PDA

Zobacz pełną wersję : Grip HLD-4 do E-3, pytania przed zakupem

gibberpl
13.12.08, 23:38
Witam serdecznie Forumowicze,

Poniewaz zastanawiac sie nad zakupem wyzej wymienionego gripa i moja glowe trapi kilka pytan, na ktore niestety bezskutecznie staram sie znalezc odpowiedzi na forum oraz gugle pozwalam sobie zapytac tu. Mysle ze jest wielu uzytkownikow HLD-4, nie bedzie wiec duzego problemu z uzyskaniem odpowiedzi.

1. Do gripa wchodza 2 batere BLM-1, czy jest mozliwosc pracy z jedna bateria badz akumulatorkami AA(R6) ?
2. Czy zakładając grip mogę taki zestaw dokręcić do stopki statywu, czy wtedy trzeba zdejmować grip ?

Dziekuje z gory za odpowiedz.

Piotr Grześ
13.12.08, 23:42
Zarówno na pierwsze, jak i na drugie pytanie, jako użytkownik tego zestawu, odpowiadam - TAK.
Jeszcze raz sprawdziłem, na drugie pytanie, nie musisz odkręcać gripa, wystarczy wyłączyć IS.

gibberpl
14.12.08, 08:33
Dzieki wielkie. Coz, to trzeba bedzie kupic :grin:

MicSzu
14.12.08, 10:22
Poluj na używki bo oryginał jest ciut drogawy, lecz naprawdę warto to coś dokupic xD ja wyrwałem za 350zł (funkiel nówkę).

Pozdrawiam;MicSzu.

gibberpl
14.12.08, 16:56
Poluj na używki bo oryginał jest ciut drogawy

Ebay Allegro, komisy raczej nie ?

680 zl to faktycznie troche...ale jak policzylem jakies 40% zdjec robie w ustawieniu pionowym aparatu wiec to i tak tansze niz przejscie na srednia klatke :twisted:

gibberpl
24.12.08, 10:36
Ok, HLD-4 doszedl przed godzina. Znowu pytanie, uzywa ktos tego battery packa z akumulatorami NiMH ? Bo w instrukcji jest wzmianka tylko o bat. alkaicznych lub litowych.

rocco
24.12.08, 11:12
2. Czy zakładając grip mogę taki zestaw dokręcić do stopki statywu, czy wtedy trzeba zdejmować grip ?

Dziekuje z gory za odpowiedz.
Dodam jeszcze, ze jakkolwiek jest możliwośc zamocowania zestawu puszka plus grip na staywie to nie polecam takiego postępowania.
Na połączeniu body-grip zawsze są pewne luzy powodujące większy odsetek zdjęć poruszonych, zwłaszcza z długimi szkłami.
Jeśli na statyw, to samą puszkę.
Nawet czytałem taki test i był tu gdzieś wątek o tym na forum...

format
24.12.08, 11:25
Dodam jeszcze, ze jakkolwiek jest możliwośc zamocowania zestawu puszka plus grip na staywie to nie polecam takiego postępowania.
Na połączeniu body-grip zawsze są pewne luzy powodujące większy odsetek zdjęć poruszonych, zwłaszcza z długimi szkłami.

Zgadzam się, choć z drugiej strony nie posiadając statywu z naprawdę wysokiej półki (a powiedzmy sobie szczerze, niewielu z nas operuje dobrej klasy statywami) wstępne podnoszenie lustra jest i tak koniecznością.

zeman2
24.12.08, 13:43
Ok, HLD-4 doszedl przed godzina. Znowu pytanie, uzywa ktos tego battery packa z akumulatorami NiMH ? Bo w instrukcji jest wzmianka tylko o bat. alkaicznych lub litowych.

wkładam ( bardzo żadko enloop'y) , ale traktuję to raczej awaryjnie - mam 10 szt więc dwa komplety pod lampę plus te dwa aku właśnie do awaryjnej sytuacji.

a co do statywu i puszki z gripem - jesli masz dłuższe szkło ze stopką to musisz uważać bo nie każda głowica się zmieści - wielkośc szybkozłączki może niepozwolić na zainstalowanie aparatu na statywie ( puchę z gripem w garść i do sklepu mierzyć...:) )

pozdrawiam świątecznie

gibberpl
26.12.08, 17:42
wkładam ( bardzo żadko enloop'y) , ale traktuję to raczej awaryjnie - mam 10 szt więc dwa komplety pod lampę plus te dwa aku właśnie do awaryjnej sytuacji.

a co do statywu i puszki z gripem - jesli masz dłuższe szkło ze stopką to musisz uważać bo nie każda głowica się zmieści - wielkośc szybkozłączki może niepozwolić na zainstalowanie aparatu na statywie

Dzieki wielkie za info...ze statywem, spokojnie posiadam juz jakis czas 190PROB + 808RC4, na brak stabilnosci naprawde nie moge narzekac, pozatym szybkozlaczka tej glowicy ma regulacje przesuniecia w osi obiektywu.

Pozdrawiam, rowniez swiatecznie :)

dog_master
30.01.09, 23:34
Pozwolę sobie odgrzebać temat i zapytać :)

Czy z gripem dostaje się też BLMa? Pewnie nie? Na www Olka nie ma nic o składzie zestawu.

Czy może on pracować na dwóch różnych aku, np. oryginał + zamiennik?

Ramzes_II
30.01.09, 23:42
Pozwolę sobie odgrzebać temat i zapytać :)

Czy z gripem dostaje się też BLMa? Pewnie nie? Na www Olka nie ma nic o składzie zestawu.

Czy może on pracować na dwóch różnych aku, np. oryginał + zamiennik?
Nie dostaje sie akku.
Ja robiłem jeden ślub z taką kombinacją - orginał + maxcell. Działało świetnie. Ponieważ nie uzywam podglądu na LCD i wbudowanej lampy aparatu - zrobiłem na takim "półfirmowym" kpl. akku. w gripie 4000 zdjęć i brak był sygnalizacji rozładowania. Po tygodniu i jeszcze klikuset zdjęciach dostałem czerwone info o bateriach. Pewnie z 200 zdjec jeszcze bym puknął. W kazdym razie działa taki duet.
Obecnie mam 4 orginały BLM-1, i ten jeden nieszczęsny maxcell jako supermegaultra zapas na czarną godzinę.

Karol
30.01.09, 23:48
Nie dostaje sie akku.
Ja robiłem jeden ślub z taką kombinacją - orginał + maxcell. Działało świetnie. Ponieważ nie uzywam podglądu na LCD i wbudowanej lampy aparatu - zrobiłem na takim "półfirmowym" kpl. akku. w gripie 4000 zdjęć i brak był sygnalizacji rozładowania. Po tygodniu i jeszcze klikuset zdjęciach dostałem czerwone info o bateriach. Pewnie z 200 zdjec jeszcze bym puknął. W kazdym razie działa taki duet.
Obecnie mam 4 orginały BLM-1, i ten jeden nieszczęsny maxcell jako supermegaultra zapas na czarną godzinę.
Piszesz o HLD-4 i E-3 czy sprzęcie, który masz w stopce?

Ramzes_II
30.01.09, 23:52
Piszesz o HLD-4 i E-3 czy sprzęcie, który masz w stopce?
noo.. eee.. swoim w stopce.. ale to zrozumiałe :)
Akuu nie dostaje sie z gripem HLD-4

Mirek54
30.01.09, 23:52
Cos mi sie o uszy obilo,ze nowy soft do E3 poprawia koalicje z gripem.

Karol
30.01.09, 23:56
Cos mi sie o uszy obilo,ze nowy soft do E3 poprawia koalicje z gripem.

Ma niby być i ma poprawić ale zdaje się jeszcze go nie ma...

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16397

Ramzes_II
31.01.09, 00:06
Ma niby być i ma poprawić ale zdaje się jeszcze go nie ma...

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16397

generalnie - z punktu widzenia elektronika - układ pomiarowy widzi to tak:
Tak mocny układ zasilania jak jego najsłabsze ogniwo. Jesli w Gripie HLD-4 jest układ kontroli naładowania pojedynczego akku, to wówczas jeden z akku będącym na wykończeniu zawali nam sprawe bo pojawi się komunikat o rozładowaniu. Wystarczy wyjąć podejrzany akku z gripa i po problemie.
Jesli jednak aparat rejestruje skoki napięcia podczas obciązenia - wówczas mocny akku podgoni licznik. Ten słabszy bedzie jako wypełniacz pojemnosci tego właściwego.
Bardziej łopatologicznie nie naumiałem sie wytłumaczyc :)

GoOrange
31.01.09, 00:58
Mnie z dwoma BLM-1 w gripie wszystko śmigało aż miło, jak mnie się ostał tylko jeden to zaczęły się schody.

dog_master
31.01.09, 01:36
Dzięki :)

Yyy, przepraszam, ile zdjęć?! :shock: WOW! Nieźle!

skow
31.01.09, 01:53
1. Tak mocny układ zasilania jak jego najsłabsze ogniwo.
2. Jesli w Gripie HLD-4 jest układ kontroli naładowania pojedynczego akku, to wówczas jeden z akku będącym na wykończeniu zawali nam sprawe bo pojawi się komunikat o rozładowaniu. Wystarczy wyjąć podejrzany akku z gripa i po problemie.
Jesli jednak aparat rejestruje skoki napięcia podczas obciązenia - wówczas mocny akku podgoni licznik.
3. Ten słabszy bedzie jako wypełniacz pojemnosci tego właściwego.

AD. 1 Nie sądzę. Akumulatory te nie są łączone szeregowo. Prawdopodobnie nawet zwarcie w jednej komorze przy obecności akumulatora w drugiej nie powinno zakłócić pracę aparatu.

AD. 2 Nie sądzę aby tam był jakis układ kontroli naładowania a słabiej naładowany akumulator nic nie zawali - po prostu nie bedzie z niego pobierany prąd do czasu wyrównania się napięć.

Ramzes_II
31.01.09, 09:14
AD. 1 Nie sądzę. Akumulatory te nie są łączone szeregowo. Prawdopodobnie nawet zwarcie w jednej komorze przy obecności akumulatora w drugiej nie powinno zakłócić pracę aparatu.

AD. 2 Nie sądzę aby tam był jakis układ kontroli naładowania a słabiej naładowany akumulator nic nie zawali - po prostu nie bedzie z niego pobierany prąd do czasu wyrównania się napięć.
No cóż. My możemy gdybać tylko :) najprościej wziąść grip i sprawdzić organoleptycznie :D
Kto da gripa HLD-4 po gwarancji na testy i "explode view" :lol:

black_bird
31.01.09, 10:32
zapakowałem kiedys dwa accu do gripa, jeden pełny, drugi rozładowany - przez nieuwagę. Zrobilem sesje zdjeciową i w domu doladowywałem oba, wtedy to się kapnąłem, że jeden musiał być nienaładowany -> Max Power a drugi oryginał pełny.
Oryginał podładował sie dosc szybko, Max Power ponad 2 godz. Czyli z 1 daje radę ..
Drugi oryginał wylegiwał się na dnie torby ...;))

skow
31.01.09, 11:27
No cóż. My możemy gdybać tylko :) najprościej wziąść grip i sprawdzić organoleptycznie :D
Kto da gripa HLD-4 po gwarancji na testy i "explode view" :lol:

Mam gripa do E-300 i nawet go kiedyś rozbierałem bo zobaczyć co tam jest ukryte.

Po pomiarach miernikiem wygląda na to, że tam są dwie diody prostownicze, które umożliwiają równoległe łączenie akumulatorów. I to wszystko.

Ramzes_II
31.01.09, 11:32
Mam gripa do E-300 i nawet go kiedyś rozbierałem bo zobaczyć co tam jest ukryte.

Po pomiarach miernikiem wygląda na to, że tam są dwie diody prostownicze, które umożliwiają równoległe łączenie akumulatorów. I to wszystko.
No dokładnie - diody zapobiegają przepływowi pradu miedzy akku. Obnizają tez napięcie wyjsciowe o 0.7V.
Myślę ze HLD jest troszkę inteligentniejszy niz ownusery:)

Karol
31.01.09, 12:06
Skoro jest już temat o HLD-4. Mam pytanie co do zasilania go ogniwami AA bo informacje na stronie Olka czy w Olypedii bardzo lakoniczne. Ile tych AA wchodzi do gripa? Czy z gripem dostanę jakiś koszyczek do załadowania AA? Czy z gripem równie dobrze współpracują baterie alkaliczne jak i akumulatorki? Jaka jest wydajność aparatu z gripem i dobrymi akumulatorkami (np. Sanyo Eneloop)? Jakieś problemy?
Nie wiecie czy instrukcja do HLD-4 jest gdzieś do ściągnięcia?

Morlok
31.01.09, 12:08
No dokładnie - diody zapobiegają przepływowi pradu miedzy akku. Obnizają tez napięcie wyjsciowe o 0.7V.

Drobna porawka, Szczotki tylko o 0,2-0,25 :-P

Sebu$
31.01.09, 13:49
Skoro jest już temat o HLD-4. Mam pytanie co do zasilania go ogniwami AA bo informacje na stronie Olka czy w Olypedii bardzo lakoniczne. Ile tych AA wchodzi do gripa? Czy z gripem dostanę jakiś koszyczek do załadowania AA? Czy z gripem równie dobrze współpracują baterie alkaliczne jak i akumulatorki? Jaka jest wydajność aparatu z gripem i dobrymi akumulatorkami (np. Sanyo Eneloop)? Jakieś problemy?
Nie wiecie czy instrukcja do HLD-4 jest gdzieś do ściągnięcia?

W zestawie jest koszyczek na aku. Wchodzi tam 6 szt.
Mam aku Sanyo Eneloop`y, ale nie miałem okazji sprawdzić jak taki zestaw działa. Jak rozładują się BLMy to wtedy sprawdzę na Eneloop`ch i dam znać :wink:
mam coś w rodzaju instrukcji, mogę Ci to przesłać na maila :)

Ramzes_II
31.01.09, 14:15
Drobna porawka, Szczotki tylko o 0,2-0,25 :-P
hehe. fajne określenie. oryginalnie to diody Schottky'ego :D:-P

Karol
31.01.09, 14:44
W zestawie jest koszyczek na aku. Wchodzi tam 6 szt.
Mam aku Sanyo Eneloop`y, ale nie miałem okazji sprawdzić jak taki zestaw działa. Jak rozładują się BLMy to wtedy sprawdzę na Eneloop`ch i dam znać :wink:
mam coś w rodzaju instrukcji, mogę Ci to przesłać na maila :)

Dziękuję bardzo! Informacje, które znalazłem tu (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9714&highlight=hld-4&page=20) i na następnej stronie tego wątku są dość niepokojące. W każdym razie dla mnie grip + akumulatorki to pożądane połączenie i jakby to miało nie działać zakup gripa postawię pod znakiem zapytania. Za testy z Eneloopami będę bardzo wdzięczny, podobnie jak za instrukcję na e-mail, adres ślę na PW...
Rep+

AndrzejSzczecin
31.01.09, 16:27
Tak mocny układ zasilania jak jego najsłabsze ogniwo. Jesli w Gripie HLD-4 jest układ kontroli naładowania pojedynczego akku, to wówczas jeden z akku będącym na wykończeniu zawali nam sprawe bo pojawi się komunikat o rozładowaniu. Wystarczy wyjąć podejrzany akku z gripa i po problemie.
Jesli jednak aparat rejestruje skoki napięcia podczas obciązenia - wówczas mocny akku podgoni licznik. Ten słabszy bedzie jako wypełniacz pojemnosci tego właściwego.

jest tak jak mówisz - tj trzeba wyciągnąć podejrzane aku i jest po sprawie - a najlepiej wkładać dwa aku w pełni naładowane - ilości zdjęć na dwóch aku nigdy nie zliczałem, ale jest tego na tyle sporo, że można nie zawracać sobie tym głowy.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Dziękuję bardzo! Informacje, które znalazłem tu (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9714&highlight=hld-4&page=20) i na następnej stronie tego wątku są dość niepokojące. W każdym razie dla mnie grip + akumulatorki to pożądane połączenie i jakby to miało nie działać zakup gripa postawię pod znakiem zapytania. Za testy z Eneloopami będę bardzo wdzięczny, podobnie jak za instrukcję na e-mail, adres ślę na PW...
Rep+

wg mnie na akumulatorkach grip nie pociągnie - to chyba kwestia napięcia 1,2V do 1,5V - na moich Energizerach 2500 grip z aparatem nie działał - wydaje mi sie, że producentowi bardziej w przypadku baterii chodziło o sytuacje awaryjnie, kiedy nie ma dostępu do prądu - baterie kupimy praktycznie wszędzie, a jesli prąd jest to ładujmy BLM-1... to też chyba obrona swoich akumulatorów... :)

Sebu$
31.01.09, 16:54
Rep+

:cry: faktycznie .... po włożeniu naładowanych 6-iu aku Eneloopek, jest info na czewrono ,że bakterie słabe :evil: :evil: :evil:
tylko dlaczego ?! 6 x 1,2 V = 7,2 V czyli tyle samo ile otrzymuje się z BLM`a

tak jak czytałem w linku który podał ktotek

Grip jest zaprojektowany tak by dzialac z akumulatorami do tego przeznaczonymi!!
Opcjonalnie to znaczy, gdy sie nam skonczy energia, a nie ma gdzie naladowac, wtedy kupujemy cos co jest pod reka, wszedzie na calym swiecie. Czyli paluszki.
....
Czesc.Ch

i wychodzi na to, że koszyczek przeznaczony jest tylko i wyłącznie jako awaryjne zasilanie i to bakteriemi 1,5 V a nie z aku 1,2 V :cry:
dla zainteresowanych podaje link do instrukcji (http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/esystem/man_hld4_e.pdf)w pdf`ie
"doczytałem" się w instrukcji że z bateriami to tylko ... use only in emergencies :evil:
i wszystko jasne ... używamy tylko i wyłącznie BLM`ów

Karol
31.01.09, 17:09
i wychodzi na to, że koszyczek przeznaczony jest tylko i wyłącznie jako awaryjne zasilanie i to bakteriemi 1,5 V a nie z aku 1,2 V :cry:
dla zainteresowanych podaje link do instrukcji (http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/manual/esystem/man_hld4_e.pdf)w pdf`ie

Dobra robota z tym linkiem do instrukcji...
Istotnie instrukcja jako źródła zasilania nie podaje akumulatorków. Szkoda, konkurencja nie ma takich problemów.
Ważne dla mnie jest, że grip może być zasilany z jednego lub dwóch BLM-1, dotychczas myślałem, że koniecznie muszę mieć dwa... Tak sobie teoretyzuję i myślę, że grip z dwoma BLM-1 powinien być 2x wydajniejszy niż z jednym... Czy ktoś zauważył jakieś odstępstwa od takiej zasady?

AndrzejSzczecin
31.01.09, 18:04
Istotnie instrukcja jako źródła zasilania nie podaje akumulatorków. Szkoda, konkurencja nie ma takich problemów.
Ważne dla mnie jest, że grip może być zasilany z jednego lub dwóch BLM-1, dotychczas myślałem, że koniecznie muszę mieć dwa... Tak sobie teoretyzuję i myślę, że grip z dwoma BLM-1 powinien być 2x wydajniejszy niż z jednym... Czy ktoś zauważył jakieś odstępstwa od takiej zasady?

Najprawdopodobniej będzie dwa razy dłuzej - nie robiłem dokładnych testów, ale takie mam odczucia - mimo wszystko często w moim domowym studio używam jednego BLM-a - zestaw jest lżejszy, a to przy dłuższym fotografowaniu odczuwam - zestaw z gripem lubię, ponieważ ergonomia i funkcjonalność się wóczas poprawia, ale już w teren wolę wybrać zapasowe aku do torby - na zestaw z gripem trzeba mieć dużą torbę lub najlepiej plecak - E-3 plus grip to już spory klamot.

Ramzes_II
31.01.09, 19:41
Będzie "przynajmniej" dwa razy wydajniejszy. Energia pobierana w "szczycie" bedzie rozkładała sie równomiernie na dwa akku a nie na jeden, powodując jego szybsze rozładowanie.
Efekt "rengeneracji" dla pojedynczego ogniwa po udarze jest stosunkowo nieduzy, gdyż energia poszła z dwóch akumulatorów.
Mowa oczywiscie o dwóch w pełni naładowanych BLM.
O ile w tych samych warunkach na jednym akku robiłem ok 1200 zdjęć do zapalenia sie kontrolki o rozładowaniu, o tyle z gripem i dwoma BLM robię spokojnie ponad 3500 zdjęć.
Mowa oczywiscie tez o E-510 i niefirmowym gripie.

Karol
15.02.09, 19:26
Jeszcze jedno pytanie o grip do jego posiadaczy. Czy warto? E-3 już kawałkiem klocka jest a z gripem to już całkiem... Jakie macie do niego podejście już na zimno po pewnym czasie od zakupu? Jeden z posiadaczy E-3 powiedział mi ostatnio, że gripa przypiął raz, może dwa potem leżał w szufladzie więc go sprzedał... Stąd moje wątpliwości. A więc - używacie swoich gripów i sobie chwalicie czy obecnie odpuścilibyście je sobie zostawiając parę groszy w kieszeni?

willow32
15.02.09, 19:36
Nie wyobrażam sobie żebym miał pracować bez gripa...
pozdrawiam

grizz
15.02.09, 19:37
Jeszcze jedno pytanie o grip do jego posiadaczy. Czy warto? E-3 już kawałkiem klocka jest a z gripem to już całkiem... Jakie macie do niego podejście już na zimno po pewnym czasie od zakupu? Jeden z posiadaczy E-3 powiedział mi ostatnio, że gripa przypiął raz, może dwa potem leżał w szufladzie więc go sprzedał... Stąd moje wątpliwości. A więc - używacie swoich gripów i sobie chwalicie czy obecnie odpuścilibyście je sobie zostawiając parę groszy w kieszeni?

Jak najbardziej z gripem... chyba, ze idziesz w góry na kilka dni ;)

Ale już jednodniowa wycieczka spokojnie z gripem.

rumpel
15.02.09, 19:39
Ja nigdy nie należałem do wielbicieli gripów, ale do czasu. Fakt mowa tu o modelu E-1, ale myślę , że wnioski są uniwersalne. Gdy kupowałem gripa do E-1 przed planowaną podróżą, powodem była jedynie większa niezależność związana z pojemniejszymi akumulatorami . Jednak gdy zacząłem go używać - szlajałem sie po ulicach i często robiłem pionowe kadry, wtedy doceniłem komfort i szybkość używania gripa z jego zdublowaną klawiszologią. Jak dla mnie piękna sprawa i według mnie bardzo pomocna, gdy wykonuje sie zdjęcia reporterskie. W innym wypadku jego przydatność jest już dyskusyjna i zależna od preferencji i silnych dłoni . Aaa - nie do przecenienia jest lepsze wyważenie aparatu , gdy podpięta jest zewnętrzna lampa błyskowa.

Krolik77
15.02.09, 19:42

W moim przypadku grip poprawił ergonomię o zdjęciach pionowych już chyba nie muszę wspominać . Szczególnie pomaga mi w użytkowaniu teleobiektywu 50-200mm+EC-14 chociaż telekonwenter mam od niedawna . Pozdrawiam

MicSzu
15.02.09, 19:43
Zdecydowanie polecam. Nie kupil bym go za owe 600zł jak do tej pory ale wyrwałem okazyjnie za 350 i naprawdę polecam... przy pionowych kadrach nie do przecenienia:)

AndrzejSzczecin
15.02.09, 20:05
miałem grip do E-1 - mam i do E-3 - praktycznie zawsze podłączony jest do aparatu - szczególnie polecam dołączyć boczny pasek nadgarstkowy - jest trochę drogi - oryginał Olka to wydatek około 100pln, ale są też tańsze zamienniki - wówczas jest zdecydowanie wygodniej i bezpieczniej.

tao
16.02.09, 15:32
jestem za gripem, zdecydowanie wygodniej i wyważnie lepsze.

Plumek
16.02.09, 15:54
Rep+

Specjalnie dla Ciebie jutro robię test na Eneloopach - akurat jadę robić foty do ZOO...

Nie mam pojęcia, bo zawsze wsadzam dwa akku.

Latawiec
16.02.09, 16:13
Ja rowniez polecam grip. Ergonomia pracy jak dla mnie lepsza. Pionowe kadrowanie, swietne wywazenie sprzetu i wiecej fotek bez ladowania aku jakoze uzywam dwoch. Dla jasnosci i w odpowiedzi na poprzednie pytania, grip HLD-4 pracuje na jednej blm rownie dobrze jak na dwoch. POLECAM!
Pozdro

Azazel
17.02.09, 01:59
Stanowczo polecam.

Plumek
17.02.09, 23:41
Specjalnie dla Ciebie jutro robię test na Eneloopach - akurat jadę robić foty do ZOO...

No i zrobiłam... 40 zdjęć. Eneloopy świeżo naładowane, założone tuz przed wejsciem do ZOO, na mroziku jakieś -5 stopni.

Zrobiłam na nich 40 zdjęć i zdechły.

Zaraz po wsadzeniu w gripa faktycznie na wyświetlaczu górnym stan naładowania baterii od razu mruga.

Tak więc grip faktycznie moze być przystosowany wyłącznie do baterii alkalicznych - jak jest napisane w instrukcji.

Karol
18.02.09, 00:02
No i zrobiłam
Dziękuję bardzo! Tobie i wszystkim, którzy się wypowiadali. W temacie gripa mam jasność...

heniobe
4.03.09, 19:03
Mam HDL-4 i E 30 i byłem bliziutko zawału. Ładowałem 6 x AA NI-MH i po kilkunastu zdjeciach wyświetlało mi "baterie rozładowane", zmieniałem zestawy, ładowarki i nic, kilkanaście zdjęć i ten sam komunikat. Kupiłem sanio eneloop i wytrzymały mi dokładnie 24 klatki. W zaprzyjaźnionym sklepie wypróbowałem nowego gripa - to samo. Zaczęliśmy w sklepie dyskutować i szukać jakiejś wzmianki ta ten temat. Totalny brak informacji.Na 106 stronie instrukcji /do E30/ jest temat "battery type" niby po naszemu ale nic nie można zrozumieć, okazało się, że strzał był trafny, w menu są trzy możliwości ustawienia - w ciemno ustawiliśmy na "2" /miałem fabrycznie ustawione "1"/ te same eneloopy wcześniej wykazujące całkowite rozładowanie, ożyły, wyszedłem, zrobiłem ok. 260 zdjęć bez najmniejszego śladu zużycia, dalej świecą na zielono. Ciekawe co działa na "3" .Menu E30 jest w aparacie po Polsku a w instrukcji używając nazw angielskich, spora gimnastyka żeby to przypasować. Napisałem o tym wszystkim do doradcy technicznego, ciekawe co odpisze. pozdrawiam

Plumek
4.03.09, 19:38
okazało się, że strzał był trafny, w menu są trzy możliwości ustawienia - w ciemno ustawiliśmy na "2" /miałem fabrycznie ustawione "1"/ te same eneloopy wcześniej wykazujące całkowite rozładowanie, ożyły, wyszedłem, zrobiłem ok. 260 zdjęć bez najmniejszego śladu zużycia, dalej świecą na zielono.

No! To ciekawe info! Tylko co w tym menu mam ustawić na "2"? Ustawienia fabryczne?

heniobe
4.03.09, 20:16
u mnie po wejściu do menu - klucz 1 - battery type . pokazują się trzy bateryjki z numerami Opis jest całkowicie nie zrozumiały. Ponieważ miałem "1" i było źle ustawiłem na "2" i jest dobrze. Ustawienia "3"nie próbowałem Przypominam, że to dotyczy E30 może w E3 też jest taka opcja. powodzenia.

tao
4.03.09, 20:20
u mnie po wejściu do menu - klucz 1 - battery type . pokazują się trzy bateryjki z numerami Opis jest całkowicie nie zrozumiały. Ponieważ miałem "1" i było źle ustawiłem na "2" i jest dobrze. Ustawienia "3"nie próbowałem Przypominam, że to dotyczy E30 może w E3 też jest taka opcja. powodzenia.

w E3 niestety niema mogli by to dodać w jakimś FW:evil:

heniobe
4.03.09, 20:40
Może jest coś w menu E3 co by się dało dopasować do hasła "battery type" ?

tao
4.03.09, 20:44
Może jest coś w menu E3 co by się dało dopasować do hasła "battery type" ?

nie. niema nic związanego z zasilaniem, oprucz opcju usypiania body w celu zaoszczędzenia energii

Karol
4.03.09, 20:51
Dzięki za PW!
To jest bardzo fajne spostrzeżenie i dobra wiadomość dla właścicieli E-30. Z tego co piszesz wygląda na to, że dzięki funkcji BATTERY TYPE uda się zmusić gripa do pracy na akumulatorkach chociaż instrukcja do E-30 nie mówi o tym wprost, natomiast instrukcja do HLD-4 jako źródła zasilania nie podaje akumulatorków. Próba wkładania akumulatorków do HLD-4 podpiętego do E-3 kończyła się bardzo szybkim odmówieniem pracy przez aparat z komunikatem - baterie wyczerpane...
Niestety - nie ma takiej funkcji w E-3 i wygląda na to, że jedynie posiadacze E-30 mogą z tego korzystać. Chciałbym tak w E-3...
Rep+ za wartościowe spostrzeżenie.

heniobe
4.03.09, 20:57
nie. niema nic związanego z zasilaniem, oprucz opcju usypiania body w celu zaoszczędzenia energii

to mi bardzo przykro... Wspomnę tylko, że u mnie też nie ma w spisie itd. żadnego hasła , tylko to "battery type" znalazłem. W żadnym opisie niczego nie ma. !!! Może jest jakieś -źródło zasilania, rodzaj zasilania, baterie >>> tłumaczenia są tragiczne, trzeba się domyślać.

Dzięki za PW!
To jest bardzo fajne spostrzeżenie i dobra wiadomość dla właścicieli E-30. Z tego co piszesz wygląda na to, że dzięki funkcji BATTERY TYPE uda się zmusić gripa do pracy na akumulatorkach chociaż instrukcja do E-30 nie mówi o tym wprost, natomiast instrukcja do HLD-4 jako źródła zasilania nie podaje akumulatorków. Próba wkładania akumulatorków do HLD-4 podpiętego do E-3 kończyła się bardzo szybkim odmówieniem pracy przez aparat z komunikatem - baterie wyczerpane...
Niestety - nie ma takiej funkcji w E-3 i wygląda na to, że jedynie posiadacze E-30 mogą z tego korzystać. Chciałbym tak w E-3...
Rep+ za wartościowe spostrzeżenie.

Właśnie o tym wyżej pisałem, wyrzuciłem 12 akumulatorów plus dwie ładowarki zanim wpadłem na te ustawienia. Wcześniej po kilkunastu zdjęciach miełem czerwony komunikat. Teraz, po tej zmianie ustawienia, zrobiłem 260 zdjęć i nic , dalej zielono, na więcej nie miałem czasu, jak nie będzie lało to jutro będę robił do oporu. Dam znać.

heniobe
8.03.09, 11:08
doszedłem do 643 zdjęć i zaczęło świecić pół bateryjki ale na zielono i nie mruga. Wygląda na to, że się cierpliwość akumulatorów kończy. Zastanawia mnie co innego. W instrukcji zalecają ogniwa litowe, o ile wiem to mają one 3V. Zasobnik na baterie AA wymusza układ szeregowy a wiadomo, że w takim wypadku napięcia się sumują. Dedykowany akumulator litowo-jonowy BLM-1 ma napięcie 7,2 V. Zastosowałem NI-MH które mają 1,2V x 6 co daje te potrzebne 7,2V. Przy litowych 6 x 3V = 18 V. ??? Coś tu nie gra !!! Czy ja coś pokręciłem ??? nawet zwykłe alkaliczne to jest 1,5 V x 6 = 9 V.

Sebu$
8.03.09, 11:36
doszedłem do 643 zdjęć i zaczęło świecić pół bateryjki ale na zielono i nie mruga. Wygląda na to, że się cierpliwość akumulatorów kończy. Zastanawia mnie co innego. W instrukcji zalecają ogniwa litowe, o ile wiem to mają one 3V. Zasobnik na baterie AA wymusza układ szeregowy a wiadomo, że w takim wypadku napięcia się sumują. Dedykowany akumulator litowo-jonowy BLM-1 ma napięcie 7,2 V. Zastosowałem NI-MH które mają 1,2V x 6 co daje te potrzebne 7,2V. Przy litowych 6 x 3V = 18 V. ??? Coś tu nie gra !!! Czy ja coś pokręciłem ??? nawet zwykłe alkaliczne to jest 1,5 V x 6 = 9 V.

nie 3 V a 1.2 V , maja takie same napięcie jak NI-MH.

heniobe
8.03.09, 12:15
??? Nie mam zamiaru się wymądrzać ani kwestionować Twojej wiedzy ale : cytuję

" Technologie akumulatorów
PCWorld

(Strona 3 z 4)
Akumulatory litowe

Akumulatory litowe to najnowsze osiągnięcie technologii akumulatorów. Charakteryzuje się najwyższą energią właściwą, rzędu 90-110 Wh/kg. Dodatkowa zaleta to niewielkie samorozładowania, a więc długi czas przechowywania bez ponownego ładowania. Jednak szczególną zaletą akumulatorów Li-Io jest to, że nie dotyczy ich ani efekt pamięciowy, ani efekt leniwego akumulatora. Dostarczają niemal stałego napięcia (ponad 3,6 V) w całym okresie rozładowania.

Odmienie niż akumulatory NiCd czy NiMH, akumulator Li-Io wytwarza napięcie 3,6 V zamiast 1,2 V. Wynika to z jego budowy. Elektroda ujemna jest wykonana ze związków litu, które mogą zawierać tlenek kobaltu, manganu lub niklu, natomiast anoda - ze związków grafitu. Separator między membranami stanowi mikroprzepuszczalna membrana z tworzywa sztucznego. Elektrolit to ciecz organiczna zawierająca sól litu.

Lit to silnie reagujący metal lekki, a więc mocno nagrzany łatwopalny materiał mógłby eksplodować.

Z tego powodu obecnie produkowane akumulatory zawierają organiczny elektrolit. Mimo to każdy akumulator litowy jest wyposażony w zawór bezpieczeństwa i ma szczególnie solidną obudowę. Dodatkowo każdy zawiera specjalne układy elektroniczne, nadzorujące przebieg ładowania - chronią przed powstaniem zbyt dużych prądów ładowania i rozładowania, nadzorują warunki ładowania i rozładowania oraz zabezpieczają akumulator przed przegrzaniem. Oczywiście, wszystkie te zabezpieczenia mają wpływ na cenę akumulatora. Akumulator Li-Io jest o prawie 30 procent droższy od akumulatora NiMH.

Akumulatory Li-Io mają najwyższą zdolność gromadzenia energii w przeliczeniu na wagę i objętość, jednak nie osiągają dużej pojemności. Najczęściej stosowane są w telefonach komórkowych, kamerach cyfrowych i notebookach. "

koniec cytatu

skow
8.03.09, 12:41
??? Nie mam zamiaru się wymądrzać ani kwestionować Twojej wiedzy ale : cytuję
[...]Jednak szczególną zaletą akumulatorów Li-Io jest to, że nie dotyczy ich ani efekt pamięciowy, ani efekt leniwego akumulatora. Dostarczają niemal stałego napięcia (ponad 3,6 V) w całym okresie rozładowania.

No i wszystko sie zgadza. W BML-1 siedzą dwa ogniwa Li-Io po 3.6V każdy czyli po połączeniu szeregowa dają 7.2V

Na pewno nie ma "paluszków" (AA) Li-Io i to w dodatku o 3V napięciu.

PS. A co do bateri litowych CRV3 to one mają 3V ale i rozmiary dwóch batrii AA.

heniobe
8.03.09, 13:18
No i wszystko sie zgadza. W BML-1 siedzą dwa ogniwa Li-Io po 3.6V każdy czyli po połączeniu szeregowa dają 7.2V

Na pewno nie ma "paluszków" (AA) Li-Io i to w dodatku o 3V napięciu.

PS. A co do bateri litowych CRV3 to one mają 3V ale i rozmiary dwóch batrii AA.

Może nie czytałeś całej dyskusji /powyżej/ ale sprawa dotyczy litowych AA.
Popatrz na oferty sprzedaży, wszędzie litowe AA mają 3V. W teoretycznych opisach też.

http://www.olympusclub.pl/pub/images/Zbyma72age_Zasilanie_czyli.pdf

pozdrawiam hb

Sebu$
8.03.09, 13:32
zwracam honor :( :oops: :oops:

tak jak napisał SKOW Na pewno nie ma "paluszków" (AA) Li-Io i to w dodatku o 3V napięciu.

I TO SAMO MIAŁEM NA MYSLI
jeszcze raz sorki ;)

p.s.
..... nie widziałem "paluszka" o napięciu 3 V :roll:
Podstawowe dane techniczne baterii litowej AA

*
napięcie 1,5 V
*
pojemność 29000 mAh dla prądu 45mA
*
pojemność 2700 mAh dla prądu 1000mA !!!
*
max prąd impulsowy 2000 mA
*
max prąd ciągły 1500 mA
*
waga 14,5 g

skow
8.03.09, 14:04
Może nie czytałeś całej dyskusji /powyżej/ ale sprawa dotyczy litowych AA.
Popatrz na oferty sprzedaży, wszędzie litowe AA mają 3V. W teoretycznych opisach też.

No to słabo szukałeś.

Ja znalazłem na 1.5V AA np http://www.bto.pl/go/_info/?id=1684

Są też i na 3V, 3.6V, 3.6V w obudowie 1/2AA co daje 7.2V w obudowie AA
W obudowach zwykłych, z drucikami do lutowania czy jako moduły.
Tylko co z tego? To są raczej baterie specjalistyczne.

A tu można poczytać, że batrii litowych jest klika rodzajów:
http://www.baterie-litowe.pl/

heniobe
8.03.09, 14:26
Poddaje się, macie rację co do baterii. Niezbyt jasno się wyrażałem ale cały czas chodziło mi o "akumulatorki litowe AA". Zwracam honor.

Sebu$
8.03.09, 14:42
Poddaje się, macie rację co do baterii. Niezbyt jasno się wyrażałem ale cały czas chodziło mi o "akumulatorki litowe AA". Zwracam honor.

;) przynajmniej jestem mądrzejszy o akumulatory litowo jonowe :D

podziękowania za chęci dla SKOW`a ;)

heniobe
26.03.09, 16:09
HLD-4 ma najwyraźniej humory, Sanya 2700 /dwuletnie/ i Camelion 2500 /nowe/ NIE lubi i od razu się wyłącza a dwuletnie Sony 2500 lubi i robi ponad 800 klatek. Lubi też Eneloopy 2000, robi ponad 800 zdjęć. Przypominam to co wcześniej pisałem, w E 30 mam opcję Battery type. Jek wcześniej wspominałem, strasznie mętnie tam piszą, fabrycznie było ustawione na "1" co nie bardzo mi do opisu pasuje, robię z ustawieniem na "3".
pozdrawiam hb

PS. Zrobiłem skan tego opisu ale nie umiem załączyć !!!

Plumek
27.03.09, 08:26
PS. Zrobiłem skan tego opisu ale nie umiem załączyć !!!

Jak piszesz nowego posta, to na dole, pod okienkiem treści i emotkami masz "Zarządzaj załacznikami". Tam załaduj z dysku.

heniobe
27.03.09, 10:50
Jak piszesz nowego posta, to na dole, pod okienkiem treści i emotkami masz "Zarządzaj załacznikami". Tam załaduj z dysku.

Bóg zapłać dobry Człowieku....