Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ostrość w E-520

lordmoll
21.10.08, 18:57
Witam

O jakiegoś czasu zauważyłem że fotografując obiekt mniej więcej 5 m odemnie jest o nieostry. Dodam że robiłem te fotki na programie P

Na obiektywie (14-54mm) na ogniskowej 14mm na skali ostrości przy centralnym punkcie AF ustawia się ostrość na koloło 2 m. Jak użyje LV to ostość na skali jest bliżej nieskończoności. Widac ewidentnie że foto zrobione przy użyciu LV jest ostrzejszy

I teraz nie wiem czy to obiektyw jest walnięty a może puszka coś zaczyna szwankować.
No a jeżli serwis to co wysyłać??
A może to tylko moje jakieś subiektywne odczcia

Z góry dzieki za sugestie

pozdr.

krzwoj
21.10.08, 21:53
Byłoby łatwiej coś powiedzieć, jakbyś spróbował przykładowe fotki wkleić (razem z EXIF-em). Na moim - identycznym - zestawie nie zauważyłem tego rodzaju problemów.

Pawell31
22.10.08, 18:36
U znajomego jest to samo. Af nie dzialal mu na podobnej odleglosci (cos kolo 5-6 metrow) nie mogl wyostrzyc sciany. Przy czym ja na e-410 mialem ja odrazu.

lordmoll
22.10.08, 18:41
Hmm jutro postaram się zrobić foty przy normalnym świetle i postaram sie je wystawić.

Nie wiem może ten firmware 1.1 jest jakiś walnięty. ale powiem szczerze ze to sie dzieje tylko przy ogniskowej 14mm, na pozostałym przedziale wydaje sie być wszystko ok.

musze potestować i dam wam znac jak to wyszło.

pozdr.

lordmoll
23.10.08, 15:43
Witam ponownie

Miałem wrzucić foty ale stwierdziłem że nie ma sensu. Znajomy posiada taki sam aparacik + rózne szkła w tym 14-54mm i jest taki sam efekt. W sklepie patrzyłem i jest identycznie.

Musze się przyznać do tego że porównywałem zdjęcia z E-410, gdzie foty były bardziej wyostrzone.

Wystarczyło w E-520 ustawic ostrość +1 i wszystko jest w najlepszym porządku.

pozdrawiam