Zobacz pełną wersję : e-500 i m42 wskazuje zla wartosc przyslony
Siemka
Posiadam e-500 i Dandelion + obiektyw heliosa44m f2.0, problem w tym ze na wizjerze aparat wskazuje przeslone f2.8.
Probowalem wejsc w opcje programowania Dandeliona w trybie "A" ale nie moge zmienic wartosci przeslony tzn w miejscu gdzie jest czas naswietlania mam kreski ale miejsce gdzie jest wskaznik f nic sie nie zmienia ??
Czy ktos mial podobny problem i moze wie jak z tym sobie poradzic ??
A czy powyżej 2,8 jest ok? EDIT: bzdurne pytanie, namieszało mi się.
O ile wiem, nie zmienisz inaczej przesłony niż manualnie. Dandelion pomoże Ci jedynie zachować AF. To co na wyświetlaczu nie ma żadnej wartości, liczy się co ustawisz ręcznie.
To nic, że wskazuje 2.8. I tak masz przesłonę taką jaką manualnie ostawiłeś na obiektywie. Nie rzutuje to na zdjęcia więc cyfry w tym przypadku mogą sobie kłamać a Ciebie to nie powinno ruszać...
ok dzieki
Czytalem ronwiez ze w funkcji programowania mozna ustawic wartosc ogniskowej obiektywu i chcial bym to zrobic.
Problem w tym ze nie moge za cholere wejsc w opcje programowania
ok dzieki
Czytalem ronwiez ze w funkcji programowania mozna ustawic wartosc ogniskowej obiektywu i chcial bym to zrobic.
Problem w tym ze nie moge za cholere wejsc w opcje programowania
Odpuść sobie, będziesz miał obiektyw z ogniskową 50 mm, 135 mm, 200 mm - i co ? za każdym razem będziesz programował ? bez sensu. Najważniejsze, że masz potwierdzenie ostrości. Aparat sam dobierze ustawienie przesłony (tryb A)
Chciałeś chyba powiedzieć, że dobierze czas do przesłony..:]
Ustawienie w dandelionie ogniskowej ma na celu prawidłowe wykorzystanie stabilizacji w korpusie. E500 tejże nie ma, więc zabieg ten uważam za kompletnie bezcelowy. No... chyba, że chcesz, żeby się exif ładny robił...
Z tego co kojarzę w mojej e-510, a nie mam przejściówki z dendelionem, samemu można ustawić ogniskową obiektywu manualnego w menu IS. Czyli do tego to się też nie przyda:) Tylko Exif:)
hijacintus
19.11.08, 10:35
Z tego co kojarzę w mojej e-510, a nie mam przejściówki z dendelionem, samemu można ustawić ogniskową obiektywu manualnego w menu IS. Czyli do tego to się też nie przyda:) Tylko Exif:)
Dandelion udaje obiektyw systemowy, więc korpus odczytuje zakodowaną w nim ogniskową jako rzeczywistą ogniskową obiektywu i taką bierze pod uwagę do stabilizacji obrazu. Jak puszka ma informacje z dandeliona o ogniskowej, to nie bierze pod uwagę ogniskowej wpisanej ręcznie w konfiguracji IS. Żeby IS działał dobrze - w dandelionie trzeba zaprogramować prawdziwą ogniskową.
xxxsebusxxx
19.11.08, 13:28
To nic, że wskazuje 2.8. I tak masz przesłonę taką jaką manualnie ostawiłeś na obiektywie. Nie rzutuje to na zdjęcia więc cyfry w tym przypadku mogą sobie kłamać a Ciebie to nie powinno ruszać...
Tu się niestety trochę pomyliłeś ;-) Wartości przysłony poniżej 2.0 mają wpływ na światłomierz (nie wiem dlaczego). Jeżeli zaprogramujesz dandeliona na np. 1.4 to zdjęcia są niedoświetlone (przynajmniej tak jest na egzemplarzu który ja mam). Nie jest to raczej wina mojego body bo ten sam efekt pojawia się na E-510 mojej dziewczyny.
Pozdrawiam.