PDA

Zobacz pełną wersję : Kto pomoże przetestować różnice firmware'u C5050?

cinek74
27.07.04, 10:09
W związku z powtarzającymi się pytaniami o działanie firmware'u v82 w Olku C5050 mam pomysł - może korzystając z dobrodziejstw internetu i mam nadzieje w miarę licznej rzeszy czytelników forum spróbujmy razemprzetestować kilka rzeczy?

Na początek myślę ze w miarę wiarygodnie na odległość można zweryfikować czas zapisu w poszczególnych wersjach firmware'u. Co prawda dość wiarygodny test przeprowadził Andrzej Wrotniak na swej stronie ( http://wrotniak.net/photo/c5050/c5050-firmware.html ) (moje tłumaczenie tego artykułu jest tutaj ( http://www.master.pl/~cinek74/olek/artykuly/art03_wrotniak_upgrade_firmwareu.html ) ale nie sprawdził on czy istnieje różnica zapisu w zdjęciach seryjnych co pojawiło się na którymś z forów - moja wstępna (oczekuję konkstruktywnej krytyki) propozycja procedury testowej jest następująca:

1. Zresetowanie opcji do ustawień fabrycznych (przez ukryte menu pojawiające się po otwarciu klapki kart pamięci przy włączonych trybach innych niż odczyt a następnie wciśniecie przycisków OK/Menu oraz Quick View)
2. Założenie na obiektyw tulejki z dekielkiem – tak aby zapisywany obraz był identyczny
3. Przełączenie w tryb MF
4. Wyłączenie lampy
5. Kilkukrotny (powiedzmy 10 razy) pomiar czasu zapisu zdjęcia w formacie TIFF przy maksymalnej rozdzielczości (TEST 1)
6. Sprawdzenie ile zdjęć uda się zgrać na kartę w trybie sekwencyjnym i w jakim czasie (TEST 2). Ten test też należałoby przeprowadzić kilkukrotnie (proponuję konsekwentnie 10 razy)

UWAGI:
1. Czas zapisu oczywiście zależy od używanej karty - proponuje więc użyć firmowej karty załączanej do aparatu lub innej xD - przynajmniej teoretycznie nie powinny one chyba ZNACZNIE odbiegać od siebie parametrami. (TAK - zdaję sobie sprawę z niepewności pomiarów - ale chyba lepsze to niż nic )
2. Pomiar czasu zacznijmy od wcisniecia spustu migawki do zakonczenia migotanai lampki konktrolnej z tylu aparatu.
3. Test najlepiej przeprowadzic zaraz po zresetowaniu ustawien.
4. Przed testem sformatujmy kartę

Zastanwiałem się nad przeprowadzeniem testu szumów matrycy (TEST 3) - przy zamkniętym dekielku zrobienie kilku zdjęć przy różnych ustawieniach ISO ale tutaj błąd byłby większy ze względu na to że każda matryca może być w innym stanie, niemniej można byłoby spróbować ten test przeprowadzić - ale w takim przypadku proponuję wcześniej zrobićPixel Mapping (który i tak od czasu do czasu warto przecież wykonać) i robić zdjęcia w miarę normalnej temperaturze np. poznym wieczorem kiedy temperatura pokojowa jest pokojowa a i zazwyczaj my mamy więcej czasu.

Jeżeli ktoś ma pomysł na inny test to proszę o post - proponuję także żeby JESZCZE NIE ROZPOCZYNAĆ testów ponieważ:
1. może ktoś ma jeszcze pomysł na inny test
2. należałoby zrobić jednordny plik z opisem procedury testowej
3. czekam na uwagi ze strony bardziej ode mnie doświadczonych fotografów z uwagami co do błędów lub ewentualnych poprawek w opisanej wyżej procedurze
4. Reset ustawień jest dość niewygodny ale w tym przypadku konieczny więc najlepiej zrobić to raz a dobrze.

Czekam na odzew i współpracę - myślę, że wyniki testów mogą być ciekawe a jednocześnie przydatne.

PS. W najbliższym czasie prawdopodobnie uda mi się z kolegą spróbować przetestować nasze aparaty pod kątem AF w słabym świetle - side-by-side że tak powiem.