Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olympus - wywiad dot. 4/3 & micro4/3

dog_master
3.10.08, 11:56
Był Panas, jest i Olek
http://www.dpreview.com/news/0810/08100301_olympusinterview.asp

Setka makro wiecznie żywa... :roll:

Nie wiem, gdzie to wrzucić ;p niby i tu i tu, ale trudno ;p

krzysiekz
3.10.08, 12:09
Sa tez nadzieje na dzialanie kontrastowego af w szklach ktore obecnie nie ostrza w trybie liveview... Za rok, dwa moze...

heyahero
4.10.08, 11:21
Ciekawy wywiad. Pan Toshi Terada nie mówi pewnych rzeczy wprost, ale wiele wydaje się być powtykanych "między wierszami":

...o wypuszczeniu następcy E-3:

Asked about the timing of the new model Mr Terada wasn't able to give us a definite date on the record; "Officially we're saying the launch date is first quarter next year into the European market", was all he could tell us.
Byle do wiosny! "Kaszbaki" i lampy-gratis zrobią do tego czasu wystarczajacą ilość miejsca dla nowego body ;)

...oraz redukcje w następcy (?) E-3 (czyżby zapowiedź profi body):

"Yes, most of it. But we reduced the waterproof protection to get a smaller body compared to the E-3, and also a lighter body. So now we are clearly distinguishing the line, the E-3 offers professional durability, whereas this is for the photo hobbyist".
Czyli pełne uszczelnienia tylko w modelach profi?

...a szczególnie to mnie zaciekawiło:

Asked about the new camera's sensor Olympus remained tight-lipped (we're guessing it may be the same as recently debuted in the Panasonic G1, but as that would put the E-3 in a rather awkward position, perhaps not). When asked about video capabilities, again there was no comment, although Mr Terada did point out that the camera lacks an HD video output socket, implying that perhaps this won't be the first Olympus SLR with video. As Mr Hilbig commented: "the question is, does it make sense for a camera at this level to offer video?"
Ta matryca z G1 to chyba do cudów techniki nie należy. A filmy? D700 chyba filmów nie kręci? Zresztą - sens wciskania "fullmegahiper" filmów do lustrzanek pokazało już wiele recenzji D90, m. in. zrobił to Gordon Lane z cameralabs.com ("Łysy" wie co mówi ;)):
301 Moved Permanently (http://pl.youtube.com/watch?v=0hRTyE8FePY&sdig=1)

hmm:

Staying with lenses, are we likely to see the professional zooms being upgraded to SWD versions?

"It's hard to say. A lot of it will depend on demand. Once Micro Four Thirds has been launched our planning and marketing teams will be looking at the entire lens roadmap again; the lens roadmap is not fixed."
Niech mnie ktoś poprawi, ale czy to nie znaczy przypadkiem - będziemy musieli zerknąć w roadmap przyszłych szkieł 4/3, żeby ich nie dublować z m4/3 (zapomnijmy o stałkach typu 20mmf1.7 w 4/3).
I jeszcze to "może" w stosunku do upgradu starszych szkiełek. Czyżby nie spełniała się złowroga wróżba - m4/3 sprawi, ze Olek zaniedba szkiełka do 4/3?

pzdr

przemur
4.10.08, 12:10
...o wypuszczeniu następcy E-3:

...oraz redukcje w następcy (?) E-3 (czyżby zapowiedź profi body):

To nie było o następcy E-3, tylko o nowym modelu, pozycjonowanym między E-520 i E-3.

Niech mnie ktoś poprawi, ale czy to nie znaczy przypadkiem - będziemy musieli zerknąć w roadmap przyszłych szkieł 4/3, żeby ich nie dublować z m4/3 (zapomnijmy o stałkach typu 20mmf1.7 w 4/3).
I jeszcze to "może" w stosunku do upgradu starszych szkiełek. Czyżby nie spełniała się złowroga wróżba - m4/3 sprawi, ze Olek zaniedba szkiełka do 4/3?

Gdzieś niżej w tym wywiadzie mówili o tym, że m4/3 i 4/3 to dwa różne segmenty, i w żadnym wypadku nie zostawiają 4/3. Jak będzie - zobaczymy....

dog_master
4.10.08, 12:34
Dokładnie, E-XX na wiosnę, czyli do kupienia na lato... ;)

Czyli pełne uszczelnienia tylko w modelach profi?Pewnie jo... Szkoda imho... No cóż...

A filmy? D700 chyba filmów nie kręci?Nope. Tylko D90 i 5D mk2. Ale hmm dziwi mnie to, że Olek, zawsze pierwszy z LV, SSWF, etc, a teraz video nie chce...

I jeszcze to "może" w stosunku do upgradu starszych szkiełek. Czyżby nie spełniała się złowroga wróżba - m4/3 sprawi, ze Olek zaniedba szkiełka do 4/3?Ja to rozumiem tak:

Staying with lenses, are we likely to see the professional zooms being upgraded to SWD versions?

"It's hard to say. A lot of it will depend on demand. Once Micro Four Thirds has been launched our planning and marketing teams will be looking at the entire lens roadmap again; the lens roadmap is not fixed."
Zostając przy szkłąch, czy doczekamy się zaaktualizowania profesjonalnych szkieł w napędy SWD?

"Trudno powiedzieć. Dużo zależy od zapotrzebowania/popytu. Gdy m4/3 będzie wypuszczone nasze plany[?] i zespoły marketingowe będą patrzyły na cały roadmap szkieł. Mapa drogowa szkieł nie jest stała/ustalona.

salvadhor
4.10.08, 12:41
Patrzący z zazdrością na XX-400mm z innych systemów, pewnie się nie ucieszą na pytanie o szkła w okolicach 400mm:

"It's not decided yet; one of the benefits of the Four Thirds system is to have more compact telephoto lenses, and this is what we are concentrating on. The market for such long lenses (over 800mm equiv.) is very small, but I like to try to plan it".

dog_master
4.10.08, 12:52
"It's not decided yet; one of the benefits of the Four Thirds system is to have more compact telephoto lenses, and this is what we are concentrating on. The market for such long lenses (over 800mm equiv.) is very small, but I like to try to plan it".
Ja tam jestem optymistką... ;) Nie mówią nie ;p

heyahero
4.10.08, 13:40
To nie było o następcy E-3, tylko o nowym modelu, pozycjonowanym między E-520 i E-3.

Hmm, tylko mi się osobiście wydaje, że ten model może powstać w ramach "przepółkowania" body u Olka. Może tak:
- E-4xx - entry level (przedział półkowy razem z Canonem 1xxxD, nowym Pentaxem KM itp)
- E-5xx - coś dla wymagających amatorów (gdzieś w okolicach Canony serii xxD, Nikony Dxx,)
- E-xx - nieco okrojony E-3; półka na miarę np. Nikona D300
- E-x - body, dla którego ludziska będą kupować szkiełka top pro, (tak jak pstrykacze kupują paluszki dla swoich "maupek" ;))
Może generalizuję, albo upraszczam?

Na koniec coś, co mnie naprawdę ucieszyło:

Mr Hilbig also confirmed that Olympus had at present no intention of producing 'SLR like' Micro Four Thirds cameras, commenting, "It always has to be this type of product because otherwise it's competing with cameras like the E-420, which wouldn't make sense businesswise".
W wywiadzie nadmienione jest, że z przyczyn marketingowych nie byłoby sensowne produkowanie psełdolustrzanek (jak u Panasa). Segment E-4xx wydaje się być niezagrożony (oby).

Tak sobie patrzyłem na dpreview, na zajawkę testu Pentaxa KM. Widać da się zrobić małe, z większym wizjerem, większą ilością punktów AF na matówce i stabilizacją w body. Może by tak E-430? Zwłaszcza, że zastanawiam się czy w ogóle potrzebne mi coś takiego jak E-xx, E-3? Chodząc z aparatem po ulicy widzę, że rozmiar ma jednak zdecydowane znaczenie.
http://a.img-dpreview.com/previews/PentaxKM/images/sidebyside1.jpg
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Nope. Tylko D90 i 5D mk2. Ale hmm dziwi mnie to, że Olek, zawsze pierwszy z LV, SSWF, etc, a teraz video nie chce...

Zabrakło ;) na końcu pytania :D