PDA

Zobacz pełną wersję : Aktualizacja Firmware w body i obiektywach

lordmoll
29.10.08, 23:13
Hej

Mam pytanko czy w momencie ukazania się nowego firmware'u od razu aktualizujecie swoje sprzęty czy raczej nie?

Właśnie pojawiły sie jakies nowe softy do szkieł + ja w swoim E-520 mam stary soft, jak wię jest sens aktualizować?

pozdr.

Mirek54
29.10.08, 23:27
Hej

Mam pytanko czy w momencie ukazania się nowego firmware'u od razu aktualizujecie swoje sprzęty czy raczej nie?

Właśnie pojawiły sie jakies nowe softy do szkieł + ja w swoim E-520 mam stary soft, jak wię jest sens aktualizować?

pozdr.

Raczej na poczatek to czytam czego aktualizacja dotyczy.Dlaczego mam aktualizowac jak wprowadzili jako nowy jezyk np.Morse´a lub Braille'a .

epicure
29.10.08, 23:31
Mogą być jakieś drobne poprawki, o których nie piszą. Nie zaszkodzi zaktualizować.

lordmoll
29.10.08, 23:35
Raczej na poczatek to czytam czego aktualizacja dotyczy.Dlaczego mam aktualizowac jak wprowadzili jako nowy jezyk np.Morse´a lub Braille'a .

lucca Ty posiadasz E-520, jaki firware ma twoje body??

RadioErewan
29.10.08, 23:44
Mogą być jakieś drobne poprawki, o których nie piszą. Nie zaszkodzi zaktualizować.

Opisują tak drobne poprawki, że wątpię by były jeszcze jakieś ukryte.
Zmiana kilku bajtów w firmware kosztuje zewnętrznego zleceniodawcę 20kE, więc pewnie są w tych poprawkach "zdawkowi". :-)

orwo
30.10.08, 00:03
Ja poproszę firmware do e 410, co by działał aparacik z FL-36R bezprzewodowo:) w TTL

Drughi
30.10.08, 10:11
Hej

pozdr.

Witaj

Ostatnia aktualizacja dla E-420 i E-520, dotyczy poprawienia jasności punktów AF wyświetlanych w wizjerze. Musisz sam sobie odpowiedzieć czy zależy ci na tym, jeżeli tak to aktualizuj.

Pozdrawiam

lordmoll
30.10.08, 13:46
no tylko sie zastanawiam czy taki nowy soft moze cos spierniczyć?

Dlatego pytam czy ktos z was posiadających E-520 ma jush najnowszy soft>

pozdr.

Bust
30.10.08, 13:54
w sumie jestem świerzym posiadaczem e-520, po wgraniu softu 1.1 nie zauwazyłem różnicy, ale może być to złudzenie kreowane przez brak doswiadczenia z tym sprzetem.
wg. mnie powinno sie robic updaty po przeczytaniu zmian jakie wprowadzają, jesli nic z tych zmian nie utrudni nam pracy wtedy jak najbardziej wskazane jest wgranie nowszego softu.
mogliby udostepnic skok w bracketingu ekspozycji do 2 ev, chociaz w sumie niewiem czy to da sie zrobic firmwarem..
pozdrawiam

Dar-i-jush
30.10.08, 14:12
no tylko sie zastanawiam czy taki nowy soft moze cos spierniczyć?

Dlatego pytam czy ktos z was posiadających E-520 ma jush najnowszy soft>

pozdr.

Kilka miesięcy temu użytkownicy narzekali, że wydaje im się, że po aktualizacji firmware obiektywu (albo body, nie pamiętam) pojawił się frontfocus. Nie wiem, czy to zostało w końcu rzetelnie zweryfikowane, ale był to moment, w którym zaprzestałem beztroskiej aktualizacji, jeśli zmiana podana przez producenta mnie nie dotyczy lub mało interesuje. Wcześniej aktualizowałem nawet jeśli zmianą były poprawki w języku chińskim, bo wydawało mi się, że może faktycznie jakieś inne "wstydliwe" drobiazgi są naprawiane, a nie wymieniane w changelogu.

puchan
30.10.08, 16:00
Mi sie bardzo przydal firmware z mozliwoscia ustawienia IS do obiektywow OM.
Teraz w lesie moge pstrykac nieruszone fotki ze swoim OM135/2.8. Reszta poprawek mnie nie dotyczy chyba ze cos porawiaja o czyn nie pisza.
O tym ze FF mogl wystapic w firmware 1.2 to chyba ja pisalem ale po jednym z postow w ktorym ktos opisywal doswiadczenia rosyjskiego uzytkownika sam nie wiem jak to jest z tym FF. Ten FF wypada u mnie losowo z przewaga na minus. Z tym ze jak sie uprze to w jednej serii testow nie ustapi za Chiny.
Czy jest mozliwa kalibracja AF body poprzez firmware?

robak_70
30.10.08, 18:49
...aktualizacja działa tylko w jedną stronę z nowszej nie możesz powrócić do starszej....

Xano
30.10.08, 21:47
Opisują tak drobne poprawki, że wątpię by były jeszcze jakieś ukryte

Ostatnia aktualizacja dla E-420 i E-520, dotyczy poprawienia jasności punktów AF wyświetlanych w wizjerze

Nie tylko drobne poprawki. Oprócz jasności punktów AF poprawiono też wyświetlanie plików z innych aparatów i tych "obrobionych" softem poza aparatem np. RAW-y wywołane w OM2. Nikt rozsądny nie wyda 20kE, żeby poprawić tylko świecenie diody. To co już zauważyłem opisałem TUTAJ (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14461)

markopolo
6.07.11, 20:36
Pytanie czy trzeba zmienić firmware ?.
Fotografuję opcja manualna mam problem lecz nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Jak przycisnę na przycisk kompensacji ekspozycji żeby przejść np: z ustawiania przysłony na ustawianie czasu to gaśnie wyświetlacz i nie można przejść z ustawiania jednego parametru na drugi.