PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o zdjęcia z E-520 przy maks. wyostrzaniu

giekon
22.10.08, 19:48
niech ktos zapodda linka najlepiej zdjecia portretowego z e520 z ustawieniem ostrosci na najwyzszy:grin:

hades
22.10.08, 20:46
Dajcie człowiekowi żyć.

Coś z aparatem jest nie tak? Co to znaczy "ustawienie ostrości na najwyższy"?

Ps. Rzeczywiście mógłbyś napisać tytuł wątku tak by można był od razu zorientować w czym rzecz albo po prostu znaleźć w przyszłości jeśli okaże się wartościowy.

giekon
22.10.08, 20:55
w olkach jest cos takiego,opcja w menu gdzie sie ustawia sile wyostrzenia.owszem slowa prosze nie uzylem i przepraszam za to

hades
22.10.08, 20:59
w olkach jest cos takiego,opcja w menu gdzie sie ustawia sile wyostrzenia.owszem slowa prosze nie uzylem i przepraszam za to

Aż muszę zajrzeć do menu...

Ale w ciemno zapytam. Jakie defekty zauważasz na zdjęciach skoro chcesz użyć tej opcji?

giekon
22.10.08, 21:02
poprostu wydaje mi sie,ze 410 robila ostrzejsze zdjecia i tyle i chcialem sie dowiedziec czy w 520 tez tak mozna
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
podbic w menu wartosc wyostrzenia

Smerf Maruda
22.10.08, 21:06
Przywracam, kolego. Byłeś miły, a my niemili. Przepraszamy. Na przyszłość staraj się tytułować wątki poprawnie. I bez błędów ortograficznych, bo będzie kęsim.

Pozdrowienia.

grizz
22.10.08, 21:09
poprostu wydaje mi sie,ze 410 robila ostrzejsze zdjecia i tyle i chcialem sie dowiedziec czy w 520 tez tak mozna
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
podbic w menu wartosc wyostrzenia

410 robi ostrzejsze zdjęcia... wręcz za ostre.

Ale spokojnie zwiększając ostrzenie w 520 - uzyskasz zadowalający efekt.

epicure
22.10.08, 21:14
giekon, wyostrzane są tylko jpegi. Jak poznasz, czym jest raw, to przestaniesz ich używać. A zatem poziom wyostrzania w puszce przestanie Cię interesować. Nie zaprzątaj sobie tym głowy.

giekon
22.10.08, 21:16
i o to tylko mi chodzilo,nie trzeba kasac odrazu.dzieki za odpowiedz:):)

hades
22.10.08, 21:16
Zasada jest taka. Jeżeli Komuś(tm) się nie chce wykazać trochę staranności zadając pytanie. To dlaczego Komuś(tm) ma się chcieć na nie odpowiadać w "normalny" sposób.

To nie mi powinieneś to napisać, ale giekon. Ktoś zadaje pytanie, mam akurat chwile, więc próbuje dociec w czym rzecz.

Na marginesie. Co chwile wchodzi ktoś nowy. Zadaje pytanie, a później obserwuje sobie jak go powoli każdy dobija. Wiem, że trzeba robić porządek, ale nie trzeba odstraszać na dzień dobry każdego kto niewłaściwie zadał pytanie. W tym kraju, w szkołach, nie ma przedmiotu pt. "kultura dyskusji". Wszyscy nowi na dzień dobry (po rejestracji) powinni dostawać mailem krótki tekst, że zanim zadadzą pytanie na forum niech użyją wyszukiwarki forumowej lub dobrze się zastanowią o co chcą zapytać, a następnie opiszą problem i ułożą pytanie tak by było zrozumiałe. I to wszystko pogrubioną czcionką.

Pi0trazy
22.10.08, 21:40
...Wszyscy nowi na dzień dobry (po rejestracji) powinni dostawać mailem krótki tekst, że zanim zadadzą pytanie na forum niech użyją wyszukiwarki forumowej lub dobrze się zastanowią o co chcą zapytać, a następnie opiszą problem i ułożą pytanie tak by było zrozumiałe. I to wszystko pogrubioną czcionką.

Nikomu się nie chce czytać długich tekstów. To tak samo jak ze stroną zawierającą regulamin czy coś podobnego. Musiałoby to mieć formę reklamy flash (która wkurza). Za każdym razem inne zdanie, myśl. Sęk w tym, że takiego flasha też idzie wyłączyć. Jednak myślę, że takie "jednozdaniowe tutki" są dobre. :)

Coś w stylu:
Czy wiesz że?: bla bla

grizz
22.10.08, 21:48
Na marginesie. Co chwile wchodzi ktoś nowy. Zadaje pytanie, a później obserwuje sobie jak go powoli każdy dobija. Wiem, że trzeba robić porządek, ale nie trzeba odstraszać na dzień dobry każdego kto niewłaściwie zadał pytanie. W tym kraju, w szkołach, nie ma przedmiotu pt. "kultura dyskusji".

Tylko tu nie chodzi o kulturę dyskusji, ale o pisownię... tego jeszcze uczą (chyba) w szkole?

+Kwestia poprawności tematu...

A to wszystko jest w REGULAMINIE FORUM!

pkt. 9a i 9b ;)

Xano
22.10.08, 22:40
Na marginesie. Co chwile wchodzi ktoś nowy. Zadaje pytanie, a później obserwuje sobie jak go powoli każdy dobija. Wiem, że trzeba robić porządekZnam to, znam, aż do bólu:cry:
A wracając do tematu

410 robi ostrzejsze zdjęcia... wręcz za ostre.
Ale spokojnie zwiększając ostrzenie w 520 - uzyskasz zadowalający efekt.Potwierdzam. Jpegi z aparatu są niezłe. Ale uwaga! W E-520 ekran LCD przekłamuje faktyczny efekt zdjęcia. Jeśli obejrzymy zdjęcie z mniejszą kompresją np. Fine-super i porównamy zdjęcie z kompresją np. Fine-normal to okaże się, że to pierwsze (teoretycznie lepsze) jest "okraszone" artefaktami i mniejszą ostrością:-x. Wystarczy wykonać dwa identyczne ujęcia i porównać na wspólnym ekranie (dzielonym). Jednak te same zdjęcia oglądane na ekranie monitora "wracają" do normy:)

wisznu
22.10.08, 22:52
ekran e520 jes fatalny jak dla mnie :( mam go niecale 2 miesiace, strasznie klamie z kolorami kolega ma e410 zdjecia wygladaja tam normalnie podobnie jak na kompie, za to u mnie na 520 sa jasniejsze i innych kolorow

sikor
23.10.08, 11:03
giekon, wyostrzane są tylko jpegi. Jak poznasz, czym jest raw, to przestaniesz ich używać. A zatem poziom wyostrzania w puszce przestanie Cię interesować. Nie zaprzątaj sobie tym głowy.

Czyli jpeg z OM lub OS bez obróbki (wywołany z RAW) będzie lepszy od jpeg'a bezpośrednio z aparatu?

Magnesus
23.10.08, 11:14
ekran e520 jes fatalny jak dla mnie :( mam go niecale 2 miesiace, strasznie klamie z kolorami kolega ma e410 zdjecia wygladaja tam normalnie podobnie jak na kompie, za to u mnie na 520 sa jasniejsze i innych kolorow

To go sobie skalibruj. Ja go oceniam bardzo wysoko.
Poza tym - jaki masz monitor? Jeśli CRT, to możesz 520 do niego dostosować kalibracją, jeśli jakiś LCD na matrycy TN, to kolory na ekranie mogą nie mieć związku z rzeczywistością.

wisznu
23.10.08, 14:10
Jak mam skalibrowac ekran w aparacie monitor stary paro letni Panasonic. Co to ekraniku w aparacie testowalem z kolega ma 410 na ustawieniach fabrycznych ekranu na tych samych ujeciach i ustawieniach zdjecia. Ekran w e520 strasznie klamal z kolorami (czarny wpadal w czerwnoy lekko, juz przy wlaczaniu aparatu widac jak te czerwone logo u mnie i u niego sa inne u mnie bardzo jasne wrecz pomaranczowe u niego ladny czerwony kolor) . Jezeli ktos powie jak temu zaradzic bede bardzo wdzieczny

XXL
23.10.08, 14:44
Jak mam skalibrowac ekran w aparacie monitor stary paro letni Panasonic. Co to ekraniku w aparacie testowalem z kolega ma 410 na ustawieniach fabrycznych ekranu na tych samych ujeciach i ustawieniach zdjecia. Ekran w e520 strasznie klamal z kolorami (czarny wpadal w czerwnoy lekko, juz przy wlaczaniu aparatu widac jak te czerwone logo u mnie i u niego sa inne u mnie bardzo jasne wrecz pomaranczowe u niego ladny czerwony kolor) . Jezeli ktos powie jak temu zaradzic bede bardzo wdzieczny
To o czym piszesz ma początek już w modelu E-500. Obraz na LCD tego aparatu bardziej przypominał sepię niż naturalne kolory jakie miało zdjęcie. Trzeba było mieć wyrobione wyczucie aby na tym jego LCD prawidłowo określić kolory. Myślałem że w nowszym E-510 będzie lepiej, niestety nic z tym nie zrobiono. Dalej jak piszecie w E-520 jest to samo. Jak wsadzę kartę ze zdjęciami zrobionymi w E-510 do swojego Fuji S9600 to dopiero widzę jak zdjęcia wyglądają naprawdę. Niestety ale Olympus ma LCD z kolorystyką do d.... Szukałem w instrukcji, szukałem w menii aparatu ale oprucz ustawienia jasności LCD nie znalazłem nic czym mógł bym zmienić kolory tego LCD.

wisznu
23.10.08, 14:58
w normalny dziento nie sprawia wiekszych kolopotow ale w nocy lub jak jest polmrok ciezko z tym idzie :(

zeno
23.10.08, 15:26
od niedawna mam e510 ale zaskoczylo mnie to że robi jakby mniej ostre zdjęcia niż fe115.Najgorzej wychodzą panoramy zbliżenia np twarzy są super( zacząłem juz podejżewać że e510 kupiłem w Polsce a 115 za granicą i dlatego. Znajomy ma 115 z Polski i robi fatalne zdjęcia) ale na poważnie zauważylem że w canonie jest podobnie przy matrycy 7mega mniej wyostrza na oko niż np 5 mega. Może to wina obiektywu? mam Zuiko Dig 14-42. Teraz radze sobie robjąc wszystkie zdjęcia w RAF i wyostrzam w programie. Pozdrawiam.

epicure
23.10.08, 17:15
Czyli jpeg z OM lub OS bez obróbki (wywołany z RAW) będzie lepszy od jpeg'a bezpośrednio z aparatu?

Jeśli niczego nie schrzanisz w ustawieniach, to tak.

Magnesus
24.10.08, 10:17
Jak wsadzę kartę ze zdjęciami zrobionymi w E-510 do swojego Fuji S9600 to dopiero widzę jak zdjęcia wyglądają naprawdę.

Po pierwsze: u mnie ekran z Fuji s6500 wydaje się przekłamywać kolory bardziej niż e-520, ale nie robiłem bezpośredniego porównania.
Po drugie: e-520 ma opcję kalibracji, trzeba zerknąć do instrukcji (i zwrócić uwagę, czy czasem nie są przypadkiem przestawione te ustawienia poza wartości domyślne) i ustawić sobie tak, żeby kolory były OK.

Xano
24.10.08, 11:22
Po drugie: e-520 ma opcję kalibracji, trzeba zerknąć do instrukcji (i zwrócić uwagę, czy czasem nie są przypadkiem przestawione te ustawienia poza wartości domyślne) i ustawić sobie tak, żeby kolory były OK.O jakiej kalibracji mówisz?

Niestety ale Olympus ma LCD z kolorystyką do d.... Szukałem w instrukcji, szukałem w menii aparatu ale oprucz ustawienia jasności LCD nie znalazłem nic czym mógł bym zmienić kolory tego LCD.Można jeszcze ustawić temperaturę barwową. Ale nie skalibrować LCD! O DR już nie wspomnę. Zdjęcie np. czerwonego kwiatu wygląda na LCD jak duża czerwona plama. A na monitorze komputera jest OK. Poza tym, jak pisałem wcześniej zdjęcia *jpg z najniższą kompresją Fine-Super wyglądają na LCD gorzej niż te same ujęcia z kompresją Fine-Normal. I znowu te same zdjęcia oglądane w kompie mają "właściwą" jakość czyli Fine-Super jest wyraźniejsze. A to już nie wina samego wyświetlacza, raczej algorytmów przetwarzania obrazu w aparacie. Natomiast RAW-y po przeróbce w OM są OK. No ale czasem w terenie przydaje się bezpośrednie porównanie efektów. Nie będę przecież taszczył laptopa w góry:wink:

XXL
24.10.08, 12:03
Po pierwsze: u mnie ekran z Fuji s6500 wydaje się przekłamywać kolory bardziej niż e-520, ale nie robiłem bezpośredniego porównania.
Po drugie: e-520 ma opcję kalibracji, trzeba zerknąć do instrukcji (i zwrócić uwagę, czy czasem nie są przypadkiem przestawione te ustawienia poza wartości domyślne) i ustawić sobie tak, żeby kolory były OK.

Wszystko OK. ale mnie nie chodzi o kolorystykę zrobionych zdjęć, bo tę mogę sobie dowolnie poustawiać, ale o podgląd tego zdjęcia na LCD, tutaj widzę zupełnie co innego niż po wyświetleniu tego zdjęcia na monitorze, czy jak pisałem na innym LCD, innego aparatu. Nie jest możliwe (przynajmniej ja nie mogę) ustawienie kolorystyki LCD w E-510 aby była bardziej naturalna. Zapytałem na forum, bo może mój egzemplarz ma jakiś feler, choć w poprzednim E-500 miałem ten sam problem.