Zobacz pełną wersję : Wrażenia po upgrade firmware v82 dla c5050 - na spokojnie???
Witam!
Swoje pytanie kieruję do użytkowników C-5050, ktorzy podjeli sie upgrade firmware do v.82. Przegladalem posty w tym forum, a takze inne stronki opisujace sam proces i czes uwag na goraco (min. wrotniak.net), ale chodzi mi o wasze wrazenia po dluzszym uzytkowaniu odnosnie nowego firmware. Czy wnioslo cos nowego, poprawilo jakies niedociagniecia i itp.? Obecnie mam firmware v.79.
Pozdrawiam
Medieval (c720 --> c4000 --> c5050 -->...)
Zrobiłem takie coś miesiąc temu. Wszystko przeszło ładnie i bez bólu. Wsadziłem tylko świeże akumulatorki.
Pytanie: czy nowy firmware poprawil cos w funkcionalnosci aparatu? Czy nastapily zmiany w pracy AF, pomiaru swiatla, ostrosci, itp?
Upgrade swojego aparatu zrobilem jakies dwa miesiace temu (orientacyjnie bo mam dwojke malych dzieci i skleroze w zwiazku z tym) - jesli chodzi o szumy matrycy i predkosc zapisu to nie zauwazylem zmian i pokrywa sie to z testem przeprowadzonym na stronie www.wrotniak.net (tlumacznie calego artykulu na mojej stronie http://www.master.pl/~cinek74/olek/artykuly/art03_wrotniak_upgrade_firmwareu.html).
Jesli zas chodzi o AF to mam wrazenie (podkreslam subiektywne wrazenie), ze jest jakby lepiej - wydaje mi sie ze znacznie rzadziej bladzi i jest pewniejszy. W kazdym razie wczesniej dosc czesto mnie wkurzal teraz moze mniej - niestety przyczyna moze to byc rownie dobrze poprawiony firmware jak i ogolny wplyw wiosny na moje samopoczucie. Ale odkladajac zarty na bok - powaznie mam wrazenie lepszej pracy autofocusa.
Do tego na stronie http://www.republika.pl/fotki_moje/dywagacje03.htm opisany jest pewien blad najwyrazniej usuniety przez v82. Moze byc takich bledow wiecej.
W najblizszym czasie zamierzam zrobic w miare wiarygodny test AF dwoma aparatami moim v82 i v79 (chyba) kolegi - ale to wymaga spotkania w tej samej czasoprzestrzeni w dodatku niezakrzywionej alkoholem czego obiecac nie moge.
Przy okazji zrobimy jescze test zapisu np. max. TIFF na tej samej karcie ... jesli ktos ma pomysly na szybkie testy to zparaszam - z gory mowie ze czasu nie bedziemy mieli zbyt duzo wiec takowe powinny byc w miare proste. Nie chce naduzywac uprzejmosci kolegi ktory i tak zgodzil sie dla mnie zrobic reset ustawien ...