Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Denerwujący błąd IS w E-510

czmielek
1.11.08, 19:12
Niedawno zauważyłem ze stabilizacja w moim E-510 często wskazuje błąd. objawia się to podświetleniem wskaźnika IS na czerwono. Zdarza się to tylko z ZD 70-300 i 40-150. W instrukcji znalazłem taka oto informację na temat tego zjawiska:

"Czerwony symbol IS na monitorze wskazuje awarię funkcji stabilizatora obrazu. Jeżli zrobisz zdjęcie w tym stanie, ujęcie może być zepsute. Zwróć się do autoryzowanego centrum serwisowego Olympus"

Po restarcie aparatu wszystko wraca do normy ale błąd wraca po kilku dniach użytkowania. Pytanie słać do serwisu czy olać?

herbie_mp
1.11.08, 19:17
Ja nie mam tego problemu. Mam oba te obiektywy, ale u mnie jest wszystko OK. Na pewno powinieneś zadzwonić i pogadać z serwisem... Potem podejmiesz decyzje :)

RadioErewan
1.11.08, 19:27
Zacznij od przetarcia styków pomiędzy aparatem i obiektywem gumką kreślarską. Miałem podobne narowy z pożyczonym 90-250 i E-3.

Pozdrawiam

czmielek
1.11.08, 19:30
Zacznij od przetarcia styków pomiędzy aparatem i obiektywem gumką kreślarską. Miałem podobne narowy z pożyczonym 90-250 i E-3.

Pozdrawiam

Dzięki za rade a co to za gumka i gdzie ją można nabyć?

grizz
1.11.08, 20:20
W sklepie dla plastyków :) Pewnie jakas wypasiona wersja gumki myszki ;)

Mirek54
1.11.08, 20:23
Dzięki za rade a co to za gumka i gdzie ją można nabyć?
Zwykla kumka koloru prawie bialego,zadna kolorowa.W sklepie papierniczym.

RadioErewan
1.11.08, 20:24
Oj, gumka myszka może być, tylko chodzi o to, by to nie była pachnąca gumka chińska kolorowa, a zwykła biała gumka do wycierania. Tym zamiast alkoholu czyści się styki np. w kartach PCI, albo pamięciach, by wytrzeć ewentualny brud/tłuszcz.

Pozdrawiam

XXL
1.11.08, 20:37
Tylko uważaj bo z tej gumki przy takim przecieraniu styków sypią się "trociny" i możesz zasyfić body !!!

RadioErewan
1.11.08, 20:48
Tru, tru, (dziesięć liter - kto to włączył :-) )

tao
1.11.08, 22:41
przepraszam że tutaj ale napisz coś proszę RE o 90 250 jaki on faktycznie jest. jeśli już gdzieś było i wiecie gdzie to proszę wskazać bo nie moge znaleść.
dziękuję

RadioErewan
1.11.08, 23:01
Jak dla mnie to za ciężki.
Robiłem nim zdjęcia na torze podczas motocyklowych MP.

Pozdrawiam

tao
1.11.08, 23:22
Jak dla mnie to za ciężki.
Robiłem nim zdjęcia na torze podczas motocyklowych MP.

Pozdrawiam

to ile waży to wiem tylko czy jest natyle dobry aby go nosić. szybkość af, jakość optyczna zachowanie pod światło to by mnie interesowało

MicSzu
2.11.08, 09:17
to ile waży to wiem tylko czy jest natyle dobry aby go nosić. szybkość af, jakość optyczna zachowanie pod światło to by mnie interesowało A cena Cię nie interesuje?:) A co do tematu to styki wystarczy przemyc denaturatema nie jakimiś gumkami:)

Pozdrawiam;MicSzu.

tao
2.11.08, 14:06
ile kosztuje to też wiem. dlatego chcę się dowiedzieć czy jest tego warte?
ps. w dziale obiektywy powinien być temat o każdym słoiku 4/3

baaran
3.02.09, 23:38
Niedawno zauważyłem ze stabilizacja w moim E-510 często wskazuje błąd. objawia się to podświetleniem wskaźnika IS na czerwono. Zdarza się to tylko z ZD 70-300 i 40-150. W instrukcji znalazłem taka oto informację na temat tego zjawiska:

"Czerwony symbol IS na monitorze wskazuje awarię funkcji stabilizatora obrazu. Jeżli zrobisz zdjęcie w tym stanie, ujęcie może być zepsute. Zwróć się do autoryzowanego centrum serwisowego Olympus"

Po restarcie aparatu wszystko wraca do normy ale błąd wraca po kilku dniach użytkowania. Pytanie słać do serwisu czy olać?

Mam to samo czasem przy włączaniu stabilizacji na LV - przytrzymując IS. Czy przetarcie styków pomogło?

HrabiaMiod
4.02.09, 00:34
Proponuję przetrzyj i się dowiedz:)