Zobacz pełną wersję : Ochrona LCD E-520
Witam
Mam zamiar sobie sprawić jakąs filie na wyświetlacz do mojego E-520.
Wszystkie metody nakładania zawierają info że należy folie pomoczyć w wodize zplynem do mycia naczyń.
Tylko czy jak nałoże taką folie to czy woda nie przypadek nie dostanie się pod wyświetlacz (krawedziami dokoła wyświetlacza)??
Mam pewne obawy co do tej metody. Napiszcie czy próbowaliście tej metody i czy jest ona bezpieczna??
pozdr.
Wszystko będzie OK:) przecież z tej folii woda sie lała nie będzie...;)
Pozwodzenia.
Szukajka ze słowem folia, jest cały watek o tym
Przepatrzyłem te wątki dotyczące folii ale tam niewiele pisało o metodach.
Chchiałem się dowiedzeć jak inne osoby z tym poradziły.
No tylko wiadomo że spod foli jakis lekki nadmiar może wleciec w tą krawędź, ale myśle że
ten wyświetlacz jes do puszki jkoś przyklejony i woda do środka nie wpłynie
thx
xxxsebusxxx
17.10.08, 22:11
A ja zamiast folii kupiłem szybkę ze szkła hartowanego- jak sie podrapie to tez można wywalić a nie zmienia jakości obrazu.
Mam taką folię od kilkunastu miesięcy firmy Digital Opticam (uniwersalna folia ochronna z akcesoriami) zakupioną w RtvEuro za ok.15 zł.
Są tam:5 arkuszy folii zabezpieczającej(wycinamy rozmiar wg.uznania)20 szt. 2,5",
1 mokra ściereczka czyszcząca,
1 sucha ściereczka czyszcząca,
1 zgniatarka...
W środku jest także instrukcja użytkowania(5 kroków)w języku polskim i angielskim.
Jest tez napisane,że folia ta zabezpiecza przed porysowaniem,odblaskami,ścieraniem się i uszkodzeniami oraz redukuje odbicia i poprawia widoczność...
Osobiście polecam...aparat nadal działa!!!;)
ps.używam jej także na moim Spv M650(ekran dotykowy) i jak narazie żadnych zastrzeżeń...
Pozdrawiam :)
Witam
Mam zamiar sobie sprawić jakąs filie na wyświetlacz do mojego E-520.
Wszystkie metody nakładania zawierają info że należy folie pomoczyć w wodize zplynem do mycia naczyń.
Tylko czy jak nałoże taką folie to czy woda nie przypadek nie dostanie się pod wyświetlacz (krawedziami dokoła wyświetlacza)??
Mam pewne obawy co do tej metody. Napiszcie czy próbowaliście tej metody i czy jest ona bezpieczna??
pozdr.
Witam
Wydaje mi się, że moczenie folii nie jest konieczne - jeśli kupisz taką do docinania, na ekran np. palmtopa. Działa, chroni, można wymieniać. Podobnie folijka z zestawu czyszczącego dostępnego w sklepach (np. Fotojoker).
Fajnym rozwiązaniem byłaby nakładka na ekran, taka jak w Nikonie D80...
Ciekawe, czy jest coś takiego na Olympusy:roll::?:
Pozdrawiam
Pat
Ja próbowałem kilka różnych fili, na mokro i z klejem, ale nie byłem z tego wynalazku zadowolony. Zawsze obraz po naklejeniu foli był, zależnie od kąta patrzenia, jakby trójwymiarowy, dziwnie mieniący się, czy jak by to określić. Sam fakt zakładania foli też sprawia pewne trudności. Pęcherzyki powietrza, mikro pyłki, czy inne rzeczy powodują że pod folią mamy maleńkie punkciki nie przylegania. Sama folia też nie jest idealnie równa, ma różne prążki, nierównośći co powoduje zniekształcenia obrazu. Kupiłem szybkę (teraz jest ich duży wybór) i "to jest to" Polecam szybki, folie to nie jest to.
...a może zamiast moczyć całą folię wystarczy kilka kropel na nią?...kiedyś właśnie też miałem podobny dylemat..co prawda naklejałem na wyświetlacz w fuji...ale spoko...woda była potrzebna po to aby folię można przesunąć na wyświetlaczu, lepiej ja wóczas dopasować do rozmiarów wyświetlacza...polecam folię brando...jest faktycznie dobra...trochę drogawa wzgledem innych - do kupienia na alledrogo...jest to folia bezklejowa...
nie wystarczy kilka kropel ponieważ musi byc po całości ładnie ''namoczona'':)
Też miałem kiedyś taki dylemat: folia ochronna, a może płytka ze szkła hartowaniego...aby mój "wspaniały" aparat nie doznał draśnięcia.
Przypadkowo przez nieostrożne traktowanie mój e-410 upadł na podłogę (statyw się przewrócił).
Jedyną zauważalną szkodą było odpadnięcie szyby ochronnej od monitora LCD.
Szyba ta, mocowana jest na docisk (brzeg jej pokrywa substancja klejąca).
Przyłożyłem "szkło" równo do monitora, docisnąłem i ok.
To doświadczenie nauczyło mnie umiaru w inwestowaniu w zbędne duperele.
Przecież zawsze mogę kupić nową szybkę jeśli oryginalna ulegnie zniszczeniu, zwłaszcza że te "specjalne" osłony ze szkła też swoje kosztują.
Tak , kosztują ok 55 zł i są niesamowicie pancerne
RadioErewan
18.10.08, 15:19
Folię klei się na mokro by nie zostały pod nią bąbelki powietrza (daje się je wycisnąć gdyby co) i by przez kilka chwil była "sterowna" na oklejanej powierzchni. Obawiam się, że "kilka kropel" nie wystarczy.
Pozdrawiam
xxxsebusxxx
18.10.08, 15:44
Tak , kosztują ok 55 zł i są niesamowicie pancerne
ja kupiłem za 23zł
...ja też do mojego e-510 zamontowałem szybkę i spoko...trzyma się aż, nawet za dobrze...nie ma też potrzeby zbytnio moczyć foli aba zapaćkać wodą cały wyświetlacz...wtedy dłużej trzeba chwilę czekac aby woda odparowała i folia nie przesuwała się...
He :P bo moja ma wiele warstw... są warstwy hartowane, ale jest kilka niwelujących odblaski. W sumie jest ich sześć czy dziewięć
xxxsebusxxx
18.10.08, 16:14
ja mam cos takiego tylko do olka http://allegro.pl/item456445155_dedykowana_oslona_wyswietlacza_lcd_n ikon_d300.html
najważniejsze że jak na razie spełnia swoje zadanie
A kiedy to kupiłeś ?
Widzę że potaniały od maja :)
To chyba to samo
http://allegro.pl/item455562710_olympus_e_510_e510_oslona_lcd_szklo_ hartowane_uv.html
xxxsebusxxx
18.10.08, 17:53
Ja kupiłem w połowie sierpnia. Wygląda podobnie do tamtej do której podałeś linka (też ma w rogu napis E-510) różni się tylko że ma jeszcze napis na środku na dole "GGS". Szukałem żeby była z napisem E-410 ale nic nie znalazłem
Kilka kropel nie wystarczy. Nakładałem taką folię na mokro na LCD 510. Nalej troszkę wody na nieduży talerzyk, dodaj "kroplę" płynu do mycia naczyń, zanurz w wodzie folię, złap delikatnie pęsetą niech trochę ocieknie i nałóż na ekranik. Przy krawędziach ekraniku zbierz delikatnie szmatką nadmiar wody i z grubsza ustaw folię - bardzo się ślizga. Następnie zostaw na jakieś kilka minut. Po upływie tego czasu dopasuj dokładnie folię i zostaw aparat aby woda odparowała na 1 do 2 godzin. To nie jest takie trudne. Po wyschnięciu zero pęcherzyków, zero pyłków. Nawet nie widać, że LCD ma folię.
xxxsebusxxx
19.10.08, 09:38
A ja tam wolę moje szkiełko od folii ;-)