Zobacz pełną wersję : Pomysl na... wizjer x2 ;)
Witam!
Mam olka e-500 i jak wiadomo jego wizjer nie jest za duzy, a przy recznym strojeniu ostrosci trzeba miec sokoli wzrok zeby dobrze ostrosc wylapac.
Patrząc na ceny ME-1, wpadlem na taki pomysl...
Jezeli to glupie to prosze sie nie smiac^^.
W sklepach można dostać coś takiego jak folia powiększająca x2.
Czy jakby dociąć ją na wielkość wizjera i wstawić przed albo za muszlę, powiększyło by to obraz widziany w wizjerze?
Pozdrawiam
Hmmm. a jeśli tą folie przytnę i nakleję na obiektyw to będę miał telekonwerter ? ;)
em nie no;) to bedziesz musial 2 warstwy nakleic :mrgreen:
a tak powaznie?
W sklepach można dostać coś takiego jak folia powiększająca x2.
Czy jakby dociąć ją na wielkość wizjera i wstawić przed albo za muszlę, powiększyło by to obraz widziany w wizjerze?
Nie wiem czy soczewka fresnela jest taka fajna jako coś co jest blisko oka.
Pomyśl co będziesz widział przez tą folię - zapewne niewiele. Druga sprawa to zakładam, że powiększenie x2 uzyskasz w pewnej odległości oka od folii, czyli pewnie musiałbyś trzymać aparat pewnie z pół metra od twarzy :)
Generalnie IMO głupi pomysł.
Hmmm. a jeśli tą folie przytnę i nakleję na obiektyw to będę miał telekonwerter ? ;)
A jak przykleisz dwie warstwy to nawet będziesz miał powiększenie 4x, aż strach pomyśleć co będzie jak się rozpędzisz i dokleisz jeszcze kilka warstw :wink:
To bylo pytanie czysto teoretyczne;) mozliwe ze glupie;) ale zapytac warto.
Jeśli dobrze zrozumiałem koncepcje... To wynik byłby nieco inny. Otrzymałbyś powiększenie kadru w jego centrum, tym samym można by zapomnieć o brzegach kadru.
Jeśli już myślisz o powiększeniu to trzeba by się za to zabrać w ten sposób. "Wyprowadzić" obraz na zewnątrz wizjera i tam dopiero przy pomoc tej magicznej folii powiększyć dwa razy by otrzymać dwa razy większy wizjer. Wówczas, podejrzewam, miałoby to jakiś sens.
Wizjer w E-500 jest po prostu fizycznie mniejszy niż, np ten w E-3.
dobra to ten problem juz rozwiazany.
A czy muszle powiększające od innych producentów np
http://www.fotoexpert.pl/aparat-produkt-14600-description.html#subset
po jakism przerobieniu, zdadzą egzamin?
Pozdrawiam
a nie możesz po prostu kupić ME-1 ?
Pentax O-ME53 - powiększenie 1,18
Olympus ME-1 - powiększenie 1,2
Me-1 droższa, nie muszę przerabiać i troszkę wieksze powiększenie.
Tu masz więcej informacji
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15111&highlight=me-1
A gdzie w ogóle mają ME-1 na stanie? :/
http://fotozakupy.pl/akcesoria-wizjera/olympus-me-1-muszla-oczna,3884s
No tak. Me-1 jest bardzo slabo dostepne, a jak jest co ceny takie ze glowa mala. Dlatego szukam jakiegos innego patentu:)
albo patent Irka :) x2
Niestety pasuje raczej tylko do E-1
hijacintus
18.11.08, 19:57
Nie tylko.
http://www.wrotniak.net/photo/43/irqa.html
Nie tylko.
http://www.wrotniak.net/photo/43/irqa.html
Rzeczywiście. Źle zrozumiałem będąc w Kaziku :(
marecki: Mój celownik pasuje do E1 i E-xxx, natomiast jest problem z E3 (należałoby zmienić układ optyczny dla E3). Liczę także na dobre współdziałanie z E-30.
666cin: Pomysł z folią powiększającą jest rozbrajający :) --W ME-1 jest klejony układ optyczny, a nie zwykła lupa...
pozdrawiam
takie szyvkie pytanko skoro temat taki małomądry to i ja się odważę :) czy wg Was ME-1 będzie działał (w sensie pasował) z olkiem e-30?
takie szyvkie pytanko skoro temat taki małomądry to i ja się odważę :) czy wg Was ME-1 będzie działał (w sensie pasował) z olkiem e-30?
Pytałem o to Jacka na spotkaniu przy okazji promocji Olka w duzych centrach handlowych i choc nie był na 100% pewny to na 90% powiedział że tak. Swoją droga trochę żałuje ze nie zabrałem tej muszli na to spotkanie bo takie połączenie da już bardzo przyzwoity wizjer.
Własnie doczytałem w specyfikacji że w E-30 jest zastosowana standardowo muszla EPC-1 co oznacza że ME-1 będzie pasować. Mam nadzieję że pomogłem :)
Hmmm...no to czekamy do stycznia...ta rozterka właściwie powstrzymuje mnie przed zainwestowaniem w tę muszlę...
Hmmm...no to czekamy do stycznia...ta rozterka właściwie powstrzymuje mnie przed zainwestowaniem w tę muszlę...
patrz post wyżej dopisałem interesujace cię informacje.
PS
Informacja co do kompatybilnosci ME-1 z E-30 w 100% potwierdzona na stronie Olka
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/e_system.cfm
Dziękuję! tylko ciekawe jak to będzie wyglądało - nastawy na dole nie po prawej więc winno być ok chyba bez zasłonięć, winiet itp...
Dziękuję! tylko ciekawe jak to będzie wyglądało - nastawy na dole nie po prawej więc winno być ok chyba bez zasłonięć, winiet itp...
Sam używam tej muszli z E-510 a tam nastawy są po prawej i w niczym muszla nie przeszkadza ani niczego nie "zasłania". jezeli Olek podaje że kompatybilne tzn że muszelka nie pogarsza w najmniejszym stopniu funkcjonalności wizjera.
Informacja co do kompatybilnosci ME-1 z E-30 w 100% potwierdzona na stronie Olka
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/e_system.cfm
Wartościowa dla mnie informacja --dałem rep --pozdrawiam :)
Niestety pasuje raczej tylko do E-1
A nie - ja używam i w E-300, i w E-510 - jest świetnie.
Polecam i pozdrawiam.
Dzięki Irek pozdrawiam serdecznie :)
Teraz jestem uspokojony, poczytam więc jeszcze o ME-1 trochę więcej by się samemu przekonać do niej i pewnie sobie sprawie (tym bardziej, że z wolna ładuję się w m42 i będzie dość istotnym rekwizytem w foto-zabawie).
To jeszcze takie jedno pytanko jak będzie wyglądała sprawa w e-30 z powiększeniem? czy 1.2 jak w e-510? mam małe wyobrażenie bo nie trzymałem w rękach nawet e-3 ale myslę, że komfort pracy z tym w e-30 winien być bardzo duży...
Teraz jestem uspokojony, poczytam więc jeszcze o ME-1 trochę więcej by się samemu przekonać do niej i pewnie sobie sprawie (tym bardziej, że z wolna ładuję się w m42 i będzie dość istotnym rekwizytem w foto-zabawie).
To jeszcze takie jedno pytanko jak będzie wyglądała sprawa w e-30 z powiększeniem? czy 1.2 jak w e-510? mam małe wyobrażenie bo nie trzymałem w rękach nawet e-3 ale myslę, że komfort pracy z tym w e-30 winien być bardzo duży...
Powiem tak, na matematyce sie słabo znam i nie wiem jak to jest z tymi przelicznikami powiększeń w różnych wizjerach ale po krótkim obcowaniu z E-30 i dobrym wrażeniu jakim zrobił na mnie jego wizjer (prawie tak dobrym jak ten z E-3) to po zamontowaniu ME-1 będzie miód malina w porównaniu do tego co oferuje np E-5XX.
Odnośnie dostępności - ME-1 właśnie pojawiła się na allegro od 1 zł, nowa:
http://www.allegro.pl/item517934334_olympus_me_1_e300_e500.html
Myślę, że to niezła gratka dla zainteresowanych.
Powiem tak, na matematyce sie słabo znam i nie wiem jak to jest z tymi przelicznikami powiększeń w różnych wizjerach ale po krótkim obcowaniu z E-30 i dobrym wrażeniu jakim zrobił na mnie jego wizjer (prawie tak dobrym jak ten z E-3) to po zamontowaniu ME-1 będzie miód malina w porównaniu do tego co oferuje np E-5XX.
Też +rep za pełne info - dzięki :)
Witam
A ja osobiscie nie polecam muszli ME-1. Nie mam nic do zarzucenia jej powiekszaniu ale jest wyjatkowo niewygodna. Chodzi tu o komfort i samo przyleganie "oka" do ow muszli. Nie rozumiem dlaczego nie dodano jej prostokatnej gumowej obwodki jak ma to miejsce w standardowych muszlach. W ME-1 aby wyeliminowac swiatlo zewnetrzne przy ostrzeniu manualnym trzeba doslownie docisnac oko do muszli i... plakac sie chce:) jakoze po zetknieciu galki ocznej z soczewka muszli lzy sa nie uniknione. A co za tym idzie mozemy zapomniec o ostrzeniu.
Pozdr.
Witam
A ja osobiscie nie polecam muszli ME-1. Nie mam nic do zarzucenia jej powiekszaniu ale jest wyjatkowo niewygodna. Chodzi tu o komfort i samo przyleganie "oka" do ow muszli. Nie rozumiem dlaczego nie dodano jej prostokatnej gumowej obwodki jak ma to miejsce w standardowych muszlach. W ME-1 aby wyeliminowac swiatlo zewnetrzne przy ostrzeniu manualnym trzeba doslownie docisnac oko do muszli i... plakac sie chce:) jakoze po zetknieciu galki ocznej z soczewka muszli lzy sa nie uniknione. A co za tym idzie mozemy zapomniec o ostrzeniu.
Pozdr.
:wink:
No chyba, że ma się okulary - wtedy już nic nie przeszkadza.
W obu mam "przyklejone" najament" ME-1 i kompletnie mi nic nie przeszkadza.
A łzy - to tylko na silnym wietrze.
Pozdrówka.
Witam
Pozdr.
Zdecydowanie się zgadzam! Przed zakupem trzeba sprawdzić komfort używania, jak dla mnie jest super, ale moja lepsza połowa po założeniu me-1 korzysta już wyłącznie z LV.
Pozdrawiam
Mariusz