Zobacz pełną wersję : Bokeh Lens Simulation – niska głębia ostrości w Photoshopie
link jak i tytuł zaczerpnięty z www.fotografuj.pl
Bokeh Lens Simulation – niska głębia ostrości w Photoshopie
www.alienskin.com 200$ za kawałek plugina to troszkę kasiorki jest jednak jak dla zwykłego pstrykacza...
Altenatywa dla ciemnych szkiełek ??
W końcu zdjęcia z komórki będa wyglądać jak z lustrzanki :twisted:
A na poważnie to ja nie wiem skąd Ci ludzie biora te ceny ...
Gdyby było tańsze więcej osób by kupiło ...
dog_master
23.11.08, 23:09
Coz, kto co lubi ;)
Mnie to jakos nie bawi.
Ja lubie zrobic ladne zdjecie, od razu. A nie siedziec przy kompie i walczyc, co by gniota uratowac.
gniot będzie gniotem ale czasami tak sobie myślę coby spłycić głębie w niektórych fotkach szczególnie cykniętych 14-54.
Link raczej w ramach ciekawostki wrzuciłem - bo jest tego sporo na rynku.
black_bird
24.11.08, 00:45
..cięzko podrobić prawdziwy bokeh ....wprawne oko wychwyci takie zabawy...
..cięzko podrobić prawdziwy bokeh ....wprawne oko wychwyci takie zabawy...
Całe szczęście, że mam niewprawne! Podobnie jak 98% użytkowników "małpek" i telefonów SE. Bo pytano mnie już kilka razy "jak ja to robię, że pani młoda taka ostra, a tatuś stojący z tyłu już mydlano rozmyty". Teraz każdy (z kasą) też tak będzie mógł.
Oj nie będzie...
Nie wiem jak ten program dokładnie działa, ale sam nie będzie wiedział co rozmyć i w jakim stopniu. Na pewno trzeba przygotowywać maski - może w tym pomaga.
Tak więc w jednym przypadku będzie ta maska łatwa, może do narysowania. Czasem można wykorzystać jakiś kanał(R, G, B, C, M, Y, K, L, a, b... i ich mieszanki) - plugin na tym będzie bazował, nie ma cudów. Wniosek taki, że własnoręcznie stworzone maski + filtr lens blur z photoshopa pewnie da lepsze efekty, choć prawdziwej GO i to i to nie zastąpi.
EuroLiberty
24.11.08, 12:32
Teraz każdy (z kasą) też tak będzie mógł.
Ten z kasą zawsze mógł i nie potrzebował substytutu ;-)
Soft drogi, ale powinien cieszyć się wzięciem. Kwestia jak łatwy będzie w obsłudze i jakiej jakości będzie można uzyskać efekt. Mogę zainteresować się nim ambitniejsi amatorzy i ewentualnie redakcyjni edytorzy. Nie sądzę, by każdy posiadacz małpki się nim zainteresował, tak samo jak nie każdy posiadacz małpki korzysta z oprogramowania do obróbki, ale ambitniejszy zapewne. Brak uzyskania płytkiej GO i ładnego romycia, to najczęstrzy temat narzekań posiadaczy hybryd/zaawansowanych kompaktów. Co prawda polityka cenowa producenta wepchnie amatorów w szarą strefę, ale nie będzie, to nowum.
Dziwi mnie dlaczego firmy nie prowadzą zróżnicowanej polityki cenowej? Innej wobec konsumenta indywidualnego nie prowadzącego działalności gospodarczej, innej wobec firm wykorzystujących software w celach komercyjnych. Jestem przekonany, że dochód z tytułu sprzedaży licencji znacząco wzrósłby.
Ludzie lubią mieć legalne, tak jak lubią mieć oryginalne. Wystarczy im, to zaoferować w cenia jaką są w stanie zapłacić. Wytwórnie muzyczne, to zrozumiały. Znam osoby, które wraz z pojawieniem się wersji "zagraniczna płyta - polska cena" regularnie kupują nową płytę, gdy wcześniej robiły, to od święta. Album Metallica "Death Magnetic" sprzedawany jest w cenie 28,99zł, a jeszcze niedawni bito się w piersi, że jest, to niemożliwe.
Dobrym patentem do takiego softu byłaby możliwość zrobienia 2 klatek (jak dla oka L-R) i na podstawie przesunięcia powstałoby pseudo 3D na którym uzyskanie dowolnego GO nie powinno być problemem.
Za parę lat może pojawia się komórki z dwoma mikro obiektywami.
Kaz de Wro
24.11.08, 16:36
Ciekawy programik, nie ma co. Jest też tilt- shift.
Jako badziewiarz powiem, że niestety ten programik (może trochę okrojony) znajdzie się w sofcie następnej generacji cyfrówek. Osobiście wolałbym mieć w Ricosiu opcję bokeh niż GPS :grin:
A ja nie ukrywam że szybciej przyswajam naukę strzelania fotek niż obróbka w ps.jednak co dobry strzał to nie klik.A przy okazji pozdrawiam wszystkich ze stajni olka.nowy Przemo Poznań:esystem: