PDA

Zobacz pełną wersję : BARDZO PILNE=> szkła OM z AF a adapter OM i e510

jim85
5.10.08, 14:48
czy ktos kupić wie jak dziala adapter om=>4/3 ze szkłami om z AF? mam zamiar kupić 2 : Olympus Zoom AF 70-210mm f/3.5-4.5

Olympus AF 50mm f/1.8

ale w opisie jest "It will only fit the OM101 & OM707 SLR's. It will not work on any other OM SLR's as this lens does not have a focusing ring"

czy bedzie to smigac z adapterem i e510? prosze o szybka odpowiedz aukcje za 5 godzin sie konczą

qbic
5.10.08, 14:52
trochę nie na temat, IMO nie warto kupować zoomów z m42 i podpinać na 4/3 - kończy się to tragicznym mydleniem.

jim85
5.10.08, 14:59
to nie m42 tylko OM. chce kupić ww szkła do mojej e510. tylko czy one bedą śmigać? szkiełka maja mocowanie OM ale sa z auto focus i czy na przejsciówce z dendalionem bedą działać?

OK przepraszam za zamieszanie ale zapomniałem o dpreview.forum. jest tam ten sam temat i jednoznaczna odpowiedź. szkła z mocowaniem OM wyposazone w AF (autofocus) nie bedą pracowały z innymi lustrzankami które nie maja bagnetu OM 101 i om 707. lustrzaki te mają konektor do tych szkieł i tylko one z nimi działaja. adaptery do 4/3 nie ruchomią ww szkieł. poztym ww szkła sa w pełni elektronicze i mozna regulowac tylko przysłone. czyli do e systemu odpadaja NIESTETY ;(

temat do zakniecia/ skasowania jesli nie przydadzą sie nikomu te informacje.

suchar
5.10.08, 15:04
Moim zdaniem nie będzie śmigać, bo nie masz pierścienia ostrości, więc nie ma jak ostrzyć.

qbic
5.10.08, 15:06
Nie sadze żeby działały, dandelion jest zaślepka oszukująca body i nie przekazuje danych do obiektywu (chyba ze czegoś nie wiem...) , co do tego ze to OM - nie ma znaczenia to są stare konstrukcje na pełne klatki, tylko stalki mogą dać znośna rozdzielczość.