PDA

Zobacz pełną wersję : Czy TTL działa tylko z lampą zewnętrzną??

skleja77
8.12.08, 21:15
Witam i pozdrawiam wszystkich jako że jestem tu nowy.
Od niedawna posiadam E-410.Problem mam następujący i oczywiście dotyczy lampy w E-410. Otóż jak wiadomo ciężko zrobić dobre zdjęcie z tą lampą, a jak już się uda to trzeba kilka razy pogrzebać z ekspozycją i siłą błysku. Mój kumpel ma nikona d 80 i tam TTL załatwia znakomicie sprawę. Otóż szukałem w menu Olympusa funkcji TTL i doczytałem, że działa z z zewnętrzną lampą. Pytanie jest czy da się włączyć tą funkcję z lampą wewnętrzną. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie. Pozdrawiam

Huco
8.12.08, 21:22
Tryb lampy AUTO i masz TTL na ile ta wbudowana spawarka pozwoli:grin:

dobas
8.12.08, 21:24
eee tam TTL nie załatwia sprawy ;)

A powiedz mi prosze czy jeśli masz ustawione AUTO w trybie lampy to nie działa Ci to należycie ? Nie wiem czy AUTO bierze pod uwagę pomiar TTL czy nie. Wydaje mi się że tak ale nie wiem... Nie mam pojęcia - ale jeśli chodzi o tryb w którym lampa ma dobierać siłę błysku to chyba najlepsza opcja.

Proponuję zerknąć Ci w ten link : http://www.foto.jasiu.pl/
dotyczy co prawda lamp zewnetrznych ale może poprubujesz uzywać w trybie manualnym lampy błyskowej i osiągniesz taki stan posługiwania się fleszem który Cię zadowoli

skleja77
8.12.08, 21:37
Tryb auto raczej nie spełnia moich oczekiwań. Raz spalone, raz ciemne. Tak jak pisałem czasami trzeba się "nagrzebać" żeby zdjęcie było ok. No i rzecz podstawowa, automatyczny tryb lampy nie jest dostępny trybie M. Pozdro

Huco
8.12.08, 21:50
Tryb auto raczej nie spełnia moich oczekiwań. Raz spalone, raz ciemne. Tak jak pisałem czasami trzeba się "nagrzebać" żeby zdjęcie było ok. No i rzecz podstawowa, automatyczny tryb lampy nie jest dostępny trybie M. Pozdro

Tryb AUTO to inaczej TTL. Ważny jest pomiar światła, na punktowym najłatwiej o prześwietlenia czy niedoświetleni, zależy w co celujesz (jasna powierzchnia - niedoświetli, ciemna - przepali). Spróbuj z innymi pomiarami światła, centralnym lub matrycowym, powinno być lepiej. Tryb M to pełny manual, wszystkie parametry ustawia śię ręcznie.

Morlok
8.12.08, 22:03
Nie wiem jak w E-410 ( podejrzewam, że jest tak samo ) Ja zrobiłem próbę na E-520.
Tryb pracy z preselekcja przysłony, lampa tryb - auto.
Zrobiłem fotkę fragmentu sciany z odległości ok. 80cm i ten sm fragment z odległości 5m.
TTL musi działać bo sciana wyszła o tej samej jasności.
(ocen na wyświetlaczu)
edit:
Pomiar punktowy i centralnie ważony dał te same wyniki.
Pozdr.

Huco
8.12.08, 22:34
Zgadza się.
Ściana, przypuszczam o jednolitym kolorze niezależnie od trybu pomiaru światła zawsze da takie same wyniki (lub bardzo zbliżone). Ale zwykle w kadrze występują większe kontrasty, i wtedy wynik pomiaru światła będzie inny na każdym z trybów. Między matrycowym a centralnie ważonym mniej, ale puntowy mierzy światło chyba na 2 % kadru i tu trzeba praktyki co się chce osiągnąć.
Pozdr.