Zobacz pełną wersję : ZD 12-60 SWD+osłona przeciw słoneczna
Witam
Pewnie mi sie oberwie za takie pytanie :-) ale powiedzcie gdzie nosicie osłone przeciwsłoneczną jak jej nie używacie:
- w torbie
- czy zamontowaną przy obiektywie
Teraz używam 12-60 i rzadko zmieniam szkło, więc osłone mam zamontowana do obiektywu (oczywiście listkami w strone korpusu).
Obawiam sie jednego że od ściągania i zakładania tulipana mocowanie sie wyrobi i bedą luzy.
pozdr.
Różnie, ponieważ w 98% mam założone 11-22 i tylko ten zestaw w torbie to nie ściągam osłony żeby nie zakładać dekielka.
Smerf Maruda
15.11.08, 12:57
Zdejmij dekiel z obiektywu, zamiast niego noś osłonę przeciwsłoneczną. Nie będziesz się musiał szarpać z dekielkiem i zakładaniem osłony, jak Ci się zachce zrobić szybką fotkę. A obiektyw będzie tak samo dobrze chroniony, jak z deklem.
Czyli tak czy siak osłona lepiej jak jest zawsze przy obiektywie niż w torbie :-)
Dzięki za sugestie :-)
pozdr.
12-60 co prawda nie posiadam, ale osłony praktycznie nigdy nie ściągam. Z lenistwa...
Bezsensem jest ściągac osłonę:) ewentualnie tylko wtedy gdy się przez nią szkło nie mieści gdzieś to wtedy jak najbardziej;)
Witaj
Ściągam osłonę za każdym razem jak chowam aparat do plecaka (nie zmeściłby się z założoną osłoną, a poza tym nie zawsze dla mnie osłona jest praktyczna. Jeśli używam filtra polaryzacyjnego, nie zakładam osłony - ciężko się wtedy kręci pierścieniem).
Poza tym - obiektyw cacko, naprawdę dla mnie rewelacja...
Pozdrawiam
Pat
...ja noszę na obiektywie założoną cały czas odwrotnie czyli jak napisano wyżej listkami w stronę korpusu....na szkło mam nakręcony polar i przy założonej w ten sposób osłonie mi to w niczym nie przeszkadza...no może przy ustawianiu ostrości trochę dłużej się schodzi ale to kwestia przyzwyczajenia i wprawy...a nosząc osłonę odpiętą w torbie w przypadku konieczności natychmiastowego jej użycia możesz nie zdążyć jej założyc ...
Posądzicie mnie o amatorszczyznę, ale swoją osłonę spakowałem do pudełka :)
Plecak mam mały, a SWD12-60 świetnie radzi sobie nawet prosto pod słońce