Zobacz pełną wersję : Problem z wyzwalaniem e500 pilotem
Witam szanownych forumowiczów.
Kupilem ostatnio na allegro pilota do mojego E500 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=472060120 i wyniknął mały problem. Pilot działa i owszem ale wyzwalanie następuje nie od razu jak nacisnę, tylko po ok 1 sek. i teraz nie wiem czy to jest przypadłość pilota czy może wszystkie e500 się włączają po takim czasie wyzwalane pilotem ( i nie mam ustawionego wyzwalania po 2 sek. bo jest taka możliwość w menu aparatu) hmm... pilot to pilot, daje sygnał i tyle, ale aparat reaguje z opóźnieniem. No chyba że coś tam nie jest kompatybilne z aparatem, ale pisało że zastępuje RM-1 i RM-2
Czy ktoś miał podobny problem?
Mój brat nikoniarz też kupił pilota i jemu działa od razu, ale zawsze mogę mu go przez przypadek rozdeptać...:D
RadioErewan
14.11.08, 00:07
Może nie potrafi ustawić ostrości?
sprawdzałem, na MF jest to samo
Rafał Czarny
14.11.08, 10:34
...ale pisało że...
Było napisane, a nie pisało.
Pewnie masz ustawione zwalninie migawki z 2sek opóźnieniem przy pracy z pilotem. Znajdz odpowiadający przycisk na obudowie aparatu lub odpowiednią opcją w menu. O ile pamiętam przycisk ten znajduje się zaraz przy wbudowanej lampie po lewej stronie na górze obudowy aparatu.
i nie mam ustawionego wyzwalania po 2 sek. bo jest taka możliwość w menu aparatu
Przecież napisał że nie ma tego włączonego. Może kwestia tego że to zamiennik a nie oryginał?
Było napisane, a nie pisało.
Na forum przewija sie jezyk potoczny, w ktorym ta forma jest jak najbardziej dopuszczalna... Tak, tez mi sie to niepodoba :wink:
Przepraszam za OT
Widzę że nikt nie ma podobnych problemów, więc chyba mogę się uznać za wyjątek.
Skoro nie da się czegoś zmienić, to trzeba to będzie pokochać ;).
Dziękuję za dobre chęci.
witam.
Większość pilotów (np. centralnych zamków, napędów bram itp.) posiada funkcję zabezpieczenia przed przypadkowym naciśnięciem w kieszeni. Polega ona na tym, że guzik trzeba chwilę przytrzymać - ok. 1 s, aby wysłał sygnał (czy to radiowy czy podczerwień). Przypuszczam, że ten model bazuje na tej technologii.
Można to sprawdzić ustawiając kamerę na telewizorze skierowaną na siebie. "Strzel" pilotem w stronę kamery (dioda pilota powinna świecić się na ekranie na biało). Jeśli jest opóźnienie między naciśnięciem guzika a zaświeceniem diody, to powyższa teoria się potwierdzi. Z niecierpliwością czekam na potwierdzenie. Nie mam pilota, bo bym sprawdził zaraz.
pozdro
Tomek
Niestety to nie to.
Właśnie sprawdziłem, i nawet jak nacisnę przycisk na bardzo krótki czas to aparat zadziała dopiero po ok 1 sek.
Działa to mniej więcej tak : po naciśnięciu przycisku na pilocie po ok 0,5 sek. zapala się czerwona lampka w aparacie (czujnik podczerwieni jeśli się nie mylę), pali się też przez ok 0,5 sek. i w momencie jak gaśnie jest wyzwalana migawka.
Ja po zakupie takiego pilota
http://www.allegro.pl/item483205382_pilot_5_olympus_e_510_e510_e_500_e50 0_e_410_e_400.html
mam tak samo .
Widocznie tak ma być , to jest elektronika i fale potrzebują jakiegoś czasu , aby dotarły do celu .
Ciekawe , czy z wężykiem , działa od razu , czy po chwili .
Niestety E-500 go nie ma .
Ja po zakupie takiego pilota
http://www.allegro.pl/item483205382_pilot_5_olympus_e_510_e510_e_500_e50 0_e_410_e_400.html
mam tak samo .
Widocznie tak ma być , to jest elektronika i fale potrzebują jakiegoś czasu , aby dotarły do celu .
Ciekawe , czy z wężykiem , działa od razu , czy po chwili .
Niestety E-500 go nie ma .
He he, to są piloty na podczerwień. Tzw. "podczerwień" to światło przecież. a światło nie leci 0,5 sekundy od pilota do aparatu tylko znacznie krocej.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
kruki, sprawdz czy inne akcje też są z opoźnieniem. Włącz aparat w trybie PLAY (tzn oglądania zdjęć) i pilotem spróbuj właczać następne zdjecia. Zobacz czy też jest takie opoźnienie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A i jeszcze jedno. U mnie w e500 oraz w e520 z oryginalnym pilotem jest tak, że w chwili naciśnięcia przycisku na pilocie ekran gaśnie od razu ale migawka trzaska dopiero po chwili (też tak 0,5 sekundy będzię). Dokladnie tak jest u ciebie?
Dokładnie tak samo jest u mnie, a podczas przeglądania nie zauważyłem opóźnienia, jeśli jest to minimalne.
Wynika z tego że niezależnie od marki pilota e500 ma zapłon jak diesel w zimie :(
Dokladnie. Ale nie bądź takim pesymistą. Ciesz się: nie masz uszkodzonego sprzętu i wszystko działa tak jak powinno ;)
Poza tym kruki, poważnie teraz: opóźnienie jest konieczne, bo inaczej na zdjęciu byłaby plamka od diody nadawczej pilota. Matryce są czułe na światło podczerwone. Sądze, że to stąd zrobili opóźnienie celowo.
A więc skoro nie ma innego wyjścia to trzeba to będzie uznać za zaletę tego zestawu :D
Poza tym kruki, poważnie teraz: opóźnienie jest konieczne, bo inaczej na zdjęciu byłaby plamka od diody nadawczej pilota. Matryce są czułe na światło podczerwone. Sądze, że to stąd zrobili opóźnienie celowo.
To znaczy, że w Canonie i Nikonie będzie widać tę plamkę ?? - bo kolega pisał, że tamte modele odpalają od razu.
To znaczy, że w Canonie i Nikonie będzie widać tę plamkę ?? - bo kolega pisał, że tamte modele odpalają od razu.
To że ktoś napisał "od razu" jeszcze nic nie znaczy. Dla niektórych np. dla mnie to 0,5 s to jest od razu. Miałem juz pisać że u mnie działa od razu a to jednak jest lekkie opóźnienie dla mnie praktycznie nie zauważalne i bez znaczenia.
Nie wiem co to jest "od razu". Może opóźnienie jest mniejsze. Ale jeżeli ktoś ma nawyk "porządnego" przyciskania to może nadająca dioda załapać sie na uwiecznienie.
Czyli od pilota lepszy wężyk.
0,5 sekundy to sporo, gdy fotografujemy coś co się porusza :(
Tak jak napisałem na początku tematu, mój brat niedawno kupił nikona d90 i u niego strzał następuje w momencie naciśnięcia przycisku na pilocie, a u mnie 1 sek. później. Pewnie wężyk jest lepszy ale do e500 nie mam niestety możliwości podłączenia go .
Nie wiem o co wam chodzi z tą plamką bo w moim pilocie dioda nie zapala się w momencie włączania,
i żadna plamka chyba nie będzie widczna nawet przy natychmiastowym wyzwoleniu migawki
(chyba że na matrycy są uwieczniane również fale niezauważalne dla oka ludzkiego)
Mowiłęm, że z diodą to "może". A może jest druga opcja: może te pol sekundy jest na schowanie pilota w ręce, żeby na fotce nie bylo że go widzisz. Jakby nie patrzeć czujka od pilota jest z przodu czyli glownie z przeznaczeniem że fotograf jest rownież na zdjęciu.
Jak działa taki pilot jeśli chodzi o ustawianie ostrości? Tak jak normalny guzik na korpusie? Czy jest możliwość "strzelania seriami" oczywiście po ustawieniu tego w menu aparatu ?
Jak działa taki pilot jeśli chodzi o ustawianie ostrości? Tak jak normalny guzik na korpusie? Czy jest możliwość "strzelania seriami" oczywiście po ustawieniu tego w menu aparatu ?
Przycisk na pilocie działa tak samo jak spust migawki ...
Z tą różnicą że przycisku na pilocie nie możesz wcisnąć do połowy ...
To tak jakbyś od razu wcisnął przycisk migawki do końca ...
Dodatkowe dla przyciski na pilocie umożliwiają manualne otworzenie i zamknięcie migawki (BULB)
Serii nie zaobserwowałem w 510 ...
Pozdrawiam.
Z tą różnicą że przycisku na pilocie nie możesz wcisnąć do połowy ...
Ale rozumiem, że wcześniej ostrzy ;)
Który pilot jest Wam znany ?
1) http://allegro.pl/item482987870_pilot_do_olympus_e510_e500_e410_e420 _e520_e20_rm_1.html
2)http://www.allegro.pl/item483205382_pilot_5_olympus_e_510_e510_e_500_e50 0_e_410_e_400.html
A znasz sposób żeby zrobić zdjęcie bez ostrzenia ? ;)
MF odpada :)
Pewnie że ostrzy ... a jak nie złapie ostrości zdjęcia nie zrobi ;)
Co do pilotów sie nie wypowiadam bo nie mam żadnego z wymienionych ...
Ale MSZ pierwszy lepszy bo mniej przycisków ...
Do obsługi potrzebny Ci jeden ...
+ 2 przy zabawie z "B" ale o tym już wspominałem ;)
Ja mam ten z linka nr 1, i właśnie dlatego powstal ten wątek, ale widzę że każdy ma opóźnienie migawki w stosunku do wyzwalania pilotem, więc myślę że wszystkie działają tak samo (z BLUB nie sprawdzałem jeszcze)
miłego wieczorku :)
PS: och gdzie to słoneczko....w plenerek by się poszło :(
Który pilot jest Wam znany ?
1) http://allegro.pl/item482987870_pilot_do_olympus_e510_e500_e410_e420 _e520_e20_rm_1.html
2)http://www.allegro.pl/item483205382_pilot_5_olympus_e_510_e510_e_500_e50 0_e_410_e_400.html
Mam pilota z linku nr 2.
Po naciśnięciu przycisku migawki (s) na pilocie korpus ostrzy i robi zdjęcie - w menu E510 można włączyć opcje (jak nie znajdzie ostrości to i tak zrobi zdjęcie). Przyciski W i T otwierają i zamykają migawkę w trybie BULB. Serii nie da się robić. Po załączeniu trybu IR w body (2 tryby robi zdjęcie od razu i z 2 sek. opóźnieniem) niema możliwości ustawienia zdjęć seryjnych. Pilot działa (na pewno) z 16 metrów.
:wink: