Zobacz pełną wersję : stabilizacja obrazu a ustawienie ogniskowej obiektywu (E-3)
Czy ustawienie długości ogniskowej w trybie stabilizacji obrazu, dotyczy tylko obiektywów innych niż 4/3 oly? Czy każdorazowo podpinając np szkło ZD 50-200, trza ręcznie ustawić długość ogniskowej dla której stabilizacja ma być efektywna ?
Będe zobowiązany ( pewnie nie tylko ja ) za info:)
pozdrawiam
diabolique
22.10.08, 22:01
Czy ustawienie długości ogniskowej w trybie stabilizacji obrazu, dotyczy tylko obiektywów innych niż 4/3 oly? Czy każdorazowo podpinając np szkło ZD 50-200, trza ręcznie ustawić długość ogniskowej dla której stabilizacja ma być efektywna ?
Dotyczy innych, swoich nie trza ustawiać :-)
no właśnie, innych, tzn wszystkich pozostałych, czy tylko szkieł poza 4/3 ? wexmy na ten przykład takie sigmy 4/3, one tez obce i już trza kombinowac z ustawianiem ogniskowej?
diabolique
22.10.08, 22:06
no właśnie, innych, tzn wszystkich pozostałych, czy tylko szkieł poza 4/3 ? wexmy na ten przykład takie sigmy 4/3, one tez obce i już trza kombinowac z ustawianiem ogniskowej?
Manualne, takie które nie przekażą informacji o ogniskowej na szkle do body.
Jak Sigma na 3/4 to gra w tym samym rytmie i ma zapisane dane w wewnętrznej pamięci i przekazuje do body
Wszystkie szkła dedykowane pod 4/3 będą wykorzystywały wbudowaną w korpus stabilizację.
Jedynie szkła Panasonic/Leica wymagają wyłączenia zaimplementowanego w nie systemu Mega OIS, który się gryzie z naszym iS.
Będe zobowiązany ( pewnie nie tylko ja ) za info:)
pozdrawiam
Ręcznie ustawiasz ogniskowa IS tylko dla szkieł pozasystemowych. Szkła z mocowaniem 4/3 Zuiko, Leica (panasonic), Sigma komunikują się z body i ogniskowa jest podawana automatycznie. Szkła montowane przez przelotke OM, m42 wymagają ustawienia ogniskowej - jeśli chcesz żeby IS działało poprawnie. Wprowadza się zdaje faktyczna ogniskową szkła, a nie po przeliczeniu. Jeśli się myle to prosze mnie poprawić.
.
A ja mam taki problem. Mam jeden obiektyw m42 o ogniskowej 35mm, ale z tego co sprawdzałem, to jego faktyczna ogniskowa wynosi ~39mm (w porownaniu do zuiko) - strzelam, że źle spasowany adapter. Mam również 55mm m42 = ~59mm.
Jak mam ustawić stabilizację? Dla szerszego nastawić w body 40mm, czy 35mm? Jeżeli chodzi o dłuższy, to chyba zostanę przy 55mm, bo nie da się ustawić wartości 60mm w korpusie (jest od razu skok do 65mm)
A ja mam taki problem. Mam jeden obiektyw m42 o ogniskowej 35mm, ale z tego co sprawdzałem, to jego faktyczna ogniskowa wynosi ~39mm (w porownaniu do zuiko) - strzelam, że źle spasowany adapter. Mam również 55mm m42 = ~59mm.
Jak mam ustawić stabilizację? Dla szerszego nastawić w body 40mm, czy 35mm? Jeżeli chodzi o dłuższy, to chyba zostanę przy 55mm, bo nie da się ustawić wartości 60mm w korpusie (jest od razu skok do 65mm)
Napisz jak zmierzyłeś tę "inną" ogniskową czyli 39mm ?
Zrobiłem zdjęcie fragmentu mojego pokoju najpierw Flektogonem 35mm, później nastawiłem na kicie 35mm i nie był to ten sam kadr. Zoomowałem więc do uzyskania tego samego...no i przystanąłem na 39mm
Zrobiłem zdjęcie fragmentu mojego pokoju najpierw Flektogonem 35mm, później nastawiłem na kicie 35mm i nie był to ten sam kadr. Zoomowałem więc do uzyskania tego samego...no i przystanąłem na 39mm
--------------
Bardziej prawdopodobna jest różnica do (max) 2mm, więc może to oznaczenie na kicie jest niedokładne ... Odstępstwo ogniskowej 4mm dla Flektogona wydaje mi się dziwne...
W exifie patrzyłem. A wykonanie przejściówki nie ma tu nic do rzeczy? Postaram się sprawdzić to jeszcze raz.
Jak mam ustawić stabilizację? Dla szerszego nastawić w body 40mm, czy 35mm?
Ustaw 35mm i się nie przejmuj. Nie sądzę, żeby ewentualne 5mm cokolwiek wnosiło do pracy układu stabilizacji. Jak Ci się chce możesz zrobić eksperyment i dla danego obiektywu sprawdzić różne ustawienia ogniskowej w aparacie, a następnie sprawdzić skuteczność IS, z tym, że aby taki eksperyment miał sens musiałbyś zrobić sporo zdjęć żeby mieć jakiś statystyczny obraz.
Szkła z mocowaniem 4/3 Zuiko, Leica (panasonic), Sigma komunikują się z body i ogniskowa jest podawana automatycznie.
wiem, że to cytat sprzed dwóch lat, ale gwoli informacji niekoniecznie tak jest,
moja sigma 150 przedstawiła się jako obiektyw 50mm, ręcznie poprawiłem i teraz puszka już "pamięta", ale warto takie rzeczy sprawdzić
wiem, że to cytat sprzed dwóch lat, ale gwoli informacji niekoniecznie tak jest,
moja sigma 150 przedstawiła się jako obiektyw 50mm, ręcznie poprawiłem i teraz puszka już "pamięta", ale warto takie rzeczy sprawdzić
Reczne wpisanie nic nie daje w przypadku obiektywow z elektronika. Rownie dobrze mozesz wpisac 8mm albo 1000, a aparat i tak zastosuje to co podal obiektyw. A swoja droga to to sie chyba pod gwarancje lapie, bo powinna 150mm podawac w exifie.