PDA

Zobacz pełną wersję : Dlaczego właśnie e510

luuba
2.12.08, 17:52
Witam wszystkich :)

Stoję przed wyborem zakupu mojej pierwszej lustrzanki. Nie muszę chyba wspominać ze jestem w tym temacie kompletnym amatorem i aparat ma służyć do zdjęć amatorskich (rodzina, dzieci, trochę widoczków jakieś portrety) Spędziłam wiele czasu w necie i jedyna decyzja jaką podjęłam jest taka ze to na pewno będzie Olimpus. Ze względu na pozytywne opinie o kitowych obiektywach.
Na tym forum króluje e510 – naczytałam się wiele pozytywów o tym modelua ale być może nie dotarłam do wszystkich info. Jak dla amatora polecacie właśnie e510. Szczerze mówiąc zastanawiałam się nad kupnem e420. Dlaczego właśnie e510? (jestem w tym temacie nowa)
Z góry dziękuje za odpowiedzi

mathu
2.12.08, 17:53
Bo ma stabilizację obrazu i jest wygodniejszy.

a_wykrota
2.12.08, 18:07
Opcja szukaj:
Forumowa szukajka:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12187
Google:
http://www.frazpc.pl/b/218813
http://forum.photoblog.pl/index/topic/tid/2184
http://forum.pclab.pl/t373541.html
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3398http://forum.fotoexpert.pl/topics56/11524.htm?start=15
To tylko przykładowe znalezione w 1 min.
Jest tego mnóstwo.
Możesz sobie też ściągnąć rawa z sieci i obrobić go. Wtedy zobaczysz.
Najlepiej też przejdź się do sklepu i zobacz, który aparat najlepiej leży Ci w ręce. Tego weź.

diabolique
2.12.08, 18:08
Amatorom nie polecam. Ani tej, ani żadnej innej lustrzanki.
Polecam za to Panasonic LX-3. Znakomita jakość zdjęć.

zulka
2.12.08, 20:34
Dlaczego właśnie e510?

A dlaczego nie? :D

kalafiorek
2.12.08, 21:25
Ja kupiłam e-510 jako amatorka... Miałam wcześniej tylko zupełną małpkę a stwierdziłam, że na niczym innym tak dobrze się nie nauczę jak na lustrzance. Trochę zabawy na początku, eksperymentów i teraz już jest bardzo fajnie. Ja sobie bardzo chwalę 510-tkę z dual kitem. Koleżanka w podobnym czasie wybrała "zaawansowanego" kompakta i już po roku go zmienia, bo nie wystarcza jej. Każdy chce się rozwijać ;] Także ja 510-tkę baaardzo sobie chwalę. Teraz za jakieś pół roku, kto wie... Może dozbieram sobie na jakieś fajne e-30 :D

Daniello
2.12.08, 22:05
Koleżanka w podobnym czasie wybrała "zaawansowanego" kompakta i już po roku go zmienia, bo nie wystarcza jej. Każdy chce się rozwijać ;] Także ja 510-tkę baaardzo sobie chwalę. Teraz za jakieś pół roku, kto wie... Może dozbieram sobie na jakieś fajne e-30 :D

Z czystej ciekawości, w czym nie wystarczał koleżance zaawansowany kompakt? ;)

Ania_
2.12.08, 22:59
Amatorom nie polecam. Ani tej, ani żadnej innej lustrzanki.
Marketingowcy Cię znienawidzą. A poważnie. Na pierwszy aparat warto włożyć pieniążki w porządny, zaawansowany kompakt. Pomoże uniknąć rozczarowania. Jeśli fotografia nie jest pasją, po prostu szkoda kasy na lustro. Ktoś już kiedyś na tym forum napisał - to jakby kupić ścigacza do podjechania 100m do pracy. Można, tylko po co? :)

qbic
2.12.08, 23:14
Z tym kompaktem to nie do końca jest tak ze jak ktoś nic nie umie to będzie lepszym wyborem. Tutaj moim zdaniem decyduje portfel oraz chęć noszenia czegoś większego przy sobie.

Popatrzcie na działanie AF, albo na komfort kadrowania. Lustro można używać z power-zoomem w trybie P + auto iso.

E-510 będzie dobrym aparatem do takiego zastosowania pod warunkiem przeklikania paru opcji w menu (dla uniknięcia przepalonego nieba).

Moi rodzice w taki sposób używają E-510 i są zadowoleni.

diabolique
2.12.08, 23:21
Marketingowcy Cię znienawidzą.

Widzę ile się tego sprzedaje "kupiony miesiąc temu". Nawet na naszej forumowej giełdzie ruch jest spory.
Możliwości techniczne lustrzanek są dziś tak duże, że przerastają zwykłych "familijnych" pstrykaczy, którzy mając nastawić przysłonę, migawkę, ISO, tryb flesza, WB, jakość pliku, jego wielkość itp. po prostu odkładają sprzęt na półkę. Bo instrukcje mają niestety ponad 100 stron, co jest obecnie lekturą zbyt obszerną dla 99% społeczeństwa. Dlatego większość "całkowitych laików" zniechęca się na poziomie poznawania menu.
Taka jest prawda.

qbic
2.12.08, 23:25
Możliwości techniczne lustrzanek są dziś tak duże, że przerastają zwykłych "familijnych" pstrykaczy, którzy mając nastawić przysłonę, migawkę, ISO, tryb flesza, WB, jakość pliku, jego wielkość .....

Ale po co to maja robić? Jest tryb P. fakt, brakuje przycisku "reset".

Daniello
3.12.08, 00:08
Ale po co to maja robić? Jest tryb P. fakt, brakuje przycisku "reset".

Jest nawet tryb AUTO, P to już dla wtajemniczonych :)

Ludzie zaczynający przygodę z fotografią bardzo często myślą, że lustro da im "profesjonalne zdjęcia". No bo jaki zawodowy fotograf foci kompaktem? Myślą, też, że im droższy aparat tym foty lepsze... W pewnym sensie mogliby mieć rację. Np. lustrzanka oferuje lepszą jakość na wysokich czułościach, problem w tym, że jakiś tam fajny kompakcik ma obiektyw ze światłem 2-2.4, a kit 3.5-5.6. No ale tego już nikt nie zauważa....

Tak więc, kompakt to czasem lepszy wybór niż relatywnie duża, ciężka lustrzanka.

luuba
3.12.08, 00:08
Chciałam sprostować że zielona to jestem w temacie lustrzanek cyfrowych. Mamy Konica Minolta z10 i Zenita 122, który lepsze fotki robił niż ta cyfrówka.

Szogo
3.12.08, 00:24
Chciałam sprostować że zielona to jestem w temacie lustrzanek cyfrowych. Mamy Konica Minolta z10 i Zenita 122, który lepsze fotki robił niż ta cyfrówka.

To odpuść 510 i dozbieraj lub weź mały kredycik i E-3 jak dla mnie wizjer to podstawa!! Mam 510 i mnie wkurza bo LV nie lubię a wizjer mnie rozwala, choć to bardzo subiektywna ocena.

qbic
3.12.08, 00:33
luuba jakimi dysponujesz funduszami? Czy chcesz korzystać z obiektywów od zenita?

J.Graph
3.12.08, 00:46
...jest taka ze to na pewno będzie Olimpus.

O cholercia na moim korpusie wkradł sie błąd :D
Wy też tak macie ?? Chyba wadliwa seria poszła :D

Dlaczego właśnie e510?

Poręczniejszy niż E-4xx ...

Jeśli kogoś interesuje fotografia to zakup lustrzanki jest kolejnym krokiem na przód ...
Jeśli nie to po co ? ...

Mnie tylko skusiła cena i double-kit ...
Ale nie żałuje ...
Może i są lepsze lustrzanki - ale co mnie to :D

a_wykrota
3.12.08, 01:26
Mnie tylko skusiła cena i double-kit ...
Ale nie żałuje ...
Może i są lepsze lustrzanki - ale co mnie to :D
Dobrze prawisz:D CCC- CENA CZYNI CUDA:)
Za takie pieniądze aż szkoda nie wziąć takiego zestawu z takimi dobrymi szkłami:)
Pamiętaj, że szkła są ważniejsze od puszki. Czy będziesz mieć e-510 czy e-520 czy e-410/420 whatever ważne jaki słoik po musztardzie do tego podepniesz;)

Gundi
3.12.08, 01:27
Dobrze prawisz:D CCC- CENA CZYNI CUDA:)
Za takie pieniądze aż szkoda nie wziąć takiego zestawu z takimi dobrymi szkłami:)
Pamiętaj, że szkła są ważniejsze od puszki. Czy będziesz mieć e-510 czy e-520 czy e-410/420 whatever ważne jaki słoik po musztardzie do tego podepniesz;)

Mogą artystyczne zdjęcia wyjść... i zacznie się nowy nurt a'la lomo:)

a_wykrota
3.12.08, 01:31
Hehe:) To będzie lepsze niż otworek!!!:) Tylko bagnet trzeba by jakoś nazwać...
Może M42 Kamis K? :)

ela27
3.12.08, 11:08
Mnie do zakupu E-510 skusiła i cena i "miłość" do Olympusa. Jednak w 510 nie zakochałam sie tak jak w moim wysłużonym kompakciku C300 od pierwszego zdjęcia ;)
Po przeczytanaych komentarzach stwierdziłam, że jest to aparat jaki chcę mieć, ale dzisiaj mam mieszane uczucia.
Jak oglądam zdjęcia w galerii, to zastanawiam się jakim cudem wszystkim wychodzą piękne zdjęcia a mi nie udało się zdrobić żadnego z którego byłabym zadowolona.
Mam nadzieję, że jeszcze pokocham swój nowy aparat zanim się zestarzeje, aparat oczywiście :)

Gundi
3.12.08, 11:12
Mnie do zakupu E-510 skusiła i cena i "miłość" do Olympusa. Jednak w 510 nie zakochałam sie tak jak w moim wysłużonym kompakciku C300 od pierwszego zdjęcia ;)
Po przeczytanaych komentarzach stwierdziłam, że jest to aparat jaki chcę mieć, ale dzisiaj mam mieszane uczucia.
Jak oglądam zdjęcia w galerii, to zastanawiam się jakim cudem wszystkim wychodzą piękne zdjęcia a mi nie udało się zdrobić żadnego z którego byłabym zadowolona.
Mam nadzieję, że jeszcze pokocham swój nowy aparat zanim się zestarzeje, aparat oczywiście :)

Aparat zdjęć nie robi..

Rybmar
3.12.08, 11:36

Miałem tak samo. Ale po pewnym czasie doszłem do wniosku, że problem tkwi nie w aparacie tylko w tym gościu, który go trzyma :grin:
A wracając do tematu to w kwesti wygody, najlepiej bedzie jak udasz się do sklepu i własnoręcznie pomacasz 520 i 420, a sama zobaczysz.
Mój wybór na początku padł na 410, ale dzięki koledze, który doradził Mi 510 wziołem ten drugi. Dzisiaj trzymając w ręku 420 wiem (brak gripa), że wybór 510 był bardzo dobry (oczywiście uwzględniając Moje amatorskie potrzeby).

Misiaczek51
3.12.08, 12:32
Popatrzcie na działanie AF, albo na komfort kadrowania. Lustro można używać z power-zoomem w trybie P + auto iso.

E-510 będzie dobrym aparatem do takiego zastosowania pod warunkiem przeklikania paru opcji w menu (dla uniknięcia przepalonego nieba).

Moi rodzice w taki sposób używają E-510 i są zadowoleni.

Gdyby przeklikanie paru opcji w 100% załatwiało problem. Nie załatwia do końca bo uzyskamy ciemniejsze niebo ale średnie tony będą za ciemne i całe zdjęcie robi wrażenie niedoświetlonego. I w prostej, pamiątkowej fotografii to może przeszkadzać. Osobiście dziwię się że w trybie auto Olympus nie wprowadził większej ingerencji w pliki JPEG aby skompensować to zjawisko.

marecki
3.12.08, 12:41
Wracając nieco to czy zaawansowany kompakt czy lustro typu e-4xx nie można napisać że szkoda kasy na lustro bo tutaj może się okazać że kompakt będzie droższy. To czy lustro czy nie to odpowiedz sobie czy ci się będzie chciało zmieniać obiektywy bo to częsta bolączka osób które zachciały mieć lepsze fotki a potem się okazuje że nie zdejmują krótkiego KIT'a. Ja swojej żonie zaplanowałem kompakt pomimo tego że ma świetne oko do zdjęć to wiem że nie będzie miała zamiaru targać paru kg szpejów ze sobą.

luuba
3.12.08, 12:46
Obiektywów od zenitha nie mam zamiaru używać...;)

przerażają mnie te ciemne kitowe obiektywy w zestawach - a żeby wymienić na 14-54/2.8 trzeba minimum 1200zł ...
pocieszające to, że kit z alfy kosztuje 190 :) plastikowe soczewki są? ;)
a jeśli kompakt to jaki?SP-570?

qbic
3.12.08, 12:46
Gdyby przeklikanie paru opcji w 100% załatwiało problem. Nie załatwia do końca bo uzyskamy ciemniejsze niebo ale średnie tony będą za ciemne i całe zdjęcie robi wrażenie niedoświetlonego.

Pisałem o obniżeniu kontrastu a nie kompensacji naświetlenia.

Misiaczek51
3.12.08, 13:00

W moim odczuciu aby zminimalizować możliwość przepaleń świateł w JPEG, sama korekcja kontrastu to za mało. Trzeba też skorygować ekspozycję o przynajmniej -0,3 -0,7 EV. Efekt jak wspominałem. Oczywiście wiele zależy od motywu i oświetlenia. Dla mnie jest to właściwie jedyna wada e-510. Gdyby nie ona, miłość byłaby bezgraniczna.

marecki
3.12.08, 13:15
a jeśli kompakt to jaki?SP-570?

Kompaktów jest jak naprał np. Olympus Sp-565, Sony R1......

ela27
3.12.08, 13:18

Co daje obniżenie kontrastu, kiedy ja testując aparat zauwałyłam że w wielu sytaucjach to właśnie podwyższenie kontrastu daje lepszą jakość zdjęcia. Czy to oznacza, że mój aparat ma cos na odwrót zamontowane :)
Wszędzie gdzie nie czytałam to wszyscy zalecają na dzień dobry obniżenie kontrastu, przeciez to nie zlikwiduje przepaleń przy dużym słońcu a ja czasami muszę robić zdjęcia właśnie w dużym słońcu. I co w takiej sytuacji moge uczynić, kiedy ze zdjęcia nie można niczego poźniej odczytać. :?:

Ania_
3.12.08, 13:42
Obiektywów od zenitha nie mam zamiaru używać...;)
A warto, warto... ;) Tylko jeszcze przelotka M-42/ 4/3 :wink:Ale tak serio to, co kto lubi. Fajnie, że nie jest to Twój pierwszy aparat, to zmienia postać rzeczy. :)

pocieszające to, że kit z alfy kosztuje 190 :) plastikowe soczewki są? ;)

Pocieszające jak pocieszające :wink: Nam już to nie pomoże :wink:

zibi1303
3.12.08, 13:56
W Alfie wszystko jest plastikowe nawet bagnet... ale podobno wytrzymuje kilka lat ;)

krys staw
3.12.08, 14:54

Stoję przed wyborem zakupu mojej pierwszej lustrzanki. Nie muszę chyba wspominać ze jestem w tym temacie kompletnym amatorem i aparat ma służyć do zdjęć amatorskich (rodzina, dzieci, trochę widoczków jakieś portrety) Spędziłam wiele czasu w necie i jedyna decyzja jaką podjęłam jest taka ze to na pewno będzie Olimpus. Ze względu na pozytywne opinie o kitowych obiektywach.
Na tym forum króluje e510 – naczytałam się wiele pozytywów o tym modelua ale być może nie dotarłam do wszystkich info. Jak dla amatora polecacie właśnie e510. Szczerze mówiąc zastanawiałam się nad kupnem e420. Dlaczego właśnie e510? (jestem w tym temacie nowa)
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Poleciłbym 330-tkę o wiele więcej możliwości kadrowania,lub zasłużoną 500-tkę,bo i po co przepłacać:?:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Bo nie PSocisz:grin:

J.Graph
3.12.08, 15:01
Wszędzie gdzie nie czytałam to wszyscy zalecają na dzień dobry obniżenie kontrastu, przeciez to nie zlikwiduje przepaleń przy dużym słońcu a ja czasami muszę robić zdjęcia właśnie w dużym słońcu. I co w takiej sytuacji moge uczynić, kiedy ze zdjęcia nie można niczego poźniej odczytać. :?:

Ja to tak rozumiem:

Obniżenie kontrastu powoduje że ciemne partie zdjęcia są bardziej widoczne ...
Czyli przy zmniejszeniu ekspozycji w celu mniejszych przepaleń na niebie można potem obniżyć kontrast żeby dół który sie przyciemnił był bardziej widoczny ....

kalafiorek
3.12.08, 15:03
Daniell... Pytałeś co mojej koleżance przeszkadza w "zaawansowanym kompakcie"... Brak możliwości podpięcia fajnych szkieł, nie może sobie kupić rybiego oka, jak macro to tylko konwerter... Jej to trochę przeszkadza... Na początku było fajnie, bo nie musiała biegać z torbą pełną szkła, ale teraz już nie wystarcza. Poza tym, w opcji M, ma możliwość ustawiania ISO, migawki i przesłony. Nie ma ręcznego ustawiania WB (chodzi o temperaturę barwową)... Manualne ustawianie ostrości to koszmar, kadrowanie przez wizjer jest beznadziejne... Wymieniać można w nieskończoność... Po prostu dziewczyna rozwinęła się szybciej niż myślała, że się rozwinie i jej już aparat nie wystarcza...

Aaaa... No i o ładny bokeh w kompakcie trudniej :D

Toster_88
3.12.08, 23:01
Ja to tak rozumiem:

Obniżenie kontrastu powoduje że ciemne partie zdjęcia są bardziej widoczne ...
Czyli przy zmniejszeniu ekspozycji w celu mniejszych przepaleń na niebie można potem obniżyć kontrast żeby dół który sie przyciemnił był bardziej widoczny ....

Troche sie pogubilem. To nie powinno byc przypadkiem na odwrot, czyli ze czym wiekszy kontrast tym np wieksze "zroznicowanie" czerni, a tym samym lepsza jej przejrzystosc?

J.Graph
4.12.08, 00:00
Troche sie pogubilem. To nie powinno byc przypadkiem na odwrot, czyli ze czym wiekszy kontrast tym np wieksze "zroznicowanie" czerni, a tym samym lepsza jej przejrzystosc?

Zgadza sie ...
Ale przy podnoszeniu kontrastu ciemne obszary zdjęcia robią sie coraz ciemniejsze a co za tym idzie zdjęcie traci szczegóły ...

Takie przynajmniej moje zdanie ;)

wikarynet
4.12.08, 00:39
Jeżeli fizyczne właściwości matrycy są takie a nie inne - to podwyższenie kontrastu nie zwiększy rozpiętości tonalnej. Mniejszy kontrast powinien dać większą możliwość korekcji - ale tak naprawdę to dobry test by się przydał.

Darekw1967
4.12.08, 10:20

Witaj !

Rozpatrywalem kupno e510 i e410.

Dla mnie jednak wazniejsze okazaly sie mniejsze gabaryty i
przy okazji... nizsza cena - wzialem e410.

Pozniej dolozylem sobie kasy i kupilem ZD 14-54 i to
przepieknie sie sprawuje ;)

Wszystko zalezy, jakie masz potrzeby i do jakiej
fotografii szukasz sprzetu.

Na pewno e510 jest nowszy i ma wiecej... a
wbudowana stabilizacja sie przyda ;)

Najwazniejsze, ze e410 i e510 oraz e420 i e520 zrobisz
bardzo ladne zdjecia.

Pozdrawiam.