PDA

Zobacz pełną wersję : E-520 + cf

lordmoll
5.12.08, 01:37
Hej

Planuje zakupić kartę CF do E-520. Jaką maksymalnie mogę wybrać pojemność?

Czy możecie polecić jakiś konkretny model?

z góry thx.

pozdr.

J.Graph
5.12.08, 01:47
Na forum o tym głośno ...

Ja mam Sandiska Extreme III 8GB w E-510 i problemów nie ma ...
Wydaje mi sie że do E-520 wchodzi max 8GB ale moge sie mylić ...

Więcej info znajdziesz tutaj :

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=5716&highlight=karty+pami%EAci

Pozrawiam.

Drughi
5.12.08, 09:01
Hej Lordmoll,

A nie lepiej kupić dwie mniejsze karty niż jedną maksymalnie dużą? Chodzi mi tu o bezpieczeństwo w razie awarii takiej bardzo pojemnej karty. Ja jestem zwolennikiem kupowania np. dwóch 4GB niż jednej 8GB.

Pozdrawiam

Magnesus
5.12.08, 09:32
Ja jestem zwolennikiem kupowania np. dwóch 4GB niż jednej 8GB.

Lepiej dwie 8GB. ORFy trochę miejsca zajmują.

grizz
5.12.08, 09:56
Lepiej dwie 8GB. ORFy trochę miejsca zajmują.

Bez przesady.

OIDP orf w 520 zajmuje ~10mb--- czyli 4gb spokojnie wystarczy na dłuzszy weekendowy wypad...

ba! Ja ostatnio 7 dni w dolomiach byłem z 4gb!

herbie_mp
5.12.08, 10:30
Ja mam dwie 4G Preteca i do tego "awaryjną" 2G xD Olympusa. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi brakło miejsca... :wink: Choć musze przyznać, że nie miałem jakichś dłuższych wyjazdów bez dostępu do kompa...:grin:

lordmoll
5.12.08, 12:19
Dzięki za info.

Ja zdjęcia robię na imprezach, mam 2 x 4GB (Sandisk Extreme III) i chyba kupię taką 8GB.

Ja czy polecacie jakąś konkretną firmę??

pozdr.

czmielek
5.12.08, 13:54
sandisk to świetny wybór. MZ nie opłaca się brać CF IV bo zysk w prędkości zapisu i odczytu nie przekłada się na różnicę w cenie.

J.Graph
5.12.08, 15:29
Kidyś ktos na forum mi powiedział że i tak transfer aparat -> karta nie będzie większy niż 30mb/s więc szybszej nieopłaca sie kupować ...
Ewentualnie żeby przyspieszyć zgrywanie zdjęć na komputer z czytnika kart - ale też bez sensu ...

Magnesus
5.12.08, 15:32
Może się większa szybkość przydać, jeśli jest to karta zapasowa używana także w czytniku do innych celów. W innym przypadku pewnie nie.

Marcin510
5.12.08, 16:43
teraz karty sa tanie jak barszcz, ja mam 16stke preteca kupilem chyba za 150zl

i dziala bez problemow

a transfer na poziomie 12-16mega/sek do kompa czyli bardzo podobnie jak extreme3 sandiska

pol189
5.12.08, 17:52
teraz karty sa tanie jak barszcz, ja mam 16stke preteca kupilem chyba za 150zl

i dziala bez problemow

a transfer na poziomie 12-16mega/sek do kompa czyli bardzo podobnie jak extreme3 sandiska

Obecnie SANDISK EXTREME III maja prędkość 30MB/s (patrzeć na oznaczenia na pudełkach) i ich ceny spadają z tygodnia na tydzień. W e410 miałem 16 wsadzona i poszła. Sam używam 4GB EXIII i są bardzo szybkie.
Osobiście uważam że na kartach nie wolno oszczędzać.
Miałem kiedyś jakąś tania kartę, i po którymś z wyjazdu nie dało się odczytać jednej czwartej zdjęć. Po formatowaniu po jakimś czasie powtórka z rozrywki i kosz!

Jeden z Gliwickich sklepów wystawiana allegro (poszukaj) maja dobre ceny i na pewno oryginały.

.

shaqal
5.12.08, 18:36
Ja ostatnio kupilem 2 karty Lexara i 2 karty Extreme IV, ceny są porównywalne, ale polecam bardziej Lexara x300.

Marcin510
5.12.08, 23:05
Obecnie SANDISK EXTREME III maja prędkość 30MB/s (patrzeć na oznaczenia na pudełkach) i ich ceny spadają z tygodnia na tydzień.
.

no ja nie pisalem o oznaczeniach tylko o realnych transferach, mam czytnik oryginal sandiska

pol189
6.12.08, 10:19
no ja nie pisalem o oznaczeniach tylko o realnych transferach, mam czytnik oryginal sandiska

Ja posiadam tani czytnik HAMY cośtam w jednym USB 2.0 i transfer z EXTRIM III (30MB/s) idzie mi pod linuxem 28-30 MB/s. Karta zakupiona u pewnego sprzedawcy (więc na pewno oryginał)

Szybkość szybkością, cena ceną - a na pierwszym miejscu stawiam na niezawodność. Jeszcze karty LEXAR Profesional są całkiem dobre - znajomi używają i chwalą sobie.

:-P

tao
6.12.08, 19:26
ja od bezmała roku używam lexar profesional 4GB i narzekać nie mogę. nie miałem ani jednego errora co na kingstonach zdażało sie dosyć często.

shaqal
6.12.08, 20:24
Co ważne Leaxar'ów nikt nie podrabia, więc "lipy" nie kupi się ;)