Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampa innej firmy

biluu
9.10.08, 14:51
witam. chciałbym się dowiedzieć czy do olka e510 można założyć np. lampe canona? czytałem tutaj na forum co nieco ale dużo wątków było poruszanych w jednym temacie i ciężko mi było coś zrozumieć. zależy mi na jasnej odpowiedzi. czy moge używać takiej lampy i jezeli tak to jakie minusy się z tym wiążą.. z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam ;-):esystem:

ksb
9.10.08, 15:06
Dla ciekawości coś opowiem: Wczoraj robiłem czyszcznie domowego magazynu i juz zacząłem wystawiać lampę Yashici. Bardzo zgrabna lampka, obrotowa we wszystkie strony w stanie idealnym z TTL.
Wrzuciłem do googla aby znaleść opis do aukcji, po czym okazało się że ktoś używa jej do Canona 350D. Miałem wystawic ją za 40 zł i watpliwie czekać na kupca ale postanowiłem założyć ją do Olego E-330. Okazało się że zadziałała rewelacyjnie!! Pięknie naświetla i przy odobinie sprytu można uzywać ją równie efektywnie jak Olympusowską FL:) - przynajmniej w małych pomieszczeniach domowych.
NIe znam się za bardzo na technice i nie znam się na "napięciach" na stopce ale sprawdziłem ją empirycznie, podłączyłem, zaryzykowałem:) i od wczoraj się cieszę jak małe dziecko.
Na imieninki i imprezy rodzinne E-330 z tą lampą jak znalazł, chociaż do doświetlenia buzi w terenie tez się przyda:)
w załączeniu lampa - a tak przy okazji może ktoś mnie uświadomi czy nie spalę aparatu?

paakayttaja
9.10.08, 15:07
Kupić możesz, ale nie będą współpracować tak, jak powinny. Zastanów się lepiej nad jakimś Metz'em - poszukaj w innych wątkach - np. tu (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14490&highlight=lampa) bądź tutaj. (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12302&highlight=lampa)

Ja ostatnio przypiąłem FL-36 do D2x - błyskała pełną mocą a aparat nie wiedział, o so chozi... ;-)

Anubis76x
9.10.08, 16:29
Kupić możesz, ale nie będą współpracować tak, jak powinny. Zastanów się lepiej nad jakimś Metz'em - poszukaj w innych wątkach - np. tu (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=14490&highlight=lampa) bądź tutaj. (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12302&highlight=lampa)

Ja ostatnio przypiąłem FL-36 do D2x - błyskała pełną mocą a aparat nie wiedział, o so chozi... ;-)

Metz'e też nie do końca współpracują, w trybie auto niedoświetla ja muszę dawać większą moc tak na 1,3 kreski

czmielek
9.10.08, 17:09
Metz'e też nie do końca współpracują, w trybie auto niedoświetla ja muszę dawać większą moc tak na 1,3 kreski

Jeżeli masz 58emke to zrób update firmwaru lampki i problem zniknie.

biluu
9.10.08, 17:20
ja za jakiś czas chce kupić fl 50. ale dopóki tego nie zrobię kupiłbym sobie jakąś lampę tak za 250zł bo widziałem w miare ciekawe na allegro ale głównie z dedykacją do canon'a. a co masz na myśli mówiąc że może nie działać jak powinna?

paakayttaja
9.10.08, 17:30
Pomiar TTL, ISO, itp. Przy systemowej lampie zawsze masz pewność, że zadziała wszystko (a nie tylko AUTO tak jak to jest w przypadku lamp obcych).

biluu
9.10.08, 17:37
a pomiar ttl tzn. co dokładniej? znaczy na jakiej zasadzie to działa?

paakayttaja
9.10.08, 17:43
Światłomierz wbudowany w aparat nie dogada się poprawnie z lampą, przez co wpłynie to znacząco (bądź mniej) na parametry zdjęcia, AFAIK.

biluu
9.10.08, 17:49
a auto w lampie w tym momencie nie zalatwi sprawy?

paakayttaja
9.10.08, 17:51
Raczej nie.

Morlok
9.10.08, 19:37
Ponieważ wątek dotyczy lamp niesystemowych, zapytam się o to czy ktoś ma informację jak spisuje sie olkowa lampa do om-ek T32 we współpracy z E-510/520.
Czy jest możliwe ich współdziałanie ?

ziemia01
9.10.08, 21:07
Którego masz Metza? Bo ja miałem 54 MZ3 i w auto dobrze doświetlał.

a auto w lampie w tym momencie nie zalatwi sprawy? to zależy czy choć w małym stopniu lampa będzie współpracowała z body. Mój Metz dobrze wspólpracował z moimi Olkami - pobierał z body ogniskową, czułość, pzrysłonę, ale po podpięciu do N D80 nic nie pobierał i trzeba było mu wszystko ręcznie wprowadzać a to jest męczące. Wtedy można w manualu ale trzeba się tego nauczyć :)

orwo
19.10.08, 15:57
Szukam lampy do niesystemowej, która pracuje w manualu z e-410/510.
Posiada funkcje wyzwalania bezprzewodowo (fotocelą, tryb slave), poprzez lampę wbudowaną w aparat.
Możecie polecić coś z "antyków" w niskiej cenie?