Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy RawTherapee wersja beta

rodia
10.11.08, 03:59
Mamy nowego RT v 2.4 beta 1. W przeciwieństwie do ostatniej wersji "niebeta" ta czyta poprawnie rawy z e520.
Zmian jest sporo. Napiszę o najważniejszych dla mnie:
1. przestwarzanie wsadowe
2. zmieniony layout - pogrupowanie opcji w zakładki

Pozostałe zmiany tutaj (http://www.rawtherapee.com)

MAF
11.11.08, 01:14
Mamy nowego RT v 2.4 beta 1. W przeciwieństwie do ostatniej wersji "niebeta" ta czyta poprawnie rawy z e520.
Zmian jest sporo. Napiszę o najważniejszych dla mnie:
1. przestwarzanie wsadowe
2. zmieniony layout - pogrupowanie opcji w zakładki

Pozostałe zmiany tutaj (http://www.rawtherapee.com)

Fajny jest, zaczyna w końcu być używalny. Jeszcze trochę i będę mógł wywalić RawShootera :-)

rodia
11.11.08, 01:37
Fajny jest, zaczyna w końcu być używalny. Jeszcze trochę i będę mógł wywalić RawShootera :-)
Ta tylko, że RS nie czyta rawów z nowszych body :/

Eddie
11.11.08, 10:10
Sciagnalem i zobaczylem, dzisiaj sie przekonam jak to obecnie zdjecia traktuje. Dobrze by bylo w koncu doczekac sie porzadnego wywolywacza pod Linuksa.

grizz
11.11.08, 10:18
Sciagnalem i zobaczylem, dzisiaj sie przekonam jak to obecnie zdjecia traktuje. Dobrze by bylo w koncu doczekac sie porzadnego wywolywacza pod Linuksa.

Rawtherapee jest oki... Masz jeszcze niedarmowe bibble ;)

Eddie
11.11.08, 10:22

Jest ok, ale nie do konca... Poprzednie wersje byly jednak dosc uciazliwe w pracy, a efekty nie zawsze zadowalajace. Bibble jest niezly, ale tylko niezly, bo tez ma swoje kaprysy i potrafi wkurzyc. Jednak, przy jego cenie to niezla propozycja.
Pobawie sie nowym RT, moze bedzie lepiej :)

nierymek
18.11.08, 10:55
używam RT pod Linuksem i ta wersja beta jest znacznie szybsza od poprzedniej stabilnej - tyle na razie mam o niej do powiedzenia

Eddie
18.11.08, 11:13
Probowalem sie z ta wersja zaprzyjaznic, ale nie podzielam opinii na temat jej szybkosci. Mulowata troche.

Magnesus
18.11.08, 11:41
Probowalem sie z ta wersja zaprzyjaznic, ale nie podzielam opinii na temat jej szybkosci. Mulowata troche.

Dużo zależy od ilości pamięci i szybkości procka, jak można się spodziewać. To jest w javie napisane, więc demonem szybkości nie będzie, ale programik niczego sobie i przynajmniej u mnie (Ubuntu, dwurdzeniowy procek) chodzi szybko.

jarekzon
18.11.08, 12:03

Też LightZone.
Używam Rawtherapee pod linuxem, i zawsze byłem pod dużym wrażeniem tego programu. W porównaniu z Cameraraw, do tej pory moim zdaniem ustępował jedynie szybkością działania. Bardzo fajmy program.

salvadhor
18.11.08, 12:05
RawTherapee w Javie? Pierwsze słyszę.

Na stronie projektu pojawiała się już wersja 2.4 BETA2.

Co do szybkości, to zdecydowanie szybciej wywołuje RAW'a niż nie UFRAW. Pomijam jakość z obu programów, ale w RawTherapee ten proces jest o wiele szybszy.

Trzeba tylko przyzwyczaić się do specyfiki pracy z tym programem.

mathu
18.11.08, 13:08
RT jest napisane w C++ (QT).

salvadhor
18.11.08, 13:50
RT jest napisane w C++ (QT).

:)

- Jest wiele możliwości.
- Jaki?
- Bardzo wiele.

Aby rozwiać, zacytuję ze strony projektu:

Requirements:

* a fast processor with SSE support is recommended (but not required)
* at least 512 MB of RAM.
* Minimum recommended screen resolution 1024x768
* Windows version: Windows 2000, XP or Vista (32bit) is required
* For the linux version: gtk+ 2.12, gtkmm 2.14 series required

Jak wynika z powyższego, RawTherapee jest napisane z użyciem C++ (to akurat nie wynika) i GTK+ 2.12.

mathu
18.11.08, 15:24
Możliwe, coś mi się "popyrtało".

Magnesus
18.11.08, 16:05
A, sorry, nie wiem skąd tą Javę wziąłem. :) A C++ też wynika, bo jest gtkmm (otoczka biblioteki GTK dla C++).

pol189
22.11.08, 11:51
Dal mnie nowy interfejs z przesunięciem histogramu na drugą stronę jest praktyczniejszy.
Szkoda że tych nowych zakładek z narzędziami nie da się konfigurować (echhh byłby miód). Jeśli chodzi o szybkość to ciut przyśpieszyła ta wersja BETA2. Mam niezbyt mocny sprzęt AMD Sempron 2500+ i 512DDR więc każdy ruch w stronę "szybciej" jest zauważany.
Program ma naprawdę ful opcji (przydatna zwłaszcza praca na lokalnym kontraście cieniach i świetle) do tego GIMP i mamy darmowe narzędzia na bardzo wysokim poziomie. Warto wspomnieć że jest też osobny algorytm demozaikowania dla Olympusa (VNG-4), możliwość korygowania dystorsji obiektywu i winiety i "coś tam coś tam" jeszcze :twisted:

Z nowości to edycja danych exif i IPTC - dla tworzących galerie jak znalazł!!
No to co - nie marudzimy tylko korzystamy - nie!?

Pod Linux-em niezastąpiony zestaw, dla posiadaczy Windowsa niezła alternatywa.

.

Magnesus
24.11.08, 10:27
do tego GIMP

Fajnie, że teraz ma przycisk kopiowania bezpośrednio do GIMP-a, nie trzeba zapisywać pliku pośredniego.

pol189
24.11.08, 16:08
Fajnie, że teraz ma przycisk kopiowania bezpośrednio do GIMP-a, nie trzeba zapisywać pliku pośredniego.

Do tego przycisku EXPORTU można zdaje się przypisać też inny program (jak mnie się nie po merdało - w domu koniecznie sprawdzę).

.

qbic
24.11.08, 16:29
do tego GIMP i mamy darmowe narzędzia na bardzo wysokim poziomie. Warto wspomnieć że jest też osobny algorytm demozaikowania dla Olympusa (VNG-4),

Z tym poziomem to bym nie przesadzał, jakoś edycja na 8 bitach na kanał mi się nie uśmiecha. VNG już od dawna jest w dcrawie (przy E-1 chyba używałem dodatkowo opcji -f)

mathu
24.11.08, 16:33
Przecież RT ma korekcję na 16 bitach. Na stronie z programem jest gdzieś diagram z wewnętrznym workflow.

A VNG4 to stary algorytm, został dodany do RT na prośbę użytkowników, bo w starszych wersjach autor po prostu w ogóle go nie używał.

EDIT: OK rozumiem, chodziło o Gimpa...

heyahero
24.11.08, 18:38
Z tym poziomem to bym nie przesadzał, jakoś edycja na 8 bitach na kanał mi się nie uśmiecha. VNG już od dawna jest w dcrawie (przy E-1 chyba używałem dodatkowo opcji -f)

Important progress towards high bit-depth and non-destructive editing in GIMP has been made. Most color operations in GIMP are now ported to the powerful graph based image processing framework GEGL, meaning that the interal processing is being done in 32bit floating point linear light RGBA. By default the legacy 8bit code paths are still used, but a curious user can turn on the use of GEGL for the color operations with Colors / Use GEGL.

Coś mi się tam o uszy obiło, że w wersji 2.6 nie jesteśmy skazani tylko na te 8-bitów. Pewne operacje da się przeprowadzić w tym GEGLu, ale jak na razie to chyba raczej namiastka "przyjemnej pracy" z "więcej-niż-ośmio-bitową" grafiką.

W sumie, ja się tam na technikaliach nie znam ;)

epicure
24.11.08, 19:21
RT mi się podobał, ale kiepsko mu wychodzi ratowanie świateł - przynajmniej w porównaniu do ACR.

mathu
25.11.08, 00:05
GEGL to tylko bajer pozwalający na odwracanie operacji i nie powstawanie "dziur" w histogramie podczas obróbki. Brakujących bitów w przejściach tonalnych i cieniach nie doda.

salvadhor
25.11.08, 08:31
RT mi się podobał, ale kiepsko mu wychodzi ratowanie świateł - przynajmniej w porównaniu do ACR.

Tyle, że RT jest tańszy.

Poza tym, nowe wersje programu to nie tylko zmiana numeracji przy nazwie i nowa skórka interfejsu. Poza tym, osoby testujące odzyskiwanie świateł w innych programach (Lightroom, Adobe PS elements, Qimage, DxO optics, Bibble, Helicon), są odmiennego zdania:

http://www.rawtherapee.com/forum/viewtopic.php?t=590&highlight=acr

Magnesus
25.11.08, 09:40
GEGL to tylko bajer pozwalający na odwracanie operacji i nie powstawanie "dziur" w histogramie podczas obróbki. Brakujących bitów w przejściach tonalnych i cieniach nie doda.

Na razie to tylko bajer. Ale dążą do pełnej obsługi 16-bit. Na razie, jeśli tego potrzebujesz, musisz się wstrzymać. Chociaż jest jeszcze Krita, która zdaje się pracuje w 16 bitach oraz (przeznaczony raczej do filmów) CinePaint chyba.

Pod przycisk eksportu można przypisać dowolny program.

dzemski
25.11.08, 09:56

Niestety ACR wypada tu też nie najlepiej, bo niby te światła pięknie wyciąga, ale co on robi w cieniach to już porażka (wszystko zaniebieszczone/zafiolecone). RT radzi sobie średnio ze światłami. LightZone natomiast radzi sobie chyba najgorzej. Najlepiej radzi sobie Olkowy Master i Studio. Powolnie, ale najlepiej.

hijacintus
8.12.08, 21:33
Wyszła 3 beta Rawtherapee 2.4:
http://www.rawtherapee.com/?

epicure
9.05.09, 13:03

Sorry za odkopanie starego tematu, ale przypadkiem natknąłem się na swoją wypowiedź, którą muszę sprostować.

RT daje sobie dużo lepiej radę z przepaleniami, niż ACR. Sprawdziłem dokładnie i jestem tego pewien. Wcześniej pisałem głupoty :)