PDA

Zobacz pełną wersję : AE LOCK - blokada

kondi
11.08.04, 17:50
Witajcie.

Chcialbym nieco sfiksowac kompozycje w M, tzn pomiar swiatła na jasny obiekt, kolejno zablokowanie i kolejno pomiar obiektu ciemniejszego. Ustawiłem sobie AE LOCK pod przyciskiem CUSTOM, i kiedy juz sobie na celuje na jasny obiekt i wcisne CUSTOM, na dole wyswietla mi sie jakas działka od - do +, ktora to zmienia sie w jedna badz druga strone w momencie kiedy zmieniam wartosci przysłony. W instrukcji obslugi pobranej z klubu, pisalo ze po wcisnieciu CUSTOM, powinno pisac na ekranie AE LOCK i dopiero wowczas moge odwrocic aparat na inny obiekt. Wciskam i wyciskam CUSTOMa i nic sie nie dzieje, tzn oprocz tego co napisałem powyzej. Czy cos zle robie ?

marcju
16.08.04, 08:41
Witaj

Wydaje mi się, że masz włączoną funkcję multimetering. Taki pasek pokazuje się na dole właśnie gdy ta funkcja jest włączona. Wyłącz ją w menu i powinno być OK

pozdrawiam

kondi
16.08.04, 14:34
OKey, sprawdze po poludniu i dam znac. Thx za podpowiedz.

kondi
17.08.04, 17:49
Hah a wiec, nawet nie mam jak wylaczyc funkcji Multimetering bowiem, nie mam do niej dostepu ani w trybie P ani w trybie M. Co moglem innego wlaczyc, ze ta funkcja stała sie dla mnie niedostepna ?

krzwoj
17.08.04, 18:12
Czesc,
z tegp co wiem w twoim aparacie Multimetering dziala tylko w trybie A i S.

Pozdrawiam

kondi
17.08.04, 18:28
Czesc,
z tegp co wiem w twoim aparacie Multimetering dziala tylko w trybie A i S.

Pozdrawiam

Yup, roznie pisze w instrukcji Olka. Raz ze w A i S a raz ze w P, A i S. Okey wiec tak : AE LOCK działa mi wyłacznie w trybie P. Chcialbym zeby dzialalo mi w trybie M, a nie dziala. W trybie M, zamiast "ikonki" AEL na wyswietlaczu, pokazuje sie siakies cos na dole o czym juz pisalem wyzej.

Tutaj prosba do posiadaczy c-4000. Moglibyscie kuknac jak to u Was z tym jest ? Dziekuje.

vodnik
17.08.04, 21:34
Kondi, zastanow sie. Po co w M blokada ekspozycji skoro to ty ustawiasz oba parametry i Czas migawki i otwor przeslony.

kondi
17.08.04, 22:12
Kondi, zastanow sie. Po co w M blokada ekspozycji skoro to ty ustawiasz oba parametry i Czas migawki i otwor przeslony.

Okey okey, ale w instrukcji pisze o fiksowaniu kompozycji wlasnie w trybie M. Co dalej ;)?

vodnik
17.08.04, 23:19
Moze chodzilo o to, ze ustawiasz parametry i one juz pozostaja nawet po zrobieniu foto. W ktorej instrukcji to wyczytales i na ktorej stronie (moze i ja sie czegos naucze).

wrocek
17.08.04, 23:20
@kondi
Kompozycji czy ekspozycji ?

kondi
17.08.04, 23:22
Moze chodzilo o to, ze ustawiasz parametry i one juz pozostaja nawet po zrobieniu foto. W ktorej instrukcji to wyczytales i na ktorej stronie (moze i ja sie czegos naucze).

Przepraszam. Wczesniejszy rozdzial brzmi : Praca w trybie M i tym sie zasugerowałem. Faktycznie AEL dziala wylacznie w P, A i S.

Instrukcja klubowa do c-4000, strona 31.

No-shadow Kick
17.08.04, 23:44
Szczerze mówiąc to ja się w tym wątku już zgubiłem i całkowicie nie wiem o co chodzi. Chyba muszę jeszcze raz przeczytać to wszystko od początku...

:D
Pozdrawiam

kondi
18.08.04, 07:25
@kondi
Kompozycji czy ekspozycji ?

Ekspozycji :)