Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki tryb aparatu z obiektywem Helios?

r0baczek
27.11.08, 11:25
Witam.
Mam małe pytanka. Mam adapter do aparatu i będę mieć obiektyw Helios 44-3. I nie wiem teraz w jaki tryb ustawić aparat jak już przykręcę obiektyw. Migawkę będę ustawiać pokrętłem na korpusie, a przysłonę na obiektywie? Co wtedy z ustawianiem przysłony w korpusie, czy to nie koliduje jakoś ze sobą. Czy po wybraniu trybu M wsio będzie w porządku? Nie chciałabym czegoś popsuć.
Przepraszam jeżeli moje pytania kwalifikują się do najgłupszych pytań tygodnia, ale naprawdę nie wiem jak ustawić aparat, żeby to działało. Do tej pory używałam tylko obiektywu Zuiko.

dzemski
27.11.08, 11:30
tryb A, wybierasz na obiektywie przysłonę, a aparat dobiera sam czas.
tryb M tez może być, wtedy dobierasz samodzielnie czas, przysłona będzie nieaktywna w menu.
nic nie koliduje
światłomierz działa obojętnie jaki słoik zapniesz.

pol189
27.11.08, 11:33
W sumie najwygodniej będzie (ja tak stosuje) używać trybu A - priorytet migawki!
Na obiektywie ustawiasz przysłonę, a puszka dobiera Ci do tego czas. Możesz tez w trybie M - ustawiasz przysłonę na obiektywie, czas w aparacie i patrzysz co się dzieje na drabince korekty...

W trybie LV to samo co powyżej - dodatkowo widzisz co się dzieje ze światłem.

Miłej zabawy!

.

Misiaczek51
27.11.08, 12:16
W sumie najwygodniej będzie (ja tak stosuje) używać trybu A - priorytet migawki!
Na obiektywie ustawiasz przysłonę, a puszka dobiera Ci do tego czas. Możesz tez w trybie M - ustawiasz przysłonę na obiektywie, czas w aparacie i patrzysz co się dzieje na drabince korekty...

W trybie LV to samo co powyżej - dodatkowo widzisz co się dzieje ze światłem.

Miłej zabawy!

.

Gwoli ścisłości tryb A to priorytet przysłony

pol189
27.11.08, 12:30
Gwoli ścisłości tryb A to priorytet przysłony

Racja - mój błąd! :roll:

.

wulf
27.11.08, 12:34
W sumie łatwo mnemotechnicznie zapamiętać:
przysłon"A"
cza"S"
:idea:

RadioErewan
27.11.08, 13:57
Jeszcze łatwiej zapamiętać:
Aperture priority
Shutter speed priority.
:-D

dog_master
27.11.08, 14:52
Tak jeszcze dodam, że nie wiem, jak u innych [może ja mam jakieś przelotki złe czy coś ;)], ale nie działa inny pomiar światła niż matrycowy. Tzn każdy wskazuje to, co matrycowy.

krzysiekz
27.11.08, 19:03
Tak jeszcze dodam, że nie wiem, jak u innych [może ja mam jakieś przelotki złe czy coś ;)], ale nie działa inny pomiar światła niż matrycowy. Tzn każdy wskazuje to, co matrycowy.

Mam 2 adaptery, z chipem i bez i czegos takiego nie zauwazylem, a pomiaru punktowego czasem uzywam. Zarowno przez AEL jak i normalnie mozna ustawic i dziala tak jak z zd.

Huco
27.11.08, 19:11
U mnie w E510 wszystkie pomiary światła działają normalnie, niezależnie co podepnę, czy Heliosa, czy Sonara, czy Zuko.

r0baczek
27.11.08, 20:47
Teraz jest już wszystko jasne. :)
Dziękuję pięknie za odpowiedzi.

dog_master
27.11.08, 22:05
Mam 2 adaptery, z chipem i bez i czegos takiego nie zauwazylem, a pomiaru punktowego czasem uzywam. Zarowno przez AEL jak i normalnie mozna ustawic i dziala tak jak z zd.

U mnie w E510 wszystkie pomiary światła działają normalnie, niezależnie co podepnę, czy Heliosa, czy Sonara, czy Zuko.
Huh, to dziwne...

Hmm tak sobie patrzę, gdzie tu zależność wypatrzę... Wy macie oboje 510, ja 330 - może to to? Testowałam z Pelengiem i Pancolarem...

Cóż, przy okazji poszukam jakichś zależności... ;/

RadioErewan
27.11.08, 22:18
Zależność jest taka, że przy szeroko otwartym obiektywie MF ilość światła w korpusie zabija zarówno plastykę kadru jak i pomiar światła. Pewnie robiłaś zdjęcia na szeroko otwartej przysłonie. Zuiko 50 1/4 na przykład nie nadaje się do użycia poniżej f/2.8. Myyyydło i totalnie padnięty kontrast - jeden wielki blik.

Pozdrawiam