PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus 850 SW

Jaquestion
15.11.08, 18:23
Proszę o opinie i porady odnośnie tego modelu. Mam go od pół roku nie jestem zadowolony z jakości zdjęć choć próbowałem wielu ustawień nie potrafię osiągnąć na tym modelu przyzwoitych zdjęć. Trochę szkoda a wydano 1200zł

epicure
15.11.08, 18:29
Pokaż jakieś przykładowe zdjęcie, z którego nie jesteś zadowolony. I napisz co Ci w nim nie pasuje.

fotomic
15.11.08, 18:33
Proszę o opinie i porady odnośnie tego modelu. Mam go od pół roku nie jestem zadowolony z jakości zdjęć choć próbowałem wielu ustawień nie potrafię osiągnąć na tym modelu przyzwoitych zdjęć. Trochę szkoda a wydano 1200zł

dobra jakość to pojęcie względne.

dobas
15.11.08, 18:48
pokaż zdjęcia - powiedz co Ci się nie podoba.
Czasem szukanie winy w narzędziu jest najprostrze,

ale czasem to tak jakby baletnica narzekała na spódnicę albo malarz na pędzle.

Pokaż zdjęcia - być może wina leży po Twojej stronie być może po stronie aparatu.

Jednak post w rodzaju - Pomóżcie mój mercedes jakoś słabo jeździ trochę szkoda wydanych na niego pieniędzy .... - nie spotka się pewnie z wielki odzewem

Jaquestion
15.11.08, 23:50
Okej poszukam zdjęć dziś trochę brakuje mi czasu. Wystarczył by "po narzekać". Nie miałem takiego zamiaru tylko sęk w tym, że sądziłem że amatorowi takiemu jak ja sprzęt umożliwi "łatwiejsze" wykonywanie zdjęć a tak mam ciągły problem doboru programów bo programy tematyczne np. zdjęcia nocne wychodzą rozmazane z ręki. Zaskoczyła mnie też duża ziarnistość zdjęć nawet po zmniejszeniu Iso do 200. AParat wydaje się mi po długim czasie użytkowania zbyt trudnym aparatem względem chęci uzyskania jakościowo dobrych zdjęć.

dobas
16.11.08, 04:15
bez zdjęć - nikt nic nie powie :)
nie wiadomo na czym się koncentrować :) Iso im mniejsze tym ładniej - ja jak tylko mogę używam ISO 80

epicure
16.11.08, 10:42
...zdjęcia nocne wychodzą rozmazane z ręki.

No i inne nie będą wychodzić, dopóki nie użyjesz statywu.

Jaquestion
16.11.08, 14:41
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/34746d04c7c037a2.html

użyta cyfrowa stabilizacja program pomieszczenie.

Ogólnie jeśli w tym modelu nie ustawi się swoich programów to ustawienia Olympusa często sięgają ISO 800 i wyżej sic!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
za to makro jest nawet nawet

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cdbb6383ed43f6e6.html

epicure
16.11.08, 14:48
ustawienia Olympusa często sięgają ISO 800 i wyżej sic!

No bo to jest właśnie ta "cyfrowa stabilizacja" - podbija czułość, żeby skrócić czas naświetlania. Nie używaj jej.

Jaquestion
16.11.08, 15:03
W jakim celu wiec są w takim modelu aparatu wartości Iso powyżej 400 ?I czy jest jakieś optymalne ustawieni np Iso 200 czy lepiej zostawić auto ? esp rozdzielność np. 2mpx. A także zastanawiam się nad zakupem drugiego aparatu z lepszą optyką (lustrzanka bądż kompakt - ceny są już zbliżone obu typó także wybór trudniejszy)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Olympus SP-570 UZ . model dla mnie coś pomiedzy profesjonalnym aamatorskim sprzętem za przyzwoite pieniądze. Nie wiem tylko czy obiektyw można wymieniać ?Olympus SP-570 UZ

psemo
16.11.08, 15:14
A także zastanawiam się nad zakupem drugiego aparatu z lepszą optyką (lustrzanka bądż kompakt - ceny są już zbliżone obu typó także wybór trudniejszy

kompakt iso 100 , nocne zdjecia statyw , lustrzanka o tak wybór trudniejszy a jakie modele masz na myśli .

Jaquestion
16.11.08, 15:14
Czy może lepiej inwestować w lustrznkę choćby i konkurencyjnej firmy ?

grizz
16.11.08, 15:16
Zdecydowanie prosze trochę poczytać o technice i sprzecie, bo inaczej kupno nowego aparatu sprawy nie rozwiąże.

epicure
16.11.08, 15:18
W jakim celu wiec są w takim modelu aparatu wartości Iso powyżej 400 ?

A w jakim celu samochody mogą się rozpędzić do 220 km/h, skoro granica bezpiecznej i komfortowej jazdy to w nich 120 km/h? Odpowiedź jest prosta: marketing.

I czy jest jakieś optymalne ustawieni np Iso 200 czy lepiej zostawić auto ? esp rozdzielność np. 2mpx.

Iso jak najniższe. Jeśli zdjęcia wychodzą poruszone, to statyw albo postaw aparat na stole, murku itp. Rozdzielczość najwyższa - potem na komputerze sobie zmniejszysz. Wybór odpowiedniego pomiaru ekspozycji to już wyższa szkoła jazdy - musiałbyś poczytać coś na ten temat. Na początku powinno wystarczyć ESP. Najwyżej jak fotka wyjdzie przepalona lub niedoświetlona, to powtórzysz zdjęcie z użyciem kompensacji ekspozycji.

A także zastanawiam się nad zakupem drugiego aparatu z lepszą optyką (lustrzanka bądż kompakt - ceny są już zbliżone obu typó także wybór trudniejszy)

Nie sądzę, aby lepszy aparat był Ci potrzebny.

Jaquestion
16.11.08, 15:26
P.S. Wpierw kupię lepszy komputer :) bo na moim starym laptopię udręką jest zarządzanie galerią. A zdjecia ponownie zawinił czynnik ludzki.

Dziekuję za cenne informacje. Pozdrawiam