PDA

Zobacz pełną wersję : Zuiko Digital 14-54/2.8-3.5 II

fotomic
5.11.08, 07:04
Kilka porannych informacji już oficjalnie.

Obiektyw Zuiko Digital 14-54/2.8-3.5 II

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://olympusclub.pl/images/stories/zd1454II/ez-1454-2__lens_xl_big.jpg)

Link do artykułu na portalu: http://olympusclub.pl/informacje-prasowe/olympus-zuiko-digital-14-54-28-35ii.html

Z ciekawostek:
1) kompatybilność z szybkim AF opartym na detekcji kontrastu
2) dostępność w połowie stycznia 2009.
3) brak SWD :(

Pozdrawiam

Rybmar
5.11.08, 09:19
Może Mi ktoś wytłumaczyć, czym będzie się różnił od swojego pierwowzoru.

P.S. Może cena pierwszego będzie bardziej atrakcyjna :).

C+
5.11.08, 09:23
Różnica przysłony

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/11/olympus2_03l-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/static/image/2008/11/05/olympus2_03l.jpg)

voovoo2
5.11.08, 09:30
Ciekawe jak stary model będzie współpracował z nowym body?

C+
5.11.08, 09:31
Może Mi ktoś wytłumaczyć, czym będzie się różnił od swojego pierwowzoru.

P.S. Może cena pierwszego będzie bardziej atrakcyjna :).

http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=2&add0=831&add1=130
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Ciekawe jak stary model będzie współpracował z nowym body?

A dlaczego miałby nie? Oprócz AF kontrast nic się nie zmieniło jeżeli chodzi o współpracę.

Sebu$
5.11.08, 09:37
sorki :(
tu podaje link po polsku
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8074

fotomic, nie rób wszędzie bałaganu.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
sorry, :(

poprawię się ;)

zibi1303
5.11.08, 10:56
Różnica przysłony

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/11/olympus2_03l-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/static/image/2008/11/05/olympus2_03l.jpg)

Hihi, wiece co, ostatnio ktoś się mnie pytał co mu klika jak zmienia przysłonę mając włączone LV teraz to widać :). Przypuszczam że to poprawi jakość tego szkiełka

diabolique
5.11.08, 11:03
Przypuszczam że to poprawi jakość tego szkiełka

Wydaje mi się, że poprawi bokeh, na co często utyskują użytkownicy Olków.

mathu
5.11.08, 12:19
"Makymalne powiększenie 1:1.92"

ZD50 do lamusa?

grizz
5.11.08, 12:22
"Makymalne powiększenie 1:1.92"

ZD50 do lamusa?

po cześci... kwestia jeszcze jak nowe szkiełko bedize rysowac... bo zd50 trudno będzie pobic jezeli chodzi o ostrośc i bokeh

Magnesus
5.11.08, 12:45
http://www.four-thirds.org/en/products/standard.html

"Maximum image magnification = 0.26x (0.52x:35mm equivalent)"

mathu
5.11.08, 12:50
Ale wczoraj było powiedziane, że zmniejszyli minimalną odległość.

dog_master
5.11.08, 13:28
Zrobiliby f2.8... ;f

Hmm jaki to może mieć bokeh? ;> "Lepszy" w jaki sposób?

diabolique
5.11.08, 13:35
Zrobiliby f2.8... ;f

Hmm jaki to może mieć bokeh? ;> "Lepszy" w jaki sposób?

Ładniejszy, bo okrąglejsze jest koło kreślone przez listki przysłony.

mathu
5.11.08, 13:35
Bez kantów na wyższych liczbach przysłony.

xxxsebusxxx
5.11.08, 15:59
Z tego co widzę po zdjęciu to dorzucili jeszcze soczewkę ze szkła ED

dzemski
5.11.08, 16:48
szkoda, że SWD nie dali

rocco
5.11.08, 18:45
Z tego co widzę po zdjęciu to dorzucili jeszcze soczewkę ze szkła ED
To pewne?
To byłaby chyba jedna z ważniejszych zmian bo to szkiełko trochę aberruje.
Fajnie się dzieje w sytemie, 4/3 nie oddaje pola bez walki :)

PS
SWD pewnie zwiększyłoby zarówno objętość jak i cenę szkiełka.
Poza tym zrobiłby się konkurencją dla 12-60 a tak to jest alternatywa cenowa.
O ile oczywiście za bardzo nie zdrożeje ;)

dog_master
5.11.08, 21:29
Ładniejszy, bo okrąglejsze jest koło kreślone przez listki przysłony.

Bez kantów na wyższych liczbach przysłony.

Dzieki :)

xxxsebusxxx
5.11.08, 22:06
To pewne?
To byłaby chyba jedna z ważniejszych zmian bo to szkiełko trochę aberruje.
Fajnie się dzieje w sytemie, 4/3 nie oddaje pola bez walki :)

PS
SWD pewnie zwiększyłoby zarówno objętość jak i cenę szkiełka.
Poza tym zrobiłby się konkurencją dla 12-60 a tak to jest alternatywa cenowa.
O ile oczywiście za bardzo nie zdrożeje ;)

Z tego co się orientuję to tylko obiektywy ze szkłem ED mają srebrno-niebieską obwódkę od strony filtru (stare 14-54 jej nie ma)

fotomic
5.11.08, 22:08
Z tego co się orientuję to tylko obiektywy ze szkłem ED mają srebrno-niebieską obwódkę od strony filtru (stare 14-54 jej nie ma)

bzdura, popatrz na szkła z top pro i pro, niebieski ring mają wszystkie nowe szkła od 14-42 i 40-150. TOP PRO mają platynowy.

xxxsebusxxx
5.11.08, 22:16
bzdura, popatrz na szkła z top pro i pro, niebieski ring mają wszystkie nowe szkła od 14-42 i 40-150. TOP PRO mają platynowy.

Tylko z tego co widzę to na obudowie 14-42 pisze że ma soczewkę ED

skow
5.11.08, 22:16

Ale nowe 14-42 i 40-150 mają właśnie ED.

xxxsebusxxx
5.11.08, 22:18
Chociaż sam już zgłupiałem- wg. schematu układu soczewek http://www.four-thirds.org/en/products/standard.html w nowym też nie ma ed, ale schemat jest identyczny jak w starej wersji

pledwon
5.11.08, 22:40
Zacytuje optyczne z konferencji prasowej olympusa : "Dzisiaj premierę miał także odnowiony obiektyw Zuiko Digital 14-54mm f/2.8-3.5 II. W stosunku do poprzednika, obecna wersja obiektywu będzie współpracowała z autofokusem działającym na zasadzie detekcji kontrastu. Poprawiona została też przysłona, która teraz mając 7 listków jest w pełni kołowa. Optycznie nic się jednak nie zmieniło. ...

Dlatego schematy są identyczne. Moim zdaniem szkieł ED nie ma

fotomic
5.11.08, 22:41
Tylko z tego co widzę to na obudowie 14-42 pisze że ma soczewkę ED

przecież napisałeś że tylko tylko szkła z niebieskim ringiem mają ED, a TOP PRO/PRO bez tego ringa nie mają soczewek ED?

Niebieski ring mają nowe linie szkieł i tyle.

xxxsebusxxx
6.11.08, 09:04
Sorki, źle przeczytałem.

C+
6.11.08, 09:21
Jak szkło ma ED to ma to napisane na obudowie.

rocco
6.11.08, 09:37
No to trochę szkoda.
14-54 i bez tego szkiełka jest bardzo dobry ale zawsze mógłby być jeszcze lepszy ;)

Iwo
9.11.08, 23:33
a mnie to cieszy ta wiadomość - może stare 14-54mm będą taniej...
oby nie było tak jak z 40-150, że stare na rynku wtórnym chodzi 2x drożej...

zonkinho
10.11.08, 00:08
Stare będą taniej. W przypadku 40-150 jest inna sytuacja, bo starsze ma lepsze światło.

tao
10.11.08, 00:10
tak ale w 14 54 światła nie zmienili, jest tak samo jasno a i przesłona napewno lepsza od starej.:lol:

Darekw1967
10.11.08, 00:28
No to trochę szkoda.
14-54 i bez tego szkiełka jest bardzo dobry ale zawsze mógłby być jeszcze lepszy ;)

Tylko cena bedzie odpowiednio wieksza.

qbic
10.11.08, 00:28
To czy w obiektywie jest szkiełko ED czy go nie ma, przypomina mi trick firmy Sony - radyjko 3 tranzystorowe (co prawda jeden nie był podłączony), ale na pudelku można było napisać ze ma 3....

Jak konstrukcja szkła nie wymaga ED to po co je tam pchać na siłę....?

lordmoll
11.11.08, 00:23
Z informacji które są dostępne widać że szkło optycznie się nie zmieniło (czyli brak szkła ED).

pozdr.

MAF
11.11.08, 00:52
A może mi ktoś wyjaśnić na czym polega problem części szkieł Zuiko (w tym i starego 14-54) z Contrast AF? Bo nie bardzo rozumiem czemu to zależy od obiektywu.
Nikon i Canon nie mają tego typu problemów.

Gundi
11.11.08, 01:00
chodzi o współpracę z detekcją kontrastu w LV.

MAF
11.11.08, 01:13
chodzi o współpracę z detekcją kontrastu w LV.

Tyle to wiem, ale na czym polega ten problem? Czemu nie występuje w Canonach i Nikonach?

Gundi
11.11.08, 01:21
Sorki, źle zrozumiałem. Nie wiem:)

lordmoll
11.11.08, 02:12
znalazłem coś takiego

"... AF opierający się na detekcji kontrastu analogiczny do stosowanego w aparatach kompaktowych, pozwala to na ustawianie ostrości w bardziej konwencjonalny sposób, gdyż nie wymaga opuszczania lustra w celu wykonania pomiaru. Dodatkowo wprowadzenie AF opartego na detekcji kontrastu ma tę zaletę, że pozwala widzieć efekty automatycznego nastawiania ostrości bezpośrednio na ekranie LCD w trybie Live View.
Pełna sprawność układu AF opartego na detekcji kontrastu dostępna jest wraz z nowymi obiektywami Olympusa, w tym ZUIKO DIGITAL 14–42 mm 1:3.5–5.6, ZUIKO DIGITAL 40–150 mm 1:4.0–5.6 oraz nowym płaskim obiektywem ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8 typu ''pancake'' (''naleśnik''). Bezpłatną aktualizację firmware'u można pobrać ze stron internetowych Olympusa, aby funkcja o której mowa była dostępna również dla wcześniej zakupionych obiektywów. W przypadku wszystkich innych obiektywów AF oparty na detekcji kontrastu stosowany jest w połączeniu z AF opartym na detekcji różnic fazowych ..." - koniec cytatu.

Miałem szkło 14-54 i szczerze korzystając z niego w trybie LV może faktycznie był trosze wolniejszy, ale może to było moje subiektywne odczucie.

Osobiście uważam że zamiast zakupić nową wersje 15-54 (która będzie pewnie droższa od obecnej) może lepiej sie zastanowić nad 12-60. Ja dzis takie szkło odebrałem i zrobic na mnie piorunujące wrażenie.

pozdr.

dog_master
11.11.08, 02:39
Tyle to wiem, ale na czym polega ten problem? Czemu nie występuje w Canonach i Nikonach?
A w jaki sposob ostrzy C i N w LV? Bo z tego, co pamietam, to Oly oferuje chyba 3 rozne sposoby i "problem" jest w 1-2 [nie dam glowy, musialabym sprawdzic]

dziobolek
11.11.08, 20:51
A w jaki sposob ostrzy C i N w LV? Bo z tego, co pamietam, to Oly oferuje chyba 3 rozne sposoby i "problem" jest w 1-2 [nie dam glowy, musialabym sprawdzic]

C. też oferuje trzy tryby:

1. detekcja fazy
2. detekcja kontrastu
3. wykrywanie twarzy

grizz
11.11.08, 21:05
C. też oferuje trzy tryby:

1. detekcja fazy
2. detekcja kontrastu
3. wykrywanie twarzy

To sa dwa tryby. 3 zawiera się w 2.

olek ma jeszcze tryb hybrydowy faza+kontrast.

dziobolek
11.11.08, 21:15
To sa dwa tryby. 3 zawiera się w 2.

olek ma jeszcze tryb hybrydowy faza+kontrast.

Ooo, dzięki Grizz, tego nie wiedziałem. Człowiek się uczy całe życie.

MAF
13.11.08, 12:05

Nie bardzo rozumiem o co pytasz :(
Od strony technicznej nie potrafię Ci wyjaśnić jak ostrzy C i N w LV - na pewno jest to detekcja kontrastu, od strony użytkownika wygląda to tak że patrzymy na LCD, korpus kręci obiektywem i w momencie wykrycia maksimum kontrastu kończy ustawiania ostrości.

Mnie natomiast - z czystej ciekawości - interesuje od strony technicznej na czym polega problem w Olympusie. Czemu praca w LV z detekcją kontrastu zależy od obiektywu, kiedy teoretycznie IMHO powinna zależeć tylko od body.

dadu
13.11.08, 12:38
Nie bardzo rozumiem o co pytasz :(
Od strony technicznej nie potrafię Ci wyjaśnić jak ostrzy C i N w LV - na pewno jest to detekcja kontrastu, od strony użytkownika wygląda to tak że patrzymy na LCD, korpus kręci obiektywem i w momencie wykrycia maksimum kontrastu kończy ustawiania ostrości.

Mnie natomiast - z czystej ciekawości - interesuje od strony technicznej na czym polega problem w Olympusie. Czemu praca w LV z detekcją kontrastu zależy od obiektywu, kiedy teoretycznie IMHO powinna zależeć tylko od body.

Ponieważ efektywna detekcja kontrastu wymaga mechanizmu kontroli pozycji szkieł , którego starsze obiektywy nie posiadają.

festin
13.11.08, 13:30
Ponieważ efektywna detekcja kontrastu wymaga mechanizmu kontroli pozycji szkieł , którego starsze obiektywy nie posiadają.

Mógłbyś rozwinąć temat ? ( w sensie, po co to pozycjonowanie i czemu nie jest potrzebne podczas detekcji fazy )
Cały czas czekam, aż ktoś w sposób łopatologiczny wyjaśni na forum całe to zamieszanie z niekompatybilnością starych szkieł i detekcji kontrastu. :-)

Dar-i-jush
13.11.08, 13:32
Czyli jednym wystarczy aktualizacja firmware, a inne trzeba przeprojektować? Ciekawe kiedy aktualizacja dla 12-60 (w końcu jest nowszy niż nowe kity z niższej półki)? Skoro ma być sprzedawany w kicie z E-30, głupio by było gdyby nie wykorzystywał jego możliwości. A może zaprojektowany z myślą o kontrastowym AF 14-54II będzie działał lepiej niż 12-60 z nowym firmware?

Magnesus
13.11.08, 13:54
Cały czas czekam, aż ktoś w sposób łopatologiczny wyjaśni na forum całe to zamieszanie z niekompatybilnością starych szkieł i detekcji kontrastu. :-)

NIkt nie wie na 100%, bo producenci się nie przyznają. Sądząc jednak po szybkości jaką ponoć oferuje G1, coś w tym jest.
Widziałem różne wyjaśnienia, ale były na tyle skomplikowane, że nie chce mi się ich przytaczać, no i z pamięci miałbym z tym problem. Najbardziej prawdopodobne wyjaśniało, że fazowe AF robi ruch "skocz w daną pozycję", a kontrastowe musi robić ruch "przesuń się dokładnie o tyle".

dadu
13.11.08, 14:22
Mógłbyś rozwinąć temat ? ( w sensie, po co to pozycjonowanie i czemu nie jest potrzebne podczas detekcji fazy )

W dużym skrócie.

Z detektora fazy otrzymujemy sygnał o polaryzacji zgodnej z błędem ostrości więc od razu wiemy czy jesteśmy przed, dokładnie w punkcie czy za. Sygnał jest również proporcjonalny do błędu ostrości.

Z detektora kontrastu otrzymujemy sygnał proporcjonalny do kontrastu. Nie posiadamy informacji
w którą stronę i o ile przesuwać soczewki więc musimy przeszukać zakres fokusa a następnie wrócić do miejsca gdzie był najwyższy sygnał z detektora kontrastu.
Aby powrót był możliwy musimy znać pozycję soczewek.

festin
13.11.08, 15:07
Dzięki Ci dobry Człowieku :-)
Chyba zaczynam łapać
Proszę o poprawienie jeśli dalej tkwię niewiedzy:

Przy ustawianiu ostrości metodą detekcji fazy, układ przy pomocy triangulacji mierzy dokładnie fizyczną odległość do obiektu.
W tym przypadku, jeśli chodzi o komunikację pomiędzy body a obiektywem wystarczy jeśli obiektyw jest w stanie wykonać polecenie: ustaw ostrość na odległość X m. Informacja w drugą stronę nie jest potrzebna.

W przypadku ustawiania ostrości metodą detekcji kontrastu kluczowa jest informacja zwrotna o stanie obiektywu w danym momencie. Układ bada kontrast na pewnym zakresie, a potem błyskawicznie wraca do miejsca w którym był on największy.

heyahero
13.11.08, 15:10
W dużym skrócie.

Z detektora fazy otrzymujemy sygnał o polaryzacji zgodnej z błędem ostrości więc od razu wiemy czy jesteśmy przed, dokładnie w punkcie czy za. Sygnał jest również proporcjonalny do błędu ostrości.

Z detektora kontrastu otrzymujemy sygnał proporcjonalny do kontrastu. Nie posiadamy informacji
w którą stronę i o ile przesuwać soczewki więc musimy przeszukać zakres fokusa a następnie wrócić do miejsca gdzie był najwyższy sygnał z detektora kontrastu.
Aby powrót był możliwy musimy znać pozycję soczewek.

Czasami poraża mnie wiedza techniczna niektórych forumowiczów nt. fotografii (i nie tylko) ;)

willow32
13.11.08, 16:33
Czasami poraża mnie wiedza techniczna niektórych forumowiczów nt. fotografii (i nie tylko) ;)

też jestem pod wielkim wrażeniem :)

zibi1303
13.11.08, 22:42
czemu , niektórzy maja talent do cyferek inni do literek a jeszcze inni do obrazków... wszystko gra

cadman
13.11.08, 23:11
...wszystkiego mieć nie można... Chyba, że się jest geniuszem.

dadu
14.11.08, 00:01
Dzięki Ci dobry Człowieku :-)
Chyba zaczynam łapać
Proszę o poprawienie jeśli dalej tkwię niewiedzy:

Przy ustawianiu ostrości metodą detekcji fazy, układ przy pomocy triangulacji mierzy dokładnie fizyczną odległość do obiektu.
W tym przypadku, jeśli chodzi o komunikację pomiędzy body a obiektywem wystarczy jeśli obiektyw jest w stanie wykonać polecenie: ustaw ostrość na odległość X m. Informacja w drugą stronę nie jest potrzebna.

W przypadku ustawiania ostrości metodą detekcji kontrastu kluczowa jest informacja zwrotna o stanie obiektywu w danym momencie. Układ bada kontrast na pewnym zakresie, a potem błyskawicznie wraca do miejsca w którym był on największy.

Detekcja fazowa - z detektora otrzymujemy sygnał , którego polaryzacja mówi w którą stronę należy obracać silnikiem a amplituda z jaką prędkością (jak daleko jesteśmy od p.o.) .W miarę zbliżania się do poprawnego fokusa sygnał z detektora fazy maleje (silnik zwalnia) i przyjmuje wartość równą zeru (silnik zatrzymuję się) gdy ostrość jest poprawna.
Jest to moment zakończenia ustawiania ostrości. Do detekcji fazy nie jest potrzebny żaden sygnał zwrotny z obiektywu. Wszystkie informacje otrzymujemy z detektora fazy.

Detekcję kontrastu zrozumiałeś poprawnie.

Dodam że z detekcją kontrastu mogą pracować obiektywy bez kontroli położenia soczewek lecz jest ona nieefektywna (powolna ) gdyż opiera się na metodzie kolejnych przybliżeń.
Aby wyposażyć obiektyw w mechanizm kontroli położenia soczewek nie zawsze wystarczy zmiana oprogramowania.

lordmoll
14.11.08, 00:51
I bardzo dobrze że jest ktoś wstanie odpowiedzieć szczegółowo na pewne pytania.

Poźniej jak ktoś bedzię szukał odpowiedzi dot. AF w LV to ciach odp. gotowa w powyższym watku :-)

pozdr.

dog_master
14.11.08, 01:18
OMG :)

Nie no, ja podziwiam i z przyjemnością przeczytam i podziękuję [rep! + :)]

Aczkolwiek mi chodziło tylko o to, że O. ma detekcję fazy, d. kontrastu i tryb hybrydowy jak to już Grizz napisał, 3 "tryby"/"typy". A C/N/etc raczej aż tylu nie mają i tyle :)

Xano
14.11.08, 01:31
I bardzo dobrze że jest ktoś w stanie odpowiedzieć szczegółowo na pewne pytanie Też miałem problem z wykorzystaniem tej "nowej" funkcji. Kiedy będąc na Warsztatach zadałem podobne pytanie pracownikowi "O" usłyszałem w odpowiedzi, że cyt. "właśnie ukazał się nowy firmware do obiektywu Sigmy". Ja na to, że mówimy o obiektywie ZD 14-54. I zapadła taka dłuuuga niezręczna cisza... Co nie?
A tu proszę. Jest ktoś na naszym forum kto potrafi to zwięźle wyjaśnić :grin:

Dzięki Dadu :mrgreen:

MAF
14.11.08, 23:51
Dodam że z detekcją kontrastu mogą pracować obiektywy bez kontroli położenia soczewek lecz jest ona nieefektywna (powolna ) gdyż opiera się na metodzie kolejnych przybliżeń.
Aby wyposażyć obiektyw w mechanizm kontroli położenia soczewek nie zawsze wystarczy zmiana oprogramowania.

Dzięki za wyjaśnienie. Pewnie z tego powodu contrast AF w Nikonach i Canonach jest taki powolny. Co prawda chyba wolałbym mieć powolny AF w LV z 14-54 niż go nie mieć w ogóle, ale rozumiem teraz jaką drogę wybrał Olympus.

dadu
16.11.08, 21:44
Cieszę się że mogłem być pomocny.

Aby wiedza na temat AF z detekcją kontrastu była pełniejsza dodam że na szybkość pracy ma duży wpływ sama matryca.
Szyki AF z d.k. wymaga dużej częstotliwości próbek co z kolei wymaga wysokiego ISO. Wysokie ISO to szum który jest sygnałem silnie zakłócającym pracę detektora kontrastu.
Skutkiem tego AF z d.k. wymaga więcej światła niż AF z d.f.
Do wad AF z d.k. zaliczyć trzeba wrażliwość na drgania obrazu , które silnie spowalniają działanie AF a czasem uniemożliwia pracę. Poruszenie obrazu dla detektora kontrastu oznacza spadek kontrast.
Lekarstwem na drgania korpusu jest statyw lub IS.
Czym powolniejszy AF tym wrażliwszy na drgania obrazu.

Daniyal9
16.11.08, 22:17
Łał... dadu ...szacuneczek i oby tak dalej....
Pozdrowionka :)

tao
17.11.08, 00:04
Cieszę się że mogłem być pomocny.

Aby wiedza na temat AF z detekcją kontrastu była pełniejsza dodam że na szybkość pracy ma duży wpływ sama matryca.
Szyki AF z d.k. wymaga dużej częstotliwości próbek co z kolei wymaga wysokiego ISO. Wysokie ISO to szum który jest sygnałem silnie zakłócającym pracę detektora kontrastu.
Skutkiem tego AF z d.k. wymaga więcej światła niż AF z d.f.
Do wad AF z d.k. zaliczyć trzeba wrażliwość na drgania obrazu , które silnie spowalniają działanie AF a czasem uniemożliwia pracę. Poruszenie obrazu dla detektora kontrastu oznacza spadek kontrast.
Lekarstwem na drgania korpusu jest statyw lub IS.
Czym powolniejszy AF tym wrażliwszy na drgania obrazu.

za wkład w sprawę punkcik poszedł, należy sie:idea:

jotes25
17.11.08, 09:42
Najważniejszy wniosek z tego jest taki, że choćby nie wiadomo jak szybki procesor włożyć do aparatu z detekcją kontrastu to i tak będzie on wolniej ostrzyć od korpusu wyposażonego w detekcję fazy...
Zatem AF działający na zasadzie detekcji kontrastu ma szanse przyjąć się w aparatach udających kompakty, natomiast obecne rozwiązanie autofocusa stosowane w lustrzankach jest niezagrożone wszędzie tam, gdzie liczy się szybkość (reportaż, sport, przyroda).

C+
17.11.08, 09:59
Najważniejszy wniosek z tego jest taki, że choćby nie wiadomo jak szybki procesor włożyć do aparatu z detekcją kontrastu to i tak będzie on wolniej ostrzyć od korpusu wyposażonego w detekcję fazy...
Zatem AF działający na zasadzie detekcji kontrastu ma szanse przyjąć się w aparatach udających kompakty, natomiast obecne rozwiązanie autofocusa stosowane w lustrzankach jest niezagrożone wszędzie tam, gdzie liczy się szybkość (reportaż, sport, przyroda).

Co to są aparaty udające kompakty? :roll:

jotes25
17.11.08, 14:28
Przez aparaty udające kompakty rozumiem najtańsze lustrzanki umizgujące się do dotychczasowych nabywców kompaktów funkcjami typu LV, rozpoznawanie twarzy i co tam jeszcze marketing uzna za ważne (aż boję się pomyśleć i wymienić ;) )

Dar-i-jush
17.11.08, 14:40

Czyli jednak 12-60SWD może (po ewentualnej aktualizacji firmware oczywiście) wypadać w tej kwestii gorzej od 14-54II. Chyba, że mu SWD dopomoże.

Jack
17.11.08, 15:33
Zdaje się, że OClubowicze z Wrocka mogą mieć możliwość "postrzelania" z nowego szkiełka (ZD 14 - 54 II) w najbliższy łykend. W ramach Olympus Family Tour urzęduję w galerii Magnolia Park, od piątku do niedzieli (21. - 23. 11) w godzinach 10:00 - 20:00. Jeżeli mi nikt nie "wyrwie" w ostatniej chwili (a jeśli tak się stanie, to we czwartek dopiszę do tego postu informację), to będę miał go ze sobą.
Pozdrawiam
Jack

jotes25
17.11.08, 15:50
Nieładnie, że Olympus pominął Poznań ;)
E-30 trzeba będzie do Berlina pojechać pomacać?

Daniello
17.11.08, 15:52
Zdaje się, że OClubowicze z Wrocka mogą mieć możliwość "postrzelania" z nowego szkiełka (ZD 14 - 54 II) w najbliższy łykend. W ramach Olympus Family Tour urzęduję w galerii Magnolia Park, od piątku do niedzieli (21. - 23. 11) w godzinach 10:00 - 20:00. Jeżeli mi nikt nie "wyrwie" w ostatniej chwili (a jeśli tak się stanie, to we czwartek dopiszę do tego postu informację), to będę miał go ze sobą.
Pozdrawiam
Jack

No to w takim razie chętnie pomacam :)

Jack
20.11.08, 12:36
Zdaje się, że OClubowicze z Wrocka mogą mieć możliwość "postrzelania" z nowego szkiełka (ZD 14 - 54 II) w najbliższy łykend. W ramach Olympus Family Tour urzęduję w galerii Magnolia Park, od piątku do niedzieli (21. - 23. 11) w godzinach 10:00 - 20:00. Daję znać - jestem we Wrocku i będę miał ze sobą 14 - 54 II ( [OT]: mam też 9 - 18mm) . Korekta mojego czasu obecności w Magnolii - w niedzielę będę do ok. 14:00
Pozdrawiam
Jack