PDA

Zobacz pełną wersję : Edycja zdjęć w Picasa

ladyhawke
14.10.08, 13:58
Mam pytanie do uzytkowników programu Picasa. Otóż odpalam sobie programik, wyświetlam fotkę, daję edycję i wyostrzenie. Potem Plik-> zapisz kopie. Tworzy sie kopia nazwa-1. Wyłączam picase. Odpalam przegladarkę windows i porownuje oba pliki. Nie ma zadnego wyostrzenia.
czy ktos mi powie o co tu chodzi?

grizz
14.10.08, 14:02
Za słabo wyostrzyłaś ;)

ladyhawke
14.10.08, 14:09
No wlasnie ze nie, bo specjalnie tak wyostrzylam ze samo ziarno tylko bylo widac, i zapisalam. Moze przegladarka Windowsa jest do d...?

grizz
14.10.08, 14:10
a w pisacie jest ok?

A w przeglądarce internetowej?

ladyhawke
14.10.08, 14:18
no wlasnie jak wyłącze i wlacze Picase to tez oba zdjęcia sa takie same.
W przegladarce internerowej nie sprawdzalam.

chyba zaczne Gimpa używac.

ziemia01
14.10.08, 14:19
Sprawdź w darmowym IrfanView.

kateb
14.10.08, 15:04
Ja tez tak zawsze robię, i zawsze działa.
Kiedyś Picasa2 a teraz Picasa3.

Magnesus
14.10.08, 15:05
Kopia zdjęcia to dokładna KOPIA ZDJĘCIA (kopia pliku). Zdjęcie nie będzie wyostrzone, żeby nie popsuć jakości ponowną kompresją JPG. Jeśli chcesz zapisać zdjęcie wyostrzone użyj opcji Eksport.

Pecus
14.10.08, 15:21
No nie do konca.
Picasa, ma to do siebie, ze wiele z jej filtrów działa "online".
To znaczy na dysku masz zapisane zdjecia w postaci oryginalnych plików, a wszystkie zastosowane przez Ciebie filtry wraz z ich parametrami (przypominam, ze tylko niektóre tak dzialaja), są zapisane w pliku picasa.ini w katalogu z tym zdjeciem.
Jest tam przy informacji o nazwie pliku, lista operacji jakie zostaly na nim wykonane. Picasa po prostu wyswietlajac to zdjecie wykonuje te operacje i widzisz ich efekty, za kazdym przegladaniem fotek w tym programie. Jednak sam plik zdjecia pozostaje niezmodyfikowany.
Przy przegladaniu zdjec nad kazdym zbiorem miniatur z konkretnego katalogu jest za to przycisk "zapisz zmiany" wraz z numerkiem symbolizujacym ile zdjec z tego katalogu zostalo tak "wyedytowanych".
Nacisniecie tego przycisku spowoduje dopiero wygenerowanie nowych plików JPG z zastosowanymi wszystkimi filtrami. Kompresja jest dobierana na podstawie kompresji plików źródłowych, a same pliki źródłowe oczywiście nie sa kasowane, tylko przeniesione do tworzonego podkatalogu "orginals" (ktorego zawartości Picasa potem nie pokazuje).

P.S. Te kilka filtrów, ktore działają od razu zmieniajac plik, informuje o tym odpowiednim komunikatem i brakiem możliwości cofniecia (ale oczywiscie wtedy też oryginalny plik przenoszony jest do "orginals".

Magnesus
15.10.08, 08:37
Przy przegladaniu zdjec nad kazdym zbiorem miniatur z konkretnego katalogu jest za to przycisk "zapisz zmiany" wraz z numerkiem symbolizujacym ile zdjec z tego katalogu zostalo tak "wyedytowanych".
Nacisniecie tego przycisku spowoduje dopiero wygenerowanie nowych plików JPG z zastosowanymi wszystkimi filtrami.

A to nowość. Pewnie wprowadzili w Picasie3? Albo jestem ślepy, bo wcześniej tego nie widziałem. :)

ziemia01
15.10.08, 08:42
A to nowość. Pewnie wprowadzili w Picasie3? Albo jestem ślepy, bo wcześniej tego nie widziałem. :)
nie, w picasie2 też tak jest.

ladyhawke
15.10.08, 09:35
Ale wygenerowanie gdzie? Bo w katalogu oryginalnym (Czyli jakies tam Moje obrazy/wycieczka/foto.jpg) zostaja nie zmienione pliki. Co najlepsze to działa tylko na niektóre filtry, takie "wyprostuj" zapisuje sie jedynie gdy dam "zapisz kopie"

PS. "Eksportuj " pomogło, ale wyeksportowalo niewiadomo gdzie (czyli trzeba recznie zmienic sciezke).

maadziaw
20.11.08, 16:05
no wlasnie jak wyłącze i wlacze Picase to tez oba zdjęcia sa takie same.
W przegladarce internerowej nie sprawdzalam.

chyba zaczne Gimpa używac.

Tam jest opcja "zapisz zmiany na dysku". Jeśli to zatwierdzisz będziesz miał zmienione zdjęcie na dysku. :grin:

statek
14.03.09, 16:59
Tam jest opcja "zapisz zmiany na dysku". Jeśli to zatwierdzisz będziesz miał zmienione zdjęcie na dysku. :grin:

Ale gdzie można to domyślnie ustawić dla wszystkich plików, tak jak w normalnych, nie googlowych przeglądarkach?

dobas
14.03.09, 22:54
domyslnie raczej nie można
są programy które nie ingerują w zdjęcie - możesz je masakrować jak chccesz przerabiać jak chcesz a zmiany sa dopiero widoczne po kliknięciu guzika.

Podobnie działa Lightroom - wszystkie zmiany będą zapisane na zdjęciu dopiero po wyeksportowaniu zdjęć ze zmianami.

IMHO rozwiazanie bardzo dobre. i należy je polubić :)

statek
14.03.09, 23:08
domyslnie raczej nie można
są programy które nie ingerują w zdjęcie - możesz je masakrować jak chccesz przerabiać jak chcesz a zmiany sa dopiero widoczne po kliknięciu guzika.

Ja to rozumiem, ale czemu mi te zmiany w jakimś innym pliku zapisuje? - bez klikania żadnego.

Pozdrawiam

PS
Znasz jakąś inną przeglądarkę, która jest free nie tylko dla domowego użytku?