PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z balansem bieli

baja28
6.11.08, 01:34
Witam, możne to pytanie proste, wręcz prostackie, ale ostatnio zauważyłem poważny problem z moim e410 dokładnie z balansem bieli. Mianowicie aparat ma problemy ma czasami( w gorszych warunkach) dobrać balans np w ciemnym klubie z małą ilością światła, porostu nie chce zrobić zdjęcia,rozumiem-"to tylko auto" DZIWI mnie jednak problem, ze nawet na pełnym MANUALU, gdy ręcznie ustawie balans bieli, choćby za pomocą ręcznego wpisania "liczby kalwinów", aparat nadal nie chce robić zdjęć, to jest totalnie denerwujące, żenujące, budzące we mnie agresje..=/, czy nie powino być tak, ze jak ręcznie ustawimy balans, aparat powinien już nie stawiać oporów i robić zdjęcie. Czy to problem z moim aparatem? Czy sa jakies inne sposoby, na ten problem?
Porównywałem to z canonem 400d oraz nikonem d40. Aparaty w tej klasie amatorskiej, gdy w nich robi się zdjęcie na pełnym manualu ręcznie ustawiony balans, aparat robi zdjecie bez problemowo, w tych samych warunkach co mój olek ma problem...

manio
6.11.08, 01:50
hmmm czy to aby napewno problem balansu bieli?? Wydaje mi się że to po prostu brak dostatecznej ilość światła wpływa na to, że aparat nie może ustawić AF i dlatego ten problem. Spróbuj użyć lampy błyskowej, pomoże też jaśniejszy obiektyw(jeżeli fotografujesz kitem), a celuj fokusem w kontrastowe punkty to powinno pomóc.

RadioErewan
6.11.08, 03:31
Wejdź w menu aparatu i przestaw Release Priority S na On. W ten sposób zmusisz aparat do robienia zdjęć wtedy, kiedy nie udało mu się złapać ostrości.
Rozwiązanie 2, wyłącz autofocus, ostrość ustaw metodą eksperymentalną, na jakąś sensowna odległość i rób zdjęcia.
Z tym WB to naprawdę niezły żart.

Pozdrawiam

dog_master
6.11.08, 04:33
aparat nadal nie chce robić zdjęć, to jest totalnie denerwujące, żenujące, budzące we mnie agresje..=/, czy nie powino być tak, ze jak ręcznie ustawimy balans, aparat powinien już nie stawiać oporów i robić zdjęcie. Czy to problem z moim aparatem? Czy sa jakies inne sposoby, na ten problem?
Porównywałem to z canonem 400d oraz nikonem d40. Aparaty w tej klasie amatorskiej, gdy w nich robi się zdjęcie na pełnym manualu ręcznie ustawiony balans, aparat robi zdjecie bez problemowo, w tych samych warunkach co mój olek ma problem...
To tak przy okazji - akurat z porównaniem źle trafiłeś, N D70s kolegi często miewał chwile, gdy po prostu nie chciał zrobić zdjęcia... WSZYSTKO było na M [af tez]. ;p

Wyluzuj, fotografia to powinna byc przyjemnosc - wykonczysz sie w ten sposob...

dzemski
6.11.08, 09:26
największy problem to jest wtedy, kiedy użytkownikowi nie chce się czytać instrukcji obsługi. Wtedy to każdy problem ze sprzętem zwala na producenta zamiast na własne lenistwo i niewiedzę.

Daniyal9
6.11.08, 12:40
Witam, możne to pytanie proste, wręcz prostackie, ale ostatnio zauważyłem poważny problem z moim e410 dokładnie z balansem bieli. Mianowicie aparat ma problemy ma czasami( w gorszych warunkach) dobrać balans np w ciemnym klubie z małą ilością światła, porostu nie chce zrobić zdjęcia,rozumiem-"to tylko auto" DZIWI mnie jednak problem, ze nawet na pełnym MANUALU, gdy ręcznie ustawie balans bieli, choćby za pomocą ręcznego wpisania "liczby kalwinów", aparat nadal nie chce robić zdjęć, to jest totalnie denerwujące, żenujące, budzące we mnie agresje..=/, czy nie powino być tak, ze jak ręcznie ustawimy balans, aparat powinien już nie stawiać oporów i robić zdjęcie. Czy to problem z moim aparatem? Czy sa jakies inne sposoby, na ten problem?

Napisz co z AF robisz...,bo jak koledzy wcześniej wspomnieli tam może być problem , a nie z balansem bieli.

marecki
6.11.08, 13:25
To prawie pewne jest że chodzi o AF. Wystarczy wyłączyć opcję takiej blokady i będzie git (tzn będzie nie ostro ale pstryknie).

homer
6.11.08, 14:02
Wejdź w menu aparatu i przestaw Release Priority S na On. tej opcji e-410 chyba nie ma.
Ja próbuje znaleźć jakiś jaśniejszy obiekt i na niego łapać AF. Czasami pomaga ;)

marecki
6.11.08, 14:07
tej opcji e-410 chyba nie ma.
Ja próbuje znaleźć jakiś jaśniejszy obiekt i na niego łapać AF. Czasami pomaga ;)

Sorki kierowałem się moim e330. Nie myślalem że może takiej opcji nie być w innych korpusach.

rocco
6.11.08, 14:52
Czyli pozostaje manualne ustawianie ostrości albo szukanie jaśniejszego i kontrastowego motywu i blokowanie ostrości na nim.
Jak napisali przedpiszcy, balans bieli nie ma z tym problemem nic wspólnego.

pol189
6.11.08, 15:40
baja28 - WB nie ma tu nic do rzeczy...

To prawie pewne jest że chodzi o AF. Wystarczy wyłączyć opcję takiej blokady i będzie git (tzn będzie nie ostro ale pstryknie).

Wejdź w menu aparatu i przestaw Release Priority S na On. W ten sposób zmusisz aparat do robienia zdjęć wtedy, kiedy nie udało mu się złapać ostrości.
Rozwiązanie 2, wyłącz autofocus, ostrość ustaw metodą eksperymentalną, na jakąś sensowna odległość i rób zdjęcia.
Z tym WB to naprawdę niezły żart.

Pozdrawiam

Kolega pisze o E4XX - Te modele nie posiadają tej funkcji. Niemniej jednak jest MF i po sprawie. Podejrzewam ze kolega ma KITa 14-42 - u mnie w złych warunkach też potrafi długo błądzić i szukać (czasem bez powodzenia) ostrości.

.

baja28
7.11.08, 18:53
To tak przy okazji - akurat z porównaniem źle trafiłeś, N D70s kolegi często miewał chwile, gdy po prostu nie chciał zrobić zdjęcia... WSZYSTKO było na M [af tez]. ;p

Wybacz pisałem ze porównywałem to z D40.
Hym, a z ta ostrością zobaczę, mimo wszystko. Robilem tez na MF i obiektywach m42, Nie zauważyłem żeby to był problem ostrości bo widzę w wizjerze ze ostrość jest ustawiona ok<nie pojawia sie "mrugająca kropka"- informujaca o problemach z ustawieniem ostrości. Natomiast pojawia mi sie zboku mrugajacy napis "WB"...

VonGregorius
7.11.08, 20:35
Jak to NIE MA!!!
Balans bieli jest odpowiedzialny za szumy, brak ostrości i ma wpływ na wielkość matrycy! Nie znacie się fachowcy.
To jest totalnie denerwujące, żenujące, budzące we mnie agresje..że nikt, ale dosłownie NIKT nie poinformował kolegi że z zepsutym balansem bieli aparat ostrości nie złapie.
ech..... <rotfl> ;)

baja28
7.11.08, 21:54
Wiec jak myślisz powinienem oddać aparat do serwisu na tym i tak nic nie stracę...?? Moze to sprawdza i problem się wyjaśni czy to moje niedoświadczenie czy wina sprzętu...

K_Puchatek
7.11.08, 22:05
Jak to NIE MA!!!
Balans bieli jest odpowiedzialny za szumy, brak ostrości i ma wpływ na wielkość matrycy! Nie znacie się fachowcy.
To jest totalnie denerwujące, żenujące, budzące we mnie agresje..że nikt, ale dosłownie NIKT nie poinformował kolegi że z zepsutym balansem bieli aparat ostrości nie złapie.
ech..... <rotfl> ;)

Eeechhh, pojechałeś...:wink:
A założyciel wątku naprawdę podłapał, czy może podpuszcza?:twisted:

baja28
7.11.08, 22:16
Dobrze, smiejscie się,każdy kiedyś z was zaczynał,mial pytania i na pewno nie urodził się genialnym fotografem. Dziękuje, to ostatnie odwiedziny na tym forum, myślałem ze jednym, z jego założeń jest pomagać...widzę ze jednak ze się zawiodłem...Pseudointeligenci..

Mirek54
7.11.08, 22:42
Dobrze, smiejscie się,każdy kiedyś z was zaczynał,mial pytania i na pewno nie urodził się genialnym fotografem. Dziękuje, to ostatnie odwiedziny na tym forum, myślałem ze jednym, z jego założeń jest pomagać...widzę ze jednak ze się zawiodłem...Pseudointeligenci..

No powiedz,po co te fochy?Focha to zawsze mozna sobie strzelic(podobno ukryta bron kobiet).Piszesz,ze kazdy kiedys zaczynal-prawda?Tylko napisz mi,czy jak zrobisz Prawo do jazdy to pojedziesz Ferrari?Pojechac moze i pojedziesz,ale co to za jazda bedzie.Nauki to sie pobiera na analogu i to z pelnym manualem.Jesli zaczniesz od lustra to licz sie z takimi reakcjami.Nie ma sie o co zloscic.Pare ksiazek,instrukcja na pamiec i wtedy pytac jak cos nie tak.Inwestuje sie w lustro jak juz sie troche wie i poprzedni ograniczal.Jak zaczynasz od lustra to najpierw w ciszy i spokoju samemu przeskakuje sie podstawy,bo mozna otrzymac takie odpowiedzi ,ze szybko je do sprzedania wyslesz.Zycie jest nie zawsze rozowe.

K_Puchatek
7.11.08, 22:55

Obrażać się nie ma MSZ o co, powyżej Masz około 10 odpowiedzi że to na pewno nie WB, załapałeś się pod ostatnią chyba tylko dlatego iż "pasuje" do Twojej teorii...
Poza tym Zwracaj uwagę na emotki...:wink:
No ale "focha" strzelić najłatwiej, eechh...

rocco
8.11.08, 09:48
Daj spokój :roll:
Nie co się obrażać.
Napisaliśmy Ci chyba z dziesięc odpowiedzi, że balans bieli nie ma tu nic do rzeczy. Czy to mało?
Potem ktoś sobie zażartował a Ty od razu wymyślasz wszystkim i obrażasz całe forum.
Nieładnie. Przecież to był tylko żart.
Czasem warto nabrac troche dystansu do siebie i swoich umiejętności i wyciągać wnioski zamiast obrażać się jak mały chłopczyk.

pol189
8.11.08, 11:57

Och dziękuje Ci bardzo! Szkoda, że nie przeczytałeś tego co Ci pisali inni. No cóż łatwiej strzelić focha .... Proszę czytaj ze zrozumieniem, a koledzy niech sobie chichów śmichów nie robią bo potem tak jest!

:twisted: