Zobacz pełną wersję : E-520 + cf
Hej
Planuje zakupić kartę CF do E-520. Jaką maksymalnie mogę wybrać pojemność?
Czy możecie polecić jakiś konkretny model?
z góry thx.
pozdr.
Na forum o tym głośno ...
Ja mam Sandiska Extreme III 8GB w E-510 i problemów nie ma ...
Wydaje mi sie że do E-520 wchodzi max 8GB ale moge sie mylić ...
Więcej info znajdziesz tutaj :
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=5716&highlight=karty+pami%EAci
Pozrawiam.
Hej Lordmoll,
A nie lepiej kupić dwie mniejsze karty niż jedną maksymalnie dużą? Chodzi mi tu o bezpieczeństwo w razie awarii takiej bardzo pojemnej karty. Ja jestem zwolennikiem kupowania np. dwóch 4GB niż jednej 8GB.
Pozdrawiam
Ja jestem zwolennikiem kupowania np. dwóch 4GB niż jednej 8GB.
Lepiej dwie 8GB. ORFy trochę miejsca zajmują.
Lepiej dwie 8GB. ORFy trochę miejsca zajmują.
Bez przesady.
OIDP orf w 520 zajmuje ~10mb--- czyli 4gb spokojnie wystarczy na dłuzszy weekendowy wypad...
ba! Ja ostatnio 7 dni w dolomiach byłem z 4gb!
Ja mam dwie 4G Preteca i do tego "awaryjną" 2G xD Olympusa. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi brakło miejsca... :wink: Choć musze przyznać, że nie miałem jakichś dłuższych wyjazdów bez dostępu do kompa...:grin:
Dzięki za info.
Ja zdjęcia robię na imprezach, mam 2 x 4GB (Sandisk Extreme III) i chyba kupię taką 8GB.
Ja czy polecacie jakąś konkretną firmę??
pozdr.
sandisk to świetny wybór. MZ nie opłaca się brać CF IV bo zysk w prędkości zapisu i odczytu nie przekłada się na różnicę w cenie.
Kidyś ktos na forum mi powiedział że i tak transfer aparat -> karta nie będzie większy niż 30mb/s więc szybszej nieopłaca sie kupować ...
Ewentualnie żeby przyspieszyć zgrywanie zdjęć na komputer z czytnika kart - ale też bez sensu ...
Może się większa szybkość przydać, jeśli jest to karta zapasowa używana także w czytniku do innych celów. W innym przypadku pewnie nie.
teraz karty sa tanie jak barszcz, ja mam 16stke preteca kupilem chyba za 150zl
i dziala bez problemow
a transfer na poziomie 12-16mega/sek do kompa czyli bardzo podobnie jak extreme3 sandiska
teraz karty sa tanie jak barszcz, ja mam 16stke preteca kupilem chyba za 150zl
i dziala bez problemow
a transfer na poziomie 12-16mega/sek do kompa czyli bardzo podobnie jak extreme3 sandiska
Obecnie SANDISK EXTREME III maja prędkość 30MB/s (patrzeć na oznaczenia na pudełkach) i ich ceny spadają z tygodnia na tydzień. W e410 miałem 16 wsadzona i poszła. Sam używam 4GB EXIII i są bardzo szybkie.
Osobiście uważam że na kartach nie wolno oszczędzać.
Miałem kiedyś jakąś tania kartę, i po którymś z wyjazdu nie dało się odczytać jednej czwartej zdjęć. Po formatowaniu po jakimś czasie powtórka z rozrywki i kosz!
Jeden z Gliwickich sklepów wystawiana allegro (poszukaj) maja dobre ceny i na pewno oryginały.
.
Ja ostatnio kupilem 2 karty Lexara i 2 karty Extreme IV, ceny są porównywalne, ale polecam bardziej Lexara x300.
Obecnie SANDISK EXTREME III maja prędkość 30MB/s (patrzeć na oznaczenia na pudełkach) i ich ceny spadają z tygodnia na tydzień.
.
no ja nie pisalem o oznaczeniach tylko o realnych transferach, mam czytnik oryginal sandiska
no ja nie pisalem o oznaczeniach tylko o realnych transferach, mam czytnik oryginal sandiska
Ja posiadam tani czytnik HAMY cośtam w jednym USB 2.0 i transfer z EXTRIM III (30MB/s) idzie mi pod linuxem 28-30 MB/s. Karta zakupiona u pewnego sprzedawcy (więc na pewno oryginał)
Szybkość szybkością, cena ceną - a na pierwszym miejscu stawiam na niezawodność. Jeszcze karty LEXAR Profesional są całkiem dobre - znajomi używają i chwalą sobie.
:-P
ja od bezmała roku używam lexar profesional 4GB i narzekać nie mogę. nie miałem ani jednego errora co na kingstonach zdażało sie dosyć często.
Co ważne Leaxar'ów nikt nie podrabia, więc "lipy" nie kupi się ;)