Zobacz pełną wersję : Czy TTL działa tylko z lampą zewnętrzną??
Witam i pozdrawiam wszystkich jako że jestem tu nowy.
Od niedawna posiadam E-410.Problem mam następujący i oczywiście dotyczy lampy w E-410. Otóż jak wiadomo ciężko zrobić dobre zdjęcie z tą lampą, a jak już się uda to trzeba kilka razy pogrzebać z ekspozycją i siłą błysku. Mój kumpel ma nikona d 80 i tam TTL załatwia znakomicie sprawę. Otóż szukałem w menu Olympusa funkcji TTL i doczytałem, że działa z z zewnętrzną lampą. Pytanie jest czy da się włączyć tą funkcję z lampą wewnętrzną. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie. Pozdrawiam
Tryb lampy AUTO i masz TTL na ile ta wbudowana spawarka pozwoli:grin:
eee tam TTL nie załatwia sprawy ;)
A powiedz mi prosze czy jeśli masz ustawione AUTO w trybie lampy to nie działa Ci to należycie ? Nie wiem czy AUTO bierze pod uwagę pomiar TTL czy nie. Wydaje mi się że tak ale nie wiem... Nie mam pojęcia - ale jeśli chodzi o tryb w którym lampa ma dobierać siłę błysku to chyba najlepsza opcja.
Proponuję zerknąć Ci w ten link : http://www.foto.jasiu.pl/
dotyczy co prawda lamp zewnetrznych ale może poprubujesz uzywać w trybie manualnym lampy błyskowej i osiągniesz taki stan posługiwania się fleszem który Cię zadowoli
Tryb auto raczej nie spełnia moich oczekiwań. Raz spalone, raz ciemne. Tak jak pisałem czasami trzeba się "nagrzebać" żeby zdjęcie było ok. No i rzecz podstawowa, automatyczny tryb lampy nie jest dostępny trybie M. Pozdro
Tryb auto raczej nie spełnia moich oczekiwań. Raz spalone, raz ciemne. Tak jak pisałem czasami trzeba się "nagrzebać" żeby zdjęcie było ok. No i rzecz podstawowa, automatyczny tryb lampy nie jest dostępny trybie M. Pozdro
Tryb AUTO to inaczej TTL. Ważny jest pomiar światła, na punktowym najłatwiej o prześwietlenia czy niedoświetleni, zależy w co celujesz (jasna powierzchnia - niedoświetli, ciemna - przepali). Spróbuj z innymi pomiarami światła, centralnym lub matrycowym, powinno być lepiej. Tryb M to pełny manual, wszystkie parametry ustawia śię ręcznie.
Nie wiem jak w E-410 ( podejrzewam, że jest tak samo ) Ja zrobiłem próbę na E-520.
Tryb pracy z preselekcja przysłony, lampa tryb - auto.
Zrobiłem fotkę fragmentu sciany z odległości ok. 80cm i ten sm fragment z odległości 5m.
TTL musi działać bo sciana wyszła o tej samej jasności.
(ocen na wyświetlaczu)
edit:
Pomiar punktowy i centralnie ważony dał te same wyniki.
Pozdr.
Zgadza się.
Ściana, przypuszczam o jednolitym kolorze niezależnie od trybu pomiaru światła zawsze da takie same wyniki (lub bardzo zbliżone). Ale zwykle w kadrze występują większe kontrasty, i wtedy wynik pomiaru światła będzie inny na każdym z trybów. Między matrycowym a centralnie ważonym mniej, ale puntowy mierzy światło chyba na 2 % kadru i tu trzeba praktyki co się chce osiągnąć.
Pozdr.