PDA

Zobacz pełną wersję : Picasa 3.0

Mirek54
30.11.08, 00:23
Czyta orfy z olka-sprawdzone z E-510.

Nawet niezle sobie radzi.

Do pobrania tutaj: http://picasa-3.softonic.de/download

Magnesus
1.12.08, 10:15
http://picasa.google.com/linux/ - tu jest dla linuksa, ale chyba wszyscy wiedzą, stara wersja też czytała ORF-y. :) Nowa czyta nawet ORF-y z e-520, trochę słabo radzi sobie z przepałami, ale do podglądu się nadaje.

dobas
5.02.09, 02:40
i wreszcie wyszukuje zdjecia jak należy. Ma kilka przydatnych "ficzerków"
ładniejsza wizualnie pojawiło się sporo przydatnych rzeczy. Widać że chłopcy z googla wiedzą co poprawiać....

polecam

herbie_mp
5.02.09, 10:02
Wczoraj ściągnąłem, zobaczymy, ocenimy i wydamy surową ocenę :-P
A tak z innej beczki... Ma podobno wyszukiwanie zdjęć wg koloru :shock: Mam od wczoraj, więc nie zdążyłem sprawdzić :wink:

Magnesus
5.02.09, 10:51
Ma podobno wyszukiwanie zdjęć wg koloru :shock:

A nie było tego już wcześniej? Gdzieś już widziałem taką opcję (może na flickr). To w sumie w miarę proste do zaimplementowania od strony programu.

herbie_mp
5.02.09, 13:21
A nie było tego już wcześniej? Gdzieś już widziałem taką opcję (może na flickr). To w sumie w miarę proste do zaimplementowania od strony programu.
Nie wiem czy było, nigdy wcześniej się tym programem nie bawiłem. Wyczytałem w jakiejś gazecie, że ma... Ale czy dopiero teraz, to nie wiem :wink:

dobas
5.02.09, 14:07
było wcześniej - teraz google dodało rozpoznawanie twarzy i cczegoś tam jeszcze żeby oprócz naszych kart kredytowych mieć zdjęcia naszych znajomych ;)

domadm
5.02.09, 18:37
A czy dalej grzebie po całym systemie, czy też mogę sobie zażyczyć żeby uwzględniała fotki TYLKO z wybranych katalogów?

Pecus
5.02.09, 19:08
Hm.... w kazdej wersji Picasy, jaka pamietam, mozna sobie bylo wybrac foldery, ktore maja byc przegladane.
I zawsze byl wybor:
- przegladaj raz,
- przegladaj zawsze,
- nieprzegladaj nigdy.
W stosunku do dowolnego dysku/folderu...

Bodzip
5.02.09, 19:20
Z tego co pamiętam to zaraz po zainstalowaniu przeskanowała mi cały dysk i nawet gify systemowe wczytała. Kupa czasu z wywalaniem.
Nie używam.
Gimp rulezzzzz

Gundi
5.02.09, 19:30
Ło... zastępuje przeglądarke obrazów windowsa. Chyba do tego będe używal:)

robasss
5.02.09, 19:34
A jak jest ze wsadowa zmiana rozdzielczosci ? czy rawwy mozna w wiekszej ilosci zapisywac w okreslonych rozmiarach np.1024 lub 1067x800. A jakich programow Wy uzywacie do takich operacji - bylbym wdzieczny za kilka slow info.

grizz
5.02.09, 22:36
A jak jest ze wsadowa zmiana rozdzielczosci ? czy rawwy mozna w wiekszej ilosci zapisywac w okreslonych rozmiarach np.1024 lub 1067x800. A jakich programow Wy uzywacie do takich operacji - bylbym wdzieczny za kilka slow info.

imagemagick :)

chyba, ze chodzi ci tylko o poglądówki, to wtedy wystarczy wyciagnąć zaszytego w rawie jpg...

dcraw -e *.orf

robertt
5.02.09, 22:54
Miałem okazję już parę razy przetestować nowe funkcje Picasy 3.

Ło... zastępuje przeglądarke obrazów windowsa. Chyba do tego będe używał
Zgodzę się. Przeglądarka jest bardzo fajna. Ostatnio dlatego też rzadziej używam IrfanView.

Z mojej Oli SP-560 UZ też ORFy odczytuje. Nie jest może to jakaś rewelacja. No ale udogodnienie jednak dobre. A co do wykrywania twarzy: w moim przypadku Picasa 3 średnio sobie z tym poradziła.

Magnesus
6.02.09, 09:26
Gimp rulezzzzz

GIMP jest do edycji, Picasa to głównie przeglądarka, taki album zdjęć.
U mnie Picasa to zawsze pierwszy krok, żeby sprawdzić jak fota wyszła i co się da z nią zrobić, a później edycji dokonuję już w GIMPie.

Bodzip
6.02.09, 11:43
U mnie przeglądarką jest Kuickshow. Ani Gimp, ani PS, ani Picasa nie pokaże mi czy jest szum na zdjęciu. Nawet zwykła przeglądarka windowsowa wymięka :)
Pozdrawiam

kateb
6.02.09, 12:04
Dziwne, bo mi wszystkie pokazują czy jest szum, Chyba że masz podswietlanie szumu, cos jak podswietlanie wypalen.

Magnesus
6.02.09, 12:14
Picasa przez głupi (w sensie nastawiony na szybkość, a nie na jakość) algorytm zmniejszania rysunków bardzo ładnie też szum uwidacznia na pomniejszonym zdjęciu.

Peter1976
6.02.09, 12:18
Z E-3 Ładnie pokazuje ORF-y :) A przeglądarka fajnie przyciemnia tło podczas oglądania fotek co mnie osobiście bardzo pasuje :)

Bzyku
6.02.09, 12:21
Z tego co pamiętam to zaraz po zainstalowaniu przeskanowała mi cały dysk i nawet gify systemowe wczytała. Kupa czasu z wywalaniem.
Nie używam.
Gimp rulezzzzz
Jeżeli trzymasz zdjęcia na dysku systemowymm... ja mam na osobnym i nic takiego nie miało miejsca.

krzysgro
19.02.09, 18:42
Witam

Po zainstalowaniu nowej Picasy zauwazylem pewne zjawisko - przegladane zdjecia sa bledsze, jakby jasniejsze i o zmniejszonym nasyceniu kolorow w porownaniu do tego samego jpg ogladanego np. w PS. Co smieszniejsze, po zainstalowaniu ACDSee wystepuje identyczny problem - ta przegladarka tez "pierze" zdjecia. Wychodzi, ze obie majstruja cos przy wyswietlaniu zdjec ale co? Gamma?

Czy ktos mial podobny problem i wie, jak mu zaradzic?

pozdrawiam
Krzysiek

rocco
19.02.09, 19:13
Gammę to przy BW warto wszędzie poustawiać na 2.2.
Może profil kolorów?

kateb
19.02.09, 21:04
picasa-> menu widok-> tryb wyświetlania

Może automatyczny ci nie pasuje. A w Adobe PS to pewnie używasz profilu.

Nika
25.02.09, 14:07
Hej:wink:
Mam problem z utworzeniem kolaży w Picasa 3, w poprzednich wersjach nie miałam z tym najmniejszego kłopotu:-P
Teraz gdy chce utworzyć kolaż pojawiają się zdjęcia z których go tworzę, ale gdy tylko go zapiszę, kolaż pokrywa się szarym tłem i zawiera komunikat : WERSJA ROBOCZA
No i właśnie nie umiem sobie z tym problemem poradzić...:cry:
Mam nadzieje ze ktoś mi pomoże:wink:
Pozdrawiam:)

paakayttaja
25.02.09, 14:20
Jak zapisujesz kolaż w wersji roboczej, musisz potem go ponownie otworzyć - pod napisem 'wersja robocza' powinna być taka ikona "utwórz nowy" - klikasz na to i wtedy otwiera się kolaż już bez tego napisu.

Nika
25.02.09, 15:39
Tak owszem, pod `Wersją roboczą` jest napis "utwórz nowy":)
Jednakże gdy z niego korzystam, pojawia się z boku napis" Tworzenie kolażu...inicjowanie..." i potem komunikat "W toku".
No i gdy niby już wszystko jest zakończone dalej nie mam tego kolażu bez napisu "Wersja robocza":???:
Nie wiem..., może coś źle robię...:|
Popróbuje jeszcze:wink:
daghda dziękuje bardzo za odpowiedź:wink:

EDIT : Jednak doszłam do tego :-P Odinstalowałam :arrow: zainstalowałam na nowo i teraz działa poprawnie:grin:
Jeszcze raz, wielkie dzięki daghda :wink:

salvadhor
25.02.09, 18:44
Nie cierpię tego programu - interfejs jak z kosmosu. Jak go uruchomiłem, zaczął mi mielić dyskiem i zanim wyszukałem, czym się to wyłącza, z połowę przemielił. Aż strach pomyśleć, gdyby na skutek błędu kasował wszystko co mu tak się podwinie. Taka opcja powinna być na żądanie a nie default'owo.

robasss
25.02.09, 22:01
Z tego samego powodu pozbylem sie tego programu, przeczesal mi caly dysk - nie pytajac o zgode :(

piotrasae
27.02.09, 11:12
@krzysgro

Pewnie w PS używasz profili kolorów. W przeciwieństwie np. do standardowego podglądu obrazów i faksów Windows, Picasa nie radzi sobie z Adobe RGB (w każdym razie mnie nie udało się tego ustawić). Jak przydzielisz do sRGB to będzie wyświetlać prawidłowo.

statek
14.03.09, 16:55
Czy można wyłączyć wstępne przeszukiwanie kompa przez ten program? W ogóle nie chciałbym, żeby google mi dysk przeszukiwało. I jak zmienić opcje, aby wszystkie zmiany były zapisywane do zdjęcia a nie do pliku ini?

dobas
14.03.09, 23:00
jest coś takiego jak manager folderów w picassie
tam ustawiasz co ma być indeksowane

NARZĘDZIA > MANAGER FOLDERÓW

co do obróbki zdjęć - odp masz w wątku edycja zdjęć w picassie

to pozytywna cecha tego rpogramu raczej a nie wada

kateb
9.11.09, 11:20
Dzisiaj chciałem znaleźć zdjęcią z ogniskową 14 mm, a potem szukałem zdjęć z iso 1600. Tak się bawiłem.

I myslę sobie, musi być programik co to robi. Ale zaraz zaraz, przecież Picasa jest teraz od Google, a google przecież słynie z wyszukiwania. No to odpalam Picasa 3.5, wpisuję ogniskowa i ku mojemu zdziwieniu pojawiają się podpowiedzi z najczęściej używanymi przeze mnie ogniskowymi. Sugerując się formatem podpowiedzi wpisuję "ogniskowa:14" i jest. No to dalej próbuje przesłona, nie idzie ;( ale iso:1600 działa. Do tego pare innych jak color:black itd.

Magnesus
9.11.09, 11:23
Dobrze wiedzieć, nie miałem pojęcia że tak się da. Może zamiast przesłona jest f albo coś podobnego?

AdSR
9.11.09, 11:44
Dobrze wiedzieć, nie miałem pojęcia że tak się da. Może zamiast przesłona jest f albo coś podobnego?

Może "przeslona" bez polskich liter? Za to ostatnio zauważyłem, że jak robię zdjęcia JPEG+ORF, to Picasa importuje tylko JPEG-i. Też tak macie? Bo wydaje mi się, że dawniej było dobrze. Aż sobie programik zacząłem pisać, który mi będzie importował po mojemu. :)

Macq21
9.11.09, 12:45
A masz zaznaczone "narzędzia -> opcje -> typy plików -> Formaty RAW "??

kateb
9.11.09, 13:22
Może "przeslona" bez polskich liter? Za to ostatnio zauważyłem, że jak robię zdjęcia JPEG+ORF, to Picasa importuje tylko JPEG-i. Też tak macie? Bo wydaje mi się, że dawniej było dobrze. Aż sobie programik zacząłem pisać, który mi będzie importował po mojemu. :)
Nie działa, już jak wpiszę prze albo aper to się na czerwono świeci pasek podpowiedzi. Jak wpisuje f to podpowiada focal i flash.

diabolique
9.11.09, 13:23
Może przysłona?

AdSR
9.11.09, 14:25
A masz zaznaczone "narzędzia -> opcje -> typy plików -> Formaty RAW "??

O ile pamiętam, to była pierwsza rzecz, którą sprawdziłem, ale zerknę jeszcze raz, jak będę przy tamtym kompie.

Tommy_G
9.11.09, 20:38
ja tam używam picasse od zawsze, jest mega super jak dla mnie

Nikhe
28.01.10, 15:26
A ja mam takie pytanie, gdy zapisuje utworzony kolaz, pozostaje mi napis "wersja robocza" jak moge sie go pozbyc?