Zobacz pełną wersję : Olympus C-770 - problem z LCD
Witam
Wymienlem ostatnio okazyjnie C-760 na C-770. Aparacik chodzi troszke lepiej ale....zauwazylem dziwne objawy na LCD. Przy ostrym swietle slonecznym (nie pod slonce) pojawiaja mi sie fioletowe przebarwienia na LCD. Czasami po ustawieniu ostrosci znikaja, czasami lekko zostaja. W C-760 mialem podobny efekt, ale w duzo miejszym stopniu. Czy to jest normalew tych Olympusach, czy mam oddac aparat na gwarancji do naprawy?
pozdrawiam
No-shadow Kick
9.08.04, 19:53
Witam.
W moim C-765 gdy obiektyw ustawię w stronę dość silnego źródła światła, najczęściej jest to słońce, pojawiają się właśnie fioletowe pionowe pasy na LCD. Zjawisko to występuje sporadycznie, ale występuje. Taka już widocznie uroda dzisiejszych wyświetlaczy, bo jeśli chodzi o zdjęcia, to ani razu nie zauważyłem na nich tego efektu. Albo elektronika odpowiedzialna za wyświetlanie obrazu na LCD ma problemy przy takich warunkach, albo to już niedoskonałość samego wyświetlacza.
Pozdrawiam
Witam
Dziekuje za odpowiedz. W C-760 mialem tez sporadycznie. W C-770 jest o wiele czesciej i wiecej. Troche sie roznia (inna wielkosc przetwornika, w w C-760 jest 1/2.8 a w C-770 jest 1/2.5. Jkaby ktos z uzytkownikow c-770 mogl sie wypowiedziec co do ich LCD bylbym wdzieczny.
pozdrawiam
Mam to samo w moim c-770, czyli chyba to normalne ...
Mam taki sam efekt u siebie w c740 (ale jedynie przy swietle sztucznym cos takiego wystepuje). A zdjecia sa ok.
wystarczy dokladnie PRZECZYTAC instrukcje obslugi, gdzie pisze wyraznie, ze przy ostrym slonecznym swietle lub sztucznym wystepuja zaklucenia w postaci fioletowych pasow pionowych na wyswietlaczu LCD... standard zachowania sie wyswietlaczy LCD... poniewaz nie sa one w wersji "Sunshine", ktore sa montowane w nowych modelach kieszonkowych olympusow i nie maja tej wady standardowych ekranow LCD...
Witam
Dziekuje za odpowiedzi. PRZECZYTAC nie moge poniewaz mam instrukcje w japonskim jezyku a polskiej do C-770 nie mam. W instrukcji od C-760 jest jednak wzmianka o tych efektach. Poprzednio mialem C-760 i tez mialem takie efekty tyle ze na 770 sa o wiele wieksze (i to mnie martwi).
pozdrawiam
No beda wieksze poniewaz wiekszy wyswietlacz jest w C770 i wiecej swiatla trafia i do tego czestotliwosc odswierzania LCD, co daje taki efekt... mankament... po po prostu nie kadrowac ujec z LCD a tak jak sie powinno robic z EVF
Witam
Wyswietlacz jest identyczny (mialem C-760 nie C-740 w ktorym jest mniejszy). Na zdjeciach tego nie ma wiec trzeba sie przyzwyczaic.
Ten sam efekt jest w wizjerze, nie tylko w duzym LCD.
pozdrawiam
Ten sam efekt jest w wizjerze, nie tylko w duzym LCD.
z tym samym efektem w wizjerze to UWAZAJ... nie ustawiaj obiektywu prosto w slonce lub baaardzo ostre swiatlo... dlugotrwale trzymanie obiektywu w strone slonca moze (ale nie musi) uszkodzic matrycy... wtedy po nagrzaniu sie powstaja kolorowe refleksy (najczesciej czerwonego zafarbu), ktore zaczynaja byc widoczne na zdjeciach ...
przyklad:
http://explora.koszalin.art.pl/c740/zachood3.JPG
tak sie zachowuje c740 po dluzszym wpatrywaniu sie w slonce... nie polecam :)
Właśnie.. mam pytanie w związku, skoro jest rozmowa o wpływie UV na aparacik... .
:arrow: Czy tylko, gdy aparat "patrzy" prosto na słońce (intensywne, czy każde?) może się uszkodzić matryca?
:arrow: Jak długo można go narażać na wpływ (silnych) promieni słonecznych? Czy szybkie zrobienie foty może doprowadzic do uszkodzenia ? Czy dopiero jak bedzie skierowany na światło przez dłuższy okres czasu (orientacyjnie jaki?).
:arrow: Jak domyślam się, te czerwone reflexy, pojawiają się już na każdych zdjeciach ?
:arrow: Czy tak samo jest "szkodliwa" żarówka jak i słońce?
Byłbym wdzięczny za odp. :)
No-shadow Kick
25.09.04, 19:50
Witam,
teoretycznie długotrawałe narażanie matrycy na promienie słoneczne może ją uszkodzić, jak to jest w praktyce nie wiem i nie chcę tego testować :D
A z żarówką, chyba nie ma destrukcyjnego działania, w sumie nie powinna mieć.
Co do przykładowego zdjęcia, to do końca nie jestem przekonany czy to wina matrycy, czy po prostu refleksy powstałe w obiektywie (na to mi bardziej wygląda). Chyba, że są one widoczne na każdym zdjęciu :?:
Pozdrawiam
:arrow: Jak domyślam się, te czerwone reflexy, pojawiają się już na każdych zdjeciach ?
coz, w tym zaprezentowanym przypadku bylo tak, iz dopiero po 20 minutach na kolejnych zdjeciach aparat nie wykonywal tychze czrwonych plam... na pierwszy rzut oka wydaje sie ze to refleksy (spot light itp.)... jednak sie okazuje, ze matryca je zaczela generowac...
zdarza sie i inne przypadki... co do robienia zdjec pod slonce, to jak musimy to nalezy robic je przy przyslonie np. f8.0 i zmniejszonej ekspozycji (uzywac filtrow)... i nie za dloogo :) ...inne zrodla swiatla nie sa tak silne jak slonce i nie powinny miec wplywu na matryce... i uwazac na wzrok jezeli aparat nie posiada evf