Zobacz pełną wersję : e330, e510 czy 40d
Syd Barrett
29.10.08, 11:47
witam! jako, że straciłem swojego e330 planuję zakup kolejnego cyfraka.
Niby mogę pożyczać alfę 700 z "dowolnym" szkiełkiem ale w praktyce taka opcja istnieje w najlepszym wypadku co tydzień. Tak to jadę na różnych kliszakach ale cyfrowy świat to zupełnie inna technika (nie znaczy, że lepsza!!)
zastanawiam się nad zakupem kolejnej 330tki, 510tki lub 40d.
330 + 14-54; 510 + 14-45 (reszta m42), 40d + 50/1.8 (ewentualnie kit do szerokiego kąta w przyszłości) + m42.
Posiadam starą wersję 40-150, którą w przypadku zmiany systemu mógłbym sprzedać.
330:
+ znakomita ergonomia, lifeview w 2 trybach, obracany ekranik
- 4 zdjęcia w serii, maksymalne dobre iso: 200 (wiem-mam świra), brak kompresji RAWów, karta max 8GB (to dla mnie bez znaczenia)
510:
+ dużo zdjęć w serii, stabilizacja (spokojnie robię zdjęcia na 1/30 przy 50mm->raczej zbędna)
- przepały!!! (?), maksymalne dobre iso: 200(j.w.), plastik-fantastik
40d:
+ lepsza rozdzielczość tonalna, lepsze iso, (pseudo)uszczelniane body, większy jaśniejszy wizjer, 6.5kl/s
- kiepska jakość 50/1.8 oraz kita (na więcej mnie nie będzie stać) w porównaniu do Zuika (ale zostaje jeszcze m42!!)
Ceny z tego co widzę - e330 leci w górę <olaboga>, 510 800-1000, 40d 2tys(!!)
nie spieszy mi się.. na razie ciężko z pieniędzmi ale do 3-4 miesięcy na pewno chcę coś kupić, prawdopodobnie po pożyczeniu pieniędzy od rodziny.
Bardzo proszę o rady!!
Przyczepię się tylko do tego ISO. Chyba nieco przesadziłeś. Robię na 800 moją e330 i na papierze tego kurna nie widać.
Jak używasz dużo m42 to pomyśl jeszcze nad Pentaxem K200D, przy manualnych szkłach crop 1.5x IMHO dużo zmienia.
Mam 40d i napewno to najlepsze body z tej paczki.
Ale polecam Ci E-330 bo mam i nie sprzedam:) Jest świetne. Zreszta sam wiesz. Ale z tą ISO-fobią to musisz iść do lekarza:) Nie wiem co Ci przepisze ale to nie jest zdrowy objaw. Widzieć szumy przy ISO 200 w E-330???? Musisz oglądać pod lupą:)
Przecież to nie ma żadnego znaczenia przy oglądaniu w kompie i wydrukach.
40D to inna półka niż pozostałe. Pomijając kwestie pancerności i uszczelnień jest to poziom E3, a nie E510
Ja bym brał 40D. Za tą cenę za którą jest obecnie to nic tylko brać. Szczególnie jeśli używasz m42 to masz wtedy fajny wizjer.
dog_master
29.10.08, 12:38
zastanawiam się nad zakupem kolejnej 330tki, 510tki lub 40d.
330 + 14-54; 510 + 14-45 (reszta m42), 40d + 50/1.8 (ewentualnie kit do szerokiego kąta w przyszłości) + m42.
Posiadam starą wersję 40-150, którą w przypadku zmiany systemu mógłbym sprzedać.
330:
+ znakomita ergonomia, lifeview w 2 trybach, obracany ekranik
- 4 zdjęcia w serii, maksymalne dobre iso: 200 (wiem-mam świra), brak kompresji RAWów, karta max 8GB (to dla mnie bez znaczenia)
510:
+ dużo zdjęć w serii, stabilizacja (spokojnie robię zdjęcia na 1/30 przy 50mm->raczej zbędna)
- przepały!!! (?), maksymalne dobre iso: 200(j.w.), plastik-fantastik
40d:
+ lepsza rozdzielczość tonalna, lepsze iso, (pseudo)uszczelniane body, większy jaśniejszy wizjer, 6.5kl/s
- kiepska jakość 50/1.8 oraz kita (na więcej mnie nie będzie stać) w porównaniu do Zuika (ale zostaje jeszcze m42!!)
Skoro miałeś E-330, to wiesz, czy chcesz je znowu czy wolisz coś innego... :roll: 510tki bym nie brała, 330 ma fajny LV, iso co 1/3EV, 510 to IS i mniejsze szumy only imho.
Po co wymieniasz jako argument "karta max 8GB", jeżeli to dla Ciebie "bez znaczenia"...
A tak z ciekawości, jakie zdjęcia chcesz tym aparatem robić? Seria, iso... ;)
A kwestia O czy C - szkla, szkla... [no i rzeczy typu serwis, sswf, is, wykonanie.... ;)]
Gdyby nie lampa, to cena E3 byłaby zbliżona :) w skąpcu 40D to 2300zł
S510 to IS i mniejsze szumy only
E-330 to najlepszy NMosowy aparat,z tego co piszesz wnioskuje ze używasz tylko iso 100-200 a w tym zakresie żaden nmos nie jest lepszy.
Syd Barrett
29.10.08, 13:26
E-330 to najlepszy NMosowy aparat,z tego co piszesz wnioskuje ze używasz tylko iso 100-200 a w tym zakresie żaden nmos nie jest lepszy.
dopóki miałem e330 używałem 100-200, ostatecznie 400, w a700: 200-400, ostatecznie 800. w canonie miałbym również iso ->400 ale ciut lepiej przy 800 a to bardzo kusi..
Syd w 40D, masz bardzo gładkie ISO800, bez dwóch zdań, nawet do portretów
Rozumiem, że w systemie nic Cię nie trzyma oprócz starszego 40-150, który jest mocnym argumentem ale łatwo można go sprzedać. Podstawowe więc pytanie - czy chcesz zmienić system? Skoro masz jakieś 4 m-ce czasu może się okazać, że do tej pory będzie przynajmniej więcej wiadomo na temat nowego Olka, zapowiada się bardzo ciekawie. Nie do końca rozumiem rozpisanie wad i zalet E-330 i E-510 - z nich by mogło wynikać, że E-330 ma lepszy DR niż E-510 - skąd takie info? Co do E-330 to Wiesz na jego temat wszystko - ja ciągle nim fotografuję i służy dobrze. Żeby był trochę 1-2cm wyższy, miał dwa kółka, status LCD i lepszy wizjer - zbliżyłby się do ideału. Nie wiem czy Twój egz. to miał ale popularną jego wadą jest zmiana trybów pracy, samoczynne mieszanie w ustawieniach, pomaga wyłączenie/włączenie.
Na marginesie - nie wie ktoś ile klapnięć mam prawo oczekiwać od E-330? Mój ma już dość duży przebieg i boję się, że się rozleci ;-)
Jakbyś jednak chciał zmienić system - oprócz 40D brałbym pod uwagę Nikony, Pentaxy... D80 ma teraz dobrą cenę...
dog_master
29.10.08, 15:01
Tak tylko wyjaśniając, E-510 ma niższe szumy na wysokim iso niż E-330, ale jak jest na niższych wartościach to nie wiem ;) Mnie tam iso1000 z E-330 bardzo odpowiada, więc się tylko najwyższymi wartościami interesuję ;)
Na marginesie - nie wie ktoś ile klapnięć mam prawo oczekiwać od E-330? Mój ma już dość duży przebieg i boję się, że się rozleci ;-)
Moj po ok. 60 500 klapnieciach mial wymieniona migawke.
Moj po ok. 60 500 klapnieciach mial wymieniona migawke.
Rozumiem, że zrobił to serwis w ramach zryczałtowanej opłaty (około 700zł) ?
A tak z ciekawości - jakie są objawy zajechanej migawki?
...Nie wiem czy Twój egz. to miał ale popularną jego wadą jest zmiana trybów pracy, samoczynne mieszanie w ustawieniach, pomaga wyłączenie/włączenie.
Co do takich wariacji z samoczynnymi zmianami to u mnie nigdy nie wystąpiły więc nie jest to chyba regułą dla tego modelu.
Co do drugiego to da się wogóle w e330 sprawdzić ilość klepnięć lustrem?
Co by to nie był OT to jako użytkownik e330 mogę dodać tylko że to chyba najbardziej uniwersalne body. Dokucza mi jedynie brak IS ale znowu przesiadka na E5XX nie wchodzi w grę bo kiepskie IMO LV i brak odchylanego LCD.
Co do drugiego to da się wogóle w e330 sprawdzić ilość klepnięć lustrem?
Tak - menu serwisowe - zerknij w archiwum...
Darekw1967
29.10.08, 16:32
Bralbym 40D jak gabaryty nie graja roli ;)
dog_master
29.10.08, 22:48
Noo, IS fajna sprawa... Ale monopod i po sprawie ;p Fakt, ze trzeba to nosic! ;) Ale tez da sie.
Rozumiem, że zrobił to serwis w ramach zryczałtowanej opłaty (około 700zł) ?
A tak z ciekawości - jakie są objawy zajechanej migawki?
Nie do konca ;) Aparat pojechal na platna naprawe, po gwarancji, bo lustro nie wrocilo - wymienili mechanizm lustra, ale i m.in. migawke. :)
Gdyby nie lampa, to cena E3 byłaby zbliżona :) w skąpcu 40D to 2300zł
Offtopic, ale kiedy w końcu Olympus odpuści sobie te "promocje" i zacznie sprzedawać korpusy w rozsądnej cenie?
Przy kwocie ok. 2tys. za e3 pewnie by mi się udało jakoś uzasadnić żonie, potrzebę upgrade e1 => e3. A tak zaczyna mnie powoli nachodzić ochota na wyprzedaż szkieł i szpejów i zakup np. nikona d200, czy d80, canona 40d, ew. pentaksa/samsunga k10ki.
dog_master
29.10.08, 23:56
Ehh....
Lampe mozesz sprzedac przeciez... :/
Kurcze przecież Etrójeczka nie jest w jakiejś zaporowej jak na swój poziom cenie. Niektóre puszki co wymieniłeś są tańsze ale i o wiele starsze.
Offtopic, ale kiedy w końcu Olympus odpuści sobie te "promocje" i zacznie sprzedawać korpusy w rozsądnej cenie?
Wtedy, kiedy zacznie mu się to opłacać.
Ehh.... Lampe mozesz sprzedac przeciez... :/
Nie chcę być też uszczęśliwiany przez Olympusa na siłę. Lampa kosztuje ok. 1350 zł nowa. Przy sprzedaży na rynku wtórnym pewnie ok. 1000-1100 zł. W takim wariancie korpus wyjdzie nadal za drogo (ok. 2700 zamiast np. 2300).
Przy sprzedaży na rynku wtórnym pewnie ok. 1000-1100 zł. W takim wariancie korpus wyjdzie nadal za drogo (ok. 2700 zamiast np. 2300).
A skąd wiesz, że on powinien kosztować 2300 zł? Może on jest wart 3500 zł, tylko lampę dostajesz gratis. W sumie każdy produkt jest wart tyle, za ile ludzie są skłonni go nabyć. A ludzie kupowali ten sprzęt za dużo wyższą cenę.
A skąd wiesz, że on powinien kosztować 2300 zł? Może on jest wart 3500 zł
Moja E-1 jest warta 10.000, a może i bezcenna, ale za więcej niż 700 zł by na allegro nie poszła. Nie wiem jaka jest polityka Olympusa, ale wiem jaką politykę ma moja kieszeń i ile ewentualnie jestem skłonny dać za ten korpus, stąd powyższe nazwijmy to kalkulacje :).
A i jeszcze jedno, przy innej polityce cenowej tytuł wątku by był pewnie trochę inny np. (e330, e510, e3 czy 40D)
A skąd wiesz, że on powinien kosztować 2300 zł? Może on jest wart 3500 zł, tylko lampę dostajesz gratis. W sumie każdy produkt jest wart tyle, za ile ludzie są skłonni go nabyć. A ludzie kupowali ten sprzęt za dużo wyższą cenę.
j.w.
(10 znaków)
Pisanie o tym że E-3 powinien kosztować tyle co 40D, to jakieś brednie. Pomijając biedną matrycę w E-3, są to dwie różne konstrukcje w temacie wykonania, awaryjności, wizjera, uszczelnień, ergonomii pracy.
Nie pisałbym też o tym że 40D ma jakiekolwiek uszczelki, bo to tylko śmieszna gąbka wklejona dla ściemy w paru miejscach - jakaś parodia i tyle.
40D to obecnie najlepszy aparat na rynku biorąc stosunek możliwości do ceny i nic tego nie zmieni. Z drugiej strony co do zdjęć to wszystkimi 3 można robić piękne zdęcia co wielu udowodniło. U olka poprostu brakuje pośredniego body o którym już sie tu wiele mówiło, dlatego z tej trójki zdecydowanie wygrywa 40D.
40D to obecnie najlepszy aparat na rynku biorąc stosunek możliwości do ceny i nic tego nie zmieni.
To nie tak. Nie mam zamiarów kwestionować walorów 40D ale to wszystko zależy od preferencji. Dla jednych tak dla innych nie. Twoje stwierdzenie jest zbyt arbitralne, zresztą jakby pociągnąć takie myślenie dalej to może się okazywać, że najtańsze puszki będą wygrywać w kategorii możliwości do ceny bo te 2-3x droższe nie są (dużo)lepsze w jakości obrazowania a to w sumie bardzo ważne kryterium oceny aparatu. A jednak ludzie kupują E-3 i inne zaawansowane konstrukcje.
dog_master
30.10.08, 13:08
40D to obecnie najlepszy aparat na rynku biorąc stosunek możliwości do ceny i nic tego nie zmieni.
Możliwości do ceny? To ja dziękuję za możliwość zafajdania matrycy, możliwość zakurzenia/zawilgocenia body, możliwość niewidzenia się z aparatem przez dłuuugi czas [serwis], możliwość posiadania BF/FF, możliwość niewspółpracy z Sigmami...
Kurde, oba aparaty są INNE. Ba, oba systemy są INNE. I tu nie ma co porównywać.
A jeśli już, to na zdjęciach. Szkoda tylko, że na CF nikt wyzwania podjąć nie chciał... :lol:
hmm wątek jest o 510/330 vs C40D? to o jakich uszczelnieniach tu mówimy, pacerności w tych modelach?
Zafajdanie matrycy wychodzi tylko przy f11-16 i wyżej, jest to denerwujace ale można dalej robic zdjęcia(sekunda w PS i jest ok choc mi sie jeszcze nie zdarzyło retuszowac plam). BF i FF to mocno wyolbrzymiona historia z tymi sigmami też, nie chce tu wymieniac wad olka na odpowiedz bo to nie o to chodzi. Po prostu za 2300 zł za C40 to smieszna cena, nie ma takiego drugiego aparatu za ta cene na rynku i tyle.
Bez przsady, mam E-330 i mam 40D i jakoś nie stresuję się że mi zawilgotnieje. Sigmy tez mam i jakoś powodów do płaczu nie mam. Wręcz przeciwnie. 40D to naprawde dobry sprzęt. ja stanałem w rozkroku i chciałem kupić E-3 ale jak sobie na spokojnie policzyłem to jednak taniej(w tamtym okresie) było sprzedać część gratów i zakupić całą stajnię pod 40D niż samo body E-3:(( Ubolewałem z tego powodu bo E-3 to był sprzęt moich marzeń. Teraz mogę powiedziec że dobrze zrobiłem. Nie zmienia to faktu że gdybym miał za duzo kasy to nie kupiłbym sobie E-3:)
dog_master
30.10.08, 18:23
@dog_master, kolejna wojenka systemowa?! LOL'a
na CF było to już. WYSTARCZY
No taaak, i oczywiście ja, tak? :D
A mozesz najpierw przeczytac moj post ze zrozumieniem? :D
I nie, nie bylo :D Jakos nikt na foty nie chcial powalczyc, zapraszalam nie raz i nie dwa...
Możliwości do ceny? To ja dziękuję za możliwość zafajdania matrycy, możliwość zakurzenia/zawilgocenia body, możliwość niewidzenia się z aparatem przez dłuuugi czas [serwis], możliwość posiadania BF/FF, możliwość niewspółpracy z Sigmami...
A jeśli już, to na zdjęciach. Szkoda tylko, że na CF nikt wyzwania podjąć nie chciał... :lol:
Te cechy+- mozna do tych trzech modeli dopisac.W kazdym jest taka mozliwosc.
Jedyne co prawdziwe to to,ze systemy inne,ale porownywac zawsze mozna.
Co do pytania w temacie.Kup E510.Ja taki kupilem i jestem zadowolony,jesli kupisz inny to tez dobrze.Teraz na rynku nie ma zlego sprzetu i kazdym mozna dobre fotki zrobic.W 90-ciu% zalezy od fotografa.
:-P
Ja brał bym wszystkie trzy!!!
Jaka to wygoda: trzy puszeczki ze skrajnie różnymi słoiczkami; do różnych celów. (mnie muszą wystarczyć tylko dwie).
Marzenie.
Pozdrówka.
Te cechy+- mozna do tych trzech modeli dopisac.W kazdym jest taka mozliwosc.
Jedyne co prawdziwe to to,ze systemy inne,ale porownywac zawsze mozna.
Co do pytania w temacie.Kup E510.Ja taki kupilem i jestem zadowolony,jesli kupisz inny to tez dobrze.Teraz na rynku nie ma zlego sprzetu i kazdym mozna dobre fotki zrobic.W 90-ciu% zalezy od fotografa.
i dobrego szkła :)
a tak na serio E-510 mam dla 14-54, ZD35 oraz teraz Fishaja
a na gwiazdkę już sobie upatrzyłem 40D + na początek 50/1,8 - przy tej cenie to grzech nie kupić takiego zestawu
tzn że olek ci nie wystarcza tak? Ma za małe możliwości to twoich umiejętności? Czy po prostu lubisz MIEĆ lepszy sprzęt? I nie jest to żadna złośliwość tylko z ciekawości pytam.
marecki nie lepszy a inny , to inny system...
tzn że olek ci nie wystarcza tak? Ma za małe możliwości to twoich umiejętności? Czy po prostu lubisz MIEĆ lepszy sprzęt?
marecki
twoje pierwsze i drugie pytanie odbieram raczej jako stwierdzenie i atak - wiec Cię nie będę wyprowadzał z Twojego z góry założonego toku myślenia któremu dałeś upust.
Tak lubię długie, lśniące lufy układać na półce i na nie patrzeć a jako że mnie nie stać na FF Canona kupuje APS-C aby pobudzić swoje ego i płynąć z ludem.
I nie jest to żadna złośliwość tylko z ciekawości pytam.
W skrócie Ci powiem że chcę spróbować innego systemu za 2500zł masz body z dedykowaną stalką do portrecików jak znalazł.
Miałem E-330, mam E-510. Oba modele mi się podobają, zmieniłem na 510tkę ze względu na stabilizację (90% zdjęć robię z 50-200).
A emocje swoją drogą niepotrzebne. 40D też mnie kusi swoją ceną, ale koszt szkiełek do tej puchy, które chciałbym mieć, jest dla mnie na dziś nie do przeskoczenia.
Poza tym, zmiana systemu wedle moich potrzeb raczej niewiele zmieni. Ważne, aby wiedzieć, czego tak naprawdę potrzebujemy.
Natomiast w moim odczuciu, jak kogoś stać, to czemu nie mieć dwóch systemów??
właśnie koszt szkiełek dobrych, Geo coś o tym wie. W olku tez nie jest tanio 50-200 jest dość drogie ale w zasięgu i jest teraz alternatywa sigma 70-200 F2.8 makro która nie powiem kusi mnie bardzo, gdyż cena już od 2300 zł :)
Naprawdę nie miałem zamiaru być złośliwy ani nic w tym temacie. Byłem po prostu ciekaw bo gdybym się sam tym nie interesował to bym na forum nie zaglądał. Co złego to nie ja :)
i dobrego szkła :)
a tak na serio E-510 mam dla 14-54, ZD35 oraz teraz Fishaja
a na gwiazdkę już sobie upatrzyłem 40D + na początek 50/1,8 - przy tej cenie to grzech nie kupić takiego zestawu
..to dopiero poczatek nałogu:) Uwierz mi!!!
Chcesz coraz więcej .... nie minie chwila jak będizesz chciał więcej, więcej, więcej......
Ja jestem uzależniony:(
To naprawdę jest nałóg. Kupując lustro dziwiłem się ludziom, że to niby studnia bez dna. Pomyślałem, że jak będę miał 2 kity to na jakieś 2 lata mi starczą, a tu niecały rok i nowe szkło, a już się chce więcej i więcej. :D
..to dopiero poczatek nałogu:) Uwierz mi!!!
Chcesz coraz więcej .... nie minie chwila jak będizesz chciał więcej, więcej, więcej......
Ja jestem uzależniony:(
Święte słowa. Jak miałem E-330 + 14-45 + 40-150, to marzyłem o E-510 + 14-54 +50-200. Teraz to mam i ciągle mi mało...
Teraz to mam i ciągle mi mało...
Kilka wypowiedzi pod rząd w ten sam deseń. Fotografia nie jest tania ale bez przesady. Niektórzy wydają więcej na fajki i wódkę o innych przyjemnościach nie wspominając. Osobiście uważam, że sprzęt dobrałem racjonalnie, nie mam też specjalnych zapędów - więcej, więcej... Mam E-330, może za jakiś czas będę miał E-3 - będę go potrzebował na wiosnę..., przebieg E-330 jest spory... ZD 14-54 - jest super - najbardziej racjonalny zakup w E-systemie. Zd 50/2 - dla przyjemności. Starszy kit tele - jest w miarę ok, sporadycznie używam tele więc mi wystarczy. Naprawdę jakbym bardzo chciał i potzrebował czegoś innego to po prostu bym sobie kupił...
Naprawdę jakbym bardzo chciał i potzrebował czegoś innego to po prostu bym sobie kupił...
Nie dla wszystkich jest tak po prostu, ale doskonale rozumiem przekaz Twojej całej wypowiedzi.
ktotek kup sobie smarka IV i
Canon EF 1200 f/5.6 L USM (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/151845)
to sięga NY ;)
ktotek kup sobie smarka IV i
Canon EF 1200 f/5.6 L USM (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/151845)
to sięga NY ;)
Hmmm - muszę to przemyśleć... Ja nawet jak czapeczkę kupuję to robię zamieszanie a nie dopiero obiektyw za pół pensji ;-)
wujek.samo.h
1.11.08, 17:43
Moim zdaniem jeśli chcesz zmieniać system zainwestuj w Nikona D80, albo jeszcze lepiej D90. Łatwiej będzie Ci o dobre szkła w rozsądnej cenie niż w stajni Canona (ja wiem że są Lki, wiem że są dobre, wiem też ile kosztują).
(ja wiem że są Lki, wiem że są dobre, wiem też ile kosztują).
Wujek... dobrze prawisz!!
Moim zdaniem jeśli chcesz zmieniać system zainwestuj w Nikona D80, albo jeszcze lepiej D90. Łatwiej będzie Ci o dobre szkła w rozsądnej cenie niż w stajni Canona (ja wiem że są Lki, wiem że są dobre, wiem też ile kosztują).
Hmmm, nie rozwiążemy tu kwestii wyższości Nikona nad Canonem lub odwrotnie. Wybór wcale nie jest prosty. Znajomy zmienił D80 na 30D i z tej zmiany jest bardzo zadowolony... Niezłe szkła w Nikonie wcale tanie nie są. Trzeba było by rozważyć konkretne ogniskowe, przy niskim budżecie i tak ludziska często kupują Sigmy/Tamrony, żeby kiedyś zmienić na szkła systemowe jak ich już stać ;-) Osobiście z aparatów tu wymienionych wziąłbym obecnie 40D - fajne pliki wypluwa, dobrze się je obrabia..
wujek.samo.h
1.11.08, 18:09
Hmmm, nie rozwiążemy tu kwestii wyższości Nikona nad Canonem lub odwrotnie. Wybór wcale nie jest prosty. Znajomy zmienił D80 na 30D i z tej zmiany jest bardzo zadowolony... Niezłe szkła w Nikonie wcale tanie nie są. Trzeba było by rozważyć konkretne ogniskowe, przy niskim budżecie i tak ludziska często kupują Sigmy/Tamrony, żeby kiedyś zmienić na szkła systemowe jak ich już stać ;-) Osobiście z aparatów tu wymienionych wziąłbym obecnie 40D - fajne pliki wypluwa, dobrze się je obrabia..
Jako były Nikoniarz wiem komu przyznać wyższość;) Osobiście preferuję Nikony, choć w przypadku Canonów podoba mi się to co potrafią robić z kolorem skóry (ładne).
Wracają do tematu - moim zdaniem należy się zastanowić co będzie się fotografować. e510 jest najbardziej uniwersalny, choć przepala światła niemiłosiernie i pewnie będzie trzeba się więcej namęczyć przy krajobrazach, niż w przypadku innych opcji. 40D wziąłbym do fotografii ludzi. A do macro e330.
Osobiście z aparatów tu wymienionych wziąłbym obecnie 40D - fajne pliki wypluwa, dobrze się je obrabia..
i ja też :) plus stateczka 50/1.8 na początek
hmm sądzac po długości wątku bedą zmiany sprzętu :)
a tak na marginesie dzisiaj sobie obrobiłem rawa z E3 (z netu ) na iso 3200
czy to ziarno widac ocencie sami. Ja mam 2 systemy (nienawidzę tego słowa wolałbym użyć mam 2 aparaty i kilka szkieł) tak naprawdę teraz niekupowałbym innego systemu tylko zbierał na szkiełka ZD top pro, iso to marketing który mozna łatwo obrobić, jedynie co to brakuje tanich dobrych szkieł ale o tym to juz wszyscy wiedza, z drugiej strony takie 12-60mm; 50 mm; 50-200 mm szkiełka zaj...... te. Brakuje tylko do tego body za ok. 2700 z AF i wizjerem z E3 i matryca z E1 z jakimś 7,5 mln pikseli
Neat image demo wagóle patrze ze te nowe wersje lepiej sobie radza niz rok temu
takie 12-60mm; 50 mm; 50-200 mm szkiełka zaj...... te. Brakuje tylko do tego body za ok. 2700 z AF i wizjerem z E3 i matryca z E1 z jakimś 7,5 mln pikseli
Cena - po odjęciu lampy już jest taka. Z wymianą matrycy to by trzeba było do Irka uderzyć... ;-)
wujek.samo.h
1.11.08, 20:31
Cena - po odjęciu lampy już jest taka. Z wymianą matrycy to by trzeba było do Irka uderzyć... ;-)
:) Co prawda to prawda.
olympus cię opętał....
bez kitu...
:grin: