9714&highlight=hld-4&page=20) i na następnej stronie tego wątku są dość niepokojące. W każdym razie dla mnie grip + akumulatorki to pożądane połączenie i jakby to miało nie działać zakup gripa postawię pod znakiem zapytania. Za testy z Eneloopami będę bardzo wdzięczny, podobnie jak za instrukcję na e-mail, adres ślę na PW...
Rep+
AndrzejSzczecin
31.01.09, 16:27
Tak mocny układ zasilania jak jego najsłabsze ogniwo. Jesli w Gripie HLD-4 jest układ kontroli naładowania pojedynczego akku, to wówczas jeden z akku będącym na wykończeniu zawali nam sprawe bo pojawi się komunikat o rozładowaniu. Wystarczy wyjąć podejrzany akku z gripa i po problemie.
Jesli jednak aparat rejestruje skoki napięcia podczas obciązenia - wówczas mocny akku podgoni licznik. Ten słabszy bedzie jako wypełniacz pojemnosci tego właściwego.
jest tak jak mówisz - tj trzeba wyciągnąć podejrzane aku i jest po sprawie - a najlepiej wkładać dwa aku w pełni naładowane - ilości zdjęć na dwóch aku nigdy nie zliczałem, ale jest tego na tyle sporo, że można nie zawracać sobie tym głowy.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dziękuję bardzo! Informacje, które znalazłem tu (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9714&highlight=hld-4&page=20) i na następnej stronie tego wątku są dość niepokojące. W każdym razie dla mnie grip + akumulatorki to pożądane połączenie i jakby to miało nie działać zakup gripa postawię pod znakiem zapytania. Za testy z Eneloopami będę bardzo wdzięczny, podobnie jak za instrukcję na e-mail, adres ślę na PW...
Rep+
wg mnie na akumulatorkach grip nie pociągnie - to chyba kwestia napięcia 1,2V do 1,5V - na moich Energizerach 2500 grip z aparatem nie działał - wydaje mi sie, że producentowi bardziej w przypadku baterii chodziło o sytuacje awaryjnie, kiedy nie ma dostępu do prądu - baterie kupimy praktycznie wszędzie, a jesli prąd jest to ładujmy BLM-1... to też chyba obrona swoich akumulatorów... :)
Rep+
:cry: faktycznie .... po włożeniu naładowanych 6-iu aku Eneloopek, jest info na czewrono ,że bakterie słabe :evil: :evil: :evil:
tylko dlaczego ?! 6 x 1,2 V = 7,2 V czyli tyle samo ile otrzymuje się z BLM`a
tak jak czytałem w linku który podał ktotek
Grip jest zaprojektowany tak by dzialac z akumulatorami do tego przeznaczonymi!!
Opcjonalnie to znaczy, gdy sie nam skonczy energia, a nie ma gdzie naladowac, wtedy kupujemy cos co jest pod reka, wszedzie na calym swiecie. Czyli paluszki.
....
Czesc.Ch
i wychodzi na to, że koszyczek przeznaczony jest tylko i wyłącznie jako awaryjne zasilanie i to bakteriemi 1,5 V a nie z aku 1,2 V :cry:
dla zainteresowanych podaje link do instrukcji (http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/esystem/man_hld4_e.pdf)w pdf`ie
"doczytałem" się w instrukcji że z bateriami to tylko ... use only in emergencies :evil:
i wszystko jasne ... używamy tylko i wyłącznie BLM`ów
i wychodzi na to, że koszyczek przeznaczony jest tylko i wyłącznie jako awaryjne zasilanie i to bakteriemi 1,5 V a nie z aku 1,2 V :cry:
dla zainteresowanych podaje link do instrukcji (http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/esystem/man_hld4_e.pdf)w pdf`ie
Dobra robota z tym linkiem do instrukcji...
Istotnie instrukcja jako źródła zasilania nie podaje akumulatorków. Szkoda, konkurencja nie ma takich problemów.
Ważne dla mnie jest, że grip może być zasilany z jednego lub dwóch BLM-1, dotychczas myślałem, że koniecznie muszę mieć dwa... Tak sobie teoretyzuję i myślę, że grip z dwoma BLM-1 powinien być 2x wydajniejszy niż z jednym... Czy ktoś zauważył jakieś odstępstwa od takiej zasady?
AndrzejSzczecin
31.01.09, 18:04
Istotnie instrukcja jako źródła zasilania nie podaje akumulatorków. Szkoda, konkurencja nie ma takich problemów.
Ważne dla mnie jest, że grip może być zasilany z jednego lub dwóch BLM-1, dotychczas myślałem, że koniecznie muszę mieć dwa... Tak sobie teoretyzuję i myślę, że grip z dwoma BLM-1 powinien być 2x wydajniejszy niż z jednym... Czy ktoś zauważył jakieś odstępstwa od takiej zasady?
Najprawdopodobniej będzie dwa razy dłuzej - nie robiłem dokładnych testów, ale takie mam odczucia - mimo wszystko często w moim domowym studio używam jednego BLM-a - zestaw jest lżejszy, a to przy dłuższym fotografowaniu odczuwam - zestaw z gripem lubię, ponieważ ergonomia i funkcjonalność się wóczas poprawia, ale już w teren wolę wybrać zapasowe aku do torby - na zestaw z gripem trzeba mieć dużą torbę lub najlepiej plecak - E-3 plus grip to już spory klamot.
Będzie "przynajmniej" dwa razy wydajniejszy. Energia pobierana w "szczycie" bedzie rozkładała sie równomiernie na dwa akku a nie na jeden, powodując jego szybsze rozładowanie.
Efekt "rengeneracji" dla pojedynczego ogniwa po udarze jest stosunkowo nieduzy, gdyż energia poszła z dwóch akumulatorów.
Mowa oczywiscie o dwóch w pełni naładowanych BLM.
O ile w tych samych warunkach na jednym akku robiłem ok 1200 zdjęć do zapalenia sie kontrolki o rozładowaniu, o tyle z gripem i dwoma BLM robię spokojnie ponad 3500 zdjęć.
Mowa oczywiscie tez o E-510 i niefirmowym gripie.
Jeszcze jedno pytanie o grip do jego posiadaczy. Czy warto? E-3 już kawałkiem klocka jest a z gripem to już całkiem... Jakie macie do niego podejście już na zimno po pewnym czasie od zakupu? Jeden z posiadaczy E-3 powiedział mi ostatnio, że gripa przypiął raz, może dwa potem leżał w szufladzie więc go sprzedał... Stąd moje wątpliwości. A więc - używacie swoich gripów i sobie chwalicie czy obecnie odpuścilibyście je sobie zostawiając parę groszy w kieszeni?
Nie wyobrażam sobie żebym miał pracować bez gripa...
pozdrawiam
Jeszcze jedno pytanie o grip do jego posiadaczy. Czy warto? E-3 już kawałkiem klocka jest a z gripem to już całkiem... Jakie macie do niego podejście już na zimno po pewnym czasie od zakupu? Jeden z posiadaczy E-3 powiedział mi ostatnio, że gripa przypiął raz, może dwa potem leżał w szufladzie więc go sprzedał... Stąd moje wątpliwości. A więc - używacie swoich gripów i sobie chwalicie czy obecnie odpuścilibyście je sobie zostawiając parę groszy w kieszeni?
Jak najbardziej z gripem... chyba, ze idziesz w góry na kilka dni ;)
Ale już jednodniowa wycieczka spokojnie z gripem.
Ja nigdy nie należałem do wielbicieli gripów, ale do czasu. Fakt mowa tu o modelu E-1, ale myślę , że wnioski są uniwersalne. Gdy kupowałem gripa do E-1 przed planowaną podróżą, powodem była jedynie większa niezależność związana z pojemniejszymi akumulatorami . Jednak gdy zacząłem go używać - szlajałem sie po ulicach i często robiłem pionowe kadry, wtedy doceniłem komfort i szybkość używania gripa z jego zdublowaną klawiszologią. Jak dla mnie piękna sprawa i według mnie bardzo pomocna, gdy wykonuje sie zdjęcia reporterskie. W innym wypadku jego przydatność jest już dyskusyjna i zależna od preferencji i silnych dłoni . Aaa - nie do przecenienia jest lepsze wyważenie aparatu , gdy podpięta jest zewnętrzna lampa błyskowa.
W moim przypadku grip poprawił ergonomię o zdjęciach pionowych już chyba nie muszę wspominać . Szczególnie pomaga mi w użytkowaniu teleobiektywu 50-200mm+EC-14 chociaż telekonwenter mam od niedawna . Pozdrawiam
Zdecydowanie polecam. Nie kupil bym go za owe 600zł jak do tej pory ale wyrwałem okazyjnie za 350 i naprawdę polecam... przy pionowych kadrach nie do przecenienia:)
AndrzejSzczecin
15.02.09, 20:05
miałem grip do E-1 - mam i do E-3 - praktycznie zawsze podłączony jest do aparatu - szczególnie polecam dołączyć boczny pasek nadgarstkowy - jest trochę drogi - oryginał Olka to wydatek około 100pln, ale są też tańsze zamienniki - wówczas jest zdecydowanie wygodniej i bezpieczniej.
jestem za gripem, zdecydowanie wygodniej i wyważnie lepsze.
Rep+
Specjalnie dla Ciebie jutro robię test na Eneloopach - akurat jadę robić foty do ZOO...
Nie mam pojęcia, bo zawsze wsadzam dwa akku.
Ja rowniez polecam grip. Ergonomia pracy jak dla mnie lepsza. Pionowe kadrowanie, swietne wywazenie sprzetu i wiecej fotek bez ladowania aku jakoze uzywam dwoch. Dla jasnosci i w odpowiedzi na poprzednie pytania, grip HLD-4 pracuje na jednej blm rownie dobrze jak na dwoch. POLECAM!
Pozdro
Specjalnie dla Ciebie jutro robię test na Eneloopach - akurat jadę robić foty do ZOO...
No i zrobiłam... 40 zdjęć. Eneloopy świeżo naładowane, założone tuz przed wejsciem do ZOO, na mroziku jakieś -5 stopni.
Zrobiłam na nich 40 zdjęć i zdechły.
Zaraz po wsadzeniu w gripa faktycznie na wyświetlaczu górnym stan naładowania baterii od razu mruga.
Tak więc grip faktycznie moze być przystosowany wyłącznie do baterii alkalicznych - jak jest napisane w instrukcji.
No i zrobiłam
Dziękuję bardzo! Tobie i wszystkim, którzy się wypowiadali. W temacie gripa mam jasność...
Mam HDL-4 i E 30 i byłem bliziutko zawału. Ładowałem 6 x AA NI-MH i po kilkunastu zdjeciach wyświetlało mi "baterie rozładowane", zmieniałem zestawy, ładowarki i nic, kilkanaście zdjęć i ten sam komunikat. Kupiłem sanio eneloop i wytrzymały mi dokładnie 24 klatki. W zaprzyjaźnionym sklepie wypróbowałem nowego gripa - to samo. Zaczęliśmy w sklepie dyskutować i szukać jakiejś wzmianki ta ten temat. Totalny brak informacji.Na 106 stronie instrukcji /do E30/ jest temat "battery type" niby po naszemu ale nic nie można zrozumieć, okazało się, że strzał był trafny, w menu są trzy możliwości ustawienia - w ciemno ustawiliśmy na "2" /miałem fabrycznie ustawione "1"/ te same eneloopy wcześniej wykazujące całkowite rozładowanie, ożyły, wyszedłem, zrobiłem ok. 260 zdjęć bez najmniejszego śladu zużycia, dalej świecą na zielono. Ciekawe co działa na "3" .Menu E30 jest w aparacie po Polsku a w instrukcji używając nazw angielskich, spora gimnastyka żeby to przypasować. Napisałem o tym wszystkim do doradcy technicznego, ciekawe co odpisze. pozdrawiam
okazało się, że strzał był trafny, w menu są trzy możliwości ustawienia - w ciemno ustawiliśmy na "2" /miałem fabrycznie ustawione "1"/ te same eneloopy wcześniej wykazujące całkowite rozładowanie, ożyły, wyszedłem, zrobiłem ok. 260 zdjęć bez najmniejszego śladu zużycia, dalej świecą na zielono.
No! To ciekawe info! Tylko co w tym menu mam ustawić na "2"? Ustawienia fabryczne?
u mnie po wejściu do menu - klucz 1 - battery type . pokazują się trzy bateryjki z numerami Opis jest całkowicie nie zrozumiały. Ponieważ miałem "1" i było źle ustawiłem na "2" i jest dobrze. Ustawienia "3"nie próbowałem Przypominam, że to dotyczy E30 może w E3 też jest taka opcja. powodzenia.
u mnie po wejściu do menu - klucz 1 - battery type . pokazują się trzy bateryjki z numerami Opis jest całkowicie nie zrozumiały. Ponieważ miałem "1" i było źle ustawiłem na "2" i jest dobrze. Ustawienia "3"nie próbowałem Przypominam, że to dotyczy E30 może w E3 też jest taka opcja. powodzenia.
w E3 niestety niema mogli by to dodać w jakimś FW:evil:
Może jest coś w menu E3 co by się dało dopasować do hasła "battery type" ?
Może jest coś w menu E3 co by się dało dopasować do hasła "battery type" ?
nie. niema nic związanego z zasilaniem, oprucz opcju usypiania body w celu zaoszczędzenia energii
Dzięki za PW!
To jest bardzo fajne spostrzeżenie i dobra wiadomość dla właścicieli E-30. Z tego co piszesz wygląda na to, że dzięki funkcji BATTERY TYPE uda się zmusić gripa do pracy na akumulatorkach chociaż instrukcja do E-30 nie mówi o tym wprost, natomiast instrukcja do HLD-4 jako źródła zasilania nie podaje akumulatorków. Próba wkładania akumulatorków do HLD-4 podpiętego do E-3 kończyła się bardzo szybkim odmówieniem pracy przez aparat z komunikatem - baterie wyczerpane...
Niestety - nie ma takiej funkcji w E-3 i wygląda na to, że jedynie posiadacze E-30 mogą z tego korzystać. Chciałbym tak w E-3...
Rep+ za wartościowe spostrzeżenie.
nie. niema nic związanego z zasilaniem, oprucz opcju usypiania body w celu zaoszczędzenia energii
to mi bardzo przykro... Wspomnę tylko, że u mnie też nie ma w spisie itd. żadnego hasła , tylko to "battery type" znalazłem. W żadnym opisie niczego nie ma. !!! Może jest jakieś -źródło zasilania, rodzaj zasilania, baterie >>> tłumaczenia są tragiczne, trzeba się domyślać.
Dzięki za PW!
To jest bardzo fajne spostrzeżenie i dobra wiadomość dla właścicieli E-30. Z tego co piszesz wygląda na to, że dzięki funkcji BATTERY TYPE uda się zmusić gripa do pracy na akumulatorkach chociaż instrukcja do E-30 nie mówi o tym wprost, natomiast instrukcja do HLD-4 jako źródła zasilania nie podaje akumulatorków. Próba wkładania akumulatorków do HLD-4 podpiętego do E-3 kończyła się bardzo szybkim odmówieniem pracy przez aparat z komunikatem - baterie wyczerpane...
Niestety - nie ma takiej funkcji w E-3 i wygląda na to, że jedynie posiadacze E-30 mogą z tego korzystać. Chciałbym tak w E-3...
Rep+ za wartościowe spostrzeżenie.
Właśnie o tym wyżej pisałem, wyrzuciłem 12 akumulatorów plus dwie ładowarki zanim wpadłem na te ustawienia. Wcześniej po kilkunastu zdjęciach miełem czerwony komunikat. Teraz, po tej zmianie ustawienia, zrobiłem 260 zdjęć i nic , dalej zielono, na więcej nie miałem czasu, jak nie będzie lało to jutro będę robił do oporu. Dam znać.
doszedłem do 643 zdjęć i zaczęło świecić pół bateryjki ale na zielono i nie mruga. Wygląda na to, że się cierpliwość akumulatorów kończy. Zastanawia mnie co innego. W instrukcji zalecają ogniwa litowe, o ile wiem to mają one 3V. Zasobnik na baterie AA wymusza układ szeregowy a wiadomo, że w takim wypadku napięcia się sumują. Dedykowany akumulator litowo-jonowy BLM-1 ma napięcie 7,2 V. Zastosowałem NI-MH które mają 1,2V x 6 co daje te potrzebne 7,2V. Przy litowych 6 x 3V = 18 V. ??? Coś tu nie gra !!! Czy ja coś pokręciłem ??? nawet zwykłe alkaliczne to jest 1,5 V x 6 = 9 V.
doszedłem do 643 zdjęć i zaczęło świecić pół bateryjki ale na zielono i nie mruga. Wygląda na to, że się cierpliwość akumulatorów kończy. Zastanawia mnie co innego. W instrukcji zalecają ogniwa litowe, o ile wiem to mają one 3V. Zasobnik na baterie AA wymusza układ szeregowy a wiadomo, że w takim wypadku napięcia się sumują. Dedykowany akumulator litowo-jonowy BLM-1 ma napięcie 7,2 V. Zastosowałem NI-MH które mają 1,2V x 6 co daje te potrzebne 7,2V. Przy litowych 6 x 3V = 18 V. ??? Coś tu nie gra !!! Czy ja coś pokręciłem ??? nawet zwykłe alkaliczne to jest 1,5 V x 6 = 9 V.
nie 3 V a 1.2 V , maja takie same napięcie jak NI-MH.
??? Nie mam zamiaru się wymądrzać ani kwestionować Twojej wiedzy ale : cytuję
" Technologie akumulatorów
PCWorld
(Strona 3 z 4)
Akumulatory litowe
Akumulatory litowe to najnowsze osiągnięcie technologii akumulatorów. Charakteryzuje się najwyższą energią właściwą, rzędu 90-110 Wh/kg. Dodatkowa zaleta to niewielkie samorozładowania, a więc długi czas przechowywania bez ponownego ładowania. Jednak szczególną zaletą akumulatorów Li-Io jest to, że nie dotyczy ich ani efekt pamięciowy, ani efekt leniwego akumulatora. Dostarczają niemal stałego napięcia (ponad 3,6 V) w całym okresie rozładowania.
Odmienie niż akumulatory NiCd czy NiMH, akumulator Li-Io wytwarza napięcie 3,6 V zamiast 1,2 V. Wynika to z jego budowy. Elektroda ujemna jest wykonana ze związków litu, które mogą zawierać tlenek kobaltu, manganu lub niklu, natomiast anoda - ze związków grafitu. Separator między membranami stanowi mikroprzepuszczalna membrana z tworzywa sztucznego. Elektrolit to ciecz organiczna zawierająca sól litu.
Lit to silnie reagujący metal lekki, a więc mocno nagrzany łatwopalny materiał mógłby eksplodować.
Z tego powodu obecnie produkowane akumulatory zawierają organiczny elektrolit. Mimo to każdy akumulator litowy jest wyposażony w zawór bezpieczeństwa i ma szczególnie solidną obudowę. Dodatkowo każdy zawiera specjalne układy elektroniczne, nadzorujące przebieg ładowania - chronią przed powstaniem zbyt dużych prądów ładowania i rozładowania, nadzorują warunki ładowania i rozładowania oraz zabezpieczają akumulator przed przegrzaniem. Oczywiście, wszystkie te zabezpieczenia mają wpływ na cenę akumulatora. Akumulator Li-Io jest o prawie 30 procent droższy od akumulatora NiMH.
Akumulatory Li-Io mają najwyższą zdolność gromadzenia energii w przeliczeniu na wagę i objętość, jednak nie osiągają dużej pojemności. Najczęściej stosowane są w telefonach komórkowych, kamerach cyfrowych i notebookach. "
koniec cytatu
??? Nie mam zamiaru się wymądrzać ani kwestionować Twojej wiedzy ale : cytuję
[...]Jednak szczególną zaletą akumulatorów Li-Io jest to, że nie dotyczy ich ani efekt pamięciowy, ani efekt leniwego akumulatora. Dostarczają niemal stałego napięcia (ponad 3,6 V) w całym okresie rozładowania.
No i wszystko sie zgadza. W BML-1 siedzą dwa ogniwa Li-Io po 3.6V każdy czyli po połączeniu szeregowa dają 7.2V
Na pewno nie ma "paluszków" (AA) Li-Io i to w dodatku o 3V napięciu.
PS. A co do bateri litowych CRV3 to one mają 3V ale i rozmiary dwóch batrii AA.
No i wszystko sie zgadza. W BML-1 siedzą dwa ogniwa Li-Io po 3.6V każdy czyli po połączeniu szeregowa dają 7.2V
Na pewno nie ma "paluszków" (AA) Li-Io i to w dodatku o 3V napięciu.
PS. A co do bateri litowych CRV3 to one mają 3V ale i rozmiary dwóch batrii AA.
Może nie czytałeś całej dyskusji /powyżej/ ale sprawa dotyczy litowych AA.
Popatrz na oferty sprzedaży, wszędzie litowe AA mają 3V. W teoretycznych opisach też.
http://www.olympusclub.pl/pub/images/Zbyma72age_Zasilanie_czyli.pdf
pozdrawiam hb
zwracam honor :( :oops: :oops:
tak jak napisał SKOW Na pewno nie ma "paluszków" (AA) Li-Io i to w dodatku o 3V napięciu.
I TO SAMO MIAŁEM NA MYSLI
jeszcze raz sorki ;)
p.s.
..... nie widziałem "paluszka" o napięciu 3 V :roll:
Podstawowe dane techniczne baterii litowej AA
*
napięcie 1,5 V
*
pojemność 29000 mAh dla prądu 45mA
*
pojemność 2700 mAh dla prądu 1000mA !!!
*
max prąd impulsowy 2000 mA
*
max prąd ciągły 1500 mA
*
waga 14,5 g
Może nie czytałeś całej dyskusji /powyżej/ ale sprawa dotyczy litowych AA.
Popatrz na oferty sprzedaży, wszędzie litowe AA mają 3V. W teoretycznych opisach też.
No to słabo szukałeś.
Ja znalazłem na 1.5V AA np http://www.bto.pl/go/_info/?id=1684
Są też i na 3V, 3.6V, 3.6V w obudowie 1/2AA co daje 7.2V w obudowie AA
W obudowach zwykłych, z drucikami do lutowania czy jako moduły.
Tylko co z tego? To są raczej baterie specjalistyczne.
A tu można poczytać, że batrii litowych jest klika rodzajów:
http://www.baterie-litowe.pl/
Poddaje się, macie rację co do baterii. Niezbyt jasno się wyrażałem ale cały czas chodziło mi o "akumulatorki litowe AA". Zwracam honor.
Poddaje się, macie rację co do baterii. Niezbyt jasno się wyrażałem ale cały czas chodziło mi o "akumulatorki litowe AA". Zwracam honor.
;) przynajmniej jestem mądrzejszy o akumulatory litowo jonowe :D
podziękowania za chęci dla SKOW`a ;)
HLD-4 ma najwyraźniej humory, Sanya 2700 /dwuletnie/ i Camelion 2500 /nowe/ NIE lubi i od razu się wyłącza a dwuletnie Sony 2500 lubi i robi ponad 800 klatek. Lubi też Eneloopy 2000, robi ponad 800 zdjęć. Przypominam to co wcześniej pisałem, w E 30 mam opcję Battery type. Jek wcześniej wspominałem, strasznie mętnie tam piszą, fabrycznie było ustawione na "1" co nie bardzo mi do opisu pasuje, robię z ustawieniem na "3".
pozdrawiam hb
PS. Zrobiłem skan tego opisu ale nie umiem załączyć !!!
PS. Zrobiłem skan tego opisu ale nie umiem załączyć !!!
Jak piszesz nowego posta, to na dole, pod okienkiem treści i emotkami masz "Zarządzaj załacznikami". Tam załaduj z dysku.
Jak piszesz nowego posta, to na dole, pod okienkiem treści i emotkami masz "Zarządzaj załacznikami". Tam załaduj z dysku.
Bóg zapłać dobry Człowieku....