Zobacz pełną wersję : Olympus C-770 - kilka pytań "nowego"
Od 3 godzin jestem szczęśliwym posiadaczem C-770. Mam kilka gorących pytań:
1. Pierwsze co zauważyłem co luźny obiektyw, niezależnie od tego czy jest wsunięty czy też nie. Nie wiem czy ten typ tak ma czy jest to wada aparatu.
2. Aparat po włączeniu mikrofonu w trybie nagrywania wideo gubi ustawienia po wyłączeniu aparatu. Tak więc po ponownym włączeniu mikrofon muszę włączyć ponownie. Można zapisać gdzieś ustawienia?
3. Aparat kupiłem w jednym z Krakowskich sklepów. Na moje pytanie odnośnie gwarancji sprzedawca poinformował mnie że sprzęt mogę serwisować poprzez sklep albo muszę zasuwać osobiście do warszawy (jeszcze nie powiedział mi gdzie ale sie jutro dowiem). Czy to jest aby normalne? Przecież jeżeli sklep zniknie z powierzchni ziemi to co ja mam niby robić???
4. Ostatnie pytanie jest już standardowe, a mianowicie gdzie mogę znaleźć instrukcję po polsku do C-770. Znalazłem na forum link do polskiego manuala C-750 ale może ktoś wie gdzie w sieci można znaleźć instrukcję C-770.
1. Tak to normlane.
2.Ni epamietam tego
3.Jak masz pl gwarancje serwisujesz w wawie w EuroColor
4.Mialem ale poszla z wszystkimi danymi ktore stracilem :(
Witam
Ad1 - olympusy tak maja
Ad2 - Funkcja "All reset" ustaw na OFF - inaczej po kazdym wlaczeniu aparta ustawia funkcje domyslne
AD3 - nie wiem
Ad4 - tez szukalem i nie znalazlem
pozdrawiam
ad3.
Tak jak powiedział (A)rturo, jeśli aparat pochodzi z oficjalnego kanału dystrybucyjnego, powinieneś otrzymać przy zakupie gwarancję eurocoloru (generalny dystrybutor Olympusa w polsce www.eurocolor.com.pl ), gdzieś w treści gwarancji powinien być do nich adres i telefony. Jeśli takowej gwarancji nie otrzymałeś, zachodzi podejrzenie że aparat nie posiada polskiej gwarancji, a sklep będzie pośrednikiem przy naprawach (gdzie będą naprawiali - nie mam pojęcia; może gdzieś za granicą, jeśli z tamtąd był sprowadzony?).
ad4.
Jeśli aparat jest z oficjalnego kanału (patrz wyże ), obowiązkiem sprzedawcy jest dostarczenie z aparatem polskiej instrukcji. Z tego co wiem, w aparatach z eurocoloru dostarczana jest polska instrukcja w komplecie. Jeśli jej nie dostałeś to albo:
- instrukcja "wsiąkła" gdzieś po drodze do ciebie lub sklepu ( w tym wypadku sklep powinien się o nią upomnieć u swojego dystrybutora)
- aparat jest nie z oficjalnego źródła, wiec nie ma polskiej instrukcji (patrz gwarancja itd. wyżej) .
Dzięki... jesteście niesamowici... nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi... i jeszcze od kilku osób...
...co do instrukcji to ta z c-750 jest całkiem wyczerpująca więc to już nie problem...
Gwarancja niestety nie jest polska a polskiej instrukcji nikt nigdy nie widział więc chyba bede miał problem w pszyszłości jak sie coś sp....y, aczkolwiek ów sprzedawca poinformował mnie że jak dam mu gwarancje to podbije ją "gdzieś" i będę mógł sprzęt serwisować w Warszawie... Ciekawe co wymysli... jak będzie kombinował to będę go męczył... tak apro po, sprzedawca sklepu handluje również aparatami na allegro... ma przyzwoite ceny ale jak widać kosztem gwarancji...
Mam jeszcze jedno pytanie techniczne... a mianowicie naładowałem akumulator na full (około 2 godziny ładowania aż na ładowarce zapaliła się zielona dioda) a mimo tego bawiłem się aparatem niespełna pół godziny, może nawet krócej i akumulator zdechł... poza tym podczasowej "owej zabawy" dość intensywnie nagrzała się obudowa aparatu w pobliżu gniazda baterii... czy to aby normalne?
No-shadow Kick
10.08.04, 09:35
Jeśli chodzi o baterię, to przy długiej pracy grzeje się. W moim 765 jest to samo. Sama bateria po około pięciu ładowaniach pozwala już na znacznie dłuższą zabawę z aparatem :) Ale mimo wszystko proponuję zakup dodatkowego zamiennika na allegro.
Pozdrawiam
Właśnie przeglądałem allegro w poszukiwaniu akumulatora i w związku z tym mam pytanko, a mianowicie czy kupował ktoś akumulatory sprzedawane na allegro przez APTEL? cena ciekawa (50 zł za sztukę) ale czy produkt jest przyzwoity??? kiedyś kupiłem akumulator do telefonu który miał zdecydowanie mniejszą pojemność niż fabryczy natomiast zarówno sprzedawca jak i nadruk z na akumulatorze wskazywały cos zupełnie innego...
No-shadow Kick
11.08.04, 15:24
Ja dokupiłem sobie zamiennika na allegro od sprzedawcy mariuszurbanski za 54zł. Następnego dnia miałem już akumlatorek w domu. Ale to już było z miesiąc temu, jak jest teraz to nie wiem. Pojemność 1000mAh, czyli prawie tyle co orginał. Trzyma bardzo dobrze i parę razy już się przydał w terenie. :)
Pozdrawiam
Dzięki No-shadow Kick...
Urbańskiego juz na allegro nie ma więc kupiłem z APTEL... A co do akumulatorka fabrycznego to faktycznie po kilku ładowaniach wydłużył sie czas pracy aparatu...[/b]
a ja dolanczam sie do pytania lub bardziej prosby, czy moze ktos podeslac instrukcje do 770 lub powiedziec gdzie mozna sciagnac, oczywiscie polska instrukcje :)
Dzieki i pozdrawiam:)
Witam,
Ja co prawda obcykałem już funkcje C-770 używając instrukcji od C-750 ale jak by ktoś miał od C-770 to również chętnie bym skorzystał.
Ale pisze w innej sprawie, a mianowicie mam problem z zdjęciami panoramicznymi, a dokładniej z ich "sklejaniem" w CAMEDIA Master 4.2.
Problem polega na tym że popełniłem błąd nie zwracając uwagi na kierunkowość robienia zdjęć panoramicznych i w związku z tym oprogramowanie CAMEDIA nie jest w stanie posklejać poszczególnych kadrów. Ma ktoś może jakiś pomysł jak w jaki sposób zmienić w pliku informacje o numerze kadru, bo jak nie to pozostaje mi tylko jakiś software do edycji i ręczna zabawa...
Pozdrawiam: Tomek
Polecam przeczytac tutaj (http://www.olympusclub.pl/?s=news&id=39dzial=3) i kozystac z opisanego tam softu.
Dzięki za radę...
Programik PixMaker jest całkiem przyzwoity... Super...
A wracając do moich pierwszych pytań sprzed tygodnia dotyczących gwarancji to narobiłem trochę szumu ale wszystko wyjaśniłem i jak się okazało nie będę miał żadnych problemów z serwisem gwarancyjnym, fakt że jedynym serwisem Olympusa w Polsce jest Eurocolor ale serwisuje on sprzęt zakupiony w dowolnym miejscu (świata), byle by miał gwarancję europejską i światową cyt. "european and worldwide warranty by manufacturer" (no i dowód zakupu oczywiście).
Może ta informacja się komuś przyda...
pozdrawiam: Tomek
Eurocolor "serwisuje" w ten sposób, że aparaty "z wyższej półki" (C740?) wysyłają do... Czech, bez zaglądania do nich... :))) Ale może to lepiej? Tylko trwa to dłużej...
Posiadam instrukcje do aparatu C-770, ale nie posiadam programu do edycji filmów. Może ktoś zna jakis program i jak go zdobyć. Słyszałem o programie Ulead VideoStudio 7. Kontakt na Gadu Gadu 6549133
Witam
I chętnie z instrukcji skorzystam, jeżeli można prosić na maila rx7@wp.pl, bymbył bardzo wdzięczny (o ile jest to wersja PL).
Jeżeli chodzi o program do edycji to jednym z najlepszych jest faktycznie Ulead VideoStudio. Ja otrzymałem wersje 7.0 wraz z aparatem, ale można ściągnąć wersje (trial) 8.0 z strony www.ulead.com. Wersja ta jest nieokrojaona i ma jedynie ograniczenie czasowe. Nie chce namawiać klubowiczów do piractwa, ale gdyby ktoś był zainteresowany to wystarczy podmienić jednedo DLLa i program śmiga bez ograniczeń. Wiem bo kolega mi mówił :wink:
ryzykant z Ciebie rx7... :shock:
...eeee dlaczego???
przecież nikogo do złego nie namawiam... a informacja o tym jak złamać oprogramowanie VideoStudio 8.0 przydać się może programistom z ULEAD :) żeby lepiej zabezpieczyć 9 wersje wyżej wymienionego programu...
...zresztą jak ktoś będzie chciał popełnić owe przestępstwo to da sobie rade...
Oczywiście posiadam od kilku dni instrukcje do aparatu C-770 w j. polskim. Sam nie znam angielskiego więc wiem jaki to problem. W związku z tym mam problemy gdy wchodzę na strony anglojęzyczne i nie potrafię ściągnąć programu Ulead VideoStudio ( nie wiem co gdzie wpisać). kowalski179@wp.pl Aparat robi stosunkowo niezłe filmy w pomieszczeniu. :D
program można pobrać z http://www.ulead.com/vs/trial.htm trzeba tylko wpisać e-mail, wybrać kraj i kliknąć SUBMIT
Witam
Mam również problem z tym aparatem.....
Podczas zapisu sekwencji video, gdy jaśniejsze światło znajduje się w tle, to pojawiają się fioletowe smugi !!
Efekt ten można zobaczyć tu:
http://www.bt.1000lecie.pl/videos/2004.08.22/P8221165.MP4 - pod koniec filmu
lub tu:
http://www.bt.1000lecie.pl/videos/2004.08.22/P8221166.MP4
Ten sam efekt powstaje przy robieniu zdjęć - jak naciskam spust do połowy (aparat ustawia ostrość) to na LCD mam pionowe fioletowe smugi - na zdjęciu, na szczęście tego nie widać - jedynie podczas ustawienia ostrości.
Czy to normalne, czy aparat posiada jakąś wadę i nadaje się do reklamacji ?
No-shadow Kick
23.08.04, 14:37
Witam,
Co do smug na wyświetlaczu to jest to normalne. W moim C-765 jest identycznie, gdy nakieruję obiektyw w stronę silnego źródła światła powstają pionowe filoletawe pasy. Nie ma to najmniejszego wpływu na robione zdjęcia, a wynika prawdopodobnie z niedoskonałości samego LCD.
Filmików nie mogę obejrzeć i ocenić, bo nie za bardzo wiem jakim softem to odpalić. Domyślnie mam do tego RealPlayer, ale cały czas wypisuje mi, że musi ściągnąć jakiś dodatek, który już jest ściągnięty :)
Pozdrawiam
Kupilam C-770 jakies 3 tyg temu. Wszystko bylo OK przez 1 tydzien.
Po pierwszym tygodniu robienia zdjęć ( robiłam je najcześciej w domu) pojechalam nad zalew i okazało sie, że LCD(również wizjer) przybiera bardzo mocne fioletowe barwy i to nie tylko wtedy gdy świeci słońce. Nawet kiedy słońce jest za chmurami, ale jest dość jasno fioletowe smugi są bardzo widoczne. Wystarczy trochę jaśniejszych elementów w obrębie ekspozycji jak woda, łódka, szyby budynków białe ściany.
Zaobserwowałam pewną zależność, niestety nie rozgryzłam jeszcze mechanizmu.
Fioletowe pasy pojawiają się wyłącznie wtedy kiedy ostrzeniu towarzyszy charakterystyczny chrzęst. :shock: Czasem jednak, kiedy aparat ostrzy - wcale nie wydaje tych dźwięków i wtedy fioletowe barwy nie pojawiają się.
Czy zauważyliście tę zależność? Napiszcie kiedy wasz C770 chrzęszczy, a kiedy nie - może razem znajdziemy wyjaśnienie pojawiania się fioletowych pasów.
W zasadzie nie bylo by się do czego czepiać, skoro zdjęcia rzekomo wychodzą OK, ale tak do końca nie jest. Fioletowe pasy znikają dopiero wtedy kiedy zdjęcie jest zrobione. Niestety ta fioletowa barwa często uniemożliwia mi prawidłową ocenę czy warto zdjęcie robić przy takich ustawieniach, czy nasycenie barw jest odpowiednie i czy przypadkiem nienależało by skorygować balansu bieli. Fioletowe pionowe pasy są tak intensywne, że w dobrym świetle prawie nic w wizjerze nie widać tylko biało-fioletowe smugi.
Nie ejstem zadowolona z odwzorowania kolorów przez ten aparat. jeszcze żadne na 1000 zrobionych zdjęć nie miało prawdziwych kolorów.
Wydaje mi się ,że aparat w tej cenie ,nie powinien mieć już takich niedociągnięć.
Może to jest jakaś wadą konkretnej serii aparatów.
Ciekawa jestem, czy wszyscy posiadacze C770 mają ten problem.
:-)
C-770 nie oddaje ci wiernie kolorów? :) no to chyba jakaś pomyłka. Wiekszosc opini na temat Olympusów to wlasnie bardzo dobre odwzorowanie kolorow, ja tez tak twierdze :lol: W tej cenie niestety wady aparatu są nieuniknione, nie tak jak napisalas ze ten model nie powinien miec zadnych... kup lustrzanke cyfrową za co najmniej 5000zł, wtedy nie powinnas miec zadnych WIEKSZYCH zastrzezen... co do smug na LCD, u mnie w kompakcie C-350 jest to samo, podczas wciskania spustu do polowy pojawiaja sie, ale nie maja zadnego wplywu na wykonywane zdjecie. pozdrawiam
Witam, posiadam instrukcję pełną do C-770 ok. 140 stron oczywiście po polsku, jeśli ktoś jest zainteresowany to służę pomocą. Plik w PDF zajmuje ok 8MB...
jimorrison
28.05.05, 16:12
hehe ;].. przeciez w/w instrukcja wisi na serwerze klubu/forum juz ponad 2 miesiace :P...
a ja dolanczam sie do pytania lub bardziej prosby, czy moze ktos podeslac instrukcje do 770 lub powiedziec gdzie mozna sciagnac, oczywiscie polska instrukcje :)
Dzieki i pozdrawiam:)
Ja znalazłam ostatnio istrukcje do 770 na stronce
http://www.olympus.pl/manuals/C_770_Zoom_FULL_POL.pdf
Życzę miłej lekturki....