PDA

Zobacz pełną wersję : Przystawka do reprodukcji zdjęć

irek50
17.10.08, 12:55
Taka przystawka umożliwia reprodukcję zdjeć z ręki przy czasach kilusekundowych w świetle zastanym. Jest to recepta na niepożądane odbicia światła i usunięcie faktury powierzchni- (do tego najlepsze jest światło naturalne odbite od ścian)

marecki
17.10.08, 12:59
Wspominałeś też chyba Irku że dobrze jest ruszać tym zestawem podczas naświetlania żeby światło dobrze docierało pod róznymi kątami. Czy dobrze zrozumiałem?

irek50
17.10.08, 13:12
marecki: Raczej nie chodzi o to... Po prostu odpowiednie ustawienie względem światła obserwowane w wizjerze da właściwy efekt. Najlepsze jest wygaszone odbicie od ścian (ja to robię w korytarzu do swojego zakładu :) ) (a zestaw i tak się trochę rusza, co nie wpływa oczywiście na ostrość)
ps: Zmontowane sanki do kupienia tanio na allegro :)

aprzemek
17.10.08, 23:39
Irek, ty mnie po prostu powalasz zwoimi pomysłami. Tak pozytywnie powalasz oczywiście :)

Mirek54
18.10.08, 00:04
Nie probowales efektow z pokryciem gliceryna i docisneciem szyba.Usuwa efekt papieru jedwabistego

irek50
18.10.08, 00:48
lucca: Zabawa z gliceryną jest zbyt pracochłonna i ryzykowna w przypadku bardzo starych zdjęć. Klientowi muszę oddać oryginał nienaruszony...

dzemski
18.10.08, 13:15
a nie lepiej użyć do tego dobrego skanera ? Część z dobrej klasy amatorskich skanerów potrafi nawet usuwać fakturę papieru jedwabistego. Zarówno ostrość jak i ilość szczegółów rozkłada na łopatki reprodukcję aparatem fotograficznym, także równomierność oświetlenia jest nie do pobicia.

qbic
18.10.08, 14:10
Patent fajny, sam tak robię (tylko używając statywu i LV), dla zwiększenia jakości można zrobić 2-3 expozycje i uśrednić (znikną częściowo szumy matrycy). Następnym krokiem będzie próba odzyskania bardzo ciemnych partii obrazu używając HDR.

irek50
18.10.08, 14:14
dzemski: Stare zniszczone zdjęcia mają często taką strukturę powierzchni, że żaden program tego automatycznie nie usunie (wytarte błyszczące płaszczyzny). Skaner oświetla prostopadle, co jest najgorsze w takich sytuacjach, dlatego zdecydowanie jestem za reprodukcją dobrym obiektywem (używam zwykle ZD-50)--pozdrawiam

Wektor
18.10.08, 16:53
A jak mocujesz fotkę, bo zwykle te stare są masakrycznie powywijane..?
Szyba?

irek50
19.10.08, 11:19
Wektor: Przy bardzo poskręcanych zdjęciach można mocować pod cienką szybkę. Dorobię jeszcze sprężynujące lub magnetyczne blaszki do mocowania. (Przy silnych magnesach jest ryzyko przypadkowego namagnesowania elementów w obiektywie lub body...)