Zobacz pełną wersję : E-510 problem z lampą
Witam wszystkich. Szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi więc zakładam temat. Otóż mam problem z wbudowaną lampą błyskową w moim olku. Lampa nie otwiera się po naciśnięciu guziczka. Grzebałem w ustawieniach i nie działa nawet AF-iluminator czy w programie auto. Jakiś czas temu nie chciała się otwierać gdy było zimno a teraz to już wcale. Co na to poradzić? Czy aktualizacja softa coś pomoże czy tylko serwis?
Problem sprzetowy raczej -> serwis.
dog_master
13.11.08, 20:58
Może coś się mechanicznie zacięło? W ogóle nie da się jej podnieść?
no nie. wciskam i wciskam ten guziczek i nic;( jak chwilę przytrzymam to menu lampy się pokazuje ale ta się nie podnosi. tak mi się wydaję że to ten elektryczny trzymacz/zwalniacz
Damiano316
13.11.08, 21:41
Powinieneś sie cieszyc bo kazdy na tym forum bedzie Ci odradzał lampe wbudowaną, a tak na serio to raczej powinieneś pojechać do servisu
Skontaktuj z serwisem i powiedz co się dzieje, chociaż też wydaje mi się że bedziesz musiał jednak wysłać do serwisu.
pozdr.
Po podłczeniu zwykłej lampy błyskowej manualnej bez systemu e aparat zaczął coś szwankować. Lampa błyskowa wewnętrzna nie działa. Otwiera się ale nie błyska. Co mogło się stać. Przegrzebałem całe manu i nic. Żadnego ostrzeżenia nie ma w instrukcji aby nie podłączać innych lamp. Ta lampa którą podłączyłem nie jest jakąś starą lampą która mogłaby puscic za duże napięcie po aparacie. Pomóżcie!!
RadioErewan
27.11.08, 22:22
Jaki był prąd na stopce tej manualnej? Jaki masz tryb błyskania lampki wbudowanej?
RadioErewan
27.11.08, 22:23
Żadnego ostrzeżenia nie ma w instrukcji aby nie podłączać innych lamp.
By być ścisłym, ostrzeżenie jest.
Pozdrawiam
Lampa SOLIGOR 30 DA. Niskie napięcie ale nie pamiętam jakie dokładnie. A co do ostrzeżenia to jest napisane aby nie używać lampy TTL która ma własne funkcje komunikacyjne...
Dodam że na rozpisce tej lampy jest napisane :"Lampa bΠyskowa 30DA z zoomem
Oferuje multidedykacj´ pasujàcà do manualnych
aparatów takich jak:
Nikon, Canon, Minolta, Pentax, Olympus,
Praktica i Ricoh • Dane techniczne w tabeli"
http://www.rudimex.com.pl/pol/oferta/soligor/pdf/1213.pdf
O ile się nie mylę SOLIGOR 30 DA ma ok 6V na stopce, jest to więc napięcie bezpieczne. Powiedz czy lampa w stopce oprócz styku centralnego ma inne, komunikacyjne?
Cóż stopka w lampie ma 6 styków a w aparaciejest ich 4. Czy to ma także jakieś znaczenie?? Już spakowałem aparat i jutro zaniosę Olka do serwisu. Sądzę że nie jest to moja wina. Wydaje mi się że olympus jakoś zabezpiecza swoje aparaty i mam nadzieje że poprostu software gdzieś pobłądził znajdując w swoim obwodzie lampę z którą nie mógł się skontaktować. Jeżeli ktoś miał podobny przypadek lub wie jak zaradzić temu problemowi proszę o opisanie co mógłbym w własnym zakresie zrobić. Help.
PS
wyczytałem podobny problem na inym forum. Podsyłam link aby inni użytkownicy olympusów E-510 nie kombinowali z innymi lampami
http://foto.recenzja.pl/problem_z_lampa_blyskowa_w_olympus_e_510-t-10870/