PDA

Zobacz pełną wersję : problem z C-770 UZ

Leszek_u
20.10.08, 09:46
Witam, mam problem z aparatem C-770 UZ.
Mianowicie aparat się włącza normalnie i działają w nim wszystkie funkcje poza robieniem zdjęć z przycisku migawki.
Można jedynie robić zdjęcia za pomocą pilota, a przycisk migawki działa tylko jakby był wciskany "do połowy", tj. mierzy ostrość i światło.

Miałem już taki sam problem na gwarancji i wówczas wysłałem po prostu aparat do serwisu.
Interesuje mnie czy jest to jakiś ogólny problem z tego typu aparatami, a może jest jakaś prozaiczna przyczyna, tylko nie wiem gdzie szukać.
(może można zrobić jakiś reset?)
Kwota naprawy wg ryczałtu mnie nie interesuje (524zł) - wolę kupić nowy aparat, ale ten jest idealny do moich potrzeb.
Czy mogę liczyć na jakąś poradę?

marecki
20.10.08, 10:38
Nie wiem na ile ci to pomoże ale zawsze warto próbować az do czasu może lepszej porady. Ja z c4000 miałem problem ostrości. Zawsze przestrzelał o ok 10 cm na 1 m. Ktoś mi doradził tutaj na forum żeby reset wykonać poprzez wyjęcie baterii na kilka dni. Po paru dniach zniecierpliwiony włożyłem baterie i jak ręką odjął. Powodzenia

ladyhawke
20.10.08, 12:47
Wystarzcy troche poszukac na forum, ktos kiedys pisal ze w serii 7XX pada migawka.

grizz
20.10.08, 13:00
Wystarzcy troche poszukac na forum, ktos kiedys pisal ze w serii 7XX pada migawka.

Ale problem nie jest z migawką, ale z przyciskiem ;)

marecki
20.10.08, 13:04
Nie do końca wiadomo czy kwestia mechaniczna przycisku bo af działa tylko nie robi zdjęcia po dociśnięciu.

grizz
20.10.08, 14:05
Ale to nie kwestia migawki, skoro, ta działa przy uzyciu pilota.

Leszek_u
21.10.08, 11:28
Dostałem taką odpowiedź:
"Proszę zresetować aparat do ustawień fabrycznych:

1. włączyć aparat
2. otworzyć pokrywę karty pamięci
3. przycisnąć OK i przycisk MONITOR w tym samym czasie i przytrzymać około 5 sekund.
4. wybrać CAMERA - RESET i przycisnąć OK
5. wyłączyć aparat
6. zamknąć pokrywę karty i włączyć aparat ponownie

Jeśli to nie pomoże proszę odesłać aparat do Serwisu
Pozdrawiam
Daniel

Olympus Pomoc Techniczna
TEL: 00 800 659 678 71
TEL: 00 800 OLYMPUS1"

niestety nie pomogło, ale może się ta informacja komuś przyda