Zobacz pełną wersję : oslona przeciwsloneczna 17,5 - 45 mm
Witam! Od kilku miesięcy szukam wszędzie osłony przeciwslonecznej do obiketywy olympusa zuiko digital 17,5 - 45 mm.. nigdzie nie moge znalezc.. ale tutaj patrze na allegro i widze to http://www.allegro.pl/item462039740_oslona_przeciwsloneczna_olympus_e_41 0_e410_e400.html
czy taka będzie pasowała.. moze mi ktos doradzic kto sie zna?? z gory dziękuje
Miałem taka do Heliosa. Sprawowała się rewelacyjnie. I wygląda też całkiem całkiem :wink: Plusem jest to, że jeśli nie potrzebujesz, to zawsze można ją "złożyć" i wtedy masz ją w "płaszczyźnie" obiektywu :)
zwróć uwagę na gwint... 58, 52
pytałam czy bedzie pasować...
u mnie w domu wala sie osłona od 14-42, Gundi chciał ale nie wyszło... moge oddac (tylko czy pasuje ? )
Popatrzyłem na tą aukcję, sprzedający pisze gwint 58 mm, ale nie widziałem tej osłony, może ma inne rozmiary.
Patrze na mojego 17,5-45 i widzę gwint 52 mm, mój helios tak samo 52 mm, wiec ten konkretny model osłony nie pasuje.
Tak, więc albo pierścień stepup (który może się przydać też do innych celów), albo poszukać inny rozmiar(na pewno jest). Albo zrobić z papieru.
Jeżeli chodzi o winietowanie, to skoro pasuje do szerszych (14) do i do 17 będzie pasowała.
pytałam czy bedzie pasować...
Gwint w obiektywie masz? :-P
Jeśli tylko średnica obiektywu i osłony jest taka sama, to będzie :)
(tylko czy pasuje ? )
Raczej na 100% nie pasuje. 14-42 ma średnicę filtra 58mm a 17-45 -52mm. Osłony maja też inne oznaczenia w numerologii Olympusa.
Do autora wątku - nie przejmuj się osłoną. Nawet jak uda Ci się kupić oryginał - w oficjalnej dystrybucji będzie kosztować około 30 $ - IMHO nie warto do tego obiektywu. Osłonę czasem można zastąpić nawet dłonią. Jak bardzo Cie temat męczy kup jakąkolwiek starą w komisie 52 mm (najlepiej gumową) - za nie więcej niż 20 zł - jak będzie winietować to ją odpowiednio dotniesz...
moja lustrzanka to e-420. zalezy mi na tej oslonie.. nie wiem jaka jest srednica obiektywu..szukam po stronach roznych, ale nie jest napisane.. Może ktoś kto sie zna to wyszuka mi cos na allegro co będzie pasowało..
u mnie w domu wala sie osłona od 14-42, Gundi chciał ale nie wyszło... moge oddac (tylko czy pasuje ? )
Dalej chce:)