Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zlecenie, zdjęcia wnętrza salonu kosmetycznego

Jogi
26.11.08, 17:10
proszę o rzetelne porady z uwzględnieniem sprzętu: e-510, dual kit, takumar 50/1.4 i wołna makro

myślę, że niejednemu z nas przydadzą się takie porady

w moim przypadku wygląda to tak:
zadzwonił telefon, szef mówi: "zrób se pan Panie Wojtku to po godzinach" ja że tak i owszem, do wykonania 4 foty za śmieszne pieniądze (czego się nie robi dla portfolio...).
Chcę się do tematu przyłożyć, jestem grafikiem na etacie i z badziewnych, naprawdę badziewnych zdjęć daję radę coś do użytku wyciągnąć więc zadanie mnie nie przeraża bo wiem że sobie poradzę.
Ale... właśnie, chciałbym to zrobić naprawdę dobrze.
Dlatego proszę o podpowiedzi.

qbic
26.11.08, 17:57
Z ludźmi czy bez?
Posiadasz statyw?

Rennsport
26.11.08, 19:02
jedynie co mogę polecić to zrobienie panoramy sklepu 180* lub 360* do tego jeszcze zdjęcie ekspedientek i foto z zewnątrz jak wygląda wejście do sklepu i zdjęcia podczas pracy personelu

zadbaj przede wszystkim o światło

KaarooL
28.11.08, 00:36
1. Pilnować co jest ostre.
2. Pilnować histogramu.
3. Z kleksa bata nie ukręcisz: jak fotka cienka to nic jej nie uratuje.

dobas
28.11.08, 01:01
pilnuj światła.
Doświetlaj lampą może, pomyśl nad HDRami,,,

Syd Barrett
28.11.08, 11:17
(..)Posiadasz statyw?

- tak, jeśli posiadasz, zrób na zapas więcej 'takich samych' zdjęć przy różnej ekspozycji sprawdzając histogram. Do tego jak najniższe iso, no i oczywiście RAWy.
Jeśli jedyną lampą jest ta wbudowana możesz spróbować ją odbić za pomocą (wygiętej?) płyty cd albo założyć wypasiony dyfuzor zrobiony np. z mlecznego pudełka po kliszy - ustawiasz wtedy lampę na minimalną moc i wychodzi naprawdę ciekawie.

Jogi
1.12.08, 11:40
jest i statyw i metz 48 (przepraszam bo zapomniałem o tym wspomnieć) a zdjęcia mają być użyte do ulotki, którą będę projektował.

Dzięki za podpowiedzi! Dziś wykonam zdjęcia...