PDA

Zobacz pełną wersję : stabilizacja obrazu a ustawienie ogniskowej obiektywu (E-3)

zeman2
22.10.08, 21:58
Czy ustawienie długości ogniskowej w trybie stabilizacji obrazu, dotyczy tylko obiektywów innych niż 4/3 oly? Czy każdorazowo podpinając np szkło ZD 50-200, trza ręcznie ustawić długość ogniskowej dla której stabilizacja ma być efektywna ?

Będe zobowiązany ( pewnie nie tylko ja ) za info:)

pozdrawiam

diabolique
22.10.08, 22:01
Czy ustawienie długości ogniskowej w trybie stabilizacji obrazu, dotyczy tylko obiektywów innych niż 4/3 oly? Czy każdorazowo podpinając np szkło ZD 50-200, trza ręcznie ustawić długość ogniskowej dla której stabilizacja ma być efektywna ?

Dotyczy innych, swoich nie trza ustawiać :-)

zeman2
22.10.08, 22:03
no właśnie, innych, tzn wszystkich pozostałych, czy tylko szkieł poza 4/3 ? wexmy na ten przykład takie sigmy 4/3, one tez obce i już trza kombinowac z ustawianiem ogniskowej?

diabolique
22.10.08, 22:06
no właśnie, innych, tzn wszystkich pozostałych, czy tylko szkieł poza 4/3 ? wexmy na ten przykład takie sigmy 4/3, one tez obce i już trza kombinowac z ustawianiem ogniskowej?

Manualne, takie które nie przekażą informacji o ogniskowej na szkle do body.

Morlok
22.10.08, 22:07

Jak Sigma na 3/4 to gra w tym samym rytmie i ma zapisane dane w wewnętrznej pamięci i przekazuje do body

zonkinho
22.10.08, 22:08
Wszystkie szkła dedykowane pod 4/3 będą wykorzystywały wbudowaną w korpus stabilizację.

Jedynie szkła Panasonic/Leica wymagają wyłączenia zaimplementowanego w nie systemu Mega OIS, który się gryzie z naszym iS.

pol189
23.10.08, 07:58

Będe zobowiązany ( pewnie nie tylko ja ) za info:)

pozdrawiam

Ręcznie ustawiasz ogniskowa IS tylko dla szkieł pozasystemowych. Szkła z mocowaniem 4/3 Zuiko, Leica (panasonic), Sigma komunikują się z body i ogniskowa jest podawana automatycznie. Szkła montowane przez przelotke OM, m42 wymagają ustawienia ogniskowej - jeśli chcesz żeby IS działało poprawnie. Wprowadza się zdaje faktyczna ogniskową szkła, a nie po przeliczeniu. Jeśli się myle to prosze mnie poprawić.

.

Toster_88
8.04.10, 18:39
A ja mam taki problem. Mam jeden obiektyw m42 o ogniskowej 35mm, ale z tego co sprawdzałem, to jego faktyczna ogniskowa wynosi ~39mm (w porownaniu do zuiko) - strzelam, że źle spasowany adapter. Mam również 55mm m42 = ~59mm.

Jak mam ustawić stabilizację? Dla szerszego nastawić w body 40mm, czy 35mm? Jeżeli chodzi o dłuższy, to chyba zostanę przy 55mm, bo nie da się ustawić wartości 60mm w korpusie (jest od razu skok do 65mm)

irek50
8.04.10, 19:07
A ja mam taki problem. Mam jeden obiektyw m42 o ogniskowej 35mm, ale z tego co sprawdzałem, to jego faktyczna ogniskowa wynosi ~39mm (w porownaniu do zuiko) - strzelam, że źle spasowany adapter. Mam również 55mm m42 = ~59mm.

Jak mam ustawić stabilizację? Dla szerszego nastawić w body 40mm, czy 35mm? Jeżeli chodzi o dłuższy, to chyba zostanę przy 55mm, bo nie da się ustawić wartości 60mm w korpusie (jest od razu skok do 65mm)

Napisz jak zmierzyłeś tę "inną" ogniskową czyli 39mm ?

Toster_88
8.04.10, 23:46
Zrobiłem zdjęcie fragmentu mojego pokoju najpierw Flektogonem 35mm, później nastawiłem na kicie 35mm i nie był to ten sam kadr. Zoomowałem więc do uzyskania tego samego...no i przystanąłem na 39mm

irek50
9.04.10, 00:54
Zrobiłem zdjęcie fragmentu mojego pokoju najpierw Flektogonem 35mm, później nastawiłem na kicie 35mm i nie był to ten sam kadr. Zoomowałem więc do uzyskania tego samego...no i przystanąłem na 39mm
--------------
Bardziej prawdopodobna jest różnica do (max) 2mm, więc może to oznaczenie na kicie jest niedokładne ... Odstępstwo ogniskowej 4mm dla Flektogona wydaje mi się dziwne...

Toster_88
9.04.10, 10:43
W exifie patrzyłem. A wykonanie przejściówki nie ma tu nic do rzeczy? Postaram się sprawdzić to jeszcze raz.

Karol
9.04.10, 11:05

Jak mam ustawić stabilizację? Dla szerszego nastawić w body 40mm, czy 35mm?
Ustaw 35mm i się nie przejmuj. Nie sądzę, żeby ewentualne 5mm cokolwiek wnosiło do pracy układu stabilizacji. Jak Ci się chce możesz zrobić eksperyment i dla danego obiektywu sprawdzić różne ustawienia ogniskowej w aparacie, a następnie sprawdzić skuteczność IS, z tym, że aby taki eksperyment miał sens musiałbyś zrobić sporo zdjęć żeby mieć jakiś statystyczny obraz.

Scytal
9.04.10, 14:26
Szkła z mocowaniem 4/3 Zuiko, Leica (panasonic), Sigma komunikują się z body i ogniskowa jest podawana automatycznie.

wiem, że to cytat sprzed dwóch lat, ale gwoli informacji niekoniecznie tak jest,
moja sigma 150 przedstawiła się jako obiektyw 50mm, ręcznie poprawiłem i teraz puszka już "pamięta", ale warto takie rzeczy sprawdzić

krzysiekz
9.04.10, 18:05
wiem, że to cytat sprzed dwóch lat, ale gwoli informacji niekoniecznie tak jest,
moja sigma 150 przedstawiła się jako obiektyw 50mm, ręcznie poprawiłem i teraz puszka już "pamięta", ale warto takie rzeczy sprawdzić

Reczne wpisanie nic nie daje w przypadku obiektywow z elektronika. Rownie dobrze mozesz wpisac 8mm albo 1000, a aparat i tak zastosuje to co podal obiektyw. A swoja droga to to sie chyba pod gwarancje lapie, bo powinna 150mm podawac w exifie.