Zobacz pełną wersję : Czytnik kart CF
Ja chciałem kupić czytnik kart pamięci CF,ale nie wiem jaki,może podpowiecie ?
misiek1928
23.10.08, 22:46
Ja mam http://www.sandisk.pl/Products/Catalog(1190)-Czytniki_FireWire_SanDisk_Extreme.aspx (http://www.sandisk.pl/Products/Catalog%281190%29-Czytniki_FireWire_SanDisk_Extreme.aspx)
Jest to drogi czytnik, ale piekielnie szybki. Jednakże nie powiedział bym że go polecam - a to właśnie ze względu na cenę.
Bardziej polecam: http://allegro.pl/item461370870_czytnik_kart_cf_imagemate_sandisk_sk lep_w_wa.html
Wydajność jest dokładnie taka jakiej potrzeba (czyli bez piekła ;) ) A i cena przyzwoita. Dodatkowo czarodziejski przycisk ułatwia życie.
Aby nie robić OT, pochwalę sięnbowym monitorem Samsung SyncMaster 2493HMoraz routerem TP-Link TL-WR543G. W planie nowa karta CF jako zapasowa (jakiś tńszy PQI lub SanDisk Extreme III) oraz nowa klawiatura (Microsoft),
dog_master
23.10.08, 22:52
Obojetnie jaki ;)
Ten FW jest fajny, ale drogi. A reszta to praktycznie zadziala tak samo... Ja bym brala Sandiska, ale znam duzo osob, ktore maja czytniki <50zl i jest okej.
Wydzielam.
za Dog Master - bez znaczenia jaki czytnik wybierzesz - sugeruj sie kształtem, kolorem, czy potrzebujesz z kabelkiem usb czy bez
pozdrawiam
za Dog Master - bez znaczenia jaki czytnik wybierzesz - sugeruj sie kształtem, kolorem, czy potrzebujesz z kabelkiem usb czy bezTeż tak myślałem - do ub. tygodnia, kiedy kupiłem ładny, czarny multiczytnik w MM (po tragicznej śmierci przez pogryzienie moje starego).
I wiem już, że są czytniki, które potrafią zgrywać kartę 2gb w ponad 20 minut... :-(
za Dog Master - bez znaczenia jaki czytnik wybierzesz - sugeruj sie kształtem, kolorem, czy potrzebujesz z kabelkiem usb czy bez
pozdrawiam
Głupoty!
Rodzaj czytnika ma znaczenie, bo możesz trafic na chłam, który wyciąga 2-5mb/s zamiast 25mb/s
misiek1928
24.10.08, 08:53
Za Grizz. Dużo zależy od kontrolera na jakim zbudowano czytnik. Niemniej jeśli ktoś decyduje się na czytnik normalnej klasy, a nie najtańsze g..., to wszystkie będą właściwie identyczne, różnica będzie tylko we wspomnianym kształcie czy kolorze.
Jeśli chodzi o czytniki w cenach około 50zł, to proponuję obejrzeć wspomnianego przeze mnie SnaDsika, Pentagramy, revoltec'i, goodramy.
Ja mam http://www.sandisk.pl/Products/Catalog(1190)-Czytniki_FireWire_SanDisk_Extreme.aspx (http://www.sandisk.pl/Products/Catalog%281190%29-Czytniki_FireWire_SanDisk_Extreme.aspx)
Jest to drogi czytnik, ale piekielnie szybki. Jednakże nie powiedział bym że go polecam - a to właśnie ze względu na cenę.
Bardziej polecam: http://allegro.pl/item461370870_czytnik_kart_cf_imagemate_sandisk_sk lep_w_wa.html
Wydajność jest dokładnie taka jakiej potrzeba (czyli bez piekła ;) ) A i cena przyzwoita. Dodatkowo czarodziejski przycisk ułatwia życie.
Aby nie robić OT, pochwalę sięnbowym monitorem Samsung SyncMaster 2493HMoraz routerem TP-Link TL-WR543G. W planie nowa karta CF jako zapasowa (jakiś tńszy PQI lub SanDisk Extreme III) oraz nowa klawiatura (Microsoft),
ja mam ten z pierwszego linka i ten polecam.
misiek1928
24.10.08, 09:21
Ja też go polecam bo tak jak pisałem jest bardzo szybki, ma tylko ten minus, że nie każdy komputer jest wyposażony w FW, a w FW800 wyposażone są tylko Apple... więc pozostaje nam używanie FW400. (chyba że ktoś ma makówkę)
Jest wersja kabelkowa na USB... jest piekielnie szybki również. Mam taki
A ja mam taki czytnik:
Kingston 19 in 1 Reader
http://www.allegro.pl/item459328739_kingston_uniwersalny_czytnik_kart_19 w1_usb_2_0.html
Gdy zgrywam zdjęcia z karty Sandisk Extreme III to transfer jest na poziomie 20 mb/s :)
Gdy testowałem inne czytniki to zazwyczaj były to 2 mb/s więc różnica jest.
A gdzie jeszcze mozna kompa kupic co nie ma czytnika w sobie,tak jak dysku,karty graficznej,dzwiekowej,stacji dyskow.To juz chyba z 10 lat nie widzialem takiego.:grin::?:
Moze w systemie siedzi jeszcze USB 1,1 dlatego co niektore slimacza przesyl danych.
czytnik SD czy xD to ma wbudowany każdy laptop
z CF jest problem ze względu na gabaryty karty.
Gdybyś Lucca nie wiedział, to znakomita większośc prywatnych kompów stacjonarnych w Polsce to składaki. I one wcale nie muszą być gorsze od markowych Delli, HP czy Gateway. Zwykle mają przyzwoite komponenty. Ale o czytniku kart się często nie myśli.
Ja mam SanDiska na USB za kilkadziesiąt złotych-polecam.
A gdzie jeszcze mozna kompa kupic co nie ma czytnika w sobie,tak jak dysku,karty graficznej,dzwiekowej,stacji dyskow.To juz chyba z 10 lat nie widzialem takiego.:grin::?:
Moze w systemie siedzi jeszcze USB 1,1 dlatego co niektore slimacza przesyl danych.
Ja nie mam. :>
Obudowe kupowałem miesiac temu ;) Bebechy z rok temu...
Jak ktoś kupuje kompa to woli dołożyć te 30 zł z czytnika na rzecz większego dysku twardego zazwyczaj. :P
Gdybyś Lucca nie wiedział, to znakomita większośc prywatnych kompów stacjonarnych w Polsce to składaki.
:grin:Oj wiem.Kazdy jest skladak,tylko jeden sklada firma,inny uzytkownik.Moj kumpel to se nawet auto zlozyl,przod z jednego,tyl z drugiego(poszedl do zyda jako bezwypadkowy:grin:)Ja,az tak sie nie znam,skladalem w firmie,facet ma upust na czesciach,a za zlozenie bierze 80€.W sumie wychodzi taniej jak samemu.Teraz to nie wiem jak go traktowac,jako skladak czy nie.:grin:
wracając do tematu, napisałem, że obojetne jaki bo: sądzę , że np taki iTEC/Pretec jest w zupełności wystarczający do "zwykłego uzytku" - szybsze ściąganie fotek do kompa niż bezpośrednio z aparatu. A przy tym cena ok 30zł nie wyglada na wygórowaną.
Zanim go kupiłem , poprzegladałem kilka sklepów internetowych, allegro i doszedłem do wniosku, że walcząc o jakis super szybki przesył, poprzez firewire i wydając 200 - 300zł popełnie lekko mówiąc szaleństwo. Oczywiście, każdy ma swoje potrzeby, i pewnie niektórzy potrzebuja zrzucać fotki w tempie nadświetlnym:wink:, ale jak sądze , celem zadającego pytanie było uzyskanie informacji na temat czytnika który w miare szybko upora sie z przesyłem, bateria w aparacie nie bedzie obciązana niepotrzebnie itd
Wybrałem z premedytacja czytnik w którym jest wyłącznie slot compact flash , a nie jest to tzw czytnik "50 w jednym" , ale i w tym temacie jak sądze odpowiadam nadal na pytanie kolegi ( jaki czytnik CF wybrać).
Reasumując, tani, spełniający swą funkcję, mały, dodatkowo z kablem usb ( gdyby trzeba było zmieścić przy gniazdach usb kilka innych ustrojstw) - śmiało moge polecić.
pozdrawiam
80 ojro za złożenie kompa? Dziwne to, u mnie w firmie nic za takie coś nie bierzemy. Klient płaci tylko za części...
80 ojro za złożenie kompa? Dziwne to, u mnie w firmie nic za takie coś nie bierzemy. Klient płaci tylko za części...
No widzisz,jakie zdzierstwo.Moze dlatego,ze jak grafika w sklepie kosztuje 500€ i on w hurcie kupuje za 270€ to tez liczy 270€,moze dlatego tez ,ze jak cos nie tak z kompem (3 lata)to w ciagu 8 godzin melduje sie w domu u klienta i naprawia.
A jak Wy liczycie i serwisujecie?
A nie macie klawisza € w zestawie?:grin:
Serio ale nie ma takiej opcji żeby kupować grafikę za 270€ a sprzedawać za 500€. To jakieś herezje. W obecnych czasach gdy mamy allegro, ceneo i inne takie to gdy kupisz grafikę od dystrybutora za 270€ to jak ją sprzedasz za 300€ to jest fajnie. W przypadku procesorów jest czasem nawet na odwrót, kupujesz za 300€ a sprzedajesz za 299€ co by to ludzie happy byli...
Zresztą na sprzęcie foto jest podobnie. Mam znajomego w sklepie foto i jak na obiektywie za 1250 zł mają zysku 60 zł.
Serio ale nie ma takiej ....
No to u mnie jest inaczej.Jesli ja u swojego dostawcy kupuje dlugo i duzo to otrzymuje tzw rabat.Wiec np:karta graficzna w sklepie kosztuje 500.U mojego dostawcy cena jest 410.Majac u niego rabat(a mozna do 30% otrzymac) wychodzi okolo 280.Dostawce jeszcze mozna przeskoczyc i kupic u producenta,jednak on na dostawe ponizej 1000 sztuk i to czestych dostaw, nie patrzy.
Tak to u mnie wyglada.
Zaraz nas pogonia za smiecenie:roll:
No to zależy jakie są ceny wyjściowe tych produktów, za ile się je da ludziom wcisnąć. Bo były już takie przypadki, że w sklepie w mniejszym mieście wycenili zestaw klientowi na 3300zł a u nas 2700zł. A 600zł to cholernie wielka kupa kasy.
Gdybym rzeczywiście miał marże 85% (500€ sprzedaż / 270€ zakup) to bym zarabiał tyle, że mógłbym sobie co miesiąc kupować jakieś szkło Zuiko Top Pro :P
Niektórzy wolą oszczędzić 40 zł na czytniku i za każdym tracić czas na kopiowaniu a potem jeszcze liczyć piny, czy aby któryś nie został w karcie CF. Inni kupują firmówki SanDisk'a i zapominają o temacie.
...a potem jeszcze liczyć piny, czy aby któryś nie został w karcie CF...
zapytam serio, czy miałeś taki problem z jakimś czytnikiem - wypadające części złącza ? ( bo o tym to nie pomyślałem)
pozdrawiam
Hmmm no więc ja zaoszczędziłem i wydałem 30 zeta na czytnik. Może i szybki i z hubem usb ale piny mi się pokrzywiły po roku i karta nie wchodzi. Nie chce mi się z tym bawić i naprawiać raczej kupię nowy lepszy.
Głupoty!
Rodzaj czytnika ma znaczenie, bo możesz trafic na chłam, który wyciąga 2-5mb/s zamiast 25mb/s
Zgadzam się również, że rodzaj czytnika ma znaczenie. Mój poprzedni max. osiągał aż 2,48 MB/s :shock: a ostatnio kupiłem czytnik Hama UDMA 32 MB/s :D (cena 49,00 w Fotojoker) i natychmiast jest widoczna różnica. Ten sam materiał zdjęciowy zrzucany był 25-29 MB/s !!! Czyli 10-cio krotnie szybciej. :D :!:
Karty CF San Disc Extreme III oraz IV
Pozdrawiam,
zeman2:
Nie miałem, bo z zasady nie kupuję badziewia, ale sporadycznie czytam fora i widzę na co ludzie kwękają. Komuś z OC został kiedyś pin w karcie CF i sobie tam latał w środku - karta w plecy i tyle.
Jak dla kogoś 90 za dobry czytnik to drogo, należy spytać ile wydaje na imprezki... Od razu wychodzi że porządny sprzęt nie jest drogi...
misiek1928
26.10.08, 12:10
Sam się przymierzam właśnie do wersji na USB bo nie mam w notebooku FireWire, a czasem zdjęcia trzeba zgrać w podróży. Można ino z aparatu, ale po co marnować cenne mAh :)
Miał ktoś do czynienia z tym czytnikiem lub zna jego parametry:
http://fotozakupy.pl/czytnik-adapter/sandisk-adapter-pcmcia-ii-kart-cf,5021s
Nawet na stronie producenta nic nie znalazłem.
Poza tym, co stoi na przeszkodzie aby rolę czytnika pełnił aparat? Czy chodzi tylko o szybkość i marnowanie akumulatora? Słyszałem, że częste wkładanie i wyjmowania kart nie wpływa pozytywnie na ich stan oraz czytników - przede wszystkim złącza stykowe się zużywają.
Aparaty Olympusa są bezproblemowo widziane jako dysk wymienny, co innego Canon - w jego przypadku czytnik to raczej obowiązek...
:canonbe2:
Poza tym, co stoi na przeszkodzie aby rolę czytnika pełnił aparat? Czy chodzi tylko o szybkość i marnowanie akumulatora? Słyszałem, że częste wkładanie i wyjmowania kart nie wpływa pozytywnie na ich stan oraz czytników - przede wszystkim złącza stykowe się zużywają.
A choćby wygoda. A częste mycie ponoć skraca życie ;)
Ja mam czytnik w formie "pendrajwa" na USB. Małe, poręczne, wystarczająco szybkie. Za 12 PLN.
P.S. Czytnika w PCMCIA nie polecam. Miałam w poprzednim lapie - żółw przy nim, to gepard ;) I tu nie chodzi o parametry czytnika, tylko gniazda w kompie.