PDA

Zobacz pełną wersję : Jaką tuleje do c-740 olka ??

Valdek
27.07.04, 16:25
Witam serdecznie. Mam zamiar zakupic zestaw ochronny do mojego Olka.
Przeglądając różne artykuły i opinie użytkowników natknełem sie na stwierdzenie że przy użyciu tulei i fitrów powstaje winietowanie. A wracajac sie do mego zakupu to sie zastanawiam czy kupic zestaw kinga+UV na 52mm z foto-tipu czy tuleję CLA-4 na 55mm.
Co jest leprze i praktyczniejsze w zastosowaniu?
Czy średnica gwintu filtru ma istotty wpływ na nieprzyjemne zjawiska?
Jeśli to możliwe doradźcie. :D
Za banalnośc pytania przepraszam ale nigdzie nie mogłem znaleść jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Wszystkich pozdrawiam :wink:

wheelerek
28.07.04, 15:37
z ust mi to wyjąłeś Valdek... też mam obiekcje... tzn nie - CZY KUPIĆ, ale jaki... !
bo jakby miało to winietować... :( to lepiej chyba dołożyć do dedykowanych gratów (CLA4), a z drugiej strony nikt sie specjalnie nie skarży..
I jak głupi byłem tak w mych rozterkach pozostaje.. hehehe
Czekam na odzew "starszych Braci"...
:))

vodnik
28.07.04, 17:51
Ja mam c-750 i tuleje KINGa na 52mm. Zadnego winietowania nie zauwazylem. Natomiast przu zdjeciach z wbudowana lampa tuleja 52mmKINGa zrobi ci mniejszy cien niz na oryginalnej tulei CLA4 (55mm) przy zdjciach szerokokatnych WIDE.

Valdek
28.07.04, 22:10
Szeczerze mówiac to na twoje wskazówki czekałem vodnik :D
Czyli z tą tulejką Kinga jest wszystko ok.
Dzieki serdzeczne za udzielenie informacji :D :D
Posdrawiam. :lol:

vodnik
28.07.04, 23:03
Jakbys chcial, moge strzelic z glupia fotke w trybie szerokiego Kata z zalozona tuleja i filtrem UV i wyslac Ci na maila. Nie wiem co prawda co bedzie jakby nakrecic na tuleje filtro UV i nastepnie POLARA bo takowego nie mam.

kerry
29.07.04, 08:30
Tu muszę wtrącić swoje trzy grosze: nakręcenie polara Hakuba na zestaw tulejka King + UV Matin daje niestety NIEWIELKIE winietowanie, ale minimalny ruch ZOOMem likwiduje go...

wheelerek
29.07.04, 14:33
no to jasne, przynajmniej dla mnie - trzeba sie z tym zjawiskiem liczyc i juz. :)
a ja mam pytanie troche "obok"..
Mianowicie.. czy można by jakos ułożyć firmy pod względem jakosci wyrobów... tzn Hama, King, Hoya, Matin, Hakuba.. co na szczycie, a co jest przecietne, albo nawet tandetne...? Hoya chyba is the best..?

Valdek
29.07.04, 15:03
No tak :roll:
Wygląda na to że nie ma idelnego rozwiązania co do typu tulei, zastosowanie każdej z nich niesie jakieś minusy.Tak ja zostało powiedzian "trzeba sie z tyl liczyć".

A co do filtrów. Z tego co zauważyłem to na początek B&W potem HOYA, HAMA a dalej to raczej nie ma co zchodzić bo w zasadzie chyba sie przecież mieć jakiś dobry i przyzwoity efekt z filtra. Wiec lepiej wydac troche wiecej kasy i cieczyc sie z efektów. Zreszta juz był poruszany ten tema i sa nawet podane praktyczne tesy. Jest porównanie Kinga z HOYO i widzac znczace rozbieżność. :lol:
To moje skrome zdanie (fakt co fakt moja opinia jest tylko wynikiem czytania różnych gróp dyskusyjnych) ale raczej jest bliska prawdzie :lol:

vodnik
29.07.04, 15:10
Ja jeszcze przed HAMA postawilbym HAKUBE i nastepnie MATINA i dopiero HAME

wheelerek
29.07.04, 15:13
vodnik... :)

B&W ?? nie slyszalem :( co to? skad to?
Musze se poszukac cosik w neciku.

Amanda
3.08.04, 11:16
Czy ma sens zakup tulei 46,5/37 (+ew. filtry 37) - problem z cieniem powinien zniknąć, ale jakie inne się pojawią?

Pozdrówka
Amanda

vodnik
3.08.04, 12:23
Wg mnie pojawia sie winietki i to sporych rozmiarow.

wheelerek
3.08.04, 14:53
Amanda... chyba Ci sie ciemne różki pojawią :( moze najpierw pozycz w sklepie i poeksperymentuj..?

acha18
11.08.04, 18:20
witam
mam olka 745 i zastanawiam sie nad tym:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29251442
a moze doplacic 70 zl i zaopatrzyc sie w to:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28982831
wiem mniej wiecej co robią takie filtry wiec chodzi mi o to czy gdzies znajde np. tansze . tam jest firma king wiec raczej dobra...
z góry dzieki za odpowiedź