Zobacz pełną wersję : Przystawka do reprodukcji zdjęć
Taka przystawka umożliwia reprodukcję zdjeć z ręki przy czasach kilusekundowych w świetle zastanym. Jest to recepta na niepożądane odbicia światła i usunięcie faktury powierzchni- (do tego najlepsze jest światło naturalne odbite od ścian)
Wspominałeś też chyba Irku że dobrze jest ruszać tym zestawem podczas naświetlania żeby światło dobrze docierało pod róznymi kątami. Czy dobrze zrozumiałem?
marecki: Raczej nie chodzi o to... Po prostu odpowiednie ustawienie względem światła obserwowane w wizjerze da właściwy efekt. Najlepsze jest wygaszone odbicie od ścian (ja to robię w korytarzu do swojego zakładu :) ) (a zestaw i tak się trochę rusza, co nie wpływa oczywiście na ostrość)
ps: Zmontowane sanki do kupienia tanio na allegro :)
Irek, ty mnie po prostu powalasz zwoimi pomysłami. Tak pozytywnie powalasz oczywiście :)
Nie probowales efektow z pokryciem gliceryna i docisneciem szyba.Usuwa efekt papieru jedwabistego
lucca: Zabawa z gliceryną jest zbyt pracochłonna i ryzykowna w przypadku bardzo starych zdjęć. Klientowi muszę oddać oryginał nienaruszony...
a nie lepiej użyć do tego dobrego skanera ? Część z dobrej klasy amatorskich skanerów potrafi nawet usuwać fakturę papieru jedwabistego. Zarówno ostrość jak i ilość szczegółów rozkłada na łopatki reprodukcję aparatem fotograficznym, także równomierność oświetlenia jest nie do pobicia.
Patent fajny, sam tak robię (tylko używając statywu i LV), dla zwiększenia jakości można zrobić 2-3 expozycje i uśrednić (znikną częściowo szumy matrycy). Następnym krokiem będzie próba odzyskania bardzo ciemnych partii obrazu używając HDR.
dzemski: Stare zniszczone zdjęcia mają często taką strukturę powierzchni, że żaden program tego automatycznie nie usunie (wytarte błyszczące płaszczyzny). Skaner oświetla prostopadle, co jest najgorsze w takich sytuacjach, dlatego zdecydowanie jestem za reprodukcją dobrym obiektywem (używam zwykle ZD-50)--pozdrawiam
A jak mocujesz fotkę, bo zwykle te stare są masakrycznie powywijane..?
Szyba?
Wektor: Przy bardzo poskręcanych zdjęciach można mocować pod cienką szybkę. Dorobię jeszcze sprężynujące lub magnetyczne blaszki do mocowania. (Przy silnych magnesach jest ryzyko przypadkowego namagnesowania elementów w obiektywie lub body...)