PDA

Zobacz pełną wersję : Zoomowanie podczas naświetlania?

MicSzu
13.10.08, 18:32
Witam.
Kombinuję i kombinuję i nie chce mi to wychodzic...A mianowicie chodzi o pokazanie fotografowanego obiektu (wykonujac jedno zdjecie) w kilku fazach ruchu. Jest to związane z kręceniem zoomem podczas naświetlania lecz nie mogę tego rozkminic. Kiedyś coś mi ''jako tako'' wyszło ale to było kiepskawe... nie ma na to ''recepty''..? Może macie jakieś swoje sposoby na tego typu ''trick''?

Pozdrawiam;MicSzu.

grizz
13.10.08, 18:54
?

Krecenie zoomem da Ci promieniste skup[ienie się na celu, a ine pokazanie kilku faz ruchu.

a_wykrota
13.10.08, 18:56
Ja ustawiam ostrość przez AF na punkt oddalony. (Spust wciśnięty do połowy).
Następnie podczas wciskania spustu wysuwam i szybko wsuwam obiektyw.
Coś takiego mi wyszło:
Brama Piekieł (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-22724)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/10/bramaJPG-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-22724)

Mirek54
13.10.08, 19:03
Witam.
Kombinuję i kombinuję i nie chce mi to wychodzic...

Moze zaczniemy od tego na jakich parametrach kombinujesz.Proponuje z IS i max czas naswietlania jaki mozesz uzyskac.Dlugi czas=wiecej czasu na krecenie.Kombinuj dalej:grin:

a_wykrota
13.10.08, 19:08
Lucca ma racje.
Jeśli działasz na preselekcji przesłony (A) to ustaw przesłonę np. na 22 i wtedy będziesz miał fajnie wydłużony czas.
Oczywiście zalecany tryb M ale na A na początek możesz spróbować.

MicSzu
13.10.08, 19:17
StoooP...to wiadome i oczywiste, że czas musi byc dłuzszzyy:) a co do odpowiedzi Grizaa to widziałem kiedyś zdjecie gościa nawet z naszego olka E-1 i na tym zdjęciu ewidentnie było widac kolejne fazy ruchu (gośc trzymał aparat w dłoniach więc myślę, ze była to fota wykonana z jednego strzału).

a_wykrota
13.10.08, 19:24
A nie chodzi Ci czasem o multiekspozycję?

MicSzu
13.10.08, 19:29
A nie chodzi Ci czasem o multiekspozycję?

A jesteś ją w stanie wykonac trzymajac aparat w rekach i dodatkowo kręcąc ciężkochodzącym zoomem? i to tego aby było widac smugi tego ruchu?:)

Mirek54
13.10.08, 19:35
A jesteś ją w stanie wykonac trzymajac aparat w rekach i dodatkowo kręcąc ciężkochodzącym zoomem? i to tego aby było widac smugi tego ruchu?:)

Jestem.Potrzebne dwa aparaty.Jeden na "bulb" i krecisz zoomem(mocno niedoswietlajac.Drugi doswietla Ci "spawarka".Metoda dosc dziwna,ale dla kogos kto chce zobaczyc efekty w cyfrze warta uwagi.Widzialem efekty jak dwoje malolatow sie tak bawilo.

MicSzu
13.10.08, 19:38
Heh właśnie tak myślę.. i chyba błysk stroboskopowy by pomógł bo z klasycznym błyskiem na 2ga kurtynę (lampa błyska po otwarciu migawki i zaraz przed zamknieciem) można uchwycic tylko 2 fazy ruchu.

suchar
13.10.08, 19:44
Zapewne właśnie błysk stroboskopowy jest tu kluczem do sukcesu. I chyba nawet dałoby się to zrobić jednym aparatem, o tak:

-aparat na statyw, długi czas i kręcenie zoomem w trakcie robienia zdjęcia
-dodatkowa lampa błyskająca w danych odstępach czasu (zgodnie z planem ilości faz ruchu, które mają być widoczne na zdjęciu) w trakcie robienie zdjęcia.
Pzdr

dog_master
13.10.08, 19:44
Zwykła FLka w ręku i wyzwalasz test'em ;)

Ramzes_II
13.10.08, 22:03
Zwykła FLka w ręku i wyzwalasz test'em ;)
Albo Metz 58 i tryb strobo. Muszę kiedys w wolnej chwili rozkminić ten tryb. Mozna programowac ilość błysków od 1 do 50, czestotliwość od 1 Hz do 50 Hz, do tego ISO od 100 w wzyż, przesłona i czas migawki jesli w manual jest lampa. Jesli spieta z body to sama pobiera reszte info. Nas interesuje tylo wówczas ilosc błyśnieć i czestotliwosc.

piotrek204
14.10.08, 00:28
Stroboskop.
Zeby nie inwestowac pozycz od kogos lampe np nikona 900 lub canona 580.
W trybie manualnym lampy spokojnie mozna takie zdjecie zrobic.